Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 571 din 22-28 ianuarie 2015
Cu ochii n 3,14 jpeg

AŢI GUSTAT VREODATĂ BALCANISMUL
CARE SE SCURGE DULCE
ÎNTR-UN LOC PUBLIC?

● Aţi gustat vreodată bere cu aromă de testicule afumate de balenă-cu-înotătoare? Nu? Dacă vă simţiţi ispitit de această licoare, trebuie neapărat să mergeţi în Islanda. Un producător local a lansat această bere în serie limitată. Stocul e disponibil pînă la jumătatea lunii februarie. Sănătate! (M. M.)

● Plicul trimis la Craiova cu confirmare de primire a venit retur, fără confirmare. Motivul: N-aţi completat plicul cf. normei europene. „Care anume?“ „Locul 1 expeditor, locul 2 destinatar, de la stînga la dreapta.“ „De ce nu mi-aţi spus că nu e bine, cînd aţi preluat plicul, l-aţi ştampilat, i-aţi pus cod de bare, aţi emis chitanţa, mi-aţi luat banii?“ „N-am ştiut că nu ştiţi.“ Am recidivat. La fel au decurs lucrurile. La emiterea chitanţei, am zis evident „stop!“ „E corect completat plicul?“ „Nu.“ „Şi de ce nu mi-aţi spus?“ „Păi ce, m-aţi întrebat?“ Deci norma europeană impune, balcanismul neaoş dispune. Peşin! Cf. Poşta Română, sediul din piaţa Amzei. (R. M.)

● Cică în traficul din Bucureşti, timpul care se scurge între momentul cînd se face verde la semafor şi primul claxon de „îndemn“ este de o miime de secundă (arată un studiu). Iuţi de claxon, bucureştenii ăştia. Mă tem însă că doar de claxon… (M. V.)

● Peronul staţiei de metrou de la Piaţa Romană. Pe stîlpi, o mulţime de tag-uri şi înscrisuri, iar printre ele unul dulce: „Johnny ie frumos“. (D. S.)

● Dintre toate aiurelile care circulă pe Facebook, una chiar mi-a plăcut, ba chiar mi s-a părut necesară: într-un loc public (nu de la noi), cineva îmbrăcat în urs îmbrăţişa pe oricine trecea şi voia să fie îmbrăţişat. Eu, una, aş avea nevoie cu siguranţă de free hugs din cînd în cînd – iar un urs pare cel mai potrivit pentru aşa ceva. (I. P.)

FIII ROMÅNIEI
AU REUŞIT
SĂ ÎNVESELEASCĂ LIMITELE RESURSELOR NATURALE

● Alte cîteva nume de loji masonice: Perfecta Armonie, Toleranţa, Mereu rius, Cavalerii Templului, C.A. Rosetti, Isik, Horus, Jacques de Molay, Zamolxis, Terra, Prometeu, Roza Vînturilor, Patria, Alexandru Ioan I, Fiii României, Cavalerii Aqvilei, Diamant, Lîna de Aur, Tracia, Cavalerii României, Constantin Bărbulescu, Valahia, Cavalerii Sf. Andrei, Opera Magna, Anderson, Luceafărul, Tatra, George Eriescu, Agora, Călugăreni, Cavalerii Libertăţii, Ştefan Golescu, Giuseppe Garibaldi, Noua Europă, Ulpia Traiana, Osiris, Magistri Lapidum, Coloana înţelepciunii, Robert W. Woodward (radiată după fuziunea cu loja Sphinx). (M. P.)

● Singurii care au reuşit să înveselească marşul solidarităţii de la Paris au fost preşedinţii Franţei, fostul şi actualul: Sarkozy a dat din coate şi a reuşit să ajungă din rîndul  al treilea pînă în rîndul întîi, prinzînd fotografia oficială (şi provocînd un val de colaje foto în care moaca lui încîntată apare în imaginile iconice ale secolului 20), iar Hollande a primit pe umăr botezul unui porumbel, ceea ce l-a făcut pe Luz, unul dintre desenatorii de la Charlie Hebdo rămaşi în viaţă, să spună că Hollande e de-acum binevenit oricînd în redacţia lor, pentru că i-a făcut să rîdă într-un moment atît de dramatic. (L. V.)

● Dragostea are din cînd în cînd limitele ei. Altfel la ce să te gîndeşti cînd auzi o vorbă ca asta: „Iubire, stai că intru la budă!“ (A. M. S.)

