Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ÎNȚELEG: DACĂ AI UN FIR
DE PRAF BIO, CE-ȚI MAI TREBUIE
UN CAPĂT AL GLOBULUI MAI IEFTIN?

● Un cetățean vinde, pe Olx, „un buncăr subteran antiatomic de 35 mp, casă de vacanţă de 100 mp şi un teren de 4000 mp cu 140.000 de euro, la 4 kilometri de Suceava“. Nu înțeleg: dacă ai buncăr, ce-ți mai trebuie și casă de vacanță? (A. P.)

● Pe scara Richter, care măsoară cutremurele, ce magnitudine credeţi că are o pană care cade pe pămînt? Ei bine, o magnitudine de -7. Iar un fir de praf, care cade pe suprafaţa mobilei, -15. (M. C.)

● Pe un afiș electoral, un candidat la Primărie se mîndrește că e „născut și crescut în sectorul 1“… Nu pot să nu mă gîndesc la ouăle bio, provenite de la găini „crescute la sol și hrănite doar cu cereale“, mai ales că aceste ouă sînt inscripționate, și ele, tot cu cifra „1“. (M. P.)

● Semnele naturii: Crăciunița mea de pe balcon s‑a cam zărghit. E plină de flori și nu prididește să tot îmbobocească, de parcă și-a trădat numele și menirea. Sau poate, cîndva, într-o altă viață, a ascultat o poveste celebră și și-a intrat în rol: „Citesc, ca dus de pe lume. «Christos a înviat! Dela un capăt al globului la celălalt, din răsărit pînă-n apus, dela miază-noapte pîn-la miază-zi, pe cînd natura se-mpodobește în strălucitele vestminte ale primăverii…»“ ș.a.m.d., ș.a.m.d. Așadar, tot la Nenea Iancu să se afle cheia? Parcă nu‑mi vine-a crede… Dar mai știi?! (R. M.)

● Pe o firmă de Pompe funebre non-stop de pe drumul dinspre Craiova spre Pitești stă scris: „Mai ieftin ca la Pitești“. (I. P.)

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT CE FACE
ȘIRA SPINĂRII PE IARBĂ, LA SOARE,
SE PARE CĂ TE SCAPĂ DE FRĂMÎNTARE

● Dacă v-ați întrebat care e secretul unei vieți fericite, lungi și sănătoase, se pare că nici notorietatea și nici banii nu sînt ingredientele rețetei miraculoase. Așa spune studiul Harvard Study of Adult Development, început în 1938, pe parcursul căruia au fost urmărite viețile a 724 de oameni, din adolescență pînă la senectute și moarte. În jur de 60 dintre subiecți mai sînt încă în viață. Dr. Robert Waldinger, directorul studiului, a prezentat rezultatele la care au ajuns. Se pare că persoanele care sînt mai apropiate de familie, prieteni și comunitate sînt mai fericite și mai sănătoase. Pentru cei care trăiesc în cuplu sau sînt celibatari, dar sînt solitari, se pare că singurătatea e toxică. Nici relațiile conflictuale nu ne ajută. Vedeți ce puteți face. Viața e scurtă. (A. M. S.)

● Din ciclul „Politicienii români au talent“. Care va să zică, Valeriu Zgonea e dat afară din PSD cu unanimitate de voturi (trăiască democrația!). Ce face dumnealui? Răspunde cu o fabulă, pe care o consemnez aici, întru posteritate: „Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu. În procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor, trec peste un rîu. Iar masculul Alfa sare în rîu şi fără să gîndească, fără să simtă ce se poate întîmpla, ele toate sar după masculul Alfa. Singura problemă este că acel rîu este renumit ca fiind plin cu crocodili“. (M. V.)

● Presiunea la care ne supunem gîtul, de-a lungul unei zile în care ne tot uităm în telefonul mobil, este echivalentă cu o greutate de 24 de kilograme aşezată pe şira spinării. Nu postaţi acest lucru! (M. C.)

● Peluza din faţa Ateneului a devenit le nouveau Champ de Mars pe stil românesc: oamenii stau nu doar pe bănci, ci şi întinşi pe iarbă, la soare, admirînd peisajul bucureştean. Şi pentru că la intrare e un afiş pe care scrie „Interzis cîinilor“, e natural ca spaţiul să fie o oază pentru pisici, nu? În cinci minute am şi zărit două, una gri, tărcată, alta portocalie cu negru – ambele urmărind cu interes porumbeii din jur. (C. Ş.)

