Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 489 din 27 iunie-3 iulie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

O ŞTIRE DE INTERES NAŢIONAL:
NIVELUL ZGOMOTULUI DE FOND
AL PARLAMENTULUI
A CRESCUT SUFICIENT
PENTRU A FI CHIAR IDILIC,
MAI ALES DACĂ ÎNGHIŢI
MULTE FLORI


● Adrian Copilul Minune şi-a buşit maşina. E o ştire de interes naţional – difuzată şi răsdifuzată de aproape toate posturile TV. Accidentul rutier pare să fie un fel de vector pentru celebritate. (M. M.)

● Se pare că nivelul zgomotului de fond al civilizaţiei actuale a crescut atît de mult încît, pe timp de noapte, creierul nostru reacţionează fragmentînd somnul fără să ne dăm seama şi crescînd, astfel, inutil, activitatea cardiovasculară. Dacă acum cîteva decenii nivelul zgomotului urban nocturn era în medie 42 de decibeli, acum el a crescut pînă la 67. Se aude?! (M. C.)

● Iată ce zice un amendament adoptat săptămîna trecută de Comisia pentru modificarea Constituţiei (potrivit HotNews): „Ministrul a cărui revocare a fost solicitată prin intermediul unei moţiuni simple, adoptate de către cele două Camere ale Parlamentului, este revocat din funcţie la propunerea primului-ministru.“ Adică mai întîi Parlamentul solicită revocarea şi pe urmă o propune prim-ministrul? Adică cum? Nu e oare nevoie şi de un amendament care să prevadă obligativitatea redactării Constituţiei României în limba română? (A. M.)

● Există, în Bucureşti, locuri fermecătoare, chiar lipsite de interior (dar nu şi de substanţă): ceainăria La Metoc e unul dintre ele – o curte potrivită cu o boltă de verdeaţă. Suficient pentru a fi chiar idilic mai ales seara, cînd se aprind lumînările. (I. P.)

● În sfîrşit, cineva a descoperit piatra filozofală. Asta mi-am zis cînd am citit banner-ul online care îţi promite că, dacă înghiţi nu ştiu ce detoxifiant, slăbeşti în somn. În cazul ăsta, viaţa e vis şi în realitatea supraponderală. (A. M. S.)

● La Ateneu – „Violoncelissimo 100“. Concert omagial, compozit, într-o zi declarată „a recunoştinţei“, dedicat Şcolii româneşti de violoncel. Tineri, dar şi artişti consacraţi, muzicieni celebri pe scenă şi în lojă, laudatio pentru violonceliştii români întemeietori de şcoală, renumiţi pe mapamond, numeroşi artişti fotografi şi… multe, multe flori – într-o infinit-amuţitoare gamă de material textil. No, thanks! (R. M.)

ÎNTOTDEAUNA
AM FOST DE PĂRERE
CĂ MONUMENTUL VECINULUI
E COMPLET INUTIL


● O femeie din Iaşi a făcut o ciulama de ciuperci, după care s-a dus la Urgenţe, unde s-a plîns de dureri de cap şi a spus că „vede pitici“. Întotdeauna am fost de părere că bucătăria moldovenească e specială. (L. V.)

● Pe marmura „cartofului tras în ţeapă“ din Piaţa Revoluţiei cineva a scris cu marker negru: „Violenţă psihotronică“. Dacă inscripţia cu pricina se referă la monumentul de sub ea, violenţa lui nu e deloc „psihotronică“, dimpotrivă, e manifestă, directă, săpată în piatră. Ne agresează toate simţurile de cîte ori trecem, jenaţi, prin preajmă. (S. S.)

● Din ciclul „Macabre“: cînd, la jumătate de oră după ce ai plecat din cimitir, te trezeşti fără geantă şi te întorci, nefiind însă cîtuşi de puţin sigur că „ai uitat-o acolo“, dar, rătăcind printre morminte, o zăreşti, cu stupoare, atîrnînd de braţul crucii vecinului, nu ştii cui să înalţi ofrandă de mulţumire: celor vii sau adormiţilor întru Domnul? Oricum, numai împreună vom reuşi. (R. M.)

