Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 485 din 30 mai-5 iunie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

IAR SÎNT PRETUTINDENI ALTE CUVINTE
PENTRU A FACE SĂ DISPARĂ
MULTE DINTRE UNIFORME?


● Iar se unifică dreapta. A cîta oară? (M. V.)

● Din seria „Cititori dilematici“. Momentul 1, cînd am intrat într-unul dintre birourile Romatsa – DSNA Bucureşti şi dna Ioana Galan, care lucrează la Turnul de control al traficului aerian, mi-a zîmbit larg auzind de la ce revistă sînt şi mi-a spus: „Exact acum am terminat de citit un articol din Dilema veche!“ Momentul 2, cînd aşteptam să înceapă concertul Depeche Mode de la Bucureşti şi am observat un domn care se plimba pe stadion cu Dilema veche îndoită sub braţ, căutîndu-şi locul. Concluzia: oamenii „cu dileme“ sînt pretutindeni. (P. M.)

● De la un taximetrist am aflat „cel mai bun remediu împotriva stresului“: „Uitaţi-vă la televizor pe alb-negru. Culorile obosesc creierul… cînd ajungeţi acasă şi deschideţi televizorul, scoateţi culorile şi o să vedeţi ce bine o să vă simţiţi!“ Cu alte cuvinte, o viaţă cenuşie e mai liniştită. Aşa o fi, însă prefer să-mi stresez în continuare creierul cu albastru, verde, roz. (A. P.)

● Potrivit informaţiilor din presă, fostul ministru Victor Babiuc a fost închis la Penitenciarul Rahova în aceeaşi celulă cu Gigi Becali (cel puţin pentru primele săptămîni ale detenţiei). E o situaţie aproape experimentală, în care nu poţi folosi telecomanda pentru a face să dispară personajul din faţa ta. Greu de imaginat o pedeapsă mai aspră. (A. M.)

● N-am putut să nu mă întreb ce-o fi scris Dominique Venner, eseistul de extremă dreaptă care s-a sinucis de curînd în faţa Catedralei Notre Dame în semn de protest faţă de (posibila) legiferare a căsătoriei homosexualilor în Franţa. A scris enorm, vreo 50 de cărţi, multe dintre ele despre arme şi asasini de profesie. De neînţeles rămîne, pentru un specialist, obsedat de puritatea franceză, de ce s-a împuşcat cu un pistol belgian… (S. S.)

● Însoţitoarele de drum ale trenurilor companiei Virgin protestează împotriva noilor uniforme, pe care le consideră prea sexy şi prea transparente. Refuză să le poarte şi continuă să se îmbrace în cele vechi. Pentru a calma spiritele, generosul grup al lui Richard Branson le-a oferit angajatelor cîte un bon de cumpărături în valoare de 24 de euro, pentru a-şi procura… sutiene noi. Directorul Andy Cross a declarat pentru Telegraph: „E important ca angajaţii noştri să se simtă bine, deci le-am oferit cecuri cadou pentru a-şi lua dessous-uri pe care să le poarte pe sub bluze.“ Ştim toţi că iadul e pavat întotdeauna cu bune intenţii. (A. M. S.)

PE UN BLOC DE ZECE COLONEI
(PLIN CU HORMONI),
AVEM ÎNCĂ UN MARTIR DE CARTIER


● Pe un bloc de zece etaje din intersecţia Şoseaua Ştefan cel Mare cu strada Polonă s-a afişat zilele trecute o imensă reclamă la operaţii pe creier şi pe inimă, garantate de Euroclinic. Te trec fiori cînd vezi banner-ul care urlă, în intersecţie, printre reclame la gumă de mestecat şi tampoane: Alegeţi-ne pe noi! Cu alte cuvinte, „nu mai daţi banii la nemţi / că noi chiar n-avem clienţi.“ (S. S.)

● În sfîrşit, o veste bună: s-a deschis bistroul „La 2 colonei“; în Drumul Taberei, vizavi de biserica Răzoare. Tot gradu’ sfinţeşte locanta… (R. M.)

●  Pentru că vaca e nebună, porcul face febră, puiul e plin cu hormoni şi peştele cu mercur, a apărut o nouă tendinţă alimentară, promovată de altfel şi de OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii): mîncaţi insecte! Şi pentru că treaba cu „combateţi foamea mondială“ nu cred că va prinde decît la cîţiva activişti sociali, „combaterea kilogramelor în plus“ va convinge, cu siguranţă. (S. G.)

