Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 502 din 26 septembrie-2 octombrie 2013
Cu ochii n 3,14 jpeg

BINE AŢI VENIT ÎN FAŢA 
UNUI OFIŢER MICROSCOPIC, 
PRIETENI BIO!  

● Iranienii au din nou acces la Facebook şi Twitter, interzise din 2009. Aşadar, bine aţi venit pe Facebook, prieteni iranieni! Simţiţi-vă ca acasă! Adică nu chiar. (L. V.)

● Am făcut în aeroportul din Mexico DF, după un zbor de 15 ore cu escală, o coadă de două ore la ghişeul de emigări. La primele ore ale dimineţii (sau după-amiezii, cine mai ştie?), am completat un formular laborios şi apoi am stat la o coadă încolăcită de cîteva ori ca să ajung în faţa unui ofiţer plictisit care m-a întrebat ce caut în Mexic. „Am fost invitată“, zic. „De cine?“, zice. „De Universitatea din Guadalajara“, răspund. „Aha, şi atunci ce faci în Capitală?“, zice. „Iată o întrebare“, îmi pierd eu firea. „Răspunde frumos: escală“, zice omul, îmi pune ştampila pe formular şi mă expediază. Aeroportul era împînzit de afişe: Nu pierdeţi formularul, amendă 500 de dolari. (S. S.)

● Cu ce se mai ocupă cercetătorii americani: un studiu recent al celor de la Universitatea din California arată că şoarecii şi-ar putea pierde definitiv teama înnăscută de pisici după ce au fost infectaţi cu un parazit microscopic, Toxoplasma gondii. Aşadar, vom avea şoareci bolnavi, dar curajoşi, care ne vor fugări pisicile. (A. P.)

● La un supermarket bucureştean, pe o caserolă de valeriană scria: „Valeriană nespălată“. Să fi fost un avertisment sau o laudă de sine a conceptului bio prin excelenţă? (S. G.)

NU SÎNT SIGUR CĂ ÎMI POT
RESPECTA PROMISIUNILE CIVILIZAT,
ÎN CONFORMITATE 
CU REGULILE IMBECILE 

● Cătălin Botezatu a declarat recent: „Mi s-au făcut multe propuneri să intru în politică. Poate datorită imaginii sau a discursurilor pe care le am. Am refuzat mereu pentru că nu ştiu să mint. Dacă nu sînt sigur că îmi pot respecta promisiunile, mai bine nu le fac.“ E o declaraţie atît de plină de bun-simţ, încît nici nu ştiu ce caută la „3,14“. (L. V.)

● Cel mai normal şi mai liniştit moment surprins la unul dintre marşurile pentru salvarea Roşiei Montane: un tînăr a mîncat, pe tot parcursul Bulevardului Ştefan cel Mare, tacticos şi civilizat, o salată, dintr-un corect recipient din plastic. Din mers. (I. P.)

● Primesc acest e-mail: „Dragă prieten, îţi scriu cu rugămintea de a mă ajuta să-ţi transfer în cont 6.200.000 de dolari în beneficiul reciproc. Tranzacţia e confidenţială şi trebuie să rămînă ca atare, nu pot executa o astfel de operaţiune decît cu un străin. Operaţiunea trebuie să fie în conformitate cu regulile băncii mele, de aceea te contactez în acest fel. Pentru ajutorul oferit vei primi 30% din suma transferată; am nevoie însă de maxima ta cooperare, prin urmare trebuie să-mi trimiţi contul şi numărul asigurării, iar eu îţi voi trimite restul detaliilor legate de felul în care această afacere va fi dusă la bun sfîrşit. Cele bune, Madina.“ M-am tot gîndit, nu cunosc nici o Madina. (M. C.)

● „Aud şi azi imbecile care mă judecă pentru faptul că trăiesc pe banii fostului soţ“, scrie Mihaela Rădulescu pe o reţea de socializare. „Diva“ dă sfaturi femeilor divorţate, cum să nu le fie ruşine să-şi ceară drepturile şi să ia bani de la foştii soţi. Dincolo de drepturi, cred că de la ea s-ar aştepta să le explice femeilor cum să nu ajungă să trăiască dintr-o pensie alimentară amărîtă. Ce pot face, adică, pentru a ajunge să trăiască la Monte Carlo. (A. M.

CÎTEVA PERSONAJE RELE 
ÎŞI ÎNTEMEIAZĂ OPINIA 
PE ULEIURI VOLATILE

● Actorul Mark Wahlberg s-a hotărît, la 42 de ani, să-şi obţină echivalentul american al bacalaureatului: „În tinereţe nu prea m-am ţinut de şcoală, dar acum n-aş vrea să fiu pus în situaţia în care copiii mei mi-ar spune: dacă tu nu ţi-ai luat o diplomă, eu de ce aş face-o?“ Wahlberg s-a pregătit pentru acest examen în timp ce filma 2 Guns. Aşa că şi-a adus pe platou un profesor care să-l ajute. Dar în mare secret, fără ca Denzel Washington, partenerul său, să ştie. Cîteva personaje de pe la noi, aflate în situaţii similare, cred că ar rîde de s-ar prăpădi de bietul Mark Wahlberg. Şi ar zice: la banii lui, nu şi-a putut cumpăra şi el pînă acum un teanc de diplome? (A. M. S.)