● Cercetătorii au cugetat şi au făcut o listă cu 15 lucruri ciudate dpdv biologic pe care omul le face zilnic. Iată-le: plînsul (doar omul plînge de emoţie), sughiţul (e complet inutil), somnul (ne petrecem o treime din viaţă dormind), moartea (celulele nu se reproduc decît vreme de 70 de ani), roşitul în obraji (nu serveşte nici unei funcţii), sărutul (un schimb salivar care, aparent, eliberează în corp oxitocină), băşitul („explicaţia ar putea mirosi urît“), rîsul (probabil un semnal de împărtăşire/răspîndire a emoţiilor pozitive), clipitul (la fiecare 2-10 secunde), visatul cu ochii deschişi (se pare că potenţează creativitatea), privitul în 3D (un truc al minţii), furnicăturile (muşchi luaţi pe nepregătite), bărbieritul (obicei modern pentru a părea mai atractiv), gesturile riscante (bărbaţii vor să impresioneze potenţialele partenere) şi, fireşte, sexul (permite amestecul de gene pentru coexistenţa a diverşi paraziţi). That’s all folks! (M. C.)

SE POATE SPUNE ŞI INVERS:
DACĂ VREI SĂ AJUNGI
LA CUVINTE ROŞII,
TREBUIE DOAR SĂ VEZI MAI BINE


● Un titlu de ştire de săptămîna trecută spunea că preferinţa bărbaţilor pentru femei mai tinere ar fi „identificată“ drept cauza probabilă a menopauzei. Păi, aşa se poate ajunge să se spună orice. De exemplu, se poate spune şi invers, adică menopauza poate fi „identificată“ drept cauza probabilă a preferinţei bărbaţilor pentru femei mai tinere. La fel de bine s-ar putea demonstra şi că preferinţa bărbaţilor pentru femei mai tinere e cauzată de andropauză sau, de ce nu, că preferinţa bărbaţilor pentru femei mai tinere e cauza preferinţei femeilor pentru bărbaţi mai în vîrstă. (A. M.)

● Am descoperit un site unde postează anunţuri cei dispuşi să ia pasageri în maşină, la drumuri lungi, şi să împartă cu ei benzina. Aşadar, dacă vrei să ajungi la mare sau la Viena mai ieftin, trebuie doar să vezi cine, unde, cînd pleacă. Se numeşte 4înmaşină şi e un soi de autostop virtual. (A. P.)

● Nu doar la numele de firme găseşti cuvinte surprinzător alăturate, adresele de web s-au molipsit şi ele (s-ar părea) de morbul împerecherilor bizare de vorbe. Un exemplu: www.RableParcate.ro. (D. S.)

● O precupeaţă în Piaţa Crîngaşi, după ce un cumpărător îi plăteşte trei kilograme de roşii şi pleacă, îmi spune complice: „Săracul de el, pe vremuri lua cîte cinci sau şase kile, acum se vede că nu mai are bani.“ M-am simţit obligată să cumpăr măcar un kilogram. (S. G.)

