Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 568 din 31 decembrie 2014 - 7 ianuarie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

OFICIAL, 
JUMĂTATE DINTRE TINERII 
DE PESTE UN SECOL SÎNT FEMEI  

● Sony Pictures a anulat premiera filmului The Interview – o comedie despre asasinarea liderului nord-coreean Kim Jong Un – din cauza atacurilor informatice care au condus la pierderea unei mari cantităţi de date comerciale şi personale. FBI a anunţat oficial că în spatele atacurilor se află Coreea de Nord, dar autorităţile din această ţară zic că nu. Actorii şi regizorul filmului invocă libertatea de exprimare. Barack Obama zice că „e o problemă dacă începem să ne autocenzurăm“. Unii au comparat filmul The Interview cu Dictatorul lui Chaplin. Adrian Hong, în The Atlantic, aminteşte ce a spus Chaplin în autobiografia sa, în 1964: „Dacă aş fi ştiut despre ororile din lagărele de concentrare, nu aş fi făcut The Great Dictator, nu m-aş fi amuzat pe seama nebuniei criminale a naziştilor“. (M. V.)

● Cîteva lucruri pe care le-am aflat din sondajul despre tinerii din România, realizat de CURS pentru Fundaţia Friedrich Ebert Stiftung: jumătate dintre tinerii de peste 18 ani locuiesc cu părinţii; relaţiile personale sînt considerate esenţiale pentru găsirea unui loc de muncă; mai mult de jumătate dintre tinerii din România doresc restrîngerea drepturilor de avort. Brusc, viitorul nu mai sună aşa de bine. (L. V.)

● Pe 14 decembrie, redactorul-şef al cotidianului turc de opoziţie Zaman şi alte 23 de persoane au fost arestate simultan în toată Turcia. Acest val de arestări marchează o escaladare a luptei declanşate de preşedintele Recep Tayyip Erdogan împotriva principalului său rival, clericul islamist Fethullah Gulen, exilat în Statele Unite din 1999. Au urmat, bineînţeles, o serie de manifestaţii pentru libertatea presei. Istoria recentă e atît de complicată încît putem fi siguri că serialele de peste un secol cu poveşti de acum n-au cum să nu fie palpitante. (A. M. S.)

● A circulat recent pe Facebook o listă realizată de cititorii site-ului buzzfeed.com cu cele mai frumoase 50 de fraze din literatura lumii. Din 50 de scriitori, 15 sînt femei şi, fără să insinuez nimic, constat că frazele alese din opera lor au doar frumuseţea tîmpă a clişeului. Iată cîteva: „Nu e bine să te ocupi prea mult cu visatul şi să uiţi să trăieşti“ (J.K. Rowling), „Nu trebuie să trăieşti veşnic, trebuie doar să trăieşti“ (Natalie Babbitt), „În ciuda a tot, eu încă mai cred că oamenii sînt buni la suflet“ (Anne Frank), „Indiferent din ce sînt făcute sufletele noastre, al meu şi al lui sînt la fel“ (Emily Brontë), „Doamne, fă să fiu ceva în fiecare minut al fiecărei ore din viaţa mea“ (Betty Smith), „Să laşi lucrurile să se întîmple, cît de sălbatic!“ (Cheryl Strayed), „Asta e fericirea: să te dizolvi în ceva complet şi măreţ“ (Willa Cather). Aşa îţi pierzi încrederea în cititori! (M. C.)

DESPRE CÎŞTIGĂTORII PREMIILOR
ŢIPĂTOARE ŞTIM CĂ DEVIN 
UN SOI DE ENTITĂŢI ÎMPOTMOLITE

● Crin Antonescu s-a trezit zicînd că noul preşedinte Klaus Iohannis vorbeşte puţin şi gîndeşte cît vorbeşte. Despre Crin Antonescu ştim dintotdeauna că vorbeşte mult. Şi acum îţi vine să te întrebi dacă într-adevăr gîndeşte ce vorbeşte. (A. M.)

