Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 625 din 11-17 februarie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

S-A ANUNȚAT, ÎN MOD OFICIAL,
CĂ A FI PLAGIATOR NU ÎNSEAMNĂ A AVEA CETĂȚENI MAI FERICIȚI CÎND TRECI PE LÎNGĂ FORMA EXTERIOARĂ

● S-a anunţat, în mod oficial, dispariţia rinocerului negru din Africa de Vest. (M. C.)

● După ce, conform CV-ului său, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Spiru Haret“ în chiar anul în care aceasta se înfiinţa, Bogdan Licu, procurorul general interimar, s-a dovedit a fi plagiat 1) proiectul de management în baza căruia a devenit membru al Consiliului Suprem al Magistraturii şi 2) teza de doctorat, coordonată de Gabriel Oprea, la Academia SRI. Pe contributors.ro, Gabriel Liiceanu rezumă astfel situaţia: „Un doctor plagiator al unui conducător de doctorat plagiator îi ia locul, așadar, celui implicat în afacerea Girofarul. Senzația pe care ne o dă această situație este că a fi plagiator a devenit o condiție de avansare. Sau, măcar, că a fi plagiator nu înseamnă mai nimic. Că a plagia este, în tabla de valori a ierarhiilor din România și a funcțiilor din stat, un fleac, un mizilic, un matrapazlîc, la care putem închide cu toții ochii, de vreme ce, ca plagiator, ești numai bun să iei locul cuiva intrat în vizorul DNA-ului“. (M. C.)

● Vă puteți imagina un alcool care să nu producă mahmureală? Chiar dacă pare greu de crezut că ar putea exista, Coreea de Nord susține că l-a inventat și că e făcut pe bază de ginseng. Lichiorul Koryo pare băutura-minune făcută pentru a avea cetățeni cît mai fericiți. (A. M. S.)

● Ce poţi auzi pe stradă cînd treci pe lîngă anumiţi oameni: „Simt energia cum curge şi fiecare mușchi cum vibrează“, spunea o doamnă subţire, în negru, pe Dorobanţi. (I. P.)

● La Liceul de fete „Regina Elisabeta“ din Craiova, cursul superior liceal între 1927-1931 menționa ca obiecte de studiu, în ordine: Religia, Limba română, Limba latină, Limba franceză, Limba germană (engleză, italiană), Limba elină, Istoria, Filosofia, Dreptul și Economia politică, Geografia, Matematici, Științe fizico-chimice, Științe naturale. Urmează așa-numitele, azi, dexterități: Desemnul, Muzica, Gimnastica, dar și Purtarea și Forma exterioară ș.c.l. Și n-a murit nimeni din asta. Din contra, aș zice. Unii au atins suta. Și s-au stins de moarte naturală. (R. M.)

S-A ANUNȚAT, ÎN MOD OFICIAL
(CÎT AM STAT LA COADĂ),
CĂ TELEFONUL MOBIL ARE ÎN DOTARE O ICONIȚĂ ALIMENTARĂ

● Pe tejgheaua Oficiului Poștal de pe Calea Victoriei, un flyer cu reclamă la brățări magnetice. Timp de vreo douăzeci de minute, cît am stat la coadă ca să trimit o scrisoare, am studiat cu atenție oferta: brățările cică ar regla tensiunea, durerile de spate, durerile de cap, oboseala și depresia. Cred că Poșta Română este, printre altele, o instituție îndreptățită să distribuie această reclamă. (S. G.)

● Duminică dimineaţa, pe 31 ianuarie, un bărbat de 58 de ani din Detroit a murit la volan, pierzînd controlul maşinii, în timp ce urmărea pe telefonul mobil un clip porno. Poliţia a raportat că bărbatul nu purta pantaloni în momentul morţii. Nici centura de siguranţă. (M. C.)

