Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 546 din 31 iulie - 6 august 2014
Cu ochii n 3,14 png

„ALE TALE, ALE TALE
TEXTILE CRIMINALE…
ŞI MĂ UIT PE RADARELE MILITARE:
PE LÎNGĂ FELURILE DE MÎNCARE,
PRIETENIE ÎNTRE POPOARE!“

● După cîteva zile de ascultat hiturile româneşti ale verii în buclă, începi să fredonezi ca prostul: „Ale tale, ale tale / Sărutări criminale / Şi mă uit către stele / Sper că tu tot la ele / Poate aşa cu priviri / Răscolim amintiri“. (A. M. S.)

● Mai multe panouri publicitare care o arată pe Jojo făcînd reclamă la un costum de baie au fost distruse de nişte locuitori din Suceava, indignaţi de goliciunea actriţei. Aceiaşi suceveni, în urmă cu cîţiva ani, s-au supărat şi pe Gina Pistol, care făcea reclamă pentru aceeaşi firmă de textile, şi i-au rupt afişele. Înţelegem că sucevenii sînt pudici şi nu le plac femeile (semi)goale. Oare nevestele lor merg la plajă îmbrăcate? (A. P.)

● Pe site-ul american de ştiri economice şi tehnologice Business Insider scrie că un roi de efemeride (sau muşte efemere, după unele traduceri) a ieşit din fluviul Mississippi şi a format un nor atît de mare încît apare şi pe radarele meteorologice. Cică roiul ăsta, care apare o dată pe an, poate provoca accidente de circulaţie şi, de bună seamă, apare şi pe radarele militare, ceea ce te duce cu gîndul la eventuala punere în practică a ideii de „a trage cu tunul după muşte“. Însă muştele efemere nu vor să facă nici un rău, trăiesc doar cîteva ore, timp în care se împerechează. Adică şi fuştele se mut. (A. M.)

● În trenurile mai spălate, gen Intercity, o voce la megafon (a şefului de tren sau/şi de vagon restaurant) anunţă veselă, pe lîngă felurile de mîncare (ceafă de porc etc.), şi că se poate fuma în vagonul-restaurant. Nu doar anunţă, ci şi repetă, cu insistenţă. Asta e cea mai tare reclamă posibilă… (I. P.)

● Anunţ senzaţional al Agenţiei Spaţiale Americane (NASA): „În următorii douăzeci de ani vom descoperi viaţă extraterestră“. Ca unul care speră să mai trăiască măcar încă douăzeci de ani, s-ar putea să prind momentul. Dar la cîtă „prietenie între popoare“ e aici, pe Pămînt, aş prefera să mă împrietenesc, cu marţienii, mai întîi pe Facebook. (M. M.)

DEGEABA SÎNTEŢI CONSĂTENI 
ÎNTR-O ŢARĂ ÎN CARE 
TEORIA SURÎZĂTOARE 
CERŞEŞTE UN STUDIU

● Mihai Gâdea către Victor Ponta: „Degeaba sînteţi acolo, şi dumneavoastră şi toţi cei din Parlamentul României, care acum sînt în vacanţă; degeaba sînteţi acolo! Oamenii v-au trimis să ne scăpaţi de regimul ăsta. Dacă dumneavoastră constataţi că-şi face treaba Antena 3, păi în cazul ăsta veniţi aici, lucraţi ca ziarist la Antena 3, dar sînteţi primul-ministru al României“. Se-ngroaşă gluma: a trecut Gâdea în opoziţie. Şi Ponta o să facă Sinteza zilei. (M. V.)

● Ionică, 40 de ani, şapte clase, şomer, venit – asigurare socială, ocupaţie – două vaci, bănuit de consăteni că ar fi homosexual pentru că nu este văzut decît în compania altor bărbaţi, trecînd pe uliţă, e lătrat de un cîine vagabond. Îl alungă cu următoarele vorbe: „Marş, lighioană netrebnică şi păgubitoare de oameni!“ Să mai spuneţi că veşnicia nu s-a născut unde a spus poetul că s-a născut! (A. P.)