● Cezar Ouatu a declarat, după finala Eurovision: „Am fost lovit şi biciuit de toţi şi am ajuns aici. Dacă România nu mă va vrea, Europa mi-a dat semne bune. Cred că, dacă aş fi reprezentat o altă ţară, de exemplu, Italia, aş fi cîştigat Eurovision-ul“. E bine, avem încă un martir megaloman. (L. V.)

● Unii şoferi de taxi din Franţa îi „iau“ pe cei din România: în Paris, am mers, la un moment dat, cu unul african, care tot fredona ceva. Întrebîndu-l ce, am aflat că era slujba pe care urma să o ţină duminica următoare la o biserică de cartier: cel de-al doilea job era de pastor protestant. (I. P.)

E FOARTE IMPORTANT
SĂ IEI AVIONUL DUPĂ CINCI ANI
PENTRU A-L SCOATE DIN NISIP


● Victor Ponta îi dă indicaţii preţioase ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. Premierul cere supraveghere strictă în timpul examenului de bacalaureat. „E foarte important, o spun încă o dată, supravegherea: camere de luat vederi, profesori. Aia trebuie să fie la sînge! (…) Poţi să fii mai puţin bine pregătit, dar nu poţi să fii hoţ! Dacă eşti hoţ, trebuie să pleci din bacalaureat!“, a spus Ponta, în şedinţa de guvern. Ce bine le zice Dottore! (M. M.)

● Pe un panou publicitar, un cuvînt scris mare: FENOMENAL. Ce e fenomenal? Un preţ: 19,99 lei. Ce poţi să iei cu ei? Gresie Marte. (D. S.)

● Doi americani au vrut să meargă în vacanţă în Africa. Şi-au luat bilet de la Los Angeles pînă la Dakkar, s-au urcat în avionul companiei Turkish Airlines şi, în loc să ajungă la Dakkar, au aterizat la Dacca, la 11.000 de kilometri distanţă, în Bangladesh. Compania aeriană a încurcat codurile aeroporturilor (DKR şi DAC). Sper că americanii nu s-au supărat. Mie mi-ar plăcea să-mi iau bilet Bucureşti-Roman şi să aterizez la Roma. (L. V.)

● Alvin Lee, chitaristul trupei Ten Years After, a murit în urma unei operaţii; Bob Brozman s-a sinucis; Jeff Hanneman, chitaristul de la Slayer, a murit în spital; Chi Cheng, basistul trupei Deftones, a murit după cinci ani petrecuţi în comă în urma unui accident; Trevor Bolder, basistul de la Uriah Heep, a murit de cancer; Ray Manzarek, clăparul trupei The Doors, a trecut şi el în partea cealaltă, săptămîna trecută… A fost o primăvară cît se poate de neagră pentru rock. (M. C.)

● Spania a cheltuit aproape un miliard de euro (o treime din bugetul Apărării) pentru a construi unul dintre cele mai avansate submarine militare. Doar că a ieşit atît de greu, încît deocamdată nu-l bagă în apă de teamă să nu se scufunde (şi să plătească celelalte două treimi din buget pentru a-l scoate din nisip). Ar putea măcar să-l vopsească în galben. (M. C.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

11172012 jpg
Costa Rica - Germania. Fosta campioană mondială din 2014 părăsește pentru a doua oară consecutiv competiția încă din faza grupelor
Multipla campioană mondială, Germania, părăsește pentru a doua oară consecutiv această competiție după triumful obținut în 2014.
1 horoscop zodia taur jpg jpeg
Două zodii de care trebuie să fugi cât poți. Cine sunt vampirii energetici care își epuizează semenii
Există două zodii de care trebuie să te ferești neapărat pentru că sunt vampiri energetici. Ei sunt oameni care te „storc” de energie și alături de care chiar și cea mai mică discuție poate fi epuizantă.
Fane Croația la Campionatul Mondial de fotbal din Qatar 2022 FOTO Profimedia (2) jpg
Spectacol al frumuseții în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial. Croatele au furat toate privirile FOTO
Croatele au făcut un adevărat spectacol în tribunele din Qatar, la Campionatul Mondial, la fiecare meci pe care naționala lor l-a disputat în faza grupelor, la turneul din acest an.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.