● Zilele trecute, Camera de Comerţ a Olandei a emis un document prin care recunoaşte în mod oficial Biserica Monstrului Zburător din Spaghete. Cultul promovează egalitatea între oameni. Pentru a-și exprima credinţa, pastafarienii poartă strecurători pe cap, iar aceste vase apar reprezentate şi în documentele lor oficiale. Întrunirile sînt destinate, în principal, socializării. În mod obişnuit, pastafarienii se întîlnesc în biserici sau la anumite evenimente, mănîncă paste, beau bere şi discută aspecte ale religiei pe care o practică. Ei consideră că Raiul este un vulcan cu bere care are în dotare o fabrică de stripteuze. Ce ziceți, ne convertim? (A. P.)

● O știre de-nceput de februarie: „Subofițer SRI din Bucureşti reţinut pentru trafic de droguri. Voia «să facă mulţi bani». La flagrant avea asupra lui canabis şi o iconiţă cu Arsenie Boca“. (L. V.)

● În anul 2013, o modificare a reglementărilor UE în materie de politici de siguranță alimentară a dus la eliminarea unei legi germane din domeniu și, odată cu aceasta, la dispariția  celui mai lung cuvînt al limbii germane: Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz (legea delegării monitorizării etichetării cărnii de vită). (M. P.)

S-A ANUNȚAT, ÎN MOD OFICIAL,
CĂ MUNCA UMANĂ
TINDE SĂ FIE ÎNLOCUITĂ
DE NIȘTE OBIECTE ÎNFĂȚIȘÎND TIMPUL

● Într-o intersecție mare și aglomerată din București prin care trec zilnic, am observat așa: cînd în intersecție apare și „factorul uman“, concretizat în 2 (doi) polițiști locali care fluieră în toate direcțiile, se blochează tot, trece fiecare cînd apucă, fără să mai țină cont de culoarea semaforului ori de fluierăturile polițiștilor; cînd nu intervine factorul uman, merge. Așa că vin și-ntreb: într-o epocă în care, tot mai mult, munca umană tinde să fie înlocuită de roboți, nu putem să-i scutim pe cei doi de fluierături și să lăsăm treaba pe seama semafoarelor? (M. V.)

● Biblioteca Naţională a României răspunde actua­lităţii celei mai fierbinţi cu o expoziţie foarte interesantă: „Cărţi cu răspundere limitată: Lucrări publicate în detenție în perioada 2010-2015“. Sper că va fi un hit! Căci aceste cărţi scrise de condamnaţi (sau în numele lor) doar ca să scape de nişte zile sau luni de arest sînt, altminteri, de negăsit. Nişte rarităţi. Aproape nişte obiecte unicat. Bine ar fi ca această expoziţie de volume contrafăcute, pseudoştiinţifice, această serie de pseudocărţi să circule apoi şi în alte biblioteci din ţară. Ele sînt o oglindă cît se poate de fidelă a sistemului de justiţie din România. (M. M.)

● Cînd i-a vizitat Hassan Rouhani, preşedintele Iranului, italienii au acoperit statuile înfăţişînd nuduri, dar francezii au refuzat să scoată vinul din meniu. Respectă francezii alcoolul mai mult decît italienii arta? (M. C.)

● (urmare din numărul trecut) Azi, Tîrgoviște: Hibrid SRL, Argumentul Cultural SRL, Doct SRL, Filmul Nunții SRL, Savoare SRL, Anas Haine Pentru Dumneavoastră SRL, Lemn De Foc SRL, Zece 0 Doi SRL, Folositor SRL, Proiect Frontal SRL, Noi Frații Petre SRL, Bun Și Sigur SRL, Turnir SRL, La Păstorul Modern SRL, Furtunos SRL, Timpul Nostru SRL, Cockteil Și Vise SRL, Purpurina Bubulina SRL, Om Norocos SRL, Sincer Com SRL, Poeme SRL, Transformă Banii SRL, La 10 Ouă SRL, Tot Universal SRL, Fabrica De Zâmbete SRL, Tehnologia Triunghiului SRL. (D. S.)

