Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 494 din 1-7 august 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

CA ÎN FIECARE VARĂ,
TREBUIE SĂ ÎNDURĂM
NEBĂNUITE DRĂGĂLĂŞENII


● Ca în fiecare vară, după desfăşurarea diverselor examene, vin şi zic: nu e corect „procent de promovabilitate“, ci „procent de promovare“. Promovabilitatea e întotdeauna de sută la sută, pentru că exprimă „însuşirea de a fi promovabil“. Or, teoretic, oricine e promovabil. Dar nu toţi sînt promovaţi. E ilogic să spui „promovabilitatea a fost de 50%“. Aşadar, rog să se consemneze că mi-am făcut – degeaba – datoria şi am zis, în ciuda faptului că formula greşită „procent de promovabilitate“ aproape s-a generalizat. Mulţumesc pentru atenţie. (M. V.)

● Site-ul noutati-ortodoxe.ro dă o veste măreaţă: a apărut noul Moliftelnic publicat de Editura Institutului Biblic şi de Misiune Ortodoxă al Patriarhiei Române (Bucureşti, 2013, 819 p. – ISBN 978-973-616-283-1). În carte se găseşte şi „Sfeştania pentru binecuvîntarea unui vehicul“ – un fel de supra-asigurare (divină) pentru maşina dumneavoastră. Sper ca la ediţia viitoare a Moliftelnicului să se găsească şi o sfeştanie pentru noi, bieţii pietoni, care trebuie să îndurăm (înjurăm?) toate maşinile „binecuvîntate“ parcate aiurea pe trotuare. (M. M.)

● Fizicienii aceia care se tot joacă cu acceleratorul de particule îngropat la graniţa dintre Franţa şi Elveţia au descoperit o particulă nouă, B-sub-s, alcătuită din două tipuri de quarci, care însă s-au transformat imediat în muoni (un fel de verişori ai electronilor), proces care le-a cam dat teoriile peste cap cercetătorilor. În acest timp, în Atlanta, s-au născut primii doi pui gemeni de panda din ultimul sfert de secol, iar undeva în munţii Caucaz s-au născut, pentru prima dată în ultima jumătate de secol, doi pui de leoparzi persani. Se întîmplă lucruri nebănuite pe aici! (M. C.)

● În caz că n-aţi băgat de seamă, aşa sună refrenul unui hit din această vară: „Dacă mă vei supăra / Mai dă-te-n dragostea mea / Ştii că te voi înjura / Mai dă-te-n dragostea mea / Eu nu mă pot enerva / Că ştiu cum e inima / Aşa că-ţi mai zic ceva / Mai dă-te-n dragostea mea“. În faţa acestei drăgălăşenii injurioase şi stupid machiste am început să regret refrenul de anul trecut: „Eu vara nu dorm“. (A. M. S.)

LA NOI, „MODELUL DE ALTĂDATĂ“
(UN ZÎMBET LA MIEZUL NOPŢII)
FACE CÎT O MIE DE CUVINTE
CARE TREC


● Familia regală spaniolă împreună cu Fundaţia La Caixa a început să acorde, zilele trecute, burse (în valoare totală de 6,7 milioane de euro) unor tineri studenţi şi universitari spanioli care studiază în străinătate. Ne-am bucura, a spus regele Juan Carlos, ca tinerii spanioli să nu-şi uite originile şi să se întoarcă acasă după ce-şi vor termina studiile. La noi, „modelul spaniol“ sună cam aşa: duceţi-vă, fraţilor, unde vedeţi cu ochii, că sîntem destui şi ne cam călcăm pe picioare… (S. S.)

● Puterea brand-ului. A reapărut îngheţata Polar, în două variante: 1) „Polar autentic – gustul de altădată!“ şi 2) „Polar to go – Îngheţata copilăriei“. Pe care s-o aleg?… Pînă la urmă, nici nu mai contează. Uneori e suficientă vederea unui ambalaj şi deja eşti transportat înapoi în amintiri. (P. M.)

● La Administraţia Financiară există mai nou un dispozitiv care „măsoară“ amabilitatea funcţionarilor. După ce şi-a terminat treaba, contribuabilul poate să opteze pentru butoane care acordă calificative, ca la şcoală, oamenilor de la ghişeu. O doamnă şi-a motivat un „Foarte bine“ cu „Pentru că mi-aţi zîmbit!“ Ca să vezi – un zîmbet chiar începe să valoreze ceva. (A. P.)