● Cercetătorii de pe livescience.com au făcut un top al celor mai rele zece lucruri care, consumate moderat, fac bine organismului nostru: sexul, ciocolata, vinul roşu, marijuana, omidele, soarele, LSD-ul, cafeaua, furia şi berea. Ce-aţi prefera pentru un exces de-un weekend? (M. C.)

● Săptămîna trecută, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române a explicat că opoziţia Sinodului faţă de proiectul minier de la Roşia Montană se bazează pe raportul negativ al Academiei în această chestiune. E bine: BOR îşi întemeiază opinia pe un document al Academiei. Putea fi şi invers… (M. M.)

● Continuarea extraselor din Nomenclatorul de meserii (vezi numărul trecut): emailator prin pudrare, extractorist uleiuri volatile naturale şi colesterină, fascinar, fazanier, fermentator oţet, filmotecar, filtrator-deshidratorist, forjor arcurar, formator de formatori, formator tuburi spectrale, funicularist, ghemuitor, granulator zgură, impregnator-uscător chibrituri, inspector telegrame, intermediarist film desene animate, îmbuteliator fluide sub presiune, împletitor din panglică împletită, împletitor obiecte din foi de porumb, înnobilator scîndurele pentru creioane, înnodător fire mătase naturală, legător şi confecţioner depolarizator, lipitor lentile şi prisme, mamoş porcine, mînuitor carte, maşinist la umplerea şi închiderea cutiilor de chibrituri, melanjorist, meşteşugar cenuşeritor, montator bijuterii pe corp, morar la maşini de mărunţit roci, nămolar, numărător bani, observator far maritim şi staţie semnal de ceaţă, oglindar, operator abrazive pe suporţi, operator bobinator dublator, operator control nedistructiv cu lichide penetrante, operator îmbrăcare volane în piele, operator îngreunător mătase naturală, operator scămoşetor. (va urma) (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cît timp mai dăm vina pe părinți?
Cu sau fără terapie, o idee posibil cîștigătoare ar fi acceptarea părinților noștri, dacă îi mai avem, așa cum sînt. Ei nu se mai pot schimba. Noi, însă, da.
Zizi și neantul jpeg
Tot de toamnă
Tot în compunerile de toamnă își aveau mereu locul și păsările călătoare.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Noua limbă de lemn. Cu drag!
Pupici, frumi, grădi, lunițe. Am „evoluat” de la clasicele diminutive și alinturi de cîrciumă de tipul „Ce fel de ciorbiță?”
E cool să postești jpeg
O lume ipotetică
cu cît ne percepem ca fiind mai valoroși, cu atît vom considera că merităm o viață bună și vom fi mai încrezători în propriile forțe.
p 20 WC jpg
Apărătorul credinţei ori apărătorul credinţelor?
Spiritul anglican, spunea istoricul dominican Guy Bedouelle (Revue française de science politique, 1969), poate fi caracterizat prin două calităţi: fidelitate faţă de tradiţie şi toleranţă.
Theodor Pallady jpeg
Predoslovie postmodernă
Orice mărturisitor al creștinismului este în criză de timp și de timpuri! Nu-și mai poate apăra credința într-o nișă cimentată, întorcînd spatele lumii, așa cum trăiește și gîndește ea astăzi, în secolul al XXI-lea.
p 21 WC jpg
PREVI (2)
Este PREVI un succes sau un eșec? După peste patru decenii de la darea în folosință, nici o familie nu a părăsit locuința ocupată, ci, dimpotrivă, a mărit-o și a modelat-o prin prisma utilizării ei.
p 24 S M Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
La 88 de ani, a murit actrița Louise Fletcher al cărei chip va rămîne pentru totdeauna în memoria iubitorilor de film drept imaginea rece de-ți îngheață sîngele a sorei-șefe Ratched din Zbor deasupra unui cuib de cuci, capodopera lui Milos Forman din 1975.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ne vedem în zona de confort
Poate, în loc să ne păcălim că sîntem oameni liberi pentru că nu-l cunoaștem pe „trebuie“, am putea s-o ascultăm, din cînd în cînd, pe Nina Simone și să ne fie mai puțin frică.
Zizi și neantul jpeg
Greierele și furnica
După revoluție, mentalitățile au început să se schimbe, slavă Domnului. Ne-am dat seama, măcar, că nu putem fi cu toții furnici. Și că își au și greierii rostul lor, și chiar grăunțele lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Găina care năștea pui vii – cum recuperăm anii ’90? –
Citiți Scînteia tineretului de prin anii ’70, să vedeți acolo ce condeie! Ce stil! Dacă ștai cum să te strecori puteai să faci presă adevărată, ba mai mult decît atît, literatură!”
E cool să postești jpeg
Votant la 16 ani?
Totuși, în toate aceste discuții pro și contra nu există de fapt argumentul de la care ar trebui să plece, în mod firesc, întreaga dezbatere: vocea adolescenților. Vor ei să voteze?
p 20 Fragii salbatici jpg
Visul adevărat. Două întrebări ale lui Marin Tarangul
Materia spiritului nu este o țesătură de concepte, ci o adîncime a lucrului însuși, acolo unde acesta își descoperă chipul, împreună cu rădăcina, posibilitățile și înrudirile lui esențiale.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Din nou despre Augustin
Știința despre Treime, desigur, prin care inclusiv filosofia ciceroniană cunoaște o paradoxală supraviețuire.
p 24 1 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Nouă autovehicule parcate în curtea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din Bacău, pe strada Ghioceilor, au luat inexplicabil foc în noaptea de joi spre vineri. Pentru a nu știu cîta oară, La Bacău, la Bacău, într-o mahala, / S-a ’ntîmplat, s-a ’ntîmplat / O mare dandana
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cîți prieteni v-au mai rămas?
Generația mea, formată în comunism și imediat după, nu a fost învățată să-și facă din prieteni o familie.
Zizi și neantul jpeg
Primul an
Nu mă recunoșteam, nu recunoșteam familiarul în comportamentele colegilor și profesorilor mei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Prima mea călătorie
Aș vrea să vă spun că ceea ce am cîștigat în prima mea călătorie „adevărată” va dura pe termen lung, însă mi-am dat seama încă din primele zile ale întoarcerii că nu va fi așa.
E cool să postești jpeg
Anularea gîndirii
„Dacă ar fi fost rasist, Karl May nu i-ar fi lăsat pe Winnetou și Old Shatterhand să devină frați de cruce”.
p 20 WC jpg
Două modele ale diversităţii religioase
Cînd coexistenţa religiilor e privită în lumina Sursei lor transcendente, ea poate deveni întîlnire în cunoaştere.
Theodor Pallady jpeg
Un capitol tainic de Filocalie siriacă
Prea multe nu știm despre viața sfîntului Isaac Sirul, iar datele disponibile se pot consulta în volumul recenzat aici.
Rivero y Compania in Calle Tetuan Old San Juan   DSC06841 jpg
PREVI (1)
Importanța experimentului PREVI este majoră nu numai pentru arhitectura socială participativă, în particular, ci pentru arhitectură în general.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Din cauza porțiunilor de drum decapat, mai mulți bicicliști participanți la Turul României s-au accidentat, căzînd de pe biciclete în zona Ambud-Petin din județul Satu Mare.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Așteptați, reconfigurăm traseul
După 16 ani în care aproape m-am identificat cu locul de muncă și n-am făcut mai nimic în rest, vîrsta de mijloc care începe mai mereu cu 4 și care se apropia mă speria cumplit.

