Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 545 din 24-30 iulie 2014
Cu ochii n 3,14 png

CA SĂ DAI DE LUCRU 
MAŞINILOR DE COLECTARE 
A UNUI NOU SÎNGE UMAN, 
AR TREBUI SĂ COMENTEZI
ÎNTÎMPLAREA CARE S-A ŞI ÎNTÎMPLAT 

● Muşchii care susţin globii oculari – şi care ne ajută să ne concentrăm – se mişcă de 100.000 de ori pe zi. Ca să dai de lucru în aceeaşi măsură muşchilor picioarelor, ar trebui să mergi cam 150 km zilnic. Ar însemna asta să te concentrezi cu picioarele?! (M. C.)

● Pentru a evita spionajul electronic, Germania ar putea opta pentru reintroducerea maşinilor de scris în birourile federale care se ocupă de documente „sensibile“. Să sperăm că nu se va ajunge şi la obligaţia de a le înregistra la miliţie. (M. V.)

● Friesland Campina, proprietarul mărcii Napolact, a decis să nu mai cumpere lapte de la micii fermieri din România, cu 80-90 de bani pe litru, şi să-l ia din Ungaria, cu 10 bani mai ieftin. „Din iunie, nu mai preiau laptele de la noi, ci din Ungaria. Este un dezastru, pentru că numai în Maramureş avem peste 60 de centre de colectare, unde se livrau zilnic 100.000 de litri de lapte. Oamenii sînt terminaţi“, a declarat Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România. Asta ca să ştiţi de la cine cumpăraţi lapte data viitoare. (L. V.)

● Jurnalista Polly Samson a fost cea care, în calitatea ei de soţie şi textieră a chitaristului David Gilmour, a anunţat pe Twitter lansarea în octombrie a unui nou album Pink Floyd, după douăzeci de ani de la The Division Bell, cel considerat a fi ultimul. Partea amuzantă e că anunţul ei a fost repostat de 7,1 k ori, devenind astfel cel mai celebru tweet început cu un acronim: „Btw“ (de la „apropo“). (M. C.)

● Potrivit cercetătorilor britanici (neobosiţi), un test de sînge care ar putea anticipa debutul bolii Alzheimer va fi disponibil peste doi ani. E de ţinut minte… pentru cine poate. (A. M.)

● Dacă creierul uman poate citi pînă la o mie de cuvinte pe minut, oare cît de puţin i-ar lua să termine În căutarea timpului pierdut sau Biblia, de la Geneză la Apocalipsă? (M. C.)

● Cele mai tari faze la Campionatul Mondial de Fotbal n-au fost pe teren, ci în studiourile de televiziune. Tot felul de specialişti în fotbal şi-au dat cu presupusul, după meciuri, despre golurile marcate, despre greşelile în apărare sau în atac, despre combinaţiile posibile, despre vrute şi nevrute. E simplu să comentezi. Mai ales cînd nu joacă România. (M. M.)

● În copilărie, mă nedumerea să văd cum oamenii se repezeau la closet dimineaţa, deîndată ce-şi beau cafeaua. Întîmplarea punea cafeaua într-o stranie şi defavorabilă legătură cu defecaţia, mai ales că dominanta cromatică era, în ambele cazuri, maroul. Sînt nedumerit şi acum. (M. P.)

● Un norvegian a pariat cinci dolari (avînd o cotă de 175/1) că fotbalistul uruguayan Suarez îşi va muşca un adversar într-unul din meciurile Mondialului din Brazilia, lucru care s-a şi întîmplat în partida cu Italia. Atacantul uruguayan a plătit o amendă de 65.000 de lire sterline, iar pariorul norvegian a cîştigat 875 de dolari. (M. C.)

SIGUR NU E ÎN ACEEAŞI ZI? 
DACĂ ZIARELE ERAU 
DE MĂRIMEA EXPLOZIEI, PROBABIL
CĂ LIPSEAU, DIN PIELE, MINERALE 

● Sigur nu e ficţiune? „Reinhard Kunze avea 14 ani atunci cînd a fost capturat de trupele sovietice, în ianuarie 1945, în timpul Bătăliei de la Berlin. Acum în vîrstă de 84 de ani, a petrecut ultimii 70 de ani în mai multe gulaguri din URSS şi, ulterior, Federaţia Rusă. Astăzi, guvernul rus a anunţat că, «în semn de bunăvoinţă», este dispus să «renunţe la mîndria naţională» şi să «arate generozitate» prin eliberarea lui Kunze.“ (A. M. S.)

● În dimineaţa zilei de 30 iunie, Barbara, în vîrstă de 82 de ani, a murit într-un azil, după o îndelungată suferinţă. Bob, în vîrstă de 85 de ani, care a vegheat-o de dimineaţă pe Barbara, a murit şi el, de pneumonie, în aceeaşi zi, mai pe seară. Cei doi octogenari americani erau căsătoriţi de 63 de ani. În urma lor au rămas trei copii, unsprezece nepoţi şi cinci strănepoţi. (M. C.)