● Anul ăsta, cea mai mare concurenţă la Universitatea din Bucureşti a fost la secţia de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultăţii de Limbi şi Literaturi Străine: 85 de candidaţi pe un loc. Asta într-o ţară în care traducătorii sînt cel mai prost plătiţi din toată Europa. (L. V.)

● Din ciclul „Filmul bate viaţa“: astrofizicienii britanici Thomas Gold, Hermann Bondi şi Fred Hoyle au conceput „teoria stării stabile“ despre originea universului, rivala teoriei Big Bang-ului, la Cambridge, în 1948, după ce au văzut horror-ul Dead of Night (1945), un film care se termina în acelaşi punct în care începuse. (M. P.)

● Instalată într-un parc din Beijing şi avînd o înălţime de peste 20 de metri, o broască gonflabilă şi surîzătoare a avut marele ghinion de a semăna cu fostul preşedinte comunist Jiang Zemin. Drept urmare, după numai o săptămînă de huzur în parc, liderii comunişti au hotărît s-o desfiinţeze, cenzurînd mai apoi şi toate imaginile în care broasca apărea pe Internet. Să fi fost ex-preşedintele atît de urît încît să fie obligaţi să ia o asemenea decizie radicală împotriva unei broaşte de cauciuc? (S. G.)

● Pe cartonul pe care îl are sprijinit de un cadru o femeie care cerşeşte în Piaţa Amzei scrie sec şi la obiect: „Bolnavă diabet cap“. (A. M. S.)

● O cheamă Heidi. Heidi Appel. Este biolog la Universitatea din Missouri şi a publicat recent un studiu (care a făcut deja ocolul Internetului) în care demonstrează că plantele simt şi reacţionează atunci cînd sînt recoltate. Aşa că, vegetarieni, încercaţi mineralele! (M. C.)

O CURSĂ LA VEDERE 
AR PUTEA LA FEL DE BINE 
SĂ FIE PENUMBRA

● După ce-a cîştigat locul 2 la o cursă importantă, iapa reginei Marii Britanii, pe numele ei Estimate, a fost testată pozitiv la un control antidoping. Şah mat la regină. (L. V.)

● În staţiunea Neptun, o săgeată îndică „Spre vilele speciale“, dispuse, „la vedere“, de jur împrejurul lacului „încărcat cu flori de nufăr“ – la propriu. Vom reveni. (R. M.)

● Titlu de pe Hotnews, care ar putea la fel de bine să fie un scurtmetraj mut alb-negru, făcut după o povestire de Hrabal: „Foc de avertisment al poliţiştilor bucureşteni pentru prinderea a doi hoţi de îngheţată“. (L. V.)

● (urmare din numărul trecut) Poze Despre Fericire SRL (Eforie Nord); Sodoma SRL, Surås De Vară SRL, Agro Carusel Negura SRL (Eforie Sud); Tot Amåndoi SRL, Desaga SRL, Îngeri De Lumină SRL, La 3 Ciocane SRL (Buftea); Porumbelul Jucător SRL, Sorgintea SRL, Invizibilii Det Invest SRL, Cufărul Cu Bani Viopol SRL (Gherla); Contrast Estetic SRL (Mărăcineni); Pietrişul SRL, Marcel Electric SRL, Do Re Mi Oriental SRL, Geamuri Filip SRL, Programarea Succesului SRL, Hai La Judele SRL (Paşcani); K Capital SRL, Poetul SRL (Titu); Suflet Senin SRL, La Buticu Lui Don Geo SRL (Comăneşti); Asabarab Urtsevlis SCS, Inocenta Trans SRL (Tîrgu Ocna); Penumbra Studio SRL, Mec Greu Inuri 2003 SRL, Spicul Bråncovenesc SRL, Reclama Plătită Nu Face Rău SRL (Topoloveni); Andrei Progresiv SRL, Drumul Vieţii SRL, Bubulica Excelent SRL, Imbold SRL, Medical Zilnik Consult Stejar SRL (Mioveni); Lacto Stil SRL, Taifun Dinamic SRL, Mda! SRL (Ovidiu). (D. S.)

Foto: M. Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.