Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 548 din 14-20 august 2014
Cu ochii n 3,14 png

AM AUZIT CĂ PRIMA 
COVRIGĂRIE ATOMICĂ DIN ISTORIE
ÎŞI DOREŞTE ŞI ALTCEVA 
ÎN AFARĂ DE A FI 
ÎN INIMA LUCRURILOR  

● Am auzit că vor să salveze plaja de la Vadu. Dacă fac la fel cum au făcut cu Vama şi Delta, mai bine o lasă nesalvată. (L. V.)

● „Amintiţi-vă!“, acesta este mesajul editorialului din Asahi Shimbun, un important cotidian japonez, din 6 august 2014, cînd s-au împlinit 69 de ani de la atacul cu bombe atomice de la Hiroshima. Prima bombă atomică din istorie, lansată de bombardierul american Enola Gay, a făcut 140.000 de victime (în timpul exploziei şi apoi din cauza radiaţiilor). Bombardamentul de la Nagasaki, din 9 august, s-a soldat cu mai bine de 700.000 de mii de morţi. Istoria e plină de sînge, dar memoria colectivă e scurtă cînd vine vorba de conflicte. (A. M. S.)

● O vreme, acolo (printre prăvăliile de pe strada mea) a fost o covrigărie, dar n-a prea mers şi s-a închis. De curînd, în locul ei a apărut (şi a avut „marea deschidere“ pe 28 iulie) un magazin cu haine second hand, spre care doreau să atragă atenţia aceste versuri afişate pe geam: „Trecătorule… nu ezita… / Aici de vei intra… / Un bun venit îţi voi ura… / La noul second… din calea ta“. (D. S.)

● În Vama Veche, pe lîngă tradiţionalele beri, shot-uri şi cocktailuri cu nume stranii de tipul „Adio, mamă!“ şi „Cozonac“, au început timid să-şi facă apariţia fresh-uri, smoothies, supă rece de vişine. Există chiar şi o Sucărie, unde fructele se storc în faţa ta. Probabil că noua generaţie de vamaioţi (seara, la Stuf, la discoteca de pe plajă, vîrsta medie e 20 şi un pic de ani) îşi doreşte şi altceva în afară de alcool. Peste vreo 15 ani, e posibil să avem o Vamă complet veggie (mirosul de iarbă se simte oricum pe la colţuri) care să promoveze un stil de viaţă sănătos! (A. P.)

● Un cîine bucureştean de la intersecţia lui Traian cu Pache a găsit o soluţie originală pentru a fi în inima lucrurilor, dar, în acelaşi timp separat, pentru a nu-i fi nici cald, nici frig, în funcţie de intemperii: doarme pe o grămadă de nisip în faţa unui restaurant chinezesc. (I. P.

NU E DE MIRARE CĂ 
N-AI CUM SĂ DEZVOLŢI (INTERCULTURAL) 
EROAREA DE PREDICŢIE A LUMII 

● „Orice bărbat poate să dea o căutare pe net după «curve adolescente futute» şi să-şi piardă minţile. Nu e de mirare că vînzările de carte serioasă au scăzut peste tot în lume: cărţile vor trebui să se dovedească foarte interesante ca să poată concura cu aşa ceva. Orice altceva – o navetă spaţială care a amartizat, prima piesă de Crăciun a unui copil, descoperirea unor pagini de manuscris ale lui Shakespeare – va face faţă cu greu. Adevărata întrebare a secolului este de ce un bărbat ar alege vreodată să-şi trăiască propria viaţă în loc să dea click, obsesiv, de la «amatoare» la «blonde», de la «sado-maso» la «sex inter-rasial», de la «sex în aer liber» la «roşcate, de la «hermafrodiţi» la «voyeuri»“ – Alain de Botton în Cum să ne gîndim mai mult la sex. (M. C.)

