Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 629 din 10-16 martie 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

DUPĂ CUM ARATĂ LUCRURILE, O MICROPARTICULĂ ABRACADABRANTĂ, INJECTATĂ ÎN SISTEMUL SISTEMATIC, TE AJUTĂ SĂ TRĂIEȘTI LA DOI PAȘI DE SOARE

● După cum arată lucrurile, la președinția SUA vor candida Hillary Clinton și Donald Trump. Drept care mă bucur că nu sînt cetățean american. Între ăștia doi, n-am ce alege. Nici America nu mai e ce-a fost. (M. V.)

● În timp ce tocmai era vaccinată anticancer prima femeie din lume, savanţii au creat o microparticulă umplută cu oxigen care, injectată în sistemul circulator, te ajută să trăieşti fără oxigen. Ne vom întoarce în oceane! (M. C.)

● Am tot văzut, prin Bucureşti, un afiş la un mare concert la Sala Palatului. De fapt, concertul a fost deja pe 9 martie. Doi muzicieni ultra-cunoscuţi: Richard Clayderman şi Gheorghe Zamfir. M-am întrebat: au cîntat într-un concert comun sau au intrat pe scenă în momente diferite? Dar ce mai contează, oricum combinaţia e absolut abracadabrantă. (A. M.)

● Se profilează un nou tip de șofer de taxi: șoferul haiduc. O doamnă dură, cu părul spre roz, mi-a povestit cum companiile de electricitate încarcă sistematic și deliberat facturile consumatorilor. Un domn solid mi-a explicat cum televiziunile manipulează și mituiesc populația pentru a crea știri. Nu pot decît să-mi scot pălăria în fața lor. (I. P.)

● La doi pași de mine s-a deschis o farmacie „Materna“, cu sloganul „Te reparăm noi!“. Ți-ai putea imagina că maternitatea e o instituție cel puțin primejdioasă. (M. P.)

● Scuze de primăvară: „Iartă-mă că mă entuziasmez atît de tare“, îi spune un puști prietenei sale. Dar ea pare orbită de soare și neîncrezătoare. (A. M. S.)

APROPO DE ACEST JOC, AM PRIMIT UN MESAJ DE LA UN DOMN CARE MERGEA PE STRADĂ CU PLANETA ATÎRNATĂ DE EL

● Expresia „vorbeşti în chineză“ are următoarele corespondente în alte limbi: la spanioli e tot chineză, dar la nemţi e spaniolă, la englezi e greacă, la italieni e arabă, iar la islandezi e idiş. Apropo de chinezi, astronauţii infirmă mitul conform căruia Marele Zid Chinezesc s-ar vedea din spaţiu. (M. C.)

● „D-a ascunsele. Tot joc de vară. Din toți copiii cari luau parte la acest joc, unul sta cu mînile la ochi și începea a-și căuta camarazii. Cei ascunși căta cum să vină mai curînd a ajunge la locul unde a fost stat cel cu mînile la ochi, cînd s-au ascuns ei; iar el se silea a prinde pe unul din toți, și dacă apuca pe cineva, apoi acel cineva căta să-și acopere ochii, să se facă, după expresia copiilor; iar dacă nu prindea pe nici unul se făcea tot el. Pînă a nu începe jocul, iată cum se alegea cel care trebuia să-și apere ochii, adică să se facă: Se puneau rînd toți copiii care voiau să se joace; unul din ei zicea aceste vorbe și la fiecare vorbă arăta pe cîte unul: Opi secna pi chestin bolin acosti / Țangăr mangăr nac afto, ta afto belenghir buf. Și la care ajungea zicerea buf, ieșea din rînd și iar se repeta aceste vorbe la cei rămași, pînă ieșea toți. Acel ce rămînea fără buf, se făcea cum am zis mai sus.“ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● În urma folosirii hashtag-ului #solenoid pe Instagram, unde am postat o fotografie cu romanul lui Mircea Cărtărescu, am primit un mesaj de la un domn din China pe nume Zhang, producător de valve pentru solenoizi de irigat, care m-a rugat să-l contactez prin WhatsApp pentru o colaborare profesională în domeniul irigaţiilor. Ce citeşti şi unde crapă! (M. C.)

● Un cerșetor mergea pe stradă cu o pancartă atîrnată de el: „Sinistrat! Mi-a ars casa. Mi-a ars nevasta. Ajutați-mă!“. De-a dreptul sinistru, nu sinistrat. (A. P.)

● Teoretic, un bărbat sănătos, ale cărui testicule produc zece milioane de celule spermatice pe zi, ar putea repopula singur planeta în șase luni. Dacă ar avea condiţiile necesare. (M. C.)

ÎN CAZUL ÎN CARE SÎNTEȚI DISPERAT DE 1 MARTIE, E VORBA DE UN FIOR

● De cînd s-a lansat primul film cu Harry Potter, 500 de fetiţe au fost botezate cu numele Hermiona. În cazul în care sînteţi în căutare de nume pentru copii… (M. C.)

● Un prieten primeşte într-o dimineaţă un SMS disperat de la colegul său de apartament: „Cred că am fost jefuiţi, dar au luat doar espressorul.“ Cu siguranţă a fost un hoţ tare somnoros. (C. Ş.)

● De 1 Martie, reclama unui magazin de lenjerie: „De Mărțișor, sutienele se poartă la piept“. Bănuiesc că în restul anului, nu. (S. G.)

● Süddeutsche Zeitung relatează, într-un articol, despre jucăriile sexuale inovatoare. Printre altele, e vorba de o păpușă dotată cu inteligență artificială. Păpușa recunoaște vocea și comenzile vocale ale utilizatorului și poate răspunde la comenzi simple. Ba chiar, odată conectată la Internet, poate să-ți spună starea vremii sau indicele bursier. Foarte inteligent. Foarte sexy! (M. M.)

● Într-un supermarket, la casă, cînd să achit, văd niște brichete. Iau una. Și îndată, un fior de mîndrie mă străbate, inima în piept mai cu putere bate. Fiindcă nu-i o brichetă ca oricare alta, e „Bricheta Românului“. (D. S.)

Zizi și neantul jpeg
Alarme, sonerii, zgomote… – din alte vremi
Aproape vii, ceasurile ne umpleau singurătățile.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
#metoo? În România?! Să fim serioși!
Nu cred că există vreo femeie, cel puțin din generația mea, care să nu fi trecut măcar o dată în viață printr-o experiență de hărțuire sexuală
p 20 N  Steinhardt jpg
N. Steinhardt despre creștinismul firesc
Creștinismul devine un regim natural al vieții, un accent care însoțește gesturile cele mai mărunte ale cotidianului.
Polul jpg
Colonialism și misionarism
Reconcilierea dintre colonialism și misiunea creștină internațională este foarte complexă.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
A ajuns acasă rîzînd, a rîs toată noaptea și nu s-a oprit nici a doua zi (joi), nimic neputîndu-i pune capăt veseliei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.