● După medicamentul care te scapă de cîrcei, mai nou a apărut şi unul contra clipitului involuntar, la care se face mare reclamă. Aşteptăm desigur şi o pastilă contra căscatului prin surprindere, ba chiar şi una contra respiratului involuntar. Adică de ce să nu respiri doar atunci cînd vrei? (A. M.)

● De Paște, rețete pentru gospodine leneșe: „cozonacul fără frămîntare, cum faci un cozonac pufos și delicios, fără să te spetești“. Pe cînd și rețeta de ouă roșii fără ouă? (A. P.)

CE NU SE ȘTIE LA FEL DE BINE (MAI ALES ÎNTR-O COMUNĂ SUCEVEANĂ)
E CĂ, FOLOSIND UN ȘERVET
ÎN LOCUL EXPRESIEI „A FOST ODATĂ“, REDUCI NOSTALGIA

● Se tot spune că un număr foarte mic de oameni de pe planetă sînt împreună mai bogaţi decît tot restul lumii. Ce nu se ştie la fel de bine e că cel puţin 50% din populaţia planetei are un nivel de inteligenţă sub medie. (M. C.)

● Mai nou primesc tot felul de invitații să devin șofer Uber. Păi, dacă aveam mașină și, mai ales, permis, conduceam singur, nu mai comandam mașină cu șofer. Ați încurcat borcanele! (M. M.)

● Într-o comună suceveană se cunoaște deja numele viitorului primar. Cei trei candidați sînt: Vasile Cepoi (PSD), Vasile Cepoi (PNL) și Vasile Cepoi (PMP). (S. G.)

● Dacă îţi usuci mîinile folosind un şervet de hîrtie reduci numărul bacteriilor cu pînă la 60%; în schimb, dacă le usuci folosind uscătorul (acel hand-dryer zgomotos), numărul bacteriilor creşte cu pînă la 255%. Poftim tehnologie! (M. C.)

● În locul expresiei „A fost odată ca niciodată…“, multe din basmele coreene încep cu „Pe vremea cînd tigrii obişnuiau să fumeze…“. Deci atunci existau tigri. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut)  Albinuțele Francogen SRL, Lanul Bunicului SRL, Geometric SRL, Clinica De Termopane SRL, Foc Mare SRL, Vadul Pieții SRL, Burebista Exp SRL, Noua Uzină SRL, Miracol În Timpul Liber SRL, Incremental SRL, Profesioniștii Zăpezii SRL, Gărgărițele SRL, Legal Merit SRL, Ador Mobila SRL, Singular SRL, Cămara Lui Gogu SRL, Disident Adinvest SRL, Temelia SA, Midnight Furios SRL, Ceainăria Open Heart SRL, Zuluf Confort SRL, Compozite SRL, 3D Forța De Muncă SRL, Ghidushu Software SRL, Valiza Cu Teatru SRL, Sape Mecanizate SRL, Casa Nostalgia SRL, Revolut SRL, Non Dolor Activ SRL, Hiena Serv SRL, De Mijloc Residence SRL, Pur Aliaj SRL, Sprintenul SRL, Important Impex SRL, Trepte SRL, The Sense Of Sight Văzul Simț SRL, Pulsator SRL, Atlas Pneumatic SRL, Busola Întreprinzătorului SRL, Momentan Com SRL, Numitor SRL, Code Noir SRL, Mereu Tînăr SRL. (D. S.)

