Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

AŢI GUSTAT VREODATĂ BALCANISMUL
CARE SE SCURGE DULCE
ÎNTR-UN LOC PUBLIC?

● Aţi gustat vreodată bere cu aromă de testicule afumate de balenă-cu-înotătoare? Nu? Dacă vă simţiţi ispitit de această licoare, trebuie neapărat să mergeţi în Islanda. Un producător local a lansat această bere în serie limitată. Stocul e disponibil pînă la jumătatea lunii februarie. Sănătate! (M. M.)

● Plicul trimis la Craiova cu confirmare de primire a venit retur, fără confirmare. Motivul: N-aţi completat plicul cf. normei europene. „Care anume?“ „Locul 1 expeditor, locul 2 destinatar, de la stînga la dreapta.“ „De ce nu mi-aţi spus că nu e bine, cînd aţi preluat plicul, l-aţi ştampilat, i-aţi pus cod de bare, aţi emis chitanţa, mi-aţi luat banii?“ „N-am ştiut că nu ştiţi.“ Am recidivat. La fel au decurs lucrurile. La emiterea chitanţei, am zis evident „stop!“ „E corect completat plicul?“ „Nu.“ „Şi de ce nu mi-aţi spus?“ „Păi ce, m-aţi întrebat?“ Deci norma europeană impune, balcanismul neaoş dispune. Peşin! Cf. Poşta Română, sediul din piaţa Amzei. (R. M.)

● Cică în traficul din Bucureşti, timpul care se scurge între momentul cînd se face verde la semafor şi primul claxon de „îndemn“ este de o miime de secundă (arată un studiu). Iuţi de claxon, bucureştenii ăştia. Mă tem însă că doar de claxon… (M. V.)

● Peronul staţiei de metrou de la Piaţa Romană. Pe stîlpi, o mulţime de tag-uri şi înscrisuri, iar printre ele unul dulce: „Johnny ie frumos“. (D. S.)

● Dintre toate aiurelile care circulă pe Facebook, una chiar mi-a plăcut, ba chiar mi s-a părut necesară: într-un loc public (nu de la noi), cineva îmbrăcat în urs îmbrăţişa pe oricine trecea şi voia să fie îmbrăţişat. Eu, una, aş avea nevoie cu siguranţă de free hugs din cînd în cînd – iar un urs pare cel mai potrivit pentru aşa ceva. (I. P.)

FIII ROMÅNIEI
AU REUŞIT
SĂ ÎNVESELEASCĂ LIMITELE RESURSELOR NATURALE

● Alte cîteva nume de loji masonice: Perfecta Armonie, Toleranţa, Mereu rius, Cavalerii Templului, C.A. Rosetti, Isik, Horus, Jacques de Molay, Zamolxis, Terra, Prometeu, Roza Vînturilor, Patria, Alexandru Ioan I, Fiii României, Cavalerii Aqvilei, Diamant, Lîna de Aur, Tracia, Cavalerii României, Constantin Bărbulescu, Valahia, Cavalerii Sf. Andrei, Opera Magna, Anderson, Luceafărul, Tatra, George Eriescu, Agora, Călugăreni, Cavalerii Libertăţii, Ştefan Golescu, Giuseppe Garibaldi, Noua Europă, Ulpia Traiana, Osiris, Magistri Lapidum, Coloana înţelepciunii, Robert W. Woodward (radiată după fuziunea cu loja Sphinx). (M. P.)

● Singurii care au reuşit să înveselească marşul solidarităţii de la Paris au fost preşedinţii Franţei, fostul şi actualul: Sarkozy a dat din coate şi a reuşit să ajungă din rîndul  al treilea pînă în rîndul întîi, prinzînd fotografia oficială (şi provocînd un val de colaje foto în care moaca lui încîntată apare în imaginile iconice ale secolului 20), iar Hollande a primit pe umăr botezul unui porumbel, ceea ce l-a făcut pe Luz, unul dintre desenatorii de la Charlie Hebdo rămaşi în viaţă, să spună că Hollande e de-acum binevenit oricînd în redacţia lor, pentru că i-a făcut să rîdă într-un moment atît de dramatic. (L. V.)

● Dragostea are din cînd în cînd limitele ei. Altfel la ce să te gîndeşti cînd auzi o vorbă ca asta: „Iubire, stai că intru la budă!“ (A. M. S.)

● Un mall din Rusia a pus la intrare un preş în culorile drapelului american. Întrebat ce părere are, un consumerist rus spune că îi place ideea de a se şterge pe picioare pe steagul american, „că şi ei ne-au dat foc drapelului în Ucraina“; analogie care nici nu e departe de adevăr, pentru ruşi orice ţară nefiind decît un fel de mall al resurselor naturale în care dau buzna pe şenile – tot un fel de scări rulante. (M. C.)

