Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 544 din 17-23 iulie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

OAMENII 
NU ASOCIAZĂ DORINŢELE LOR 
CU O SALATĂ DE LITERE
FOSFORESCENTE 
(SUB ACEST ASPECT, CORPUL PARE
MAI PLIN DECÎT SUFLETUL)  

● Nişte cercetători au ajuns la concluzia că uraganele cu nume masculine fac mai puţine ravagii decît cele cu nume feminine. Chiar şi atunci cînd au aceeaşi intensitate. Motivul: oamenii nu asociază numele feminine cu dezastrul, dau mai puţină importanţă unui uragan cu nume feminin, nu-l iau în serios şi nu se pregătesc suficient pentru a preveni pagubele. Iată unde duce misoginismul! (M. M.)

● Acum se poate împrumuta orice – inclusiv un prieten: „Vrei să mergi la film şi nu e nimeni disponibil? La shopping? În parc? Ai nevoie de o părere sinceră? Sau pur şi simplu vrei să împărtăşeşti experienţe cu cineva care are aceleaşi pasiuni ca şi tine? Încearcă imprumutaunprieten.tumblr.com. (…) Pe pagina principală vei găsi o varietate de prieteni din care poţi alege în funcţie de dorinţele tale. (…) După ce ai găsit prietenul ideal, în funcţie şi de programul acestuia, stabileşte o întîlnire la…“ (I. P.)

● În urmă cu aproape zece ani, trecînd prin Monte Carlo, am văzut pentru prima oară o terasă cu sistem de răcire „evaporativ“. M-am minunat de ce se găseşte în lumea bogătaşilor. Peste încă vreo doi ani, am văzut sistemul la o terasă din Bucureşti şi mi-am zis: uau! Apoi sistemul a devenit tot mai extins. Centrul Vechi e plin de asemenea „stropitoare“ reci. Săptămîna trecută am mers la piaţă să cumpăr legume şi fructe şi am descoperit că tarabele erau dotate cu aşa ceva. Ţăranii, tarabagiii şi clienţii lor stăteau la răcoare. Mă întreb ce o mai fi nou astăzi la Monte Carlo. (A. M.)

● Joi, 3 iulie, Zack Danger Brown, un tip din Columbus, Ohio, a lansat pe Kickstarter o campanie de crowd funding ca să facă o salată de cartofi. Avea nevoie de 10 dolari. O săptămînă mai tîrziu, strînsese peste 40.000 de dolari. Unul dintre susţinători a scris: „Îmi place la nebunie ideea de a susţine o salată de cartofi. Mă face fericit să văd că oamenii nu se iau chiar întotdeauna în serios.“ O să fac şi eu o salată bœuf. Sper că e suficient de neserioasă. (L. V.)

● O asociaţie canadiană transformă băncile din oraşul Vancouver în adăposturi destinate persoanelor fără casă. Ziua, băncile au o aparenţă normală şi există un afiş pe care scrie: „Aici este o bancă.“ Noaptea, apare un alt mesaj, scris cu litere fosforescente: „Aici este un pat.“ Iniţiativa a fost pusă în practică anul trecut. S-ar putea ca în felul ăsta să se mai spele nişte păcate. (A. M. S.)

● Cele şapte miriade de atomi care formează orice corp uman contemporan sînt aceiaşi atomi de pe vremea Big Bang-ului, adică vechi de 13,7 bilioane de ani. Şi fiecare din noi are o parte din atomii trecuţi şi prin corpurile unor Ahile, Eminescu, Stalin sau Janis Joplin. Sub acest aspect, corpul pare mai preţios decît sufletul. (M. C.)

● În zilele fotbalistice ale verii, un supermarket s-a gîndit să ofere microbiştilor ceva cu specific sportiv: „Platou Cupa Mondială 2014 – Frigărui de porc / Cîrnăciori Bavarezi / Ceafă de porc condimentată / Mici vită şi oaie – 23,49 lei“. Pentru a savura golurile cu maţul plin. (D. S.)

● Cu aproape 100.000 km de vase de sînge, cît măsoară cele deţinute de corpul uman, ai putea înconjura Pămîntul de două ori şi jumătate. Asta aduce o nouă semnificaţie versurilor „Trying to throw your arms around the world“ şi „You can’t put your arms around a memory“. Sub acest aspect, sufletul pare mai preţios decît corpul. (M. C.)

DENUMIRILE ELECTRICE UŞOARE 
SE SCHIMBĂ 
(FĂRĂ SUGHIŢURI GENETICE) 
ÎN A DOUA ÎNCĂPERE A NOPŢII

● Într-o staţie de metrou, un chioşc cu bomboane moldoveneşti. Firma se numeşte „Bucuria“. Bomboanele: „Miracol clasic“, „Chişinăul de seară“, „Inspiraţia“, „Clepsidra“, „Livada Moldovei Regală“, „Meteorit“, „Dorinţa cactus“. Denumirile, precum bomboanele, dulci. (S. G.)

