Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

OFICIAL, 
JUMĂTATE DINTRE TINERII 
DE PESTE UN SECOL SÎNT FEMEI  

● Sony Pictures a anulat premiera filmului The Interview – o comedie despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong Un – din cauza atacurilor informatice care au condus la pierderea unei mari cantităţi de date comerciale şi personale. FBI a anunţat oficial că în spatele atacurilor se află Coreea de Nord, dar autorităţile din această ţară zic că nu. Actorii şi regizorul filmului invocă libertatea de exprimare. Barack Obama zice că „e o problemă dacă începem să ne autocenzurăm“. Unii au comparat filmul The Interview cu Dictatorul lui Chaplin. Adrian Hong, în The Atlantic, aminteşte ce a spus Chaplin în autobiografia sa, în 1964: „Dacă aş fi ştiut despre ororile din lagărele de concentrare, nu aş fi făcut The Great Dictator, nu m-aş fi amuzat pe seama nebuniei criminale a naziştilor“. (M. V.)

● Cîteva lucruri pe care le-am aflat din sondajul despre tinerii din România, realizat de CURS pentru Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung: jumătate dintre tinerii de peste 18 ani locuiesc cu părinţii; relaţiile personale sînt considerate esenţiale pentru găsirea unui loc de muncă; mai mult de jumătate dintre tinerii din România doresc restrîngerea drepturilor de avort. Brusc, viitorul nu mai sună aşa de bine. (L. V.)

● Pe 14 decembrie, redactorul-şef al cotidianului turc de opoziţie Zaman şi alte 23 de persoane au fost arestate simultan în toată Turcia. Acest val de arestări marchează o escaladare a luptei declanşate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan împotriva principalului său rival, clericul islamist Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite din 1999. Au urmat, bineînţeles, o serie de manifestaţii pentru libertatea presei. Istoria recentă e atît de complicată încît putem fi siguri că serialele de peste un secol cu poveşti de acum n-au cum să nu fie palpitante. (A. M. S.)

● A circulat recent pe Facebook o listă realizată de cititorii site-ului buzzfeed.com cu cele mai frumoase 50 de fraze din literatura lumii. Din 50 de scriitori, 15 sînt femei şi, fără să insinuez nimic, constat că frazele alese din opera lor au doar frumuseţea tîmpă a clişeului. Iată cîteva: „Nu e bine să te ocupi prea mult cu visatul şi să uiţi să trăieşti“ (J.K. Rowling), „Nu trebuie să trăieşti veşnic, trebuie doar să trăieşti“ (Natalie Babbitt), „În ciuda a tot, eu încă mai cred că oamenii sînt buni la suflet“ (Anne Frank), „Indiferent din ce sînt făcute sufletele noastre, al meu şi al lui sînt la fel“ (Emily Brontë), „Doamne, fă să fiu ceva în fiecare minut al fiecărei ore din viaţa mea“ (Betty Smith), „Să laşi lucrurile să se întîmple, cît de sălbatic!“ (Cheryl Strayed), „Asta e fericirea: să te dizolvi în ceva complet şi măreţ“ (Willa Cather). Aşa îţi pierzi încrederea în cititori! (M. C.)

DESPRE CÎŞTIGĂTORII PREMIILOR
ŢIPĂTOARE ŞTIM CĂ DEVIN 
UN SOI DE ENTITĂŢI ÎMPOTMOLITE

● Crin Antonescu s-a trezit zicînd că noul preşedinte Klaus Iohannis vorbeşte puţin şi gîndeşte cît vorbeşte. Despre Crin Antonescu ştim dintotdeauna că vorbeşte mult. Şi acum îţi vine să te întrebi dacă într-adevăr gîndeşte ce vorbeşte. (A. M.)

● BBC ne spune mai multe lucruri pe care nu le ştiam, printre care: în 2009, Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA a încercat să recruteze un rapper care să ajute la răsturnarea regimului comunist din Cuba; peste 88% din cîştigătorii premiilor Darwin sînt bărbaţi; aricii de mare din Antarctica nu sînt afectaţi de schimbările climatice; Papa Francisc consideră că animalele pot merge, la fel ca şi oamenii, în Rai. Cititorii care le-au aflat de pe Yahoo News au comentat şi s-au contrazis doar pe tema aricilor. (A. P.)

