Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 551 din 4-10 septembrie 2014
Cu ochii n 3,14 png

ÎN CAZ DE MODIFICĂRI 
ÎN VEDEREA CONSERVĂRII 
CELEI MAI POTRIVITE FRUNZE, 
ŞEZI ŞI ARATĂ DETALIUL  

● „În caz de incendiu spargeţi geamul!“ scrie pe uşa din lemn a unui hidrant. (M. P.)

● Un anunţ bizar pe uşa unei cofetării: „Angajăm croitoreasă pentru mici reparaţii, retuşuri şi modificări“. La fursecuri? (D. S.)

● Păiuşul lui Porcius (Saussurea porci), o plantă rară colectată ultima dată în anul 1902 în Parcul Naţional Munţii Rodnei şi din care momentan se mai găsesc doar cîteva exemplare presate în colecţia muzeului Grădinii Botanice din Cluj, a fost redescoperită zilele astea de botanistul Matis Attila în aceeaşi regiune. Zona respectivă va fi acum inclusă în regim de strictă protecţie în vederea conservării fondului genetic al păiuşului lui Porcius. (M. C.)

● Două ştiri, apărute la distanţă de cîteva luni, în presa anilor ’70. Prima ştire – Din dorinţa de a se recăsători fără să mai rişte un eşec, londonezul Walter Davis s-a adresat unei agenţii matrimoniale care selecta potenţialele cupluri cu ajutorul unui program de calculator. Din 30.000 de candidate, agenţia i-a înmînat fişierul cu numele celei mai potrivite femei: fosta lui soţie. Şi a doua ştire – Tot la Londra, probabil aceeaşi agenţie matrimonială a prelucrat fişierele tuturor candidaţilor din arhivă cu ajutorul aceluiaşi calculator şi a extras două nume apte şi potrivite să întemeieze o familie durabilă. Anne Walker şi Derek Stoneham au fost chemaţi la sediul agenţiei să se cunoască şi să admită că sînt perfecţi unul pentru celălalt. Cei doi însă nu s-au plăcut. Dar deloc. Combinînd aceste două ştiri, ai putea ajunge la concluzia că, în ceea ce priveşte căsătoria, consumată sau nu, cel mai sigur este statu quo-ul. (M. C.)

● La terasa Gotic, din şanţurile Cetăţii de la Alba Iulia, există o notă distinctivă: o felie de coajă de portocală, spiralată estetic şi împodobită cu o floare de morcov şi cîteva frunze de verdeţuri. Aceasta putea fi găsită pînă şi în iahnia de fasole ori în sosul, roşu şi gras, de tocăniţă. Să fi fost marca locală a unui stil culinar gotic? (I. P.)

● După slujbă, preotul citeşte biletele cu donaţii din duminica respectivă: 10 lei, 10 lei, 20 de lei etc. Şi o donaţie de 50 de lei; semnat „anonim“. O doamnă „de oraş“ se ridică: „Eu sînt, părinte, da’ am vrut să fie anonimă. Da’ eu sînt.“ Boresele din strane îşi dau coate, rîzînd în cascadă: „Păi, tu, doamnă, taci din gură dacă ai vrut să rămîie anonimă. Şezi şi taci, doamnă!“ Anonimă, fie… da’ parcă tot e bine să afle şi gura satului! (Dialog sat-oraş în biserica din deal, sat Grid, jud. Braşov). (R. M.)

● Statistica arată că aproape patru oameni sînt ucişi de rechini în fiecare an. Tot statistica arată că peste 100.000.000 de rechini sînt vînaţi pentru a se face supă din ei. Se exagerează cu răzbunarea. (M. C.)

● Din ciclul „Spam-ul la români“. Am primit pe adresa de mail a redacţiei un mesaj care începe aşa: „Buna Daniel. Ai dori un ten mai frumos? Esti suparata deoarece vergeturile iti afecteaza increderea in propria-ti persoana?“. Trecem peste detaliul că pe Dilema n-o cheamă Daniel. Trecem şi peste faza cu vergeturile. Dar ideea că o revistă ar putea avea un ten mai frumos mi s-a părut interesantă, chiar poetică. (M. V.)

