Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 499 din 5-11 septembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

STUDIILE ARATĂ CĂ, 
URMÎND TRATAMENTUL NOSTRU
(SCOARŢĂ DE COPAC BLEU VERZUI),
ÎNTREAGA LUME ÎI BINE  

● Pe site-ul Runners’ World a apărut un articol intitulat „Să stai aşezat e noul fumat, chiar şi în cazul sportivilor“. Studiile arată că a sta pe scaun poate fi foarte periculos pentru sănătate. Eu cred că e adevărat, dar nu ne putem lua definitiv picioarele la spinare. (A. M. S.)

● Din ciclul „Pe română-i ca-n engleză“, am primit un e-mail cu o invitaţie la un salon de modelare corporală: „Modelează-ţi figura, urmînd tratamentul nostru“. De la corporal la facial drumul trecu anevoios prin traducere. (S. G.)

● Companii care produc băuturi răcoritoare precum Coca-Cola sau Pepsi vor să renunţe definitiv la pet-uri, iar pe viitor ambalajele să fie realizate exclusiv din materie vegetală precum trestie de zahăr, scoarţă de copac, coji de fructe sau paie de grîu. Ştirea sună foarte bio-eco-SF. Îţi poţi imagina cum, în curînd, pe la terase se va servi cola la jumate de dovleac sau pepsi în coajă de brad. (A. P.)

● Chiloţii lui Eugene O’Neill sînt de vînzare. Nişte boxeri bleu verzui în stare foarte bună. Îi găsiţi într-o librărie mică din Salisbury, Connecticut. Costă 1.750 de dolari. Dacă aţi vrut vreodată să aveţi o legătură intimă cu un laureat Nobel, cred că asta e şansa dvs. (L. V.)

● Pe 14 august, mexicanca María del Carmen Flores din Ciudad Juárez a născut un copil de 6 kg şi jumătate şi 62 cm. Se pare că e cel mai mare copil din lume născut pe cale naturală, iar rocambolescul Ciudad Juárez, cunoscut în întreaga lume mai ales pentru uciderea în masă a femeilor şi trafic de droguri, a devenit ceva mai simpatic, deşi tot într-un registru… desmesurado. (S. S.)

● Culeasă de pe Facebook. În plină caniculă bucureşteană, o prietenă a dat peste taximetristul Zen, care i-a livrat următoarea replică: „Îi bine că-i cald, să zicem mersi că nu-i iarnă şi-i gratis“. (P. M.)

SPECIALIŞTII SPUN CĂ 
FAPTELE DE TALIE MICĂ 
VOR TRECE DE LA FAZA 
DE PROTOTIP 
LA LUCRURI ESENŢIALE 


● Scientific American a publicat recent un articol despre miturile legate de terorism. Astfel, specialiştii spun că motivaţia răzbunării este mai puternică decît cea legată de ideologie; sentimentul de camaraderie, aventură şi glorie este mai puternic decît acela al împlinirii unui program politic; reţelele teroriste sînt descentralizate şi în permanentă reorganizare; atentatele n-au fost atît dejucate, cît au eşuat din cauza incompetenţei şi chiar a prostiei teroriştilor (explozibilul fusese plouat, montat prost sau chiar cumpărat de la agenţi federali); în fine, rata deceselor cauzate de acte de terorism a scăzut drastic în State: doar 33 de morţi din 2011 încoace – spre comparaţie, media anuală de omucideri este de 13.700. (M. C.)

● S-a anunţat bibliografia pentru Olimpiada biblică din 2014, de la Dunavăţu de Jos, Judeţul Tulcea: Judecători – 21 de capitole, Faptele Apostolilor – 28 de capitole, Iona – 4 capitole, Filipeni – 4 capitole, Coloseni – 4 capitole, Cîntarea Cîntărilor – 8 capitole, Isaia – 66 de capitole, Ţefania – 3 capitole. Baftă şi Doamne-ajută! (L. V.)

● Mergînd cu maşina pe drumurile din Dîmboviţa văd anunţuri în faţa porţilor: „Vînd porci vietnamezi“ şi „Porci vietnamezi“. Cum or fi porcii ăştia, ce ştiu să facă faţă de porcii obişnuiţi, habar nu aveam. L-am întrebat pe Google. Şi, mare minune, aflu că există în România o întreagă industrie de porci vietnamezi. V-am zis eu de mai multe ori că iubesc capitalismul, uite încă un motiv. Au şi site-uri, de gen www.porc-vietnamez.ro, de unde aflăm că „porcii vietnamezi sînt porci de talie mică, vegetarieni, ecologici, uşor de întreţinut“. Deci sînt porci ecologici, nu porci ecologişti – a nu se confunda. Cică sînt ecologici pentru că nu au carne cu colesterol. Un fel de porc cu voie de la doctor, presupun. De la www.porci-vietnamezi.net aflăm că „aceşti porci vietnamezi îşi au originea în Vietnam, iar în 1980 au păşit pentru prima oară pe tărîmul american, dînd startul unei întregi nebunii. Americanii i-au privit iniţial ca pe nişte animale de companie datorită dimensiunilor reduse, dar şi aspectului lor extrem de atrăgător“. Ceea ce dă cu totul şi cu totul alt înţeles vechiului slogan maoist: „Porcul de american / Afară din Vietnam“. (C. G.)