● Mugur Isărescu devine din ce în ce mai simpatic în declaraţiile sale (care, deh, ar trebui să fie seci, c-aşa-i la bancheri). De exemplu, despre cînd va intra România în zona euro: „Cînd va trece prima autostradă Carpaţii, cam atunci. N-ai cum să dezvolţi alte zone dacă treci pe serpentine prin Carpaţi, asta aşa, ca să vorbim puţin metaforic“. Şi, mai departe: „Bucureştiul poate să intre în zona euro, nici nu văd… 2 milioane, cam atît are şi o ţară baltică populaţia. Numai că nu poţi să-l desprinzi. Se agaţă cei de la Las Fierbinţi de noi şi-l trag în jos“. Simplu, nu? (M. V.)

● Dacă voiaţi să participaţi la un Festival Intercultural de Tradiţie Maramureşeană, „Drumul lung spre Cimitirul Vesel“, să ştiţi că există. (L. V.)

● Aflăm de la BBC că oamenii de ştiinţă au descoperit ecuaţia care poate prezice fericirea la un moment dat. Redăm formula, din lipsă de semne grafice speciale, în cuvinte: „Fericirea funcţie de t este egală cu: p0; plus p1 ori sumă de la j egal cu 1 la t, din gamma la puterea t minus j, ori RO indice j; plus p2 ori sumă de la j egal cu 1 la t, din gamma la puterea t minus j, ori VE indice j; plus p3 ori sumă de la j egal cu 1 la t, din gamma la puterea t minus j, ori EPR indice j.“ Unde variabila experimentală t e timpul, constanta p e ponderea evenimentului, RO – o „recompensă oarecare“, VE – „valoarea estimată“, EPR – „eroarea de predicţie a recompensei“ (ca diferenţă dintre cîştigul real şi valoarea estimată), gamma e factorul de uitare, iar variabila  – factorul de risc. Succes. (M. P.)

● Pepenii – aceşti porci ai lumii vegetale. (M. M.

ACESTA E NIVELUL 
CREIERULUI IEFTIN, 
NEÎNGRIJIT NON-STOP 

● Congresul PNL-PDL de anul acesta a debutat cu intonarea imnului naţional, omiţîndu-se ostentativ strofa în care apare numele Traian. Căci acesta este, de fapt, nivelul politicianului român. (S. G.)

● 70% din corpul uman este apă, astfel: celulele creierului conţin pînă la 85% apă, sîngele – 83%, muşchii – 75%, oasele – 25%. În această ecuaţie, pepenele se află pe o treaptă biologică superioară. (M. C.)

● Undeva pe lîngă Slatina, pe şoseaua care duce la Piteşti, pe o tablă neagră e scris cu alb un anunţ: „Servicii Funerare – mai ieftin ca la Piteşti!“. (A. M.)

● O firmă de taximetrie a introdus acum ceva vreme opţiunea de „Şofer VIP“, adică şoferul trebuie să fie curat, să poarte cămaşă, să nu dea muzica tare, să nu fumeze fără să ceară voie, să nu vorbească neîngrijit şi neîntrebat. Faptul că s-a simţit nevoia introducerii unui astfel de standard minimal arată cam cine conduce majoritatea taximetrelor în Bucureşti. (M. C.)

● În ultima vreme, primesc regulat în cutia de scrisori, după formula 2 în 1, acelaşi anunţ-reclamă pentru Căminul de bătrîni „Sf. Vasile“, la pachet cu Servicii funerare non-stop. O fi vreo binevenită premoniţie. Dar dacă o fi greşit cutia poştală? Capra vecinului să trăiască! (R. M.)

Foto: D. Goace

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
Moștenirea fabuloasă a lui Heinrich Schliemann, descoperitorul Troiei
Când, în 1891, i s-a citit testamentul, s-a dovedit că Heinrich Schliemann lăsase în urmă o moștenire (apropo de lichidități, judecând după valoarea de azi) de aproximativ 100 de milioane de euro.
image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.