Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 540 din 19-25 iunie 2014
Cu ochii n 3,14 png

S-A STABILIT: PUTEŢI SĂ VĂ ALEGEŢI 
UN METEORIT METROSEXUAL 
CU VOIE DE LA POLIŢIE  

● S-a stabilit: primul locuitor pe Marte va ajunge acolo nu mai devreme de anul 2037, dar nici mai tîrziu de 2050. Nu mai e mult. (M. C.)

● Fanii seriei Urzeala Tronurilor pot deveni personaje în saga preferată. E adevărat că plăcerile costă pe lume, iar pentru fantezia asta trebuie să scoţi din buzunar 20.000 de dolari. Autorul cărţii, George R. R. Martin, a fost cu ideea, cînd a iniţiat o campanie de crowdfunding pentru salvarea lupilor. Promisiunea sună aşa: „George va crea un personaj pornind de la numele vostru într-o viitoare carte din serie. Există disponibile un personaj masculin şi unul feminin. Puteţi să vă alegeţi statutul (nobil, cavaler, ţăran, prostituată, doamnă, orice vreţi) şi veţi muri cu siguranţă de o moarte atroce.“ Ce altceva ai putea să-ţi mai doreşti? (A. M. S.)

● Pe 21 iunie 1994, în Getafe, Spania, un meteorit de 1,4 kg şi 12 cm diametru a spart parbrizul unei maşini aflate în deplasare, a îndoit volanul şi i-a rupt şoferului un deget. (M. P.)

● Mark Simpson, jurnalistul care a inventat, acum douăzeci de ani, termenul de „metrosexual“, explică într-un text din Telegraph că metrosexualilii sînt pe cale de dispariţie: le-au luat locul „spornosexualii“. „Cu trupurile lor umflate şi şlefuite cu mare grijă, cu muşchii puşi în valoare, cu tatuajele, piercing-urile, bărbile lor adorabile şi decolteurile adînci, e clar că, pentru a doua generaţie de metrosexuali, nu hainele sînt miza principală. Accesoriul ultim a devenit propriul lor corp.“ (L. V.)

● Mai nou, Poliţia Capitalei sector 6 vine, constată, ia amprente, dar nu mai întocmeşte proces-verbal de constatare. Cel puţin aşa au susţinut, la unison, cei doi lideri „de opinie“ (preşedinte + administrator) la şedinta de bloc la care am participat; şi unde nimic nu s-a schimbat: s-a venit sau nu s-a venit, s-a vorbit sau s-a tăcut majoritar, şi apoi majoritatea tăcută a decis prin vot subînţeles, „închis“. Ba nu, ceva totuşi s-a schimbat. E liber la furat. Cu voie de la Poliţie. Pe locuri, fiţi gata! (R. M.)

DIN PUNCTUL DE VEDERE 
AL PEŞTILOR, 
DUMNEZEU DIN BRAZILIA 
A ÎNCEPUT SĂ APARĂ 
ÎN CÎTEVA CAZURI RARE 
(PREŢ ESTIMATIV: 
700.000 DE DOLARI)


● Aflu că se desfăşoară, pe Dunăre, un concurs de „pescuit extrem“. N-am ştiut că există aşa ceva. Presupun că „extrem“ se referă la senzaţiile trăite de pescari. Căci, din punctul de vedere al peştilor, orice pescuit e extrem. (M. V.)

● De pe strada mea. Un ţigan mai în vîrstă, cu o cămaşă albă, imaculată, stă pe o bordură şi vorbeşte obidit de unul singur, dar cu voce tare, să-l audă şi alţii – „Sînt necăjit, nu supărat! Că supărarea mai trece, dar cu necazul rămîi!“ Un angajat de la Gaze, în jur de 40 de ani, în uniformă albastră, discută aprins cu un vecin: „Dumnezeu nu ni se arată aşa, ca un OZN pe cer! A luat înfăţişarea noastră, ca să-l recunoaştem şi noi!“ De cînd a venit vara şi oamenii ies pe la porţi, de căldură sau de plictis, ca odinioară, în mahala, filozofia dă şi ea pe dinafară. (A. P.)

● Exact în prima zi a Campionatului Mondial de Fotbal au intrat în grevă angajaţii aeroporturilor din Brazilia. Solicită, evident, o mărire a salariilor. Şi-au găsit momentul potrivit. La ce presiune e acum pe capul autorităţilor, s-ar putea să obţină lefuri de campioni. (M. M.)

● A început să apară pe Facebook o postare (sponsorizată) de la dl Klaus Iohannis: pe fond galben, sigla PNL şi textul „Cu respect pentru România!“ Începe prost. Adică începe cu un „cu“ urmat de un „r“. (M. V.)

● Cîteva cazuri rare, în care ploile de meteoriţi s-au soldat cu moartea unor animale: o vacă, pe 11 noiembrie 1836, în Macao, Brazilia; un cal, pe 1 mai 1860, în New Concord, Ohio, SUA, şi un cîine, în Nakhla, Egipt, pe 28 iunie 1911. (M. P.)

● Ce cărţi vor fi scoase chiar azi la licitaţie la celebra Christie’s? Un manuscris în idiş al Bibliei datînd din secolul al XV-lea (preţ estimativ 700.000 de dolari); o ediţie rară a Micului prinţ, cu o inscripţie şi o ilustraţie aparţinînd chiar lui Antoine de Saint-Exupéry (preţ estimativ 150.000 de dolari); manuscrisul original al romanului cu Sherlock Holmes The Adventure of Black Peter, însoţit de o scrisoare a lui Arthur Conan Doyle din 1908 (preţ estimativ 350.000 de dolari) şi o colecţie de 41 de scrisori, bătute la maşină, dar şi scrise de mînă, pe care Salinger i le-a trimis, în perioada 1966-1976, unei cititoare care la începutul corespondenţei avea 15 ani (preţ estimativ 240.000 de dolari). (M. C.)

PE IARBĂ, O FEMEIE HOTĂRÎTĂ, 
CU OCHI ALBAŞTRI, 
PREFERĂ BLONDELE CARE 
SE TERMINĂ CU O TUMBĂ ÎN AER 

● Într-o zi din săptămîna trecută, pe un canal de sport se transmitea un meci de tenis de la Halle - Gerry Weber Open, un turneu pe iarbă (au început minunatele turnee pe iarbă premergătoare celui de la Wimbledon). Toate bune şi frumoase, numai că n-aş fi vrut să fiu în locul bieţilor comentatori români. Jucătorii care se înfruntau pe gazon, unul din Germania şi celălalt din Polonia, se numeau Gojowczyk şi Przysiezny. (A. M.)

● Într-un promo, la Euforia TV, ni se aduce la cunoştinţă că „o femeie hotărîtă ştie întotdeauna ce vrea“. Oare este valabilă şi reciproca: o femeie nehotărîtă nu ştie întotdeauna ce vrea? Una peste alta, cine ar fi bănuit că un promo poate fi atît de adînc? (S. G.)

● Cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga au făcut un studiu din care rezultă că primul om cu ochi albaştri a trăit pe ţărmul Mării Negre acum vreo 6-7000 de ani şi că toţi oamenii cu ochi albaştri sînt rude între ei. Care va să zică, Alain Delon îmi vine un fel de unchi, iar Claudia Schiffer îmi e verişoară. Simt cum îmi creşte self-esteemu’... (M. V.)

● Tocmai a fost descoperită, a primit numele de KITLG şi este gena responsabilă pentru părul blond al scandinavilor. A apărut în urma unei mutaţii genetice pentru ca oamenii din nord să supravieţuiască în condiţii cu lumină puţină. Dacă gentlemenii chiar preferă blondele, asta e pentru că blondele naturale sînt rare, mai spun cercetătorii. (M. C.)

● Astronauţii americani Reid Wiseman şi Steve Swanson şi germanul Alexander Gerst vor urmări Campionatul mondial de fotbal, de pe Staţia Spaţială Internaţională, la 230 de mile distanţă de Pămînt. Într-un filmuleţ de pe YouTube (http://youtu.be/sLwW3pdXkFo), cei trei trimit mesaje de încurajare către echipa favorită, se amuză dîndu-şi pase prin încăperile Staţiei Internaţionale şi fac cîte-o foarfecă spectaculoasă, care se termină cu o tumbă în aer. Acuma parcă aş vrea mai degrabă să văd Campionatul Spaţial de fotbal. (L. V.)

Foto: A. Koster

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.