● În Yangon, Burma, cei trei proprietari ai unui bar au fost arestaţi pentru ofensă religioasă, după ce au distribuit fluturaşi publicitari care promovau o seară cu băutură la discreţie, alături de o imagine a lui Buddha cu căşti pe urechi şi cu ochii mijiţi de plăcere, pe un fond psihedelic de culori ţipătoare. Este exact imaginea pe care o am în minte cînd ascult „Buddha Bar“. (M. P.)

● Am întîlnit un şofer de taxi care, în trafic, se adresa fiecărei maşini ce trecea pe lîngă el (şi-l enerva) folosind un apelativ pornind de la numărul acesteia. De pildă: „Ce faci, măi XDO-ule, vorbeşti şi nu te uiţi?“; „Hai, măi, VPC-ule, treci odată!“. Maşinile tind să devină un soi de entităţi... (I. P.)

● După ce au turnat asfalt într-un cartier din Cîmpina, muncitorii au plecat fără să semnalizeze zona. Între timp, locuitorii au venit, au parcat, iar dimineaţa şi-au găsit roţile maşinilor împotmolite în asfalt. Oare şefii lor i-au crezut cînd şi-au motivat astfel întîrzierea? (S. G.

ÎNSĂ AŞA CUM EXISTĂ MUZICA, 
TOT AŞA EXISTĂ ŞI ZIUA DE AZI

● Poliţia germană a intervenit recent pentru a imobiliza un şofer aparent băut. Alcooltestul a arătat, de două ori succesiv, o cifră care poliţiştilor li s-a părut incredibilă: 5,5‰. Se ştie, la 4,5‰ alcool în aerul expirat e deja comă alcoolică. „Însă aşa cum există sportivi excepţionali sau oameni de ştiinţă excepţionali, tot aşa există şi beţivi excepţionali“, a comentat un purtător de cuvînt al Poliţiei. Beţivul excepţional a fost dus mai întîi la spital, apoi a fost prezentat procurorilor. Atenţie: vin sărbătorile! Nu conduceţi dacă aţi băut! (M. M.)

● Printre misterele medicale ale anului 2014 e şi acesta: o femeie din Essex a „auzit“ non-stop, timp de patru ani, melodia How Much is that Doggie in the Window, iar în prezent aude Somewhere over the Rainbow. Cică soţul ei trebuie să ţipe pentru a-i atrage atenţia, căci femeia aude doar muzica din mintea ei. N-ar fi mai eficient să-i cînte? (M. V.)

● N-aş fi crezut că, în ziua de azi, clasicismul mai poate renaşte (fie şi reînviat pirotehnic): la Piaţa Sudului, de sărbători, un comerciant stradal vindea „artificii clasice“. (D. S.)

Foto: M.Bănică

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
Fiul unui miliardar recunoaște implicarea în moartea unei studente: „un accident sexual“
Fiul unui miliardar yemenit și-a recunoscut implicarea în moartea unei studente norvegiene găsite violate și strangulate în Mayfair, dar nu se va întoarce în Marea Britanie pentru a compărea în fața justiției.
image
Două familii de romi din Timișoara, urmărire cu mașinile la Strasbourg: cinci morți și patru răniți VIDEO
Tragedie în două familii cunoscute de romi din Timișoara: Cârpaci și Stancu. Cinci persoane au murit, alte patru au fost rănite în urma unui accident petrecut marți, 27 martie 2023, în centrul Strasbourgului. Protagoniștii au filmat totul cu telefonul mobil.
image
Austrieci acuzați de discriminarea românilor pe aeroportul din Viena
Pasagerii români ar avea parte de „umilință” pe aeroportul din Viena, pe motiv că țara noastră nu face parte din spațiul Schengen. Afirmația vine din partea europarlamentarului Nicu Ștefănuță, care împreună cu fostul Ministru de Interne, Vasile Blaga, a transmis o cerere directorului aeroportului.

HIstoria.ro

image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.
image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.