Foto: L. Costin

Zizi și neantul jpeg
Sistem și libertate
Am crescut într-o lume în care ceea ce astăzi considerăm nevoi de bază erau, pe la sfîrșit de ani ’70 și început de ani ’80, privite drept suprastructuri. Răsfățuri.
liceul sf sava bucuresti jpeg
Liceul avea coloane
Revederea colegilor și profesorilor dragi mi-a dat sentimentul mîngîietor că lucrurile ar putea deveni la fel de bune pe cît ni le imaginam noi în 1992.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
De ce nu-s românii ca francezii?
Cartea și bagheta mi s-au părut două lucruri indispensabile în Franța.
p 19 Sylvie Germain WC jpg
Sindromul Șarikov
Nu este vorba doar despre o lipsă de educație, ci și despre voluptatea unei agresivități manifestate zi de zi, pe rețelele de socializare, care au devenit nu doar un spațiu bun pentru defularea nervilor, ci gazdă generoasă acestei forme josnice de violență.
p 20 Gustave Thibon jpg
O lumină asupra imediatului
Pentru Putin şi adepţii lui, persoanele, fie ele ucrainene ori ruse, civili ori combatanţi, sînt nimic.
Theodor Pallady jpeg
Scopul meu ești Tu
Un adevărat apostol al dialogului, un maestru al incluziunii și un campion discret al cercetării Celuilalt, cu sau fără majusculă.
p 24 A  Vrana jpg
Cu ochii-n 3,14
Poliția din Cehia este în căutarea unui hoț care are obiceiul să intre prin case, fără a se sinchisi de prezența locatarilor. Se spune că se uită la aceștia în timp ce dorm.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (II)
Dar poate că mai mult decît plimbarea în sine conta acel „împreună”.
p 19 jpg
Cultul virginității
Ideea că virginitatea fizică atestă puritatea și inocența depășește granițele religioase, devenind un construct social și ipocrit prin care unei femei i se anulează calitățile morale în favoarea celor fizice, ajungînd să fie prețuită mai degrabă integritatea trupului decît mintea și sufletul.
p 20 San Filippo Neri WC jpg
Despre creștinism și veselie
Multe dintre textele clasice ale creștinismului dovedesc o relație încordată pe care Sfinții Părinți o întrețineau cu rîsul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Migdalul lui Origen
Editat, tradus, redescoperit în bogăția și autenticitatea sa în ultimul secol, Origen revine de fiecare dată în atenția cititorilor cu o înnoită putere de atracție.
Zizi și neantul jpeg
Dacia roșie
Era o oază, într-o vreme în care lucrurile se degradau pe zi ce trecea: la cantina de acolo se putea mînca bine și ieftin, ba chiar și cumpărai una-alta pentru acasă, uneori.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La Galați, o candidată a fost surprinsă în timp ce încerca să fraudeze examenul de bacalaureat cu un pix-telefon. Avea 45 de ani și era absolventă a unui liceu particular, la frecvenţă redusă.
41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.

Adevarul.ro

image
Şofer omorât în bătaie la Bacău pentru că a atins din greşeală cu maşina oglinda unei dubiţe
O crimă înfiorătoare a avut loc miercuri seara pe o stradă în Bacău, după o acroşare în trafic şi un scurt scandal. Doi bărbaţi au fost deja reţinuţi, după ce victima a fost găsită pe asfalt, fără suflare.
image
O actriţă româncă adoptată de un cuplu britanic şi-a revăzut mama la 34 de ani după ce a fost lăsată într-un orfelinat
O actriţă foarte apreciată în Marea Britanie şi fostă prezentatoare la BBC Radio York şi BBC Country File Live, Adriana Ionică are o poveste de viaţă tulburătoare şi demnă de un film.
image
SARS-CoV-2 continuă să facă „pui“. Ultimul este şi cel mai infecţios
Noua subvariantă BA 2.75 a coronavirusului este de cinci ori mai infecţioasă decât varianta Omicron şi provoacă deja îngrijorări în rândul specialiştilor independenţi.

HIstoria.ro

image
Cine a detonat „Butoiul cu pulbere al Europei” la începutul secolului XX?
După Războiul franco-prusac, ultima mare confruntare a secolului XIX, Europa occidentală și centrală se bucurau de La Belle Époque, o perioadă de pace, stabilitate și creștere economică și culturală, care se va sfârși odată cu începerea Primului Război Mondial.
image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.