Cu ochii-n 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Cu ochii n 3,14 jpeg

NU ÎNȚELEG: DACĂ AI UN FIR
DE PRAF BIO, CE-ȚI MAI TREBUIE
UN CAPĂT AL GLOBULUI MAI IEFTIN?

● Un cetățean vinde, pe Olx, „un buncăr subteran antiatomic de 35 mp, casă de vacanţă de 100 mp şi un teren de 4000 mp cu 140.000 de euro, la 4 kilometri de Suceava“. Nu înțeleg: dacă ai buncăr, ce-ți mai trebuie și casă de vacanță? (A. P.)

● Pe scara Richter, care măsoară cutremurele, ce magnitudine credeţi că are o pană care cade pe pămînt? Ei bine, o magnitudine de -7. Iar un fir de praf, care cade pe suprafaţa mobilei, -15. (M. C.)

● Pe un afiș electoral, un candidat la Primărie se mîndrește că e „născut și crescut în sectorul 1“… Nu pot să nu mă gîndesc la ouăle bio, provenite de la găini „crescute la sol și hrănite doar cu cereale“, mai ales că aceste ouă sînt inscripționate, și ele, tot cu cifra „1“. (M. P.)

● Semnele naturii: Crăciunița mea de pe balcon s‑a cam zărghit. E plină de flori și nu prididește să tot îmbobocească, de parcă și-a trădat numele și menirea. Sau poate, cîndva, într-o altă viață, a ascultat o poveste celebră și și-a intrat în rol: „Citesc, ca dus de pe lume. «Christos a înviat! Dela un capăt al globului la celălalt, din răsărit pînă-n apus, dela miază-noapte pîn-la miază-zi, pe cînd natura se-mpodobește în strălucitele vestminte ale primăverii…»“ ș.a.m.d., ș.a.m.d. Așadar, tot la Nenea Iancu să se afle cheia? Parcă nu‑mi vine-a crede… Dar mai știi?! (R. M.)

● Pe o firmă de Pompe funebre non-stop de pe drumul dinspre Craiova spre Pitești stă scris: „Mai ieftin ca la Pitești“. (I. P.)

DACĂ V-AȚI ÎNTREBAT CE FACE
ȘIRA SPINĂRII PE IARBĂ, LA SOARE,
SE PARE CĂ TE SCAPĂ DE FRĂMÎNTARE

● Dacă v-ați întrebat care e secretul unei vieți fericite, lungi și sănătoase, se pare că nici notorietatea și nici banii nu sînt ingredientele rețetei miraculoase. Așa spune studiul Harvard Study of Adult Development, început în 1938, pe parcursul căruia au fost urmărite viețile a 724 de oameni, din adolescență pînă la senectute și moarte. În jur de 60 dintre subiecți mai sînt încă în viață. Dr. Robert Waldinger, directorul studiului, a prezentat rezultatele la care au ajuns. Se pare că persoanele care sînt mai apropiate de familie, prieteni și comunitate sînt mai fericite și mai sănătoase. Pentru cei care trăiesc în cuplu sau sînt celibatari, dar sînt solitari, se pare că singurătatea e toxică. Nici relațiile conflictuale nu ne ajută. Vedeți ce puteți face. Viața e scurtă. (A. M. S.)

● Din ciclul „Politicienii români au talent“. Care va să zică, Valeriu Zgonea e dat afară din PSD cu unanimitate de voturi (trăiască democrația!). Ce face dumnealui? Răspunde cu o fabulă, pe care o consemnez aici, întru posteritate: „Mă uitam aseară la un documentar despre antilopele gnu. În procesul lor de a căuta să ajungă acolo unde vor, trec peste un rîu. Iar masculul Alfa sare în rîu şi fără să gîndească, fără să simtă ce se poate întîmpla, ele toate sar după masculul Alfa. Singura problemă este că acel rîu este renumit ca fiind plin cu crocodili“. (M. V.)

● Presiunea la care ne supunem gîtul, de-a lungul unei zile în care ne tot uităm în telefonul mobil, este echivalentă cu o greutate de 24 de kilograme aşezată pe şira spinării. Nu postaţi acest lucru! (M. C.)

● Peluza din faţa Ateneului a devenit le nouveau Champ de Mars pe stil românesc: oamenii stau nu doar pe bănci, ci şi întinşi pe iarbă, la soare, admirînd peisajul bucureştean. Şi pentru că la intrare e un afiş pe care scrie „Interzis cîinilor“, e natural ca spaţiul să fie o oază pentru pisici, nu? În cinci minute am şi zărit două, una gri, tărcată, alta portocalie cu negru – ambele urmărind cu interes porumbeii din jur. (C. Ş.)

● După medicamentul care te scapă de cîrcei, mai nou a apărut şi unul contra clipitului involuntar, la care se face mare reclamă. Aşