Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 543 din 10-16 iulie 2014
Cu ochii n 3,14 png

N-AI ZICE CĂ 
UN VIZITATOR NEAŞTEPTAT, 
CU PERSONALITATE ÎNTR-O PARTE, 
ÎŢI POATE OFERI SATISFACŢIE 

● N-ai zice că ieşirea din Bucureşti pe Şoseaua Chitilei îţi poate oferi mare lucru. Şi totuşi, am descoperit pe acolo o mulţime de străzi cu nume cel puţin neaşteptate, care îţi dau serios de gîndit: Amintirii, Modestiei, Liniştei, Renaşterii, Triumfului, Străbună, Amiciţiei, Demnităţii, Neamului, dar şi Vestei (?), Racordării, Lectorului, Ariei, Limanului şi Şaradei. (I. P.)

● „De trei săptămîni, n-am mai făcut nimic altceva decît să mă uit la fotbal. Cu şaizeci şi patru de meciuri de văzut, e o minune că am găsit timp să mă spăl pe dinţi sau să-mi leg şireturile. (…) Dacă un vizitator neaşteptat ar apărea la uşă, aş urma exemplul fotbaliştilor şi aş mima un fault, căzînd pe podea şi zbătîndu-mă cuprins de agonie pînă cînd persoana respectivă ar pleca.“ – poetul Charles Simic, în The New York Review of Books. (L. V.)

● Festival de magie la Cluj. Un magician face un truc, înconjurat de o mulţime de copii. Copiii, fascinaţi, nu exclamă în cor „Oau!“, aşa cum v-aţi fi aşteptat, ci scot un sincer şi entuziast „Ioi!“. De asta îmi place mie Clujul, e un oraş cu personalitate. (A. P.)

www.caciula.me este un site dedicat cuşmei dacice, mai exact „celor ai căror strămoşi au purtat această căciulă, pe frunte sau pe-o ureche, din lînă sau din blană, cu pană sau fără“: „www.caciula.me este semnul distinctiv al românului aşa cum îl ştim noi, românii. Cînd e purtată pe frunte căciula, juri că-i dată jos de pe capul lui Decebal. Cînd o porţi într-o parte, eşti Mihai Viteazul, iar cînd ţi-o pui într-un peş, eşti Peneş Curcanul, nu altul. Iar atunci cînd pe o stradă din Londra, să zicem, două căciuli se vor întîlni, românii de sub ele se vor saluta şi se vor opri să schimbe un gînd bun.“ Aşa să ne ajute Zalmoxe! (M. C.)

● Comentariul meu favorit de la acest Mondial de fotbal, altfel plin de perle: „Pînă la urmă, călcîiurile germane au dat satisfacţie“. (M. C.)

MAI SÎNT ŞI PLOILE EMOTIVE, 
DE ULTIM MOMENT 

● Musafirul pe care l-am preluat de la aeroport intră într-o conversaţie de complezenţă cu şoferul de taxi. Subiectul predilect: vremea. „Mai sînt şi adverse“ – precizează ritos taximetristul – „da’ p-ormă trece.“ Pacifist… ca tot românu’ imparţial. (R. M.)

● Deşi a venit vara, încă n-am observat pe la televiziuni tradiţionalele ştiri de duminică seara despre „cozile de pe DN1“ şi blocajele în trafic. Să fie din cauza vremii preponderent ploioase? Posibil. Înseamnă că reducerea numărului de prostii şi „ştiri“ de doi bani depinde tot de felul în care bunul Dumnezeu aranjează ploile. Da’ mai aştept, vara abia a început. (M. V.)

● Plîngeţi la cinema? De vină sînt genele dumneavoastră, spun cercetătorii americani, care au descoperit că anumite persoane sînt mai emotive decît marea majoritate, din cauza unei predispoziţii genetice. 20% din populaţie e atinsă de această hipersensibilitate care se numeşte „sensory processing sensitivity“ (SPS). Aşadar, plîngeţi liniştiţi şi nu vă ruşinaţi, predeterminarea genetică e responsabilă pentru lacrimile dumneavoastră, şi nu poveştile, cum am fi putut crede. (A. M. S.)

● Plîngîndu-se de vitregiile traficului bucureştean şi de pacostea şoferilor incompetenţi, un taximetrist mi-a povestit de-a fir a păr cum a reuşit să evite un accident, printr-o manevră de ultim moment: „Am frînat ca la Verdun, dom’le!“ M-am gîndit toată ziua, patriotic, cum ar fi să frînezi ca la Posada, ca la Rovine, ca la Şelimbăr, Vaslui, Călugăreni. (M. P.

TOT CE POT SĂ SPER 
E CA TIMPUL BLOND 
SĂ CÎNTE TANGIBIL


● O băcănie oferă clienţilor săi „parizerul de altădată“. Spiritul antreprenorial nu are limite, se speculează pînă şi pornirile nostalgice după… parizer. Tot ce pot să sper e că n-a depăşit termenul de garanţie. (M. M.)

● Se pare că toate echipele care le-au interzis fotbaliştilor să facă sex în timpul Mondialului au fost eliminate, lucru care li s-a întîmplat, ce-i drept, şi echipelor ceva mai laxe. Chiar şi-aşa. (L. V.)

● Pentru că au ochii albaştri şi păr blond, autorităţile irlandeze au separat doi copii de familia lor – o familie de romi originară din România –, crezînd că au fost răpiţi. Ulterior, copiii au fost redaţi părinţilor, iar premierul Irlandei, Enda Kenny, şi-a cerut scuze, în mod public, pentru acţiunile poliţiştilor, menţionînd prejudecăţile şi ignoranţa. Un caz clasic de Honni soit qui mal y pense. (S. G.)

● Din istoria foarte recentă a rock-ului: mai întîi, a fost semnată o petiţie pentru ca trupei Metallica să nu-i fie permis să cînte la festivalul britanic de la Glastonbury din cauză că vocalistul trupei a narat un documentar de televiziune despre vînătoarea de vulpi; apoi, trupa britanică Unfathomable Ruination a consimţit să colaboreze cu artistul portughez João Onofre într-un happening ce presupune ca trupa să cînte într-o cutie metalică închisă etanş, pînă cînd vor leşina din cauza lipsei de oxigen; pentru ca între timp Chris Martin, vocalistul trupei Coldplay, să renunţe la vegetarianism după divorţul de actriţa Gwyneth Paltrow cu care avea o fetiţă pe nume Apple. (M. C.)

● De data asta, pentru a culege niscaiva nume de firme vom porni la drum agale şi drumul ne va purta (de-a lungul a patru numere) prin oraşe mai mici, orăşele şi urbe risipite care-ncotro. Aşadar: Picătura Concept Construct SRL (Mihăileşti); Seriozitate 24H SRL, Spălătoria Torente SRL, Joncţiune Com SRL (Ghimbav); Argonaut Nacele SRL (Salonta); Dragonul Colorat SRL (Pieleşti); Mircea Şeminee SRL, Maidanezii SRL, Suvenir Idol SRL, Băiatul De La Munte SRL, Statui Şi Fåntåni SRL, Sufletul Plantelor SRL, Tangibil Stil SRL (Rîşnov); Zmeutz SRL (Tîrgu Frumos); Måna De Fier SRL (Bod); Service Pajişti SRL, Praxis & Sănătate SRL (Ocna Mureş); Veşnicia SRL, Valea Lui Ionescu SRL (Zărneşti); Wienezul SRL (Ineu); Meridian Ceresc Group SRL, Inter Zis SRL, Agenţie Clasificare Carcasă SRL, Asalt Oficial SRL (Olteniţa); Ecou Competitiv SRL (Bocşa); Micul Creştin SRL, Ego SRL (Sebeş); Gogu Şi Creatza Impex SRL, Cheia De Boltă SRL, Sprînceană Ovişor SRL, Fermecaru SRL (Fieni); Comerţ Varză SRL (Tîrgu Secuiesc); Atitudini SRL (Moineşti); Oiţa Neagră SRL, Amurgul Serii Com SRL, Tenis Peste Apă Anca SRL, Vivere Regal SRL (Brad). (D. S.)

Foto: M. Chivu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Caz șocant în Capitală: femeie închisă în portbagajul unei mașini incendiate. Cum a fost salvată de polițiști și de operatorii 112 VIDEO
Un caz șocant de sechestrare a fost înregistrat luni dimineață în Capitală. O femeie a fost salvată de polițiști din portbagajul unei mașini incendiate.
image
Experiența nefericită trăită de o turistă într-un hotel de 4 stele din Sinaia. „Și un WC public arăta mai bine decât camera”
O româncă s-a plâns de condițiile oferite de un hotel de 4 stele din Sinaia. Femeia susține că a stat într-o cameră care merita cel mult două stele și a postat pe internet fotografii care vin în sprijinul afirmațiilor sale
image
Există legătură între cutremurul din Turcia și cele cinci seisme din România? Ce spun experții
După cutremurul devastator din Turcia, în această dimineață, au avut loc mai multe cutremure și în România. Seismologul Gheorghe Mărmureanu e explicat dacă acestea au legătură.

HIstoria.ro

image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.
image
Apropierea Ungariei revizioniste de Germania nazistă
Propaganda revizionistă maghiară, extrem de activă și de agresivă, a prins în străinătate și pe fondul lipsei de reacție a României.