Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 541 din 26 iunie - 2 iulie 2014
Cu ochii n 3,14 png

CA SUBSTITUT AL PIEPTULUI GOL,
FEREASTRA DESCHISĂ 
SFÎRŞEŞTE LA DOI PAŞI 
DE O AURĂ SACRĂ 

● După o anumită specie de lilieci, ursul brun se adaugă pe lista foarte selectă a animalelor care practică felaţia. Un grup de cercetători polonezi au studiat comportamentul urşilor bruni mai bine de şase ani şi au ajuns la concluzia că felaţia este foarte frecventă între masculii orfani. Practicată la început ca un substitut al suptului matern, felaţia sfîrşeşte în joc şi plăcere, mai spun cercetătorii polonezi. Duh! (M. C.)

● Aflu de pe un site că un grup de cercetători – nemţi, de data aceasta – au descoperit că spălatul vaselor ajută la creşterea sînilor, iar femeile care vor un bust mai generos şi mai ferm trebuie să spele mai ales farfurii întinse, căci, spun cercetătorii, plimbatul buretelui pe o suprafaţă întinsă este mai eficient pentru antrenamentul muşchilor pieptului decît exerciţiile din sala de sport. Din această descoperire trag o singură concluzie: nici nemţii nu mai sînt ce-au fost odată. (S. G.)

● N-avem echipă anul ăsta la Mondiale, dar avem nişte campioni mondiali – comentatorii TVR. Citez: „E penalty pentru Franţa. Arbitrul nu va da cu spray, fiindcă nu e nevoie de zid“, „Şi acum… NO GOAL! Nu este gol! Asta înseamnă că… E gol, e gol, e gol!“, „Hogdson a antrenat 16 echipe de pe opt continente!“, „În Brazilia este iarnă, la ora 18, întuneric bocnă“. (L. V.)

● Conversaţie auzită, prin fereastra deschisă, între doi copii de pe stradă care se jucau cu mingea, pase-pase: „Nu mai da, bă, în Logan!“, „Las’ că Loganul e tare, te nenoroceşte dacă te loveşte o dată!“ De precizat că era vorba de maşina mea. Aşadar, să-i iau la bătaie sau să mă simt mîndră că am un soi de tanc? (A. P.)

● La o căutare sumară pe net, Apa Nova Bucureşti apare şi cu o adresă pe aleea Cricovul Dulce, la doi paşi de aleea Cricovul Sărat. Furnizorul de apă se află aşadar între două ape, de partea celei dulci. Mai sînt şi lucruri la locul lor în oraşul ăsta. (M. P.)

● Ziarele au scris că Patriarhul Daniel a sfinţit sediul Trinitas TV cu trafaletul. Purtătorul de cuvînt al Patriarhiei a zis că „trafalet e doar pentru neiniţiaţi“, de fapt este o tijă specială pentru sfinţirea încăperilor mai înalte. Am o sugestie pentru magazinele de bricolaj: să scrie, pe etichetele obiectelor cu pricina, „tijă de sfinţire pentru iniţiaţi“. La un popor atît de credincios ca al nostru, s-ar putea să crească vînzările. Iar meseria de zugrav o să capete o aură sacră. (M. V.

ÎNTRE TIMP, 
ÎN FAŢA GALANTARULUI 
CU DEZAMĂGIRI AU FOST FOLOSITE
ABUNDENT MACAZE 

● În 2004, la Zoo Cincinnati, unui rinocer indian pe moarte i-a fost prelevată o mostră de spermă, ulterior criogenizată. Între timp, la Zoo Buffalo, o rinoceriţă a rămas văduvă şi oamenii s-au gîndit să o insemineze artificial (în lume mai există doar trei mii de rinoceri indieni) cu sperma îngheţată acum un deceniu. Ei bine, pe 5 iunie, rinoceriţa a născut primul pui de rinocer rezultat dintr-o astfel de inseminare. E fetiţă şi cîntăreşte 65 de kilograme. (M. C.)

● Duminica trecută, la un supermarket, în faţa galantarului cu mezeluri, o doamnă respectabilă cere entuziastă o pereche de polonezi: „Am văzut că le faceţi şi reclamă la TV!“. „Păi, dumneavoastră mai credeţi în reclame?!“ – răspunde, sastisită, vînzătoarea. Să ai clienţi duminica, şi veseli pe deasupra, e cu atît mai iritant. (M. P.)

● În anunţurile sexy s-au înmulţit „transsexualele“: „Transsexuală, 1,73 cm, slim, discretă, ofer companie intimă doar domnilor care se respectă, dacă v-aţi săturat de atîtea poze false şi dezamăgiri caută-mă calitate nu cantitate“ (Anunţul telefonic). Să fie un nou trend? (I. P.)

● Aflăm din surse sigure că, şi anul acesta, la subiectele de limba şi literatura română de la bac au fost folosite abundent texte apărute în Dilema veche. Mulţumim celor care fac subiectele pentru încrederea acordată şi îi invităm pe elevi (fie că au luat bacul, fie că nu) să citească Dilema veche, şi în afara examenului. (M. V.)

● Din 1989, Yang Chao-shun se ocupă de trafic şi de macaze în gara Heren, din estul Taiwanului, şi lucrează pentru compania feroviară naţională. În cei 24 de ani de cînd e angajat, n-a avut nici o zi de concediu. În comunicatul companiei nu se precizează dacă omul a avut vacanţă sau nu, în aceşti ani. Se pare că, în Taiwan, mulţi dintre angajaţi preferă să nu plece de la serviciu, în schimbul unui bonus financiar. Omului i s-a decernat acum titlul de „angajat model“. Cînd vă veţi plînge că nu mai vine odată concediul sau că e prea scurt, gîndiţi-vă la Yang Chao-shun. (A. M. S.

ÎN CONTINUARE, 
IATĂ CHEIA FERICIRII: 
O BARIERĂ EFICIENTĂ ÎMPOTRIVA
UNUI EVENIMENT CA O ROATĂ 

● Soţia lui Felipe, noul rege al Spaniei, este Letizia Ortiz Rocasolano. Înainte să devină regină a fost jurnalistă. Mă aştept ca reflexele să-i funcţioneze în continuare. Şi să facă, din cînd în cînd, dezvăluiri despre ce se întîmplă la Palat. (M. M.)

● Duminică, 29 iunie, între 9 şi 15, se distribuie Ulei Sfinţit. „Prin aplicarea Uleiului Sfinţit, veţi găsi toate oportunităţile de care aveţi nevoie, ca să preluaţi controlul asupra vieţii dumneavoastră, rezolvînd toate problemele, cu eficienţă! Dacă nu credeţi, veniţi şi experimentaţi!“ Iată deci cheia fericirii. O găsiţi în Catedrala Locaşul Credinţei, Şos. Fundeni nr. 11, Bucureşti. „Pentru mai multe informaţii puteţi suna la linia SOS Spiritual: 021/255.73.00.“ – fluturaş din zona Pieţei Obor. Nu rataţi! (R. M.)

● Într-un articol din publicaţia Everyday Health, un doctor cercetător semnează un articol în care ne spune că e inutil să ne ferim de contactul neprotejat cu capacele de WC din toaletele publice: „Pot conţine bacterii dăunătoare, e-adevărat, dar pielea feselor noastre are suficiente calităţi pentru a funcţiona ca o barieră eficientă împotriva lor. Mult mai important este spălatul pe mîini de după.“ Aparent, dacă nu ne săpunim cel puţin 20 de secunde, n-am făcut nici o treabă. (M. C.)

● Patru băieţi bruneţi vorbesc tare în autobuz. Aud (fără să vreau) şi reţin (la fel) ecoul unui eveniment de răsunet care s-a petrecut în lumea lor: „O ştii pe ailantă care vorbeam io cu ea? A apărut în clipu’ lu’ Vijelie!“. (D. S.)

● New York Magazine a publicat un grafic ca o roată a norocului cu programul de somn al geniilor (http://nymag.com/health/bestdoctors/2014/genius-sleeping-habits-2014-6/). De-acolo am aflat că dorm la fel ca Tolstoi şi Kingsley Amis. Mai urmează să şi scriu la fel. (L. V.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești