Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 500 din 12-18 septembrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU AM CREZUT CĂ MAI EXISTĂ 
O CUTIE NEAGRĂ 
CU COCOŞEL ROŞU CARE
DECUPLEAZĂ LUMEA DE LA AMOR 

● Nu am crezut că mai există eroi adevăraţi în zilele noastre: dar am dat de un tînăr din Mangalia care a salvat un alt tînăr din valuri, neezitînd să înoate după el şi după încă cineva pînă dincolo de geamandură. Mi se pare extraordinar, înălţător şi, în acelaşi timp, o palmă dată teoriilor conform cărora, la noi, nimeni nu face niciodată nimic. (I. P.)

● John Carpenter, celebru regizor şi scenarist american, şi-a imaginat în 1996, în filmul Escape from L.A., cum va arăta lumea în 2013. Thriller-ul său SF prezintă anul 2013 destul de apocaliptic. Hologramele şi cyborgii îşi găsesc locul printre oameni pe o planetă care-şi revine cu greu după cel mai mare cutremur din istoria omenirii. Seismul a separat Los Angeles-ul de restul SUA. Apare şi o cutie neagră cu un buton care decuplează lumea de la orice fel de tehnologie. E adevărat că 2013 e mai puţin apocaliptic decît îşi imaginase Carpenter în urmă cu 17 ani, dar butonul ăla se cam potriveşte. (A. M. S.)

● Studiind meniul unui restaurant cu specific neaoş (Hanul Berarilor), am identificat diminutivele culinare cele mai frecvente, şi anume: mămăliguţă, chifteluţe, pulpiţe, ficăţei, purceluş, cocoşel, văcuţă, sărmăluţe. E adevărat că nu figura ciorbiţă şi că purceluşul şi cocoşelul nu fac parte din gama obişnuită. De asemenea, nu am întîlnit diminutive la salate şi deserturi. (I. P.)

● „Eu nu mă risc!“, i-a aruncat El, tranşant, în timp ce Ea se angajase deja pe roşu, riscînd totul pe o singură carte. De la trecerea de pietoni la trebonal n-a mai rămas decît un stop. Verde! (R. M.)

● La coborîre, pe Transalpina, spre Novaci, pe unul dintre parapetele recent construite în jurul celebrului drum au apărut veşnicele declaraţii de amor, „Gigi loves Mimi“, „Nelu inimă Marilena“, „România e Basarabia“. În mijlocul lor, una pe care n-am mai văzut-o, de emoţie crîncenă, datorată, cu siguranţă, peisajului: „Aici am stat şi am plîns ca un pisic“. Sper că am văzut bine, din goana maşinii… (S. S.

DACĂ OAMENII DE ŞTIINŢĂ 
CRED CĂ UN ADEVĂRAT PATRIOT
PUNE ÎNTREBĂRI, ATUNCI MĂCAR
SÎNTEM DATORI SĂ NI SE FÎLFÎIE 

● Dentistul canadian Daniel Zuk, mare fan Beatles, a cumpărat la licitaţie, cu 20 de mii de lire sterline, unul din dinţii lui John Lennon. Menajera acestuia l-a găsit prin anii ’60, pe cînd făcea curăţenie în casa starului, şi l-a pus la păstrare. Acum dentistul a declarat: „Dacă oamenii de ştiinţă cred că pot clona mamuţi, atunci John Lennon poate fi următorul.“ Îl poţi contrazice?! (M. C.)

● „România n-are nevoie de o Roşie Montană, România are nevoie de 30 de Roşii Montane“, a declarat Dragoş Tănase, director RMGC, într-o emisiune de la Adevărul Live. Iată un adevărat patriot. (L. V.)

● Potrivit unei ştiri de săptămîna trecută, cei şase cîini care au omorît copilul de patru ani din Parcul Tei au fost capturaţi de hingheri şi vor fi supuşi unor analize şi cercetări, timp de 14 zile. În legătură cu asta se nasc cîteva întrebări. Ce poate să reiasă din analize? Că sînt turbaţi sau nu? Şi ce dacă? Cercetările să însemne că procurorii le vor pune întrebări? În cele din urmă, vor fi judecaţi precum Boschito, maidanezul care a ucis un cetăţean japonez lîngă sediul Guvernului? Şi dacă da, avocatul lor va fi om? (A. M.)

● Culeasă de pe Facebook-ul unei amice, auzită la un nene cabanier din Novaci, Mehedinţi: „Toţi divorţăm odată şi-odată, dar măcar sîntem datori să încercăm.“ (P. M.)

● O reclamă pe autostradă: „Nouă chiar ni se fîlfîie!“ V-aţi prins la ce era? La o fabrică de steaguri. Logic. (A. P.)

