Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 552 din 11-17 septembrie 2014
Cu ochii n 3,14 png

IATĂ CE CUVINTE SPERIE TURISTELE
ÎNTR-UN PARC 
DE DISTRACŢII NESFÎRŞITE: 
PUF PENTRU TOTDEAUNA 

● Iată cam ce piese nu veţi mai auzi niciodată cîntate live, din simplul motiv că trupele şi le urăsc: R.E.M. – „Shiny Happy People“, Radiohead – „Creep“, Pulp – „Common People“, Pretenders – „Brass in Pocket“, Coldplay – „Speed of Sound“, Simple Minds – „(Don’t You) Forget About Me“, Heart – „All I Wanna Do Is Make Love With You“, dar şi Lorde – „Royals“, deşi e prea tînără pentru a-şi permite asemenea extravaganţe. (M. C.)

● Conform unui studiu realizat de către biologul John Bradshaw (britanic), pisicile de companie nu ne percep ca pe un ocrotitor, ca pe un „părinte“ uman sau salvator suprem, ci pur şi simplu ca pe un fel de felină lipsită de agresivitate, care nu le face concurenţă în nici un fel. Cu alte cuvinte, pentru pisicile noastre, pe care le adorăm şi le îngrijim ca pe bibelouri, noi nu sîntem nimic mai mult decît o altă pisică, mare şi bleagă. (S. G.)

● Titlul unui articol apărut în Adevărul (Piatra Neamţ) e o poezie: „«Cocoşel de munte» dat în urmărire pe Ceahlău. Un pervers sexual se dezbracă şi sperie turistele pe traseele montane“. Nici textul nu e mai prejos: „Salvamontiştii din Ceahlău, rangerii Parcului Naţional şi jandarmii montani se confruntă în aceste zile cu una din cele mai ciudate misiuni de care au avut parte vreodată. Aceştia au fost sesizaţi de turiştii care urcă pe munte că pe trasee îşi face veacul un exhibiţionist care le sare în cale din tufişuri, îşi arată părţile intime şi se masturbează în faţa lor. În week-end au fost trei reclamaţii venite în special de la femei care au fost şocate de astfel de incidente“. (A. M. S.)

● Douăzeci şi patru de persoane au rămas blocate timp de cinci ore în vîrful roller coaster-ului Joker’s Jinx, din Six Flags, în Maryland. Nu se ştie dacă vreuna dintre ele va mai pune vreodată piciorul într-un parc de distracţii. (L. V.)

● Polonezul Donald Tusk a fost ales preşedintele Consiliului European. Nu (prea) ştie limbi străine, dar are umor: în prima intervenţie publică, a făcut un simpatic joc de cuvinte, zicînd că „I will polish my english“. Şi totuşi… În România, cînd vreun ministru trebuie să umble cu translatorul după el, se dezlănţuie nesfîrşite miştouri. Aşa că: ori ne împăcăm cu ideea că „se întîmplă şi la case mai mari“, ori cerem retrogradarea lui Donald Tusk pe postul de comisar european pentru multilingvism. (M. V.)

● Spicuire din oferta săptămînii a magazinului online Ondisplay national: Lenjerie Diamantica BBC 100%, Pelerinaj Sf. Nectarie + transport, Shopping la Istanbul – transport, Joc Lego, Curs online „Atrage bani“, Ochelari ERIKA, Baterie Externă 12000 mAh, 2 Lenjerii Bumbac + 2 Perne + 1 Pilotă, Pistol cu apă, Ceas tip Diesel, Set 6 Prosoape, Set 3 inele, Termos Disney, Lampă de veghe Twilight Turtle, Pilotă puf gîscă. Va urma. (M. P.)

● O tragedie auto trecută cu vederea: în timpul unei curse de maşini din nordul New York-ului, maşina campionulului NASCAR Tony Stewart l-a accidentat mortal pe tînărul pilot Kevin Ward Jr., care tocmai ieşise din maşină şi se apropia de maşina lui Stewart, furios pe o schemă pe care campionul o făcuse în tura a doua a cursei. Stewart a declarat că moartea lui Ward îi va schimba viaţa pentru totdeauna. (L. V.)

