Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 624 din 4-10 februarie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-A INVENTAT UN DISPOZITIV
CARE ÎNTINDE MONEZILE,
ÎNCUNUNÎND ASTFEL CUBUL

● S-a inventat un dispozitiv care, dacă dormi noaptea cu el peste nas şi peste gură, pînă dimineaţa îţi încarcă bateria telefonului mobil la care este conectat printr-un fir asemănător celui de la încărcător. O invenție pentru cei mai zgîrciţi dintre pămînteni, alt­fel eu nu-i găsesc un alt rost. (M. C.)

● Noaptea, la un magazin non-stop: lîngă mine vine o fetiță de vreo 8 ani, frumoasă, cu un pumn de monede de 10 bani în mînă. Geamul magazinului fiind sus, îmi întinde monedele și mă roagă să-i cumpăr o lămîie. Pentru mama ei gravidă. (I. P.)

● Am primit pe e-mail următoarea misivă: „Va invitam sa ne fiti alaturi la lansarea catalogului expozitiei SPIRIT si SOLIDARITATE. Un itinerar plastic ales de Dan Haulica si conceput in acest sens de Ruxandra Garofeanu la Galeria Dialog, incununand astfel 4 luni de prezentare publica, in data de joi, 28 ianuarie, orele 18. Expozitia reuneste lucrarile a 67 de artisti carora istoricul de arta, eminenta personalitate a culturii romane si nu numai, presedinte de onoare al Asociatiei Internationale a Criticilor de Arta, Ambasador al tarii noastre la UNESCO, membru al Academiei Romane, e-a fost indrumator si sustinator. Ca deobicei sediul expozitiei este pe str. Chiristigiilor 11-13, Parcul Bucur-Obor, la parterul primariei sectorului 2.“ (Sic!) Nu i-am dat curs. Din prețuire. Voi citi însă catalogul. Din același motiv. (R. M.)

● Lucas Etter deţinea recordul „facerii“ cubului Rubik cu doar 4,9 secunde. Doi ingineri de software au inventat însă un roboţel căruia cubul nu-i rezistă decît 1,2 secunde. Ei, şi la ce-i foloseşte? (M. C.)

LUCRURILE COMPLICATE
DEVIN INFRACȚIUNI CONTRA VIEȚII ATUNCI CÎND NĂZUIM LA
O POPULARITATE DIN PARTEA LOCULUI

● Chem un instalator, vin doi. Unul pleacă după materiale. Celălalt începe să-mi povestească: „Am un copil pe drum. Soția e gravidă în trei luni jumate. I-am făcut săptămîna asta o grămadă de analize, dar mai am și altele. Știți, ea a fost măicuță și n-a mers niciodată la doctor. Și are trei clase, nu mi-e rușine s-o spun. Taică-su e preot la o mînăstire din asta sectantă și pe amîndoi copiii i-a pus să muncească de mici și nu i-a dus la școală. Nu l-am văzut decît în poze. Pe maică sa o suport doar de dragul ei“. Evident, îl întreb cum s-au găsit și-mi spune că mai multe femei de acolo au fugit, ajutate de un pădurar. „Am văzut-o la o mătușă azi, peste trei zile i-am zis: hai la mine și să îndrăznească careva să vină după tine! Și ne-am căsătorit. Ne și chema la fel, același nume de familie. La început mergea numai cu capul în jos. Acum mă ia la rost. Cînd am adus-o acasă, i-am spus: o cameră dacă avem, în ea sîntem amîndoi egali. Eu îți spun ce nu-mi convine, tu la fel. Bine?“ M-a înduioșat foarte tare povestea omului ăstuia. Și m-am gîndit că lucrurile complicate devin simple atunci cînd sînt adevărate. (A. M. S.)

● Noua lege a taximetriei îi obligă pe taximetrişti să-şi probeze competenţa. Conform legii, „certificatul de cazier juridic al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist trebuie să conţină menţiuni din care să rezulte că nu a fost condamnat pentru infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice, infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri, infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale, infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni contra patrimoniului“. În sfîrşit, cineva se gîndeşte şi la siguranţa clienţilor, nu doar la profitul companiilor. (M. M.)