FIIND VORBA DE ADOPTAREA 
UNEI LEGI PRIVIND UN DEFICIT,
CAUZA SE SCHIMBĂ

● Într-o zi n-ai de lucru şi arunci o privire peste ofertele de serviciu dintr-un ziar, ca să vezi ce meserii mai au căutare. Şi găseşti: pregătitori auto / gestionar cu experienţă pentru gestiune materiale şi piese ascensoare / tălpuitor manual / fată pentru operaţia de subţiat feţe / stivuitorişti / finisatoare / legătoreasă cu experienţă pentru carte legată, scoarţe / femeie subţiat şi însemnat / grataragiu / vopsitori pentru vopsitorie lichidă / personal pentru ştaifat şi pentru banda de tras. Acestea fiind cerinţele, îţi spui (a cîta oară?) că nu eşti bun de nimic. (D. S.)

● Vineri, 30 august, un pescar a scos din Sena un peşte pacu, văr cu piranha. Pacu trăieşte de obicei în apele sud-americane şi este crescut pentru consum în America de Nord. Prefectura din Paris explică: „De cele mai multe ori e vorba de animale de companie care au crescut şi pe care proprietarii inconştienţi şi depăşiţi de situaţie le abandonează în Sena cînd nu mai ştiu cum să le stăpînească.“ În 2012, brigada fluvială a Poliţiei a pescuit din Sena un piton regal fără cap, lung de trei metri. Cred că vine sfîrşitul. (L. V.)

● Conform Human Rights Watch, numărul femeilor şi fetelor închise pentru crime împotriva moralităţii din Afganistan era de 400 în octombrie 2011, iar acum a ajuns la 600. După doisprezece ani de la înfrîngerea talibanilor şi alţi patru de la adoptarea unei legi privind violenţa împotriva femeilor, 95% din fete şi 50% din femeile închise în închisorile din ţară au comis „crima“ de evadare neautorizată (dezertare de la soţ sau din familia de origine) sau sînt vinovate de zina, adică au avut relaţii sexuale extraconjugale. Aşadar, faptul că noi acum vorbim şi ne inflamăm pe Facebook (şi nu numai) din cauza cîinilor vagabonzi şi a „crimelor“ produse de ei demonstrează că trăim într-o ţară „normală“. (A. P.)

● Aflu, dintr-o analiză economică serioasă, că cel mai mare lanţ de şaormerii din ţară, Dristor Kebab, a înregistrat anul trecut pierderi de 190.000 de euro. Asta înseamnă, spune Ziarul financiar, un deficit lunar de 16.000 de euro. Adică, şi mai exact, 600 de euro pe zi. Echivalentul a 150 de şaorme. Să vă fie de bine! (M. M.)

● În timp ce în Louisville s-a deschis primul restaurant KFC Eleven în care puiul prăjit la găleată nu mai figurează într-un meniu ce abundă în salate, în Pittsburgh s-a deschis un restaurant numit Conflict Kitchen care serveşte numai mîncare tradiţională din ţările cu care SUA se află în conflict: Iran, Afganistan, Venezuela, Cuba şi, în curînd, Palestina şi Coreea de Nord unde, din cauza sărăciei, se pare că orezul a fost înlocuit cu fiertura din scoarţă de copaci. Să le fie de bine! (M. C.)

● La chioşcul cu de toate din staţia de metrou de la Crîngaşi, cel care mai demult avea „chiloţi normali“, zilele astea se poate citi un anunţ categoric: „Lenjeria intimă nu se schimbă.“ (S. G.)

Foto: S. Ciută

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

Jens Stoltenberg foto epa efe jpg
Stoltenberg: NATO nu se implică direct în conflict, dar va sprijini Ucraina să recupereze teritoriile ocupate VIDEO
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a denunţat vineri anexarea „ilegală şi ilegitimă“ de către Rusia a patru regiuni din Ucraina şi a avertizat Moscova să nu folosească arme nucleare în acest conflict.
Pustiosu, Munții Orăștiei  Foto Daniel Guță (3) JPG
Pustiosu, dealul cu secrete de lângă Sarmizegetusa Regia. Descoperirea uimitoare din anii ´50 VIDEO
Dealurile din împrejurimile Sarmizegetusei Regia sunt acoperite de păduri dese de fag, care ascund o mulțime de așezări antice, unele încă necunoscute românilor. Un astfel de loc plin de secrete este Pustiosu, cercetat la mijlocul secolului trecut.
Sorin Cîmpeanu FOTO gov.ro
Sorin Cîmpeanu, explicații despre demisie: A venit din dorința de a nu periclita reforma educației
Fostul șef de la Educație a transmis mai multe precizări în urma demisiei din vârful ministerului, explicând că se datorează dorinței de a nu periclita reforma educației și parcursul noilor legi.

HIstoria.ro

image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.