Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 547 din 7-13 august 2014
Cu ochii n 3,14 png

LA ULTIMA DEZBATERE NAŢIONALĂ
DESPRE ECONOMIA 
DE TOATE CULORILE S-A ARĂTAT 
UN CURCUBEU SULFURIC

● La ultima tragere Loto 6 din 49 din Germania au ieşit numerele 9, 10, 11, 12, 13 şi, printr-un mic accident, 37 (în loc de 14). Se pare că nemţii au reuşit să impună şi aici ordinea şi disciplina. (A. P.)

● Dacă se întîmplă să fiţi dezamăgiţi de candidaţii dreptei şi ai stîngii la prezidenţiale, atunci aflaţi că tocmai a apărut o nouă candidatură pe firmament: Edy Neumann, liderul trupei Blazzaj. Iată care sînt primele trei obiective ale viitorului preşedinte Neumann, în caz că va fi ales: „1. Primul Ministru va fi desemnat prin dezbatere naţională transparentă, urmărind un set precis de obiective; 2. Ministerul Economiei va susţine armonizarea internaţională a utilizării resurselor; Capitalul şi piaţa sînt deja internaţionalizate şi ele vor susţine interesele societăţilor în faţa statelor, aflate momentan în relaţii anarhice; 3. Ministerul de Externe va lua o poziţie echidistantă faţa de conflictele existente, în special cele din Ucraina şi Israel“. V-am convins, nu? (L. V.)

● Nici viteza luminii nu mai e ce-a fost! Noi date provenite din observarea unei supernove pot conduce la concluzia că tot ceea ce ştim despre viteza luminii e greşit. Sper că nu v-aţi planificat viitorul în funcţie de ea. (M. C.)

● PNL are, de cîtva timp, un site nou. Foarte frumos. În deschiderea lui, sus, cu litere galbene pe fond albastru, se derulează cîteva titluri mari, highlights, mă rog, nişte chestii pe care liberalii au considerat că e important să le scoată în faţă, pentru că exprimă viziunea partidului: „Economia liberală“, „Manifestul PNL pentru Parlamentul European“, „Programul politic al preşedintelui PNL, dl Klaus Iohannis“ şi „PNL, partidul dreptei româneşti. Moţiunea Crin Antonescu“. Şi mai frumos. Dar, cînd dai click pe „moţiune“, ajungi la un discurs al lui Crin Antonescu din februarie 2013, din care cităm: „Partidul Naţional Liberal va apăra această coaliţie şUSLţ pînă în anul 2016. Partidul Naţional Liberal va face parte din Guvernul Victor Ponta, pe care îl va susţine prim-ministru pînă la capătul acestui ciclu electoral, pînă în 2016“. Dragi administratori, băgaţi discursul ăsta mai la fund, nu-l lăsaţi ca păduchele pe frunte, că între timp PNL s-a dezis de Victor Ponta, prin glasul aceluiaşi Crin Antonescu. (M. V.)

● Cum spuneam în numărul anterior, „vilele speciale“ sînt dispuse, ca o salbă, de jur împrejurul lacului. Frumoase vile! Atît cît poţi zări prin cîte-un ochi din gardul blindat cu străşnicie de liane, iederă de toate culorile, felurite soiuri de plante agăţătoare. Iar pe poartă, anunţuri dintre cele mai fioroase (însoţite şi de mutra rînjindă a patrupedului): „Cîine periculos“ sau „Eu ajung aici în 5 secunde, dar tu?“, iar „Accesul“ în domeniu e de la „interzis“ pînă la „strict interzis“, cu diverse variante privind „persoanele neautorizate“. Vilele sînt înconjurate de parcuri pe suprafeţe impunătoare, adevărate păduri, hectare de pădure. Dar nu despre aceste adevărate dominioane voiam să vorbesc, nu sînt curioasă să ştiu cine le locuieşte şi în care scopuri (am zărit mame cu bebeluşi în cărucioare şi nu păreau a avea nimic „special!“). Mă întreb numai: lacul al cui este? De vreme ce toate aceste vile au „deschidere“ la ochiul de apă, n-ar trebui ca vremelnicii lor fericiţi locuitori să se îngrijească şi de asanarea lacului? Care, deşi „încărcat cu flori de nufăr“, musteşte din greu de pet-uri, sticle de plastic plutitoare, alge în descompunere şi toate mizeriile adunate-n timp, în apele lui, ca-ntr-un imens hău de gunoi exalînd duhori. Or, nu, poate mă înşel, lacul nu e în arealul „special“, el nu le, ci ne aparţine, „nouă“, fericita clasă muncitoare, ajunsă, în sfîrşit, în paradis. În staţiunea Neptun, adică. Strict interzis! (R. M.)