● BBC ne spune mai multe lucruri pe care nu le ştiam, printre care: în 2009, Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA a încercat să recruteze un rapper care să ajute la răsturnarea regimului comunist din Cuba; peste 88% din cîştigătorii premiilor Darwin sînt bărbaţi; aricii de mare din Antarctica nu sînt afectaţi de schimbările climatice; Papa Francisc consideră că animalele pot merge, la fel ca şi oamenii, în Rai. Cititorii care le-au aflat de pe Yahoo News au comentat şi s-au contrazis doar pe tema aricilor. (A. P.)

● În Yangon, Burma, cei trei proprietari ai unui bar au fost arestaţi pentru ofensă religioasă, după ce au distribuit fluturaşi publicitari care promovau o seară cu băutură la discreţie, alături de o imagine a lui Buddha cu căşti pe urechi şi cu ochii mijiţi de plăcere, pe un fond psihedelic de culori ţipătoare. Este exact imaginea pe care o am în minte cînd ascult „Buddha Bar“. (M. P.)

● Am întîlnit un şofer de taxi care, în trafic, se adresa fiecărei maşini ce trecea pe lîngă el (şi-l enerva) folosind un apelativ pornind de la numărul acesteia. De pildă: „Ce faci, măi XDO-ule, vorbeşti şi nu te uiţi?“; „Hai, măi, VPC-ule, treci odată!“. Maşinile tind să devină un soi de entităţi... (I. P.)

● După ce au turnat asfalt într-un cartier din Cîmpina, muncitorii au plecat fără să semnalizeze zona. Între timp, locuitorii au venit, au parcat, iar dimineaţa şi-au găsit roţile maşinilor împotmolite în asfalt. Oare şefii lor i-au crezut cînd şi-au motivat astfel întîrzierea? (S. G.

ÎNSĂ AŞA CUM EXISTĂ MUZICA, 
TOT AŞA EXISTĂ ŞI ZIUA DE AZI

● Poliţia germană a intervenit recent pentru a imobiliza un şofer aparent băut. Alcooltestul a arătat, de două ori succesiv, o cifră care poliţiştilor li s-a părut incredibilă: 5,5‰. Se ştie, la 4,5‰ alcool în aerul expirat e deja comă alcoolică. „Însă aşa cum există sportivi excepţionali sau oameni de ştiinţă excepţionali, tot aşa există şi beţivi excepţionali“, a comentat un purtător de cuvînt al Poliţiei. Beţivul excepţional a fost dus mai întîi la spital, apoi a fost prezentat procurorilor. Atenţie: vin sărbătorile! Nu conduceţi dacă aţi băut! (M. M.)

● Printre misterele medicale ale anului 2014 e şi acesta: o femeie din Essex a „auzit“ non-stop, timp de patru ani, melodia How Much is that Doggie in the Window, iar în prezent aude Somewhere over the Rainbow. Cică soţul ei trebuie să ţipe pentru a-i atrage atenţia, căci femeia aude doar muzica din mintea ei. N-ar fi mai eficient să-i cînte? (M. V.)

● N-aş fi crezut că, în ziua de azi, clasicismul mai poate renaşte (fie şi reînviat pirotehnic): la Piaţa Sudului, de sărbători, un comerciant stradal vindea „artificii clasice“. (D. S.)

Foto: M.Bănică

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Gheorghe Hagi, „fiert“ din cauza lui Ianis: întrebarea care l-a iritat după România – Ucraina
Fostul căpitan al tricolorilor a asistat din tribune la marea victorie a naționalei.
image
Cântărețul Florin Decuseară a căzut de la înălțime la Centrala de la Cernavodă. Șanse minime de supraviețuire
Un bărbat de 46 de ani este în stare gravă, la spital, după ce a căzut de la 10 metri înălțime la Unitatea 3 a Centralei Nucleare de la Cernavoda, în timpul serviciului. Victima este Florin Decuseară, un cunoscut cântăreț local.
image
Scăldătoarea ursului din Parcul Național Retezat. Imagini rare surprinse în sălbăticia munților VIDEO
Temperaturile ridicate de la începutul verii au fost resimțite și în Munții Retezat, unde animalele sălbatice au căutat locuri de scăldat pentru a se răcori. Camerele de monitorizare a faunei au surprins în imagini un urs, bucurându-se de o baie într-un ochi de apă.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.