● În Belgia, o tabără de romi, aflată ilegal pe un teren industrial, a fost desfiinţată cu ajutorul muzicii tehno date la maximum. Boxele de concert au fost amplasate în mijlocul rulotelor, iar muzica s-a auzit non-stop pînă cînd romii n-au mai suportat şi s-au hotărît să plece. Reprezentanţii autorităţilor spun că sunetul a respectat numărul maxim de decibeli admis. Nu cred, însă, că decibelii i-au deranjat pe romi, ci genul de muzică ales de autorităţi. Dacă erau manele, probabil că nu mai pleca nimeni. (A. P.)

● Ziarele au scris că „baştanul“ Trifu Cârpaci a fost trimis în judecată, după ce un alt membru al clanului Cârpaci – Vladimir, zis Pipi – a fost condamnat recent la doi ani cu suspendare, ambii ocupîndu-se cu „teroarea imobiliară“. Mişto. (A. M.)

● Luna trecută s-au făcut două mari anunţuri ştiinţifice: 1) NASA a descoperit undeva în spaţiu un diamant de mărimea Terrei şi 2) nişte arheologi au descoperit cel mai vechi rahat neanderthalian, iar acum sînt nerăbdători să afle ce-a mîncat individul la vremea aceea. (M. C.)

● The Siberian Times anunţă: „Un crater uriaş a apărut la «capătul lumii»“. Capătul lumii e, de fapt, peninsula Yamal din nordul Siberiei, o zonă bogată în gaze naturale, iar craterul a fost probabil rezultatul exploziei unui amestec de apă, sare şi gaze. Sau al încălzirii globale. Sau al prăbuşirii unui meteorit. Sau al aterizării forţate a unui OZN. Depinde de la caz la caz. (L. V.)

● La un magazin de pantofi, în Neptun: „Nu avem decît mărimi mici.“ Micimile mari lipseau. (R. M.)

● Am primit de curînd prin e-mail o reclamă, o super-ofertă de neratat: pantofi de firmă, din piele, cu „firul blănii lung“. Brrr! (S. G.)

● (urmare din numărul trecut) Prudent SRL, Oţeluri Şi Debitări SRL, Stabil SRL, Fagure Textil SRL (Cugir); For You Inedit Metal SRL, Îngrijiri Acasă SRL, Poarta Eternităţii SRL, Salut Darwin SRL, Jovial SRL, 3 Foi SRL (Lipova); Arte Vechi SRL (Amara); Expert Ocazii SRL, De Efect Serv SRL, La Liber SRL, Florina Bese SRL (Găeşti); Mistic Crist SRL, Noi Oportunităţi SRL, Lobii Fier SRL (Aiud); Raiul Pofticioşilor SRL (Cernavodă); Fantasmagog SRL, Nai Refractare Şi Minerale SRL, Secunda Ding Dong SRL, Necesar Comimpex SRL, Dulciurile Bunicii SRL, Arya Empirica SRL, Cadou Cu Suflet SRL, Skid Sisteme Kre Deschid SRL, Jadisa Haotic SRL, Pretzmic SRL, Cactus Invest SRL, Fără Zece SRL (Floreşti); Moara Capricornilor SRL (Nădlac); Club Alterego SRL, Paradox SRL, Eco Cabala SRL (Lupeni); Ceapa Logistic SRL, Bluzcosti Tricot SRL, Travaux Sandu SRL, Ideal & Perfect Radu SRL, Borgovan Intens SRL (Sîngeorz-Băi); Impuls Amicii SRL, Dai Doamne SRL, Inerent Fruct SRL (Rovinari); Gusturi Alese SRL, Sofia Şi Logos SRL, Dulce Maria SRL, Totul Imediat SRL (Vulcan). (D. S.)

Foto: E. Farkas

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Ger de crapă pietrele în România: temperaturile de coșmar care se anunță. Cât ține episodul de vreme rea
Vremea rea pune stăpânire pe aproape toate regiunile. Va continua să ningă la munte, iar temperaturile vor scădea accentuat. Gerul ne va chinui toată săptămâna viitoare.
image
Închisoare pe viață pentru un român care a ucis o femeie pentru a-i lua averea. Cum s-a filmat în casa victimei
Mohammed El-Abboud, cetățean român în vârstă de 28 de ani, și Kusai Al-Jundi, cetățean sirian, în vârstă de 25 de ani, au păcălit-o pe Louise Kam, să semneze documente de împuternicire care, credeau ei, le-ar fi permis să controleze averea de milioane de euro a acesteia.
image
„Mirciulică“, filmul cu Mircea Bravo, locul 1 pe Netflix. Cât profit a făcut în cinema. „A trebuit să folosim înjurături“ VIDEO
La doar o zi de la lansarea pe platforma de streaming, comedia este deja preferata telespectatorilor din România.

HIstoria.ro

image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.
image
Originea familiei Caragiale. Recuperarea unei istorii autentice
„Ce tot spui, măi? Străbunicul tău a fost bucătar arnăut, plăcintar! Purta tava pe cap. De-aia sunt eu turtit în creștet!”, astfel îl apostrofa marele Caragiale pe fiul său Mateiu, încercând să-i tempereze fumurile aristocratice și obsesiile fantasmagoric-nobiliare de care acesta era bântuit.
image
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești / VIDEO
Detalii din viața a 3 mari actori cu origini românești