● Ministrul delegat pentru Învăţămînt Superior, Mihnea Costoiu, a declarat, referindu-se la lansarea candidaturii la preşedinţie a premierului Victor Ponta: „Apa, la români, se spune că aduce noroc la un eveniment şi eu cred că va aduce noroc şi premierului, şi PSD“. Şi nu era vorba despre o ploaie de vară după care s-a arătat un curcubeu, ci de „Potopul lui Noe“ care făcuse prăpăd şi victime în Gorj. (A. M. S.)

● Pe Venus ninge cu fulgi metalici şi plouă cu acid sulfuric. Femeile veneau de pe Venus? (M. C.)

CONFORM UNUI STUDIU 
REALIZAT PRINTRE MESE 
DE DIFERITE MĂRIMI, 
ZÎMBETUL NU ŞTIE SĂ ÎNCHIDĂ UŞA  

● Conform unui studiu realizat de INSCOP Research, ţările în care românii au cea mai mare încredere sînt Germania, Marea Britanie şi Spania. Pe ultimele locuri se situează Ungaria şi Rusia. Ar fi interesant şi un studiu cu ţările unde există cea mai mare încredere faţă de români. (A. P.)

● La o terasă din zona Maria Rosetti apare, la un moment dat, printre mese, o pisică integral albă. Întrebînd-o pe chelneriţă (integral în negru) despre pisică, după ce îi spunem că ni se pare foarte frumoasă, aceasta ne răspunde: „Dar ştiţi că frumuseţea asta aduce şi nenorociri? Pisica nu vede cu un ochi, îl vedeţi pe cel de altă culoare?“. Dintr-o small talk pisicească se poate ajunge, iată, la cugetări esenţiale despre (ne)dreptatea frumuseţii. (I. P.)

● Adolescentul Ashik Gavai s-a plîns un an şi jumătate de dureri în mandibulă. Asta pînă cînd o stomatoloagă din Mumbai l-a diagnosticat cu odontomă, o boală rară de dinţi. Operaţia a durat şapte ore, timp în care doi chirurgi şi încă doi asistenţi i-au extras băiatului fix 232 de dinţi de diferite mărimi şi forme. Se pare că e vorba de un record. (M. C.)

● Aflăm că oamenii de ştiinţă au separat pentru prima oară o particulă de proprietăţile sale fizice. Cercetătorii au folosit un fascicul de neutroni, pe care au reuşit să-i separe de momentul lor magnetic, creînd astfel o pisică Cheshire cuantică. Au separat, cum ar veni, zîmbetul de pisică. (M. P.)

● Un puşti în toaleta hiper hi-tech din Cişmigiu, enervat că nu ştie cum să închidă uşa: Sesam, închidă-te! (L. V.)

IATĂ O CALE 
PE CARE ÎN CURÎND 
VEŢI AVEA NIŞTE GERBILI DULCI 

● Pe aleile satului de vacanţă stă scris, cu litere de-o şchioapă: „Fericire“. Mai încolo, alt cuvînt tare: „Extaz“. Apoi: „Zen“. Săgeţile indică, toate, în aceeaşi direcţie: un club de karaoke. Imitaţia ca stare de bine – iată o cale pe care nici un filozof n-a explorat-o îndeajuns. (M. M.)

