Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 632 din 31 martie - 6 aprilie
Cu ochii n 3,14 jpeg

IMAGINAȚI-VĂ
TOT FELUL DE NENOROCIRI
ÎN PUNGUȚE DE PLASTIC,
PENTRU REGLAREA PEDEPSELOR

● Culmea imbecilității apusene: (într-o sală de sport din Brooklyn, New York, are loc) un campionat de yoga. Imaginați-vă o competiție de asceză, o întrecere de post, un concurs de rugăciune. (M. P.)

● Pe un site de sport, un titlu: „Cutremur la Istanbul!“. În știre era vorba, de fapt, despre suspendarea unui meci din cauza unei amenințări teroriste. În goana după click-uri și like-uri, „presa“ noastră online face niște oribile sinteze între tot felul de nenorociri. Dislike. (M. V.)

● Pe aeroportul din Mumbai au fost descoperite, abandonate într-un geamantan, 146 de broscuţe ţestoase băgate în punguţe de plastic. Traficantul de broscuţe, care le aducea din Madagascar pentru a le vinde în Nepal, s-a panicat şi a dispărut. Broscuţele au fost descoperite datorită mirosului ciudat. Doar două dintre acestea au murit. (M. C.)

● De cîteva săptămîni sînt hărțuită cu telefoane din partea unei companii farmaceutice care vrea să-mi vîndă medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale. Deși le-am spus să nu mă mai sune pentru că nu am asemenea probleme, ultimul telefon l-am primit pe la 7 dimineața. Mi-am dat seama, în sfîrșit, de sclipitoarea și perversa idee de marketing: cu cît îți enervezi mai mult potențialii clienți, cu atît îi vei face să aibă nevoie de acele medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale. (S. G.)

● „Omul care a demonstrat că ştie să administreze oraşul“ – acesta este sloganul cu care Mircia Gutău candidează pentru Primăria oraşului Rîmnicu Vîlcea. Mircia Gutău a mai fost primar al municipiului în discuţie vreme de două mandate: în 2010 a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupţie, pentru ca în 2014 să fie condamnat din nou, de data aceasta la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare. Magistraţii însă au decis contopirea pedepselor şi, pînă la urmă, individul a rămas în libertate. Aşa se face că, între timp, omul candidează acum din partea PNL după ce, în urma unui sondaj de opinie, a ieșit detașat pe prima poziţie în opţiunile vîlcenilor. Aşadar: Mircia Gutău – omul care a demonstrat că ştie să administreze corupţia oraşului; şi PNL – partidul care demonstrează că ştie să profite de know-how-ul corupţilor. (M. C.)

PE PARTEA CEALALTĂ, O DOAMNĂ MUZICALĂ PLIMBĂ MARGINEA CUIVA

● Pe trecerile de pietoni se întîmplă lucruri tot mai uimitoare: acum vreo două zile, pe la Romană, un domn în trening a traversat ferm şi cu pas egal fix pe roşu, în mijlocul unui trafic mai mult decît vioi. Toate maşinile au oprit brusc, ca-n filme, şi domnul a ajuns nevătămat şi cît ai clipi din ochi pe partea cealaltă. (I. P.)

● O doamnă „leopardină“ plimbă un caniș alb. Se asortează perfect. (A. M. S.)

● Vînzarea de viniluri a atins în Statele Unite cifra de 30 de milioane de dolari (adică nivelul anului 1988), depăşind cîştigurile pe care industria muzicală le-a obţinut de pe urma serviciilor de streaming precum Spotify. Altfel zis, cu atîta muzică gratis sau care poate fi ascultată pe orice device plătind sume modice, oamenii au preferat să cumpere discurile de vinil, adică au dat bani serioşi pe nişte obiecte care stochează muzică. Nici măcar viitorul muzicii nu mai e predictibil. (M. C.)

● „Jocurile în arșice erau: în armean, se făcea pe pămînt un mare rotogol, se punea la mijloc mai multe arșice. Apoi se depărtau de la marginea armeanului cu doi sau trei pași. De acolo dedeau cu ichiurile, niște arșice numite capre, care erau plumbuite, și care lovea arșicele din mijlocul armeanului și trecea peste marginile lui, acela era haciul și dedea cel dintîi la al doilea joc. Apoi dedea pînă cînd putea să scoată arșicele din armean. Dupe ce nu mai putea, venea altul, însă acum, fiindcă arșice era mai puține, cel ce da se punea în marginea armeanului. Și astfel, pînă se scotea toate arșicele. În bai-bun, pe puse sau pe nepuse. Într-al lui, în sbenghiu.“ – Petre Ispirescu, Jurnal 1865-1870 (R. M.)

● „Simt cum mă naște Bucureștiul ăsta“, îi spune o femeie cuiva la telefon. Și pare o venire fericită pe lume. (A. M. S.)

MIERCURI, PROSOAPELE

PAR A SE FI NĂSCUT IERI LA PRÎNZ

● Loredana Radu, fost apărător al lui Victor Ponta, a fost reţinută, miercuri, de procurorii DNA, fiind acuzată de complicitate la luare de mită şi spălare de bani, relatează Mediafax. Avocata unui avocat suspect de corupție este ea însăși suspectă de corupție. Mise en abîme. Mise en prison. (M. M.)

● Tocmai am aflat care sînt cele mai „infecte“ obiecte din jurul nostru, mai mizerabile decît vasul de toaletă: prosoapele, telefoanele mobile, periuța de dinți și banii. Ele nu trebuie în nici un caz împrumutate. Mai ales banii. (A. P.)

● În momentele imediat următoare atentatelor de la Bruxelles, întrebarea  principală, repetată obsesiv, pe care am auzit-o pusă de jurnaliştii de la o televiziune de ştiri era: „Cum de a fost posibil?“. Cîteva zile mai tîrziu, o reporteriţă de la aceeaşi televiziune îi întreba pe şoferii unor TIR-uri blocaţi în zăpadă pe la Predeal: „Aţi mai văzut vreodată atîta zăpadă în luna martie?“. Dintotdeauna m-au fascinat jurnaliştii care par a se fi născut ieri. (A. M.)

● E haios cum ajung numele unor oameni de seamă pe niște firme. De pildă, „Curățătoria Cantemir“. Mai că-mi vine să caut prin bibliotecă Istoria ieroglifică a unei perechi de nădragi pătați cu motorină seara și impecabil de curați a doua zi la prînz. (D. S.)

Foto: Vläad Cavs

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.