BĂRBATUL DE ORIGINE ROŞIE
ÎNVINGE AGALE ÎN FIECARE ZI 

● O vorbă inspirată a lui Françoise Sagan: „Fără îndoială că bărbatul trebuie compătimit pentru că are mai multe probleme decît femeia. Întîi de toate, însuşi faptul că are de-a face cu femeia…“ (M. C.)

● La Mediaş, reclama unui producător de dulapuri încastrate anunţă: „Vindem dulapuri înzidite“. Zidul de origine slavă învinge castrum-ul latinesc. Şcoala Ardeleană se întoarce în mormînt. (M. P.)

● Într-o duminică dimineaţă, la tîrgul de vechituri din Alba, un ţigan grăsan pe-un scăunel de copil, arătînd spre o fustană roşie şi-o bluză înflorată de ţigancă, întinse pe un cearşaf: „Domniţă, hai să-ţi dau un costum de carnaval. Să vă-mbrăcaţi cu el, s-aveţi amintire, şi la 80-90 de ani, să vă vedeţi în poze şi să le ziceţi la copii şi la nepoţi: «Am fost şi eu o dată ţigan!». (L. V.)

● Un cîine mic, flocos şi protejat era singurul pieton de pe o trecere din zona Timpuri Noi. Am oprit şi l-am aşteptat să traverseze, deşi o făcea agale (dar reglementar…). (I. P.)

● Nişte comentatori de tenis de la un post de televiziune vorbeau despre jucătorii cu servicii bune, din acelea a căror viteză depăşeşte 200 de kilometri pe oră. Şi îi numeau „buni servitori“. Pe ideea asta, mă gîndesc că tenismanii în cauză „servesc“ în fiecare zi nu doar mingi, ci şi masa. (A. M.)

PE ALBASTRU — O COMOARĂ 
ŞI FRATELE EI VITREG, 
PE GALBEN — UNA BUCATĂ LACĂT,
PE ROŞU — ZÎMBETE 

● Firma unui chioşc, împărţită patriotic în trei segmente, ca un drapel tricolor, pe care se întinde un cuvînt compus din şapte litere, distribuite pe spaţiile celor trei culori: pe albastru ME, pe galben RIN, pe roşu DE – adică MERINDE. (D. S.)

● Trei muncitori care lucrau pe o proprietate din Normandia au găsit o comoară în valoare de 1,2 milioane de dolari. Pe care au furat-o. (L. V.)

● Christopher Buckner şi fratele ei vitreg Timothy Savoy au fost arestaţi de Poliţie în timp ce făceau sex în parcarea unei biserici baptiste. Cei doi au recunoscut c-o mai făcuseră de alte trei ori, inspiraţi de filmul The Notebook. Ăştia cinefili fără prejudecăţi! (M. C.)

● În Gara de Nord mi s-au şterpelit gazetele din buzunarul rucsacului: două numere din România literară şi una bucată Observator cultural. Să mai zică cineva că în România nu se citeşte. Chiar şi pe furate, tot e bine. (R. M.)

● Obiceiul îndrăgostiţilor de a prinde un lacăt pe un pod ca simbol al durabilităţii dragostei a fost impus acum cîţiva ani de către un artist. Între timp, oficialităţile au îndepărtat 20.000 de lacăte de pe un singur pod din Veneţia. Oamenii vor iubiri durabile! (M. C.)

● Premierul Victor Ponta şi ilustra lui soţie au fost întîmpinaţi, în China, de un grup de pionieri. Cei doi au primit flori şi au împărţit, în schimb, zîmbete. Între China şi România începe o frumoasă prietenie. Nu, nu e un film SF, e pe bune. (M. M.)

Foto: D. Călinescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Scrisoarea unui diplomat rus aflat în exil: „Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război”
„Cu toții trebuie să încetăm să ne mai prefacem. Europa este în război. Acum, tot ce contează este ca partea corectă să câștige”, a scris fostul diplomat rus Boris Bondarev.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.