Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 538 din 5-11 iunie 2014
Cu ochii n 3,14 png

UN PAS FIRESC: DE ANI DE ZILE,
UNA DINTRE CELE MAI GRĂITOARE
FORME PE CARE LE ÎMBRACĂ
O VOCE FURNIZOARE DE SERVICII
ESTE SĂ URLE LUCRURI DE NEROSTIT 

● Şeful companiei Levi’s ne sfătuieşte să nu mai spălăm blugii. Cică e mai eco. Mi se pare un pas firesc: de ani de zile, denimul are, din fabricaţie, un aspect jegos. Uneori e stonewashed. Imitaţie de jeg şi imitaţie de spălare. (M. M.)

● Una dintre cele mai grăitoare imagini urbane bucureştene: o pisică cenuşie cu o bucată de pui KFC în bot – uriaşă pentru ea – strecurîndu-se, printre maşini, s-o îngroape undeva. (I. P.)

● Între multe alte forme pe care le îmbracă (şi le încalţă) patriotismul, avem şi un patriotism al picioarelor. Pe bulevardul Cantemir, o prăvălie (cu tricolorul etalat pe suprafaţa firmei) vinde „încălţăminte românească din piele naturală“. (D. S.)

● O voce feminină, rutinată şi inexpresivă mă sună din greşeală, pentru a patra oară, şi întreabă, cu nestrămutată încăpăţînare, dacă vorbeşte cu dl Yasim Mohamed. Întîmplător, este şi numele unuia dintre suspecţii de terorism arestaţi în iunie 2006, cu ocazia raidurilor din Toronto. Credeţi ce doriţi, dar, pentru mine, adevărata teroristă este ea. (M. P.)

● Primind un e-mail din partea unei companii furnizoare de servicii, m-au apucat, brusc, palpitaţiile: e-mail-ul se numea „Vezi ce ţi-am pregătit luna aceasta“. (S. G.)

● Sebastian Grapă, senator PNL: „Pornografia este o plăcere care, la fel ca altele, ar trebui accizată.“ O, ţară de contabili moralişti… (L. V.)

● Din ciclul „Ştiu ce spun“, o declaraţie a lui Crin Antonescu: „Chit că o să urle Antena 3 toată noaptea, Victor Ponta e mai periculos decît Traian Băsescu ca preşedinte.“ Îl putem crede pe cuvînt pe dl Antonescu, dat fiind căştie „din interior“ cum e cu urlatul la Antena 3. (M. V.)

● După ce în ultimii doi ani şi-au spus lucruri de nerostit, Crin Antonescu şi Vasile Blaga vor acum să se alieze. Încă un pic şi-o să-i vedem pe liderii celor două formaţiuni scrijelind, cu briceagul, pe băncile Parlamentului: PDL + PNL = LOVE. (M. M.)

ÎNSEAMNĂ
CĂ A APĂRUT PE UNDEVA 
O DIETĂ BOGATĂ ÎN ICOANE…


● În vara aceasta, copiii de pe strada mea joacă „Ţară, ţară, vrem ostaşi!“. Chiar mai există acest joc? Înseamnă că nu e totul pierdut… Le voi sugera şi „Raţele şi vînătorii“, „Ţările“, „Împărate, împărate“. (A. P.)

● Dacă sînteţi trecut de 40 de ani, aţi redescoperit mersul pe bicicletă şi aveţi de gînd să vă cumpăraţi un echipament profesionist, aerodinamic, cu haine de plastic mulate, luaţi aminte: în lumea anglo-saxonă a apărut, pentru cei ca voi, o nouă, usturătoare poreclă: mamils – „middle-aged men in Lycra“ (bărbaţi de vîrstă mijlocie în lycra). Mîine-poimîine ajunge vorba şi la noi. Păzea! (M. P.)

● Pînă de curînd, în România, gazonul era apanajul bogătaşilor. Astăzi, primăriile întind „covoare“ prin te miri ce locuri care altădată erau lăsate de izbelişte. În ultimele săptămîni însă, am ajuns la concluzia că gazonul poluează sonor. Şi mă întreb frecvent cînd se vor inventa (dacă nu cumva s-or fi şi inventat deja pe undeva) maşina de tuns iarbă, motocoasa sau trimmer-ul silenţioase. (A. M.)

● Site-ul www.iflscience.com, dar şi Johns Hopkins Kimmel Cancer Center au publicat, săptămîna trecută, studii care infirmă cele mai frecvente mituri legate de cancer: în realitate, cancerul este o boală cauzată de alterări genetice şi nu este provocat de stilul nostru de viaţă (stres, alimentaţie, poluare); e adevărat că fumatul sau obezitatea (adică o dietă complet defectuoasă, bogată în sare, grăsimi sau zahăr) favorizează îmbolnăvirea, dar nu există alimente care să „hrănească“ celulele canceroase, aşa cum nu există alimente miraculoase şi nici suplimente medicamentoase care să prevină cancerul; tratamentele chiar au efect şi pot vindeca cancerul, nu grăbesc moartea şi, de fapt, nu există un tratament definitiv, miraculos, ţinut secret de companiile farmaceutice, deşi s-au făcut mari progrese în vindecarea acestei boli. (M. C.)

● Am fost să votez la Şcoala nr. 163 din Giuleşti şi în holul de la intrare am numărat, expuse pe peretele frontal, nu mai puţin de 34 de icoane. Mi-am făcut cruce şi am votat. Dumnezeu însă a fost PSD-ist în weekend-ul acela. (M. C.)

…DAR AŞ PUTEA 
BĂGA MÎNA ÎN FOC 
CĂ RITUALUL A AJUNS PE UN RAFT

● Despre moneda unică europeană s-au spus multe. Dar aş putea băga mîna în foc că mai-marii lumii n-au habar de această formă neaoşă de alint auzită de curînd: nişte euraşi… Ei, ce ziceţi? Nu e un apelativ drăgălaş? (A. M. S.)

● O echipă de oameni de ştiinţă vienezi a pus la punct un sistem de lasere care le face pe muşte să danseze, imitînd ritualul de curtare. Sper să se aplice în curînd şi la oameni. (L. V.)

● Aflu că „pirpiriu“ vine din turcescul pîrpîrî (cheltuitor, risipitor, afemeiat). Cum de-a ajuns un crai şi fante pîrpîrî să însemne ins sfrijit şi pirpiriu? Venind în România, pur şi simplu? (M. P.)

● Pe un raft de supermarket am găsit „Zacuscă românească“. Era produsă în Bulgaria. (S. G.) Dar şi eu am găsit „zacuscă sîrbească“. Şi era produsă în România. (M. C.)

Foto: D. Purgaru

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?