Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 643 din 16-22 iunie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

CINEVA AR TREBUI SĂ LE SPUNĂ
ACESTOR PICIORUȘE
CARE UMBLĂ PE ȘINE RAPID,
SPRE LUMEA CEALALTĂ
(DIN CE ÎN CE MAI GREU
DE SUPORTAT),
CĂ SE ÎNNOADĂ SINGURE

● Aflu din Adevărul că la biserica Vovidenia, din Botoşani, preoţii oficiază slujbe pentru reuşita la examen. Zeci de elevi vin la aceste slujbe, uneori însoţiţi de profesorii lor. Poate că e mai simplu să te rogi decît să înveţi. Dar, pînă la urmă, cineva ar trebui să le spună acestor tineri că, dacă pică Bac-ul, n-au de ce să dea vina pe Doamne-Doamne. (M. M.)

● Cîte piese de Lego ar fi necesare pentru a construi un pod între Londra şi New York? Au fost fabricate atîtea piese cîte ar fi necesare? Fizicianul Randall Munro a calculat treaba asta: distanţa dintre cele două oraşe poate fi acoperită de 700 de milioane de picioruşe de piesă, adică e nevoie de 350 de milioane de piese. De-a lungul anilor, Lego a produs peste 400 de miliarde de piese, dar ce nu se ştie este cîte dintre aceste piese au fost pierdute și niciodată găsite. (M. C.)

● Noua primăriță a Capitalei vrea să dea transport public gratuit la tot poporu’ bucureștean și crede că a găsit și soluția pentru a acoperi costurile: RATB ar urma să exporte tramvaiele pe care le fabrică. Numai că bietul RATB produce doar cîteva tramvaie pe an, iar alea care umblă pe șine sînt ca vai de lume (unele sînt vechi de 30 de ani) și, în acest ritm, ar putea fi înlocuite în două-trei mandate de primar. Să înțelegem că doamna Firea se pregătește de-o primărie lungă? (M. V.)

● O reclamă la o poțiune magică mă îndeamnă să‑mi măresc buzele „rapid, sigur și eficient“. Eficient? (S. G.)

● Mergînd prin zonele Olt-Vîlcea-Argeș, am dat de destule denumiri care ne trimit spre lumea cealaltă: în Strehaia – str. Eternității; în Tîrgu Jiu – Casa funerară Eden, cu restaurant inclus; și mai spre Pitești – pensiunea Heaven. (I. P.)

● 17 milioane de turiști se plimbă anual pe străzile Amsterdamului. Și numărul lor crește cu 5% în fiecare an. Situația e din ce în ce mai greu de suportat pentru cei care trăiesc în acest oraș. Altfel spus, capitala Olandei este victima propriului său succes, așa că edilii încearcă acum să micșoreze bugetul de comunicare ca să nu mai atragă un număr atît de mare de vizitatori, iar pe cei care vin îi sfătuiesc să se cazeze în afara orașului și le sugerează să meargă, măcar cîte o zi, la Rotterdam sau Utrecht. Nici nu știu care dintre proverbe se potrivește mai bine: „Ai grijă ce-ți dorești“ sau „Ce-i prea mult strică“. (A. M. S.)

● Nike a scos pe piaţă Hyperadapt 1.0, un model de încălţări sport high-tech ale căror şireturi se înnoadă singure imediat ce calci pe capătul unuia dintre ele. Expresia „Să ne tragem de șireturi“ riscă neantul lingvistic. (M. C.)

UNUL SPUNE MULȚIMILOR: 
„PICIOR LUNG, 5 BALCOANE
PUSE UNUL PESTE ALTUL
PLUS CELE ȘASE EVANTAIE!“

● În metrou, niște băieți își amintesc de isprăvi sportive liceale. Unul spune: „Eram în grupă cu Eliade, cu Benjamin Franklin și cu George Călinescu. I‑am bătut pe Călinescu“. Al doilea conchide: „Anghel Saligny ne-a bătut pe toți“. (D. S.)

● „Iște Insan“ – a strigat Pilat din Pont, arătîndu-l pe Iisus mulțimilor. Adică Ecce homo (în turcă). (M. P.)

● O observ pe Mihaela Rădulescu cum apare în genericul publicitar, de cîteva luni bune, în acea cadă, înmuind și frecînd acel picior lung, cu multă spumă. Să fie oare săpunul atît de ineficient? Să fie oare altceva? (A. D.)

● Nici n-a fost bine reales primarul sectorului 3, Robert Negoiță, că pe pagina lui de Facebook au început să curgă sugestiile și reclamațiile. Consemnăm una dintre ele: „Felicitari d.le Primar sec. 3 crede in intelepciunea dumneavoastra, va multumim pt. tot ceati facut, dar in legatura cu reabilitarea bl. L 35 Nicolae Sebe e o problema, sa-u dat 5 balcoane jos, iar acum nu se mai dau nu m-ai vor arhitecti!!!!!! de ce? noi aveam balcoanele aranjate, gresie, faianta, ma scuzati dar cred, multe greseli nu le stiti pacat. Dar va rog sa-mi raspundeti, multumesc.“ (A. P.)

● În Pipera, pe stradă, trei-patru baxuri de bere puse unul peste altul. Alături, mai mulți muncitori dau zeloși din lopată, să acopere un șanț. Ce metodă inovatoare de motivare a angajaților! (C. Ș.)

● Pe site-ul penali.ro a apărut următorul calcul: din 41 de preşedinţi de consilii judeţene, 22 au probleme penale, iar dintre aceştia, 8 au fost condamnaţi la pedepse cu închisoarea, în primă instanţă sau definitive; în cele 326 de oraşe ale României (plus cele şase sectoare ale Bucureştiului), există 81 de primari cu probleme penale, dintre care 25 au fost condamnaţi la pedepse privative de libertate. Dar noi continuăm să-i votăm! Trebuie să fie vorba de vreun sindrom. (M. C.)

● Din maculatura electorală mi-am asigurat evantaie de concert pînă la viitoarele alegeri (cele mai țepene – Firea recto, Ponta verso). Nu știu însă cum am ieșit la hîrtia igienică. Aștept procentele de la reciclare. (R. M.)

Foto: L. Costin, E. Farkas

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.