● Domenico Dolce şi Stefano Gabbana au fost condamnaţi la un an de închisoare pentru evaziune fiscală. Mai bine îi puneau să vîndă la colţul străzii nişte genţi şi curele Dolce&Cabana. (L. V.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Promite-mi doar ce poți
„Pot să-ți promit că voi fi atent, că voi încerca să nu greșesc, dar nu pot să-ți promit că o să mă fac bine”.
Zizi și neantul jpeg
Alte stradale
Dar astăzi strada, în general, a devenit mai agresivă. Poate la fel de plină ca-n anii ’90, dar într-un alt mod.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Două kilograme și jumătate și alte cugetări
Este un text despre lipsa de acceptare a bolii și a morții.
E cool să postești jpeg
Cum inventezi mîndria națională
Ne iubim, așadar, compatrioții? Ne simțim bine în România? Sîntem mulțumiți cu traiul nostru?
p 20 WC jpg
Din ce sînt alcătuite viețile noastre?
Altfel, lumea nu este locuită nici de păcătoși iremediabili, nici de creștini perfecți. Intervalul este numele metafizic al obișnuitului pe care îl locuim.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Marele Premiu pentru filosofie al Academiei Franceze
Anca Vasiliu a contribuit constant la crearea punților dintre cultura care a primit-o și i-a recunoscut totodată expresivitatea stilistică a scrierilor sale
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Gino a intrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai bătrîn cîine din lume: are 22 de ani și încă se ține bine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Biroul meu de astăzi e același
Mă întreb tot mai des dacă, în loc să devină o gazdă pentru o viață mai bună, lumea nu s-a transformat cumva într-un birou universal în care ești mereu de găsit.
Zizi și neantul jpeg
Diverse, stradale…
Omniprezenți, pe vremea de atunci, în orele de lucru, erau cerșetorii și cei care sufereau de boli psihice.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce trăiesc nemții cîte o sută de ani, sănătoși și întregi la cap?
Pentru mine, Berlinul este orașul cel mai bine organizat, ca infrastructură și ca tot, dar în care te simți cel mai liber.
E cool să postești jpeg
Unde-i tocmeală mai e păsuire?
„Pot rezista la orice, mai puțin tentației”.
p 20 WC jpg
Cafea sau vin?
La fel ca vinul, cafeaua are, în legendele ei de origine, o întrebuinţare spirituală.
Theodor Pallady jpeg
Energii divine necreate...
Teologia creștină s-a cristalizat în numeroase orizonturi lingvistice, dar ortodoxia a rămas în mare măsură tributară geniului grecesc.
640px Bucharest, Drumul Taberei (16307818580) jpg
Drumul Taberei 2030
Fidel Castro a fost plimbat pe bulevardul Drumul Taberei
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe o dubă destinată livrării unor produse, o adaptare a limbajului telefoanelor „fierbinți“ din anii 2000: „Livrez orice! Ia-mă! Sînt electrică!“
Cea mai bună parte din noi jpeg
Rămîi pe culoarul tău
Mi-a luat o jumătate de viață să înțeleg că oamenii nu pot fi înlocuiți și că creativitatea noastră este cea care ne legitimează unicitatea.
Zizi și neantul jpeg
Obiecte și dispariții
Țin minte că pe ultimele le-am văzut cam atunci cînd s-a născut copilul meu. Atunci au fost, la propriu, obiecte de trusou.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E cool să postești jpeg
În goana vieții
„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”
p 20 Walter Benjamin  WC jpg
Geografii spirituale (II): orașul
Walter Benjamin nu vorbește, desigur, despre o transcendență personală, nici măcar despre una în sens tradițional.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Hypatia. Adevăr și legend
Uciderea Hypatiei de către un grup de fanatici care-și spuneau creștini e un fapt istoric incontestabil.
p 24 E  Farkas jpg
Cu ochii-n 3,14
Altfel spus: e sexul normal „mai puțin” decît devierile anal-orale sau este perversiunea supremă?
Cea mai bună parte din noi jpeg
Povestea merge mai departe
Unul dintre motivele pentru care am dorit să mă mut în București au fost concertele.
Zizi și neantul jpeg
Călătoria prin orașul-pădure
Paltoanele noastre cu siguranță erau: parcă ne camuflau, ne făceau să ne pitim în peisaj. Într-un fel, așa ne simțeam în siguranță.

Adevarul.ro

cum poti avea succes la interviul de angajare jpeg
Noua strategie folosită de angajați pentru a obține măriri de salariu
Tot mai mulți angajați se arată interesați de posturi pe care nu au nicio intenție să le accepte doar ca să își forțeze șefii de la actualul loc de muncă să le ofere o mărire de salariu, arată Business Insider.
Multe localități din Siberia nu au căldură FOTO SHUTTERSTOCK
Rușii din Siberia îngheață în case: „Ucraina supraviețuiește fără încălzire, iar aici, în Hakasia, viața este îngrozitor de grea”
Rușii din regiunile cele mai izolate ale Rusiei sunt lăsați să înghețe, în timp ce președintele țării Vladimir Putin cheltuiește zeci de miliarde de dolari purtând un război de cucerire în Ucraina.
iulian juncanaru, stomatolog mort FOTO Faceb jpg
Medicul Iulian Juncănaru, fost concurent la Chefi la cuțite, a murit la doar 39 de ani. Cum a fost găsit
Un stomatolog, fost concurent al sezonului 8 Chefi la cuțite, a murit la numai 39 de ani. Clinica unde el a lucrat ca stomatolog, precum și apropiații au făcut anunțul trist. Tânărul a murit subit acasă.

HIstoria.ro

image
Una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor
Fără îndoială, una dintre cele mai spectaculoase descoperiri arheologice ale tuturor timpurilor a fost scoaterea de sub cenușă a orașului roman Pompeii, redus la tăcere în vara lui 79 de erupția vulcanului Vezuviu.
image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.