Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 555 din 2-8 octombrie 2014
Cu ochii n 3,14 jpeg

POŢI PETRECE CLIPE FRUMOASE 
CU ANUMITE OBIECTE RĂMASE 
DIN FERMECĂTOAREA VORBULIŢĂ?  

• Primesc un e-mail de la o domnişoară pe nume Adriana: „How are you sexy? Its me Adriana you remember me from Facebook? I saw your pictures today and you’re CUTE! Imagine me giving you a massage and later a bj :) you would love it. Wouldn’t you? Get dirty with me Hun.“ Poţi petrece clipe frumoase cu un soft neruşinat? (M. C.)

• Am văzut o reclamă la „pantaloni funcţionali“ pentru bărbaţi, pentru sezonul rece. Apoi una la „tricouri funcţionale“ pentru femei, tot pentru sezonul rece. Să înţeleg că la iarnă vom avea nevoie de anumite obiecte vestimentare (pantaloni, respectiv tricouri) ca să funcţionăm? (S. G.)

• Îmi povesteşte o prietenă că la Vama Veche, pe final de sezon, la o terasă aflată în mijlocul gunoaielor rămase pe plajă, a întrebat un chelner ce se va întîmpla totuşi cu acel morman de gunoi. Ridicînd din umeri, cu ochii aţintiţi spre cer, acesta a răspuns prompt şi mistic: „Ce o vrea Dumnezeu“. (S. G.)

• La intrarea în Caracal, nu mică mi-a fost mirarea să dau peste hotelul „Edinburgh“, impunător şi numit aşa după castelul din fermecătoarea capitală scoţiană. După Turnul Eiffel din Slobozia, de ce nu am avea şi Edinburgh-ul din Caracal? (I. P.)

• Am observat că pe site-ul Guvernului (http://gov.ro/ro/prim-ministrul/biografie) nu mai apare nici o vorbuliţă despre doctoratul premierului Victor Ponta. Să înţeleg că şi-a autosuspendat titlul? Desigur, doar din CV-ul oficial… (M. V.

CU TOT RESPECTUL, 
NU POT SĂ NU REMARC 
UN MOTIV IMPORTANT DE A FACE
DIN NOU LUMEA BUCĂŢELE


• Malcolm Young iese la pensie. Basistul a anunţat că se retrage definitiv din trupa AC/DC, pe care a co-fondat-o acum mai bine de patruzeci de ani. Cu tot regretul şi cu tot respectul, nu pot să nu remarc şi implicaţiile ironice ale ştirii: „Malcolm Young, pensionar“ sună ca dracu’. (M. M.)

• Primesc o cerere de prietenie şi un mesaj pe Facebook tot de la o domnişoară, de data asta pe nume Rose Sow: „Sunt interesant de a şti ce, vă rugăm să scrieţi-mi direct cu id-ul meu de e-mail (rosesow1@hotmail.com). Am un motiv important de a contacta you.please contactati pe email, (rosesow1@hotmail.com) i va fi de aşteptare să aud de la tine în curând, a ta Rose Sow.“ Există relaţii de lungă durată cu astfel de soft-uri agramate? (M. C.)

• Ştiam de mult timp că folosirea radarelor nu are mare legătură cu siguranţa rutieră şi cu binele nostru, ci mai degrabă cu binele poliţiştilor. Şi nu înţelegeam prea bine de ce în ultima vreme s-au înmulţit iarăşi aceste aparate pe şoselele noastre. Dar am aflat că, de curînd, plata amenzilor se poate face din nou, aşa cum se făcea odată, direct în mîna agentului. Poliţiştii au deci liber să umble cu bani. Păi, cred că acum totul e de înţeles. (A. M.)

• Comedia Fack ju Göhte are un succes enorm în Germania – probabil mai ales printre chiulangiii care, în timpul orelor de germană, stau pe net şi-şi trimit mesaje agramate. Actorul principal, Elyas M’Barek, a povestit într-un interviu că, peste tot pe unde merge, lumea se înghesuie să facă poze cu el. La Oktoberfest, anul trecut, unii au insistat să-şi facă un selfie cu el chiar şi la toaletă. Între timp, omul s-a mai înţelepţit şi şi-a pus la punct cîteva strategii pentru a-i evita pe fani. Dacă ocoleşte străzile din vecinătatea şcolilor, staţiile de metrou şi Oktoberfest, totul e OK. (M. M.)