● În Köln, pe la miezul nopţii, am văzut pe stradă vulpi şi iepuraşi. În libertate. (M. V.)

● „Cînd nu mai am nimic interesant de spus, bag o poză dezbrăcată, ca să le enervez pe alea urîte şi deştepte, că devin şi ele frumoase cînd sînt rele, aşa m-a învăţat Mirel Curea. Şi de ce să ne batem în idei deştepte, cînd un abdomen plat face cît o mie de cuvinte grase?“, a scris pe pagina ei de Facebook Mihaela Rădulescu, cea mai bine vîndută autoare de non-fiction a Editurii Polirom. (L. V.)

● În afară de animalele cerşetorilor, la Paris lipseşte fauna stradală: nu sînt cîinii vagabonzi care trec pe „zebră“, pisicile care fug dintr-o curte în alta, ciorile şi pescăruşii. Abia dacă mai găseşti cîte un porumbel. (I. P.)

CETĂŢENII ADÎNCI
AU AJUNS LA CONCLUZIA
CĂ PLICTISEALA S-A OFICIALIZAT
UNDEVA


● Propun taxa pe trotuare. Astfel, toţi cetăţenii cu carte de identitate ar trebui să plătească o taxă de 1 leu pe lună pentru că pot circula pe trotuar. Evident, mersul pe lîngă trotuar s-ar putea face în legalitate numai după achitarea unui abonament de 100 de lei pe an (şi doar dacă respectivul cetăţean este major, posedă permisul de a circula brambura şi este vaccinat antitanc). (A. D.)

● În 381, litania unui nefericit: „Vă rog frumos, ajutaţi-mă… sînt un biet handicapat… electrocutat de tren la 27.000 de volţi… cinci bănuţi, un leu… orice sumă este importantă pentru mine… de la dvs. mai puţin, de la Dumnezeu mai mult… eu poate am găuri foarte mari şi foarte adînci…“ (D. S.)

● Mai nou s-a descoperit că depresia este cauzată de o proteină numită CRF1, apoi cercetătorii au ajuns la concluzia că plictiseala cronică este semnul unui organism fragil, pofta de viaţă e influenţată mai mult de tipul de personalitate decît de situaţia materială, obezitatea este favorizată şi de somnul insuficient, iar poziţia corpului îţi afectează memoria… De unde se vede că n-avem nici o scăpare! (M. C.)

● Am auzit că s-a oficializat slujba de sfinţire pentru autoturisme. Uşor iritat de valul de ironii din mass-media, un site creştin ortodox susţine că există şi multe alte ierurgii (lucruri care beneficiază de sfinţire), „de la icoane la calorifere“, însă nu menţionează nimic despre device-urile moderne, despre binecuvîntarea lor, de la laptop la Smartphone. Nu de alta, dar laptop-ul meu ar avea nevoie urgentă de o intervenţie divină. (S. G.)

● Bodega Gării de Est se numeşte „La pierde tren“. O poezie! Să-ţi mai vină să pleci undeva? (A. P.)

Foto: S. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Accident Suceava FOTO ISU png
Accident teribil între un TIR și o mașină, în Câmpulung Moldovenesc. Un tânăr de 26 de ani a murit
Un tânăr în vârstă de 26 de ani și-a pierdut viața sâmbătă, după ce mașina pe care o conducea a intrat într-un TIR, iar bărbatul nu a mai putut fi salvat de către echipajele ajunse la fața locului.
locuri de joaca parcuri Bucuresti (7) jpg
ANPC cere închiderea unor locuri de joacă din șase parcuri bucureștene: sunt un pericol pentru copii
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a propus închiderea locurilor de joacă din şase parcuri bucureştene, după ce au fost constatate nereguli care puneau în pericol viața copiilor.
Factura energie - factura curent electric - facturi FOTO Mediafax
Ce spune Ciolacu despre compensarea facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la şcoală
Ciolacu, a afirmat, în privința compensării facturilor la energie pentru familiile cu trei copii la școală, că de acest aspect va trebui să se ocupe ANRE, fiind reglementat prin legislaţie secundară.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.