● Un mall din Rusia a pus la intrare un preş în culorile drapelului american. Întrebat ce părere are, un consumerist rus spune că îi place ideea de a se şterge pe picioare pe steagul american, „că şi ei ne-au dat foc drapelului în Ucraina“; analogie care nici nu e departe de adevăr, pentru ruşi orice ţară nefiind decît un fel de mall al resurselor naturale în care dau buzna pe şenile – tot un fel de scări rulante. (M. C.)

CICĂ O MAMĂ NAŢIONALĂ
VA INIŢIA PROGRAMUL
„PROSTUL CLAR“

● Cică Guvernul va iniţia programul „A doua casă“. Foarte bine. Logic, după aceea va urma programul „A treia casă“. Şi apoi, programul „A patra casă“, în onoarea fostului premier Adrian Năstase – patru case. E mai greu de făcut, dar poate n-ar strica să avem şi programul „Primul palat“, că sînt destui care-l au drept idol pe Gigi Becali. (M. V.)

n Într-un reality show, o mamă îşi dojenea copilul: „Pentru că ai greşit, trebuie să te pedepsesc. Treci şi învaţă la engleză!“ Mă întreb ce boroboaţă ar fi trebuit să facă plodul pentru a fi trimis să înveţe la matematică. (S. G.)

● Întrebat în 2012 ce epitaf ar vrea să aibă gravat pe mormînt, Wolinski, unul dintre desenatorii asasinaţi pe 7 ianuarie 2015, a răspuns cu o frază celebră a bunului său prieten, Cavanna: „Despre Wolinski se crede că e prost pentru că face pe prostul, dar în realitate el chiar e prost.“ În catalogul retrospectivei desenelor sale, organizată de Biblioteca Naţională a Franţei, psihiatra Elisabeth Roudinesco povestea că Wolinski oricum voia să fie incinerat: „I-am zis nevesti-mii: să-mi arunci cenuşa în toaletă, ca să-ţi pot vedea fundul în fiecare zi.“ (L. V.)

● Dacă v-aţi dorit vreodată un şemineu în casă, acum această fantezie e la îndemînă. Deschideţi televizorul, butonaţi pînă la postul care se numeşte Fireplace. Trebuie să aveţi abonament la UPC, căci aceasta e compania de cablu care transmite postul 24 de ore din 24. Poţi să stai aşa, ca prostul, să te uiţi la focul care arde. Iar pentru o experienţă cît mai reală, pe fundal se aude şi trosnetul lemnelor arzînd în sobă. (A. M. S.)

● Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat că militează (militează!!!) pentru un parlament cu 300 de deputaţi şi 100 de senatori. E clar, a devenit şi dl Zgonea băsist. (M. V.)

14432651257 2f5a92d0bd k jpg
Pădurea și parcul
Acolo, în pădure, realizezi că tu ești un musafir, primit acolo cu îngăduință, și că este cazul să nu rămînă urme ale trecerii tale.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce urăsc statul român?
Profesorul Aurel Romilă, care a murit recent, spunea că cele mai multe dintre bolile psihice ni se trag de la societatea în care trăim.
p 19 jpg
Mizele vulgarității
O miză a vulgarității ar fi vizibilitatea, tradusă prin „rating” – și e suficient să ne uităm la rețetele emisiunilor de așa-zis divertisment de la televiziunile comerciale românești, pentru a înțelege de ce este atît de mult folosită.
p 20 Sfintul Serafim din Sarov WC jpg
Delir cu complicaţii religioase
Nu e oare de rîs scenariul fantast al „războiului sfînt” împotriva unui Occident care ar ameninţa, cu otrava lui, bastionul rus, refugiu al valorilor tradiţionale?
Theodor Pallady jpeg
Interludiu confesiv
Fetișul desacralizării a devenit atît de tiranic încît nu mai permite nici veracitatea blasfemiei sau defularea ironică.
Zizi și neantul jpeg
Setea
Siropul, de altfel, combinat cu apă de la chiuvetă, era unul din deliciile aleatorii ale copilăriei mele.
p 24 M  Plesu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
Cum ar fi un parteneriat al Poștei și cu HoReCa?
Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude și spectaculoase metode de execuție
Călcarea sau strivirea de către un elefant este o metodă de execuție sau de tortură mai puțin cunoscută de-a lungul istoriei, deși a fost practicată până în secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: artă sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?