„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
În ochii ei era dragoste, multă dragoste
Cît de repede se petrecea totul, fără să analizezi, fără să-ți pui întrebări, fără să te gîndești la un viitor, erau ca niște fire care se înșiră, apoi se deșiră, ca o lumînare care se aprinde undeva în noapte, arde întîi viu, apoi mocnit și se stinge de la sine.
Un album studiu al bisericilor transilvane jpeg
Un album-studiu al bisericilor transilvane
Textul are sobrietate ştinţifică, devotament faţă de documentarea monumentelor şi a vieţii religioase care le-a modelat şi care s-a modelat, de-a lungul timpului, în jurul verticalei lor.
Theodor Pallady jpeg
Tiparul și Cartea cărților
Nu știu să se fi publicat la noi, pînă acum, o asemenea panoramă a edițiilor tipărite ale Sfintei Scripturi de pe orice meridian și în mai toate limbile cunoscute.
Zizi și neantul jpeg
În mulțime
Oamenii prezenți erau animați de entuziasm, dar de unul mai blînd, mai difuz.
Visez parcaje subterane jpeg
Visez parcaje subterane
Locuitorii la bloc ar trebui să-și privească cartierul ca pe propria curte și să lase mașinile la bulevarde, pentru a se bucura de natură.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Un bărbat de 60 de ani a mers la dentist pentru o plombă și a ajuns la urgență direct în operație, pentru că a înghițit capul frezei care-i scormonea dintele.
Oh salvie levănțică iasomie trandafir jpeg
Oh salvie levănțică iasomie trandafir
La început, l-am întîlnit pe Mircea Anghelescu ca profesor, în Amfiteatrul „Bălcescu“.
Zizi și neantul jpeg
Din mers, „mici” bucurii
Bucuria trece dincolo de tine și o-mpărtășești, involuntar în general, și celorlalți.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Privirea lui Chateaubriand
Memoriile au fost proiectate – cum altfel? – pentru posteritate, dar ca o voce de dincolo de mormînt.
Filosofie și muzică  Gabriel Marcel jpeg
Filosofie și muzică. Gabriel Marcel
Muzica este așadar, în mod primordial, nu un obiect al gîndirii, ci un mod al ei.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
...mai mulți americani au murit înecați cu lăptuci decît mușcați de șerpi și de crocodili, combinat.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Speranța moare ultima?
Mereu m-am întrebat dacă speranța care poate aduce cu sine un soi de idealism în a privi lucrurile din jurul tău folosește într-adevăr la ceva.
O lume a poveștilor jpeg
O lume a poveștilor
Narativele care pot subjuga națiuni întregi nu sînt o invenție modernă – după cum afirmă psihiatrul Boris Cyrulnik, în cea mai recentă carte a sa, apărută luna trecută la editura Odile Jacob.
André Scrima: Ziua una şi a opta jpeg
André Scrima: Ziua una şi a opta
Lumina Paştilor: pe cea vizibilă în biserici şi pe străzi, ucrainenii nu şi-au putut-o îngădui; pe cea spirituală, religia patriarhului Kiril o insultă, o sufocă.
Theodor Pallady jpeg
Un Sisif în robă franciscană
Camus a fost doar martorul esențial al asprelor sale vremuri și, prin revolta contra absurdului, aproape un mărturisitor.
Zizi și neantul jpeg
Iarbă verde și obligativități
Avem tendința să ne complicăm puținele zile libere. Să le încadrăm în sisteme, să le tratăm ca pe unele de lucru în alt domeniu: cel al leisure-ului, al entertainment-ului.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Care ar fi playlist-ul ce v-ar alunga pe dumneavoastră de la o demonstrație?
Blocul, strada, etajul și apartamentul jpeg
Blocul, strada, etajul și apartamentul
În locul garajului a apărut un parc, la fel de lipsit de imaginație din punct de vedere urban ca și lamele de blocuri din spatele unității militare, dar care, cu zonele sale verzi, evoca peluza spălătoriei de steaguri.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce caută americanul în Europa?
Îmi dau seama că avem de toate aici, pe bătrînul nostru continent, micul nostru paradis terestru, că este (a fost... oare?) una dintre cele mai bune lumi posibile și că mi-ar trebui vreo cinci vieți ca să văd și să trăiesc tot.
E cool să postești jpeg
Discursul populist (sau cine mănîncă poporul?)
Prin compătimire, le este indus oamenilor un sentiment de victimizare care, mai apoi, este zgîndărit, pînă la transmutarea acestuia în furie.
Despre viața filosofului  Un scenariu inactual jpeg
Despre viața filosofului. Un scenariu inactual
În cazul filosofilor, atenția cu care le este citită și judecată biografia este mai mare decît în cazul scriitorilor sau pictorilor.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Roua învierii
Din prospețimea naturală a dimineții, roua trece în registrul auroral al vieții spirituale, care are nevoie de speranța eficace a începuturilor și a reînnoirii.
Zizi și neantul jpeg
Educație religioasă
În copilărie nu știam ce se serbează de Paști. Știam că se vopsesc ouă roșii și chiar, mai tîrziu, că vine Iepurașul.
Cu ochii n 3,14 jpeg
Cu ochii-n 3,14
Au apărut: artist multimedia, barista și expert în prăjirea cafelei.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.