CICĂ O MAMĂ NAŢIONALĂ
VA INIŢIA PROGRAMUL
„PROSTUL CLAR“

● Cică Guvernul va iniţia programul „A doua casă“. Foarte bine. Logic, după aceea va urma programul „A treia casă“. Şi apoi, programul „A patra casă“, în onoarea fostului premier Adrian Năstase – patru case. E mai greu de făcut, dar poate n-ar strica să avem şi programul „Primul palat“, că sînt destui care-l au drept idol pe Gigi Becali. (M. V.)

n Într-un reality show, o mamă îşi dojenea copilul: „Pentru că ai greşit, trebuie să te pedepsesc. Treci şi învaţă la engleză!“ Mă întreb ce boroboaţă ar fi trebuit să facă plodul pentru a fi trimis să înveţe la matematică. (S. G.)

● Întrebat în 2012 ce epitaf ar vrea să aibă gravat pe mormînt, Wolinski, unul dintre desenatorii asasinaţi pe 7 ianuarie 2015, a răspuns cu o frază celebră a bunului său prieten, Cavanna: „Despre Wolinski se crede că e prost pentru că face pe prostul, dar în realitate el chiar e prost.“ În catalogul retrospectivei desenelor sale, organizată de Biblioteca Naţională a Franţei, psihiatra Elisabeth Roudinesco povestea că Wolinski oricum voia să fie incinerat: „I-am zis nevesti-mii: să-mi arunci cenuşa în toaletă, ca să-ţi pot vedea fundul în fiecare zi.“ (L. V.)

● Dacă v-aţi dorit vreodată un şemineu în casă, acum această fantezie e la îndemînă. Deschideţi televizorul, butonaţi pînă la postul care se numeşte Fireplace. Trebuie să aveţi abonament la UPC, căci aceasta e compania de cablu care transmite postul 24 de ore din 24. Poţi să stai aşa, ca prostul, să te uiţi la focul care arde. Iar pentru o experienţă cît mai reală, pe fundal se aude şi trosnetul lemnelor arzînd în sobă. (A. M. S.)

● Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că militează (militează!!!) pentru un parlament cu 300 de deputaţi şi 100 de senatori. E clar, a devenit şi dl Zgonea băsist. (M. V.)

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Grecia sub zodia incendiilor forestiere și a caniculei. Turiști români: „Ne cred pe toți proști?”
În timp ce atenționările de călătorie apar aproape în fiecare zi pentru Grecia, din cauza riscului de incendii forestiere, turiștii românii susțin că vremea e perfectă.
image
Cât ar mai fi avut de trăit Ceaușescu dacă nu era executat. Care era boala ținută la secret a ultimului dictator al României
Nicolae Ceaușescu suferea de mai multe boli grave, spun medici români dar și surse din cadrul CIA. Dacă una dintre afecțiuni ajunsese cunoscută prin intermediul CIA, cealaltă rămâne și astăzi un mister. Se presupune că Ceaușescu nu ar mai fi supraviețuit mult după 1989.
image
Cum ne-a adus manelistul Babasha în atenția lumii întregi. Ce scrie The Independent despre manelele din România
Babasha, cântărețul de manele care a fost huiduit la primul concert susținut de Coldplay, a atras atenția lumii întregi, publicațiile străine relatând evenimentul, și afirmând că reacția publicului ar reaprinde „dezbaterea despre rasism din România”.

HIstoria.ro

image
Cea mai mare operațiune amfibie din epoca modernă, în „Historia” de iunie
6 iunie 1944. Ziua Z. Nicio altă operaţiune militară din istoria celui de
Al Doilea Război Mondial nu a beneficiat de un nivel atât de ridicat de securitate operaţională, implicând ample acţiuni de inducere în eroare a inamicului, precum Operaţiunea Overlord (Suveranul).
image
Escrocheria „Andronic” - un precursor al Caritasului în România sfârșitului de secol XIX
Înainte de a fi marele ziarist şi marele proprietar de „Universul”, Stelian Popescu şi-a făcut meseria de jurist. Ca judecător de instrucţie la cabinetul 5, Ilfov, el a dat gata multe cazuri. Printre acestea, se numără celebra escrocherie „Andronic”.
image
A fost sau nu Alexandru Ioan Cuza membru al Masoneriei?
La un deceniu după abdicarea lui Cuza, în 1876, la București a fost înființată Loja Alexandru Ioan I, apoi, în 1882, la Dorohoi a fost înființată Loja Cuza Vodă.