• Utilizatorii au descoperit o caracteristică surprinzătoare a nou lansatului iPhone 6 Plus: se îndoaie. Probabil că iPhone 7 o să se spargă în bucăţele, după care o să se lipească la loc într-o hologramă. (L. V.

GURA UNUI SPECIALIST
A INVENTAT 
PRIMUL STORCĂTOR DE STOCARE


• În cadrul manifestărilor lactate prilejuite de sărbătoarea „Răvăşitul oilor“, fanii de azi ai brînzei tradiţionale au putut afla, din gura unui specialist (care grăia la televizor), un adevăr esenţial: „Brînza, dacă nu e bună şi grasă, nu e design“. (D. S.)

• Burger King-ul japonez a inventat primul burger negru. Pîine neagră, brînză neagră, carne colorată dubios. Pe afişul promo arată bine. În pozele de pe Instagram arată horror, un burger fleşcăit şi negru. Costă şase dolari jumate. (L. V.)

• Din oferta săptămînii a aceluiaşi magazin online: Tigaie Trilogy, Trening conic Bayern München, Pernuţă multifuncţională Măgăruş, Glob disco + stick 1 GB, Cercei cu Swarovski, Geantă din lac, Rochie White Coffee Black Color, Curs de limba spaniolă – Cambridge, Mega Kit pentru construcţie unghii, Pilotă din Microfibră Antialergică, Storcător + Cadou, Veste bărbaţi Vision Skate, Ghete damă cauciuc, Cric auto 2 tone, Rochie cu mînecă lungă – model asimetric, 4 culori, Suport mînă + genunchi, Sticker Decorare Logo Auto Devil, Curea din Piele Naturală VITĂ 100%, Pix Spion. Va urma. (M. P.)

• Mi-am refăcut setările căsuţei poştale electronice şi aşa am aflat că folosesc doar 0,96% din capacitatea ei de stocare, ceea ce îmi lasă loc pentru încă… 54 de milioane de e-mail-uri. Aş putea lăsa moştenire această căsuţă poştală. (M. C.)

Foto: M. Vasilescu

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cum a slăbit Damian Drăghici aproape 70 de kilograme. „Am avut zile când puteam să trăiesc doar din zahăr” VIDEO
Artistul, care a dezvăluit cum s-a transformat din punct de vedere fizic și mental, povestit că cea mai mare luptă pe care a dus-o a fost cea cu zahărul, și nu cea cu kilogramele.
image
Mută un singur băț de chibrit pentru a rezolva acest test de inteligență. Ai 20 de secunde la dispoziție
Acest exercițiu matematic devine corect printr-o singură mutare. Doar cei cu o inteligență peste medie îl pot face în mai puțin de 20 de secunde.
image
Condimentul ieftin care luptă împotriva cancerului. Poate fi folosit în mâncăruri, deserturi și băuturi
Acest condiment nu doar că este la îndemâna oricui și aromatizează perfect preparatele gătite, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate.

HIstoria.ro

image
„Orașul de aur”, de sub nisipurile Egiptului
Pe lista descoperirilor recente și considerate fascinante se înscrie și dezvăluirea unui oraș de aur, din Luxor, Egipt.
image
Din culisele Operațiunii Marte
În istoria războiului sovieto-german, nume ca „Moscova”, „Stalingrad”, „Kursk”, „Belarus” sau „Berlin” evocă mari victorii sovietice.
image
Ce mai mare soprană a nostră, Hariclea Darclée, cea care a salvat opera La Tosca / VIDEO
E duminică, 14 ianuarie 1900, iar pe scena Teatrului Constanzi din Roma are loc o premieră memorabilă:„Tosca”, opera în trei acte a lui Giacomo Puccini. E prima reprezentaţie a poveştii dramatice care va cuceri lumea, iar soprana româncă Hariclea Darclée o interpretează pe Floria Tosca.