Adevarul.ro

MIG-21 Lancer
Aeronave de luptă MiG-21 Lancer, puse pe butuci de o rețea de escroci. Cum a fost păcălită Armata Română cu kerosen de proastă calitate
Siguranța națională a României a fost pusă în pericol, în condițiile în care mai multe aeronave de luptă MiG-21 Lancer s-au stricat după ce au fost alimentate cu combustibil neconform.
lupa bani euro calculator
Salariul minim european: Sindicatele cer măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai
Directiva privind salariul minim a primit marți aprobarea finală după un proces legislativ de doi ani. Sindicatele europene cer guvernelor măsuri urgente pentru combaterea crizei costurilor de trai.
nastya youtube jpg
Averile fabuloase ale celor mai bogați copii de pe Internet
Unii dintre cei mai bogați și mai cunoscuți copii de pe Internet câștigă atât de mult, încât pot spune că au viitorul asigurat.

HIstoria.ro

image
Au purtat voievozii români coroane?
De la Nicolae Alexandru și Alexandru cel Bun până la Mihai Viteazul și Constantin Brâncoveanu, coroana a fost mereu prezentă în portretele votive ale domnitorilor din Țara Românească și Moldova. Cu toate acestea, misterul care înconjoară coroanele medievale românești nu a fost (încă) elucidat...
image
Polonia cere Germaniei despăgubiri de război de 1,3 trilioane de dolari. Ce speră Polonia să obțină?
Ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, a trimis o notă diplomatică la Berlin prin care Varșovia cere Germaniei despăgubiri de război în valoare de 1,3 trilioane de dolari. Germania consideră în mod oficial că această chestiune este închisă.
image
La sfatul lui Bismark, Carol I se apropie de Rusia și enervează Franța
Opțiunea românilor pentru un domnitor dintr-o dinastie străină la 1866, avea în vedere salvarea existenței statului, afirmarea lui în rândul țărilor europene și, în perspectivă, obținerea independenței. Aceste obiective au fost mereu în atenția diplomației românești și a principelui Carol.