● La două zile după eliberare, un fost deținut al Penitenciarului din Focșani a fost prins de către gardieni în timp ce încerca să intre, prin efracție, înapoi în pușcărie. Este clar că toți năzuim la un trai mai bun. (S. G.)

● Vinilurile n-au mai cunoscut din anii ’60 o asemenea popularitate ca în 2015. În preajma sărbătorilor de anul trecut, pick-up-urile au fost cel mai cumpărat produs de pe Amazon. Dar ce viniluri au ascultat oamenii anul trecut? Conform vînzărilor, iată un top 5: Adele – 25 (116.000), Taylor Swift – 1989 (74.000), Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (50.000), The Beatles – Abbey Road (49.800), Miles Davis – Kind of Blue (49.000). De unde se vede că „dinozaurii“ rock-ului şi jazz-ului au supravieţuit şi casetelor audio, şi CD-urilor, şi mp3/YouTube/iTuneSpotify-urilor. (M. C.)

● Cea mai simpatică dintre falsele etimologii ale pluralului german Fisimatenten povestește cum, în timpul războiului franco-german, soldații napoleonieni le ademeneau pe fătucile din partea locului în corturile de campanie, cu invitația „Visitez ma tente!“ („Vizitați cortul meu!“). De unde și expresia germană „keine Fisimatenten!“, cu sensul „fără prostii/tertipuri/șmecherii!“. (M. P.)

ACESTEA FIIND SPUSE,
OAMENILOR LE PLACE SĂ VADĂ POSIBILITĂȚI DIVINE

● Am aflat de curînd că numele orașului Băicoi are o origine destul de comună. Nu provine de la ceea ce credeți voi, ci a derivat de la Baiu (un cioban care a coborît din Munții Baiului, apoi s-a stabilit aici) și de la turcescul koy, care înseamnă sat. Așadar, satul lui Baiu. Acestea fiind spuse, urmează să mai lămurim următoarele nume de localități: Găuricea, Dosu, Cuca Măcăii, Udaţi-Mînzu, Măciuca, Mădulari și Spermezeu. (A. P.)

● Soraya Doolbaz a devenit celebră după ce s-a specializat în arta fotografiei penisurilor costumate. Femeile îşi aduc partenerii în studioul fotografei, care le pune la dispoziţie o varietate de costumaşe elegante sau hazlii, după gust; astfel că tot ce au de făcut este să provoace şi să obţină erecţia iubiţilor lor pe toată durata shooting-ului. Printurile ei fotografice s-au vîndut şi cu 10.000 de dolari bucata. „Oamenilor le place să vadă penisuri vîrîte în lucruri.“ (M. C.)

● Titlu de pe Mediafax: „La mulți ani, FLORIN PIERSIC! Interviu în EXCLUSIVITATE. «Eu sînt unul dintre cei care trimit bani colegilor mei care n-au decît posibilităţi nule»“. (L. V.)

● Următoarea plimbare printre numele de firme românești ne va duce la Tîrgu Jiu, Tîrgoviște și Sibiu. Azi, Tîrgu Jiu: Agrosymbol SRL, Creativ Brebenel Proiect SRL, Păpușica SRL, Supertare SRL, Achiziție Și Dezvoltare SRL, Adiacent SRL, Curcubeul Paradis Al Florilor Societate Cooperativă, Mehrlicht SRL, Perpetuu SRL, La Geamgii Prest SRL, Momente Divine SRL, Greul SRL, Terymontaje Regale SRL, Intuiția Impex SRL, Crescendo SRL, Un Produs Genial SRL, Dezautostoc SRL, Prin Oraș Media SRL, Brâncuși Et Comp SRL, Literedelemn SRL, Magma Com SRL, Influent SRL, La Ghibu Și Spânu SRL, Cărările Noastre SRL, Periuța SRL, Fag Internațional SRL, Clubul Succes Pandurii SRL, Zglobiu SRL, Cutezanța Prest SRL, Micile Genii Afterschool SRL, Polifonic SRL, Scribul Big SRL, Bestial SRL, Turnul Lui Nae SRL, Recunoaștem Tot Import Export SRL. (D. S.)

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.