OAMENII-BOABE 
N-AU VOIE SĂ ÎNCURAJEZE 
UN PRODUS CARE EŞUEAZĂ 

● China va construi poduri în valoare de 500.000 de lire sterline pentru ca maimuţele dintr-o rezervaţie din Henan să poată traversa un rezervor de apă care urmează să fie construit anul acesta. Întrebat dacă maimuţele vor folosi podurile, directorul rezervaţiei a răspuns: „Fiecare animal îşi are obiceiurile lui. Tot ce putem face noi e să le oferim un canal.“ Şi a adăugat: „Podurile sînt doar pentru maimuţe. Oamenii n-au voie.“ (L. V.)

● Într-un supermarket, la raionul de boabe, pe un bol scria: „Seminţe de floarea-soarelui decojite bio“. N-am înţeles dacă seminţele erau bio sau decojitul. Cert e că bolul purta numărul 666. (S. G.)

● În cîteva oraşe din Marea Britanie vor fi testate, la începutul anului 2015, maşini capabile să se conducă singure, intenţia autorităţilor fiind să încurajeze dezvoltarea acestor vehicule şi să crească încrederea publicului în aceste maşini. Era şi timpul – poate doar aşa cei care îşi dau cu stîngu-n dreptul, ca mine, să aibă o şansă de a-şi lua „carnet“. (A. P.)

● Tot aud la radio nişte reclame în şir. Una îţi oferă nu ştiu ce supliment alimentar care, cică, te scapă de cîrcei (de care „te-ai săturat“), alta e la un produs care, chipurile, îţi „vindecă“ bătăturile, iar o a treia îţi propune un deodorant cu un efect care ţine cinci zile (probabil că dacă-l foloseşti împreună cu crema anterioară, transpiraţia nu mai iese decît prin bătăturile pe cale de vindecare). În orice caz, în acest trend, aştept să aud despre noua cremă care să le readucă părul celor cu chelie, despre noul tratament miraculos şi definitiv împotriva cariilor dentare, dar, mai ales, sper să se inventeze leacul contra prostiei, care să se vîndă celor cu această problemă. (A. M.)

● Undeva în sudul Italiei există un orăşel vechi, acum abandonat, numit Craco. Peisaje mirifice, case şi vile superbe, clădiri publice impozante, dar nici ţipenie de om. Uneori oraşul acesta părăsit e folosit ca platou de filmare. Mi se pare o soluţie de supravieţuire: acolo unde economia, politica, administraţia eşuează, reuşeşte arta. (M. M.)

ÎN ACEASTĂ PERIOADĂ AGITATĂ,
INSTRUCTORUL ADORMIT 
ESTE ACELAŞI


● În ultimii ani, magnatul presei britanice Rupert Murdoch a avut parte de mai multe scandaluri, cel mai mare dintre ele fiind legat de ascultarea telefoanelor tabloidului News of the World. În această perioadă agitată i-au venit însă şi idei inovatoare. De cîteva zile, la boxele din clădirea unde îşi are sediul revista Times, al cărui proprietar este, se aude zgomotul surd al bătutului la maşina de scris. Murdoch crede că ţăcănitul acesta din fundal îi va stimula pe jurnalişti şi le va creşte productivitatea. Să fie ăsta antidotul la criza presei din toată lumea? (A. M. S.)

● O fetiţă de 9 ani şi-a împuşcat în cap instructorul, care tocmai o învăţa cum să tragă cu un Uzi la un poligon din apropierea Las Vegas-ului. Fetiţa se afla în vacanţă cu părinţii ei. Părinţii au filmat lecţia de tir. Erau din New Jersey. Instructorul avea 39 de ani. Terenul de trageri se cheamă Last Stop (Ultima oprire). (L. V.)

● Ştiri din ultimele două săptămîni: tînăr adormit la volanul unei maşini furate într-o intersecţie din Florida; doi morţi la olimpiada de şah din Norvegia; satul francez La Mort Aux Juifs, somat să-şi schimbe numele; spital australian a anunţat familiilor decesul a 200 de bolnavi care în realitate urmau să fie externaţi. (M. C.)

● Pe antependiul verde al bisericii evanghelice din Biertan e scris în germană versetul 8 al capitolului 13 din Epistola către Evrei: „Jesus Christus gestern und heute und derselbe auch in Ewigkeit.“ („Iisus Hristos, ieri şi azi şi în veci este acelaşi.“) De la „ieri şi azi“ la sintagma imprecativă „astăzi şi mîine“ e doar un pas. O dovadă în plus a originii religioase a celor mai multe înjurături. (M. P.)

Foto: Ş. Georgescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.