● Cică în 2035 vînzările de maşini fără şofer (robotizate) vor atinge 100 de milioane pe an. N-am încă maşină pentru că mi-e lene să conduc şi mi-e scîrbă să mă enervez. Aştept momentul în care maşinile-care-se-conduc-singure vor trece de la faza de prototip la producţia de masă. Atunci să vă ţineţi! (M. M.)

● La Braşov puteţi bea cocktailul Panama. Conţine lucruri esenţiale: „cognac şi frică lichidă“. (A. M. S.)

LUCRURILE MARI 
COMUNICĂ DOAR ELIPTIC 


● Acum cîteva săptămîni, şase tineri s-au îmbarcat pe o plută construită din peste 1.500 de pet-uri şi au navigat pe Dunăre de la Călăraşi pînă la Gura Portiţei, adică peste 400 km. În acest timp, un grup de studenţi americani au ridicat, folosind 500.000 de piese Lego, un turn înalt de aproape 35 de metri înălţime. Iar un restaurant italian exclusivist oferă o singură masă pentru numai două persoane, iar meniul costă aproape 700 de dolari. M-au amuzat dintotdeauna lucrurile mari făcute cu lucruri mici. Dar şi viceversa. (M. C.)

● Preşedintele şi premierul comunică doar în scris, nu-şi mai răspund la telefon – zice o ştire. Ba mai comunică într-un fel, prin televiziunile „de ştiri“: apare unul şi spune ceva, peste o jumătate de oră apare celălalt şi îi dă replica… Şi tot aşa. Cînd s-or împăca şi-or vorbi direct, o să scadă cantitatea de ştiri fără sens pe cap de telespectator. (M. V.)

● Alte nume de firme din Galaţi: Come Back SRL, Lenuţa Şi Tincuţa SRL, Nedistructiv SRL, Grozavii Grup SRL, Carul Auriu SRL, Prăvălia Cu Bănuţi SRL, Senzitiv SRL, Două Puncte SRL, Hai La Drum SRL, Ultimul Ron Leu Company SRL, Acceptabil SRL, Momente SRL, Montekarlo Beatrice SRL, Verde Şi Roşu SRL, Rarisima Export SRL, Cafe The Ie SRL, Mahatma SRL, Betoane Compuse SRL, Virguliana SRL, Putere Mobilă SRL, Trubadurul SRL, Rostirea Maths Research SRL, Păianjenul SRL, Arahnofobia SRL, Ioan Şi Radu Iniţiatorul SRL, Eliptic SRL, Dikson Casa Frizerului SRL, Venus Mixt SRL, Les Jeux Sont Faits SRL, Agenţia Speranţelor SRL, Bivol Dental SRL, Nouă Pietre SRL, Sclipirea SRL, Decizional 11 SRL, Zåmbet De Soare SRL, Buburuza SRL, Corsar Nautic SRL, La Magazinul Lui X SRL, Aparte SRL, Elohim Trans SRL, Casa Funerară Îngeraşul Nostru SRL, After Life SRL, Regele Păstårnacului SRL, Grătarul Dragomir SRL, Neant SRL. (D. S.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Airbus A380 FOTO Wikipedia
Bucăți din avioanele A380, scoase la licitație de Airbus. Cât costă o chiuvetă de marmură artificială
Pasionaţii de avioane vor avea şansa de a deţine o bucată din unul dintre cele mai celebre avioane, Airbus SE A380, cel mai mare şi mai spaţios avion de pasageri construit vreodată.
episcopia tulcii jpg
Ierarhi menționați în scandalul sexual cu deputatul Bălășoiu în prim-plan. Scrisoarea care poate arunca în aer BOR
Numele a patru ierarhi ai Bisericii Ortodoxe apar menționate într-o scrisoare adresată Patriarhului României, în care înaltelor fețe bisericești li se aduc acuzații grave de natură sexuală. Prelații se apără și spun că acuzatorul este un frustrat.
Ucraineni la periferia Liman FOTO Twitter
Lîman, simbolul umilinței lui Putin. Reportaj BBC pe străzile pustii: „Lumea a suferit destul”
Jurnaliștii de la BBC și-au început reportajul efectuat în orașul Lîman prin a spune că „Victoria poate părea dezolantă”.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.