● În vitrina unui magazin de pompe funebre, pe un coşciug, o reclamă sub forma unui bileţel scris de mînă, cu pixul: „În curînd, avem şi full echipat“. Pe uşa aceluiaşi magazin, un alt bilet, scris probabil de aceeaşi mînă: „Vin imediat“. Bănuiesc că nu era vreo legătură cronologică între cele două anunţuri. (S. G.)

● Victor Ponta, la lansarea candidaturii prezidenţiale: „Veţi avea un preşedinte despre care veţi şti tot“. Păi, ştim deja destule, şi nu ne foloseşte la nimic. (M. V.)

● La numai o săptămînă după lansarea de pe cosmodromul de la Baikonur, cercetătorii ruşi au pierdut controlul unui satelit în care plasaseră cinci şopîrle pentru a studia împerecherea lor în condiţiile lipsei de gravitaţie. Anul trecut au mai pierdut prin spaţiu un satelit care avea la bord nişte gerbili. (M. C.)

● Coincidentia oppositorum în Piaţa Sudului: „Pepeni dulci de Amara“. (D. S.)

Foto: F. Budea

Cea mai bună parte din noi jpeg
Prietenia între femei – un mit?
Marile bucurii și marile tristeți le cam ducem de unii singuri.
Zizi și neantul jpeg
Zăpadă și săpuneală
Săpuneala era, negreșit, un mini-ritual pre-sexual.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Diete și cîteva gînduri despre nutriție
● Orice dietă implică renunțarea la alcool. Eu nu beau decît vin, dar e bună și o bere. Pînă aici! Nu vreau să fiu un om slab, sănătos, dar trist.
E cool să postești jpeg
Cînd aduci munca acasă
Există, bineînțeles, avantaje clare ale muncii de acasă. Și pentru angajați, și pentru angajatori.
p 20 Kierkegaar WC jpg
Maestrul Kierkegaard
Într-o anumită împrejurare, Wittgenstein a observat: „Un gînditor religios onest este ca un funambul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Ineditele lui Eliade
E un eveniment care, sper, i-ar fi plăcut lui Eliade, pentru că e o confirmare a importanței arhivei pe care o evoca recurent, aproape obsesiv, în jurnalele sale, știind ce a lăsat în ea.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Dialog între un tată și un fiu (la vîrsta inocenței), în autobuz. Tatăl: „Merg să-i iau lu’ mami ceva.“ Fiul: „Ce?“ Tatăl: „Niște cizme.“ Fiul: „De ce?“ Tatăl: „Nu, că nu găsesc.“ Memorabil. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.

Adevarul.ro

image
Iarna se dezlănțuie. Viscol puternic în România: harta celor mai afectate zone. Anunțurile meteorologilor
Iara se dezlănțuie în următoarele ore. Meteorologii au emis sâmbătă mai multe avertizări cod galben şi portocaliu de ninsori şi de vânt puternic pentru cea mai mare parte a ţării. Vremea rea pune stăpânire pe România.
image
Cât pot să ceară meseriașii pentru o casă simplă, la roșu. „Nu te mai droga, frățică!”
Un român a postat un anunț în care s-a interesat cât ar putea să-l coste o casă de 80 de metri pătrați, pe un singur nivel. Printre răspunsuri, au fost și unele cu totul surprinzătoare.
image
Prima autostradă din România, construită la dorința lui Ceaușescu. În cât timp a fost gata și care era viteza maximă de deplasare
Autostrada Bucureşti-Piteşti, cea mai veche din România, a fost finalizată în doar cinci ani, între 1967 şi 1972, din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. Astăzi se împlinesc 56 de ani de la începerea lucrărilor de construire.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.