● Potrivit unui studiu publicat recent în revista Science, oamenii preferă să facă ceva în loc să nu facă nimic, chiar dacă ceva-ul respectiv nu e foarte plăcut. Într-o serie de experimente realizate de o echipă de psihologi de la Universitatea din Virginia, sute de participanţi au fost lăsaţi singuri într-o cameră, timp de mai multe minute, cu indicaţia de a se gîndi la ceva. În loc să se lasă pradă propriilor gînduri, mulţi (67% din bărbaţi şi 25% din femei) au ales să-şi administreze şocuri electrice uşoare. Mă întreb ce părere ar avea Oblomov despre toate astea. (L. V.)

● Cu ce-am rămas din comentariul TVR la semifinala Olanda-Argentina: „Formula cîştigătoare nu se schimbă, dar poate nu mai e cîştigătoare.“ (L. V.)

● După două săptămîni petrecute pe coclauri, fără Internet şi televizor, în locuri unde Campionatul Mondial de Fotbal nu s-a inventat încă, am aflat că Germania a învins Brazilia cu 7-1. Oarecum şocată, în primul moment n-am prins ideea: era vorba cumva doar de primul set? (A. P.)

● „Ţi-ai luat pla-sa de şo-bo-lani?“ „Nu.“ „Păi, de ce?“ „Am ui-tat-o a-ca-să.“ „Eu sînt Wa-shin-gton.“ „Ştiu.“ „George.“ „Da, ştiu.“ „În-tîiu. U-nu’ a fo-Geo-rge Wa-shin-gton.“ „Ştiu.“ „Păi, mie să nu-mi spui că ai ui-tat. N-ai vo-ie să uiţi în fa-ţa lu’ Geo-rge Wa-shin-gton.“ „Ştiu, dar am ui-tat-o.“ „Hai să-ţi dau o be-re pe ches-tia asta.“ „Nu merg.“ „Păi, de ce?“ „N-am lu-at pla-sa de şo-bo-lani şi nu me-rit.“ (Rîsete cu sughiţuri, în cascadă.) – Dialog live în 368 între doi beţivi priponiţi cu îndîrjire în spătarul scaunului meu, spre a mai atenua din „tangajul“ care-i zgîlţîia din rărunchi. De data asta a meritat. (R. M.)

● Pînă nu demult, reuşeam să scot acelaşi tip de pete, de pe aceleaşi rufe, cu acelaşi spray pentru pete. De la o vreme încoace însă, petele au început să persiste, în ciuda tratamentului obişnuit. Să sufere oare şi petele evoluţii, mutaţii şi adaptări genetice, asemenea altor specii şi organisme vii? (M. P.)

● Duminică, 22 aprilie 2007, în jurul orei 21, la Londra are loc o întîmplare neobişnuită: un tînăr intră într-un restaurant şi se repede spre bucătăria localului; personalul reuşeşte să-i ţină calea, dar bărbatul se năpusteşte în a doua încăpere a bucătăriei, de unde reuşeşte să ia un cuţit, cu care îşi retează penisul. Localul se chema „Zizzi“. S-ar fi potrivit mai bine în Franţa. (M. P.)

● (urmare din numărul trecut) La Preoteasa SRL, Începuturi SRL, Ad Literam SRL (Curtici); Ineluşul Dulce SRL (Petrila); Electro Ciorciovel SRL, Boieru Vesel SRL (Rucăr); Pas Cu Pas Trade SRL, Iscusit Com SRL (Ianca); Pămånt Şi Soare SRL (Însurăţei); Cei 20 SRL, Bradul Argintiu SRL, Memorial SRL, Trei Butuci SRL, Contactlentila Mania SRL, Capra Mare SRL, Parfumul Nopţii SRL, Autentic SRL, Micul Rege SRL, Caucazul Mare Comal SRL, Audit Financiar Vrabie SRL, Pui Piu SRL, Adept Transilvania SRL, Mirobolant M & C Imob SRL, Pietrele Lui Solomon SRL, Arhaic Gaz SRL (Săcele); Contabilul Meu SRL, Cuptorul De Sub Curte SRL, Pleşa Şoferul Dante SRL (Blaj); Meserie Impex SRL (Segarcea); Şacalul SRL, Eterna Crizantemă SRL, Influent SRL, Royal Brici SRL (Năsăud); Isteţii SRL (Anina); Prieteni Buni SRL, Popa Impact SRL, Tur Roman Intim SRL, Discordia Impex SRL, Statuete Gelu Prod SRL, Noua Identitate SRL, Logos S.O.S. SRL, Crearea Fericirii SRL (Beclean). (D. S.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.