Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
Cu ochii n 3,14 png

UN PAS FIRESC: DE ANI DE ZILE,
UNA DINTRE CELE MAI GRĂITOARE
FORME PE CARE LE ÎMBRACĂ
O VOCE FURNIZOARE DE SERVICII
ESTE SĂ URLE LUCRURI DE NEROSTIT 

● Şeful companiei Levi’s ne sfătuieşte să nu mai spălăm blugii. Cică e mai eco. Mi se pare un pas firesc: de ani de zile, denimul are, din fabricaţie, un aspect jegos. Uneori e stonewashed. Imitaţie de jeg şi imitaţie de spălare. (M. M.)

● Una dintre cele mai grăitoare imagini urbane bucureştene: o pisică cenuşie cu o bucată de pui KFC în bot – uriaşă pentru ea – strecurîndu-se, printre maşini, s-o îngroape undeva. (I. P.)

● Între multe alte forme pe care le îmbracă (şi le încalţă) patriotismul, avem şi un patriotism al picioarelor. Pe bulevardul Cantemir, o prăvălie (cu tricolorul etalat pe suprafaţa firmei) vinde „încălţăminte românească din piele naturală“. (D. S.)

● O voce feminină, rutinată şi inexpresivă mă sună din greşeală, pentru a patra oară, şi întreabă, cu nestrămutată încăpăţînare, dacă vorbeşte cu dl Yasim Mohamed. Întîmplător, este şi numele unuia dintre suspecţii de terorism arestaţi în iunie 2006, cu ocazia raidurilor din Toronto. Credeţi ce doriţi, dar, pentru mine, adevărata teroristă este ea. (M. P.)

● Primind un e-mail din partea unei companii furnizoare de servicii, m-au apucat, brusc, palpitaţiile: e-mail-ul se numea „Vezi ce ţi-am pregătit luna aceasta“. (S. G.)

● Sebastian Grapă, senator PNL: „Pornografia este o plăcere care, la fel ca altele, ar trebui accizată.“ O, ţară de contabili moralişti… (L. V.)

● Din ciclul „Ştiu ce spun“, o declaraţie a lui Crin Antonescu: „Chit că o să urle Antena 3 toată noaptea, Victor Ponta e mai periculos decît Traian Băsescu ca preşedinte.“ Îl putem crede pe cuvînt pe dl Antonescu, dat fiind căştie „din interior“ cum e cu urlatul la Antena 3. (M. V.)

● După ce în ultimii doi ani şi-au spus lucruri de nerostit, Crin Antonescu şi Vasile Blaga vor acum să se alieze. Încă un pic şi-o să-i vedem pe liderii celor două formaţiuni scrijelind, cu briceagul, pe băncile Parlamentului: PDL + PNL = LOVE. (M. M.)

ÎNSEAMNĂ
CĂ A APĂRUT PE UNDEVA 
O DIETĂ BOGATĂ ÎN ICOANE…


● În vara aceasta, copiii de pe strada mea joacă „Ţară, ţară, vrem ostaşi!“. Chiar mai există acest joc? Înseamnă că nu e totul pierdut… Le voi sugera şi „Raţele şi vînătorii“, „Ţările“, „Împărate, împărate“. (A. P.)

● Dacă sînteţi trecut de 40 de ani, aţi redescoperit mersul pe bicicletă şi aveţi de gînd să vă cumpăraţi un echipament profesionist, aerodinamic, cu haine de plastic mulate, luaţi aminte: în lumea anglo-saxonă a apărut, pentru cei ca voi, o nouă, usturătoare poreclă: mamils – „middle-aged men in Lycra“ (bărbaţi de vîrstă mijlocie în lycra). Mîine-poimîine ajunge vorba şi la noi. Păzea! (M. P.)

● Pînă de curînd, în România, gazonul era apanajul bogătaşilor. Astăzi, primăriile întind „covoare“ prin te miri ce locuri care altădată erau lăsate de izbelişte. În ultimele săptămîni însă, am ajuns la concluzia că gazonul poluează sonor. Şi mă întreb frecvent cînd se vor inventa (dacă nu cumva s-or fi şi inventat deja pe undeva) maşina de tuns iarbă, motocoasa sau trimmer-ul silenţioase. (A. M.)

● Site-ul www.iflscience.com, dar şi Johns Hopkins Kimmel Cancer Center au publicat, săptămîna trecută, studii care infirmă cele mai frecvente mituri legate de cancer: în realitate, cancerul este o boală cauzată de alterări genetice şi nu este provocat de stilul nostru de viaţă (stres, alimentaţie, poluare); e adevărat că fumatul sau obezitatea (adică o dietă complet defectuoasă, bogată în sare, grăsimi sau zahăr) favorizează îmbolnăvirea, dar nu există alimente care să „hrănească“ celulele canceroase, aşa cum nu există alimente miraculoase şi nici suplimente medicamentoase care să prevină cancerul; tratamentele chiar au efect şi pot vindeca cancerul, nu grăbesc moartea şi, de fapt, nu există un tratament definitiv, miraculos, ţinut secret de companiile farmaceutice, deşi s-au făcut mari progrese în vindecarea acestei boli. (M. C.)

● Am fost să votez la Şcoala nr. 163 din Giuleşti şi în holul de la intrare am numărat, expuse pe peretele frontal, nu mai puţin de 34 de icoane. Mi-am făcut cruce şi am votat. Dumnezeu însă a fost PSD-ist în weekend-ul acela. (M. C.)

…DAR AŞ PUTEA 
BĂGA MÎNA ÎN FOC 
CĂ RITUALUL A AJUNS PE UN RAFT

● Despre moneda unică europeană s-au spus multe. Dar aş putea băga mîna în foc că mai-marii lumii n-au habar de această formă neaoşă de alint auzită de curînd: nişte euraşi… Ei, ce ziceţi? Nu e un apelativ drăgălaş? (A. M. S.)

● O echipă de oameni de ştiinţă vienezi a pus la punct un sistem de lasere care le face pe muşte să danseze, imitînd ritualul de curtare. Sper să se aplice în curînd şi la oameni. (L. V.)

● Aflu că „pirpiriu“ vine din turcescul pîrpîrî (cheltuitor, risipitor, afemeiat). Cum de-a ajuns un crai şi fante pîrpîrî să însemne ins sfrijit şi pirpiriu? Venind în România, pur şi simplu? (M. P.)

● Pe un raft de supermarket am găsit „Zacuscă românească“. Era produsă în Bulgaria. (S. G.) Dar şi eu am găsit „zacuscă sîrbească“. Şi era produsă în România. (M. C.)

Foto: D. Purgaru

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Motivul stupid pentru care o grădiniţă din Hunedoara a fost mâzgălită cu mesaje de ură şi ameninţare VIDEO
O grădiniţă din Hunedoara a fost vandalizată. Autorii distrugerilor au lăsat mesaje de ameninţare şi de ură pe faţada clădirii.
image
Un general rus obez şi retras din activitate, trimis să lupte în războiul din Ucraina: „Nimeni nu-i poate refuza supunerea”
Un general rus pensionat şi obez, a fost trimis de Vladimir Putin să lupte în prima linie în războiul din Ucraina care se desfăşoară mai ales în partea de est a ţării. Decizia vine în contextul în care armata rusă pierde tot mai mulţi militari de rang înalt pe câmpul de luptă.
image
„Q”, internautul de la care a pornit mişcarea QAnon, a revenit pe forumurile web după 2 ani de pauză: „Să jucăm încă o dată?”
Utilizatorul anonim cunoscut sub numele de „Q” al forumurilor 4chan şi 8kun, personaj ale cărui anunţuri criptice au dat naştere teoriei conspiraţiei fasciste pro-Trump cunoscută drept QAnon, şi-a reluat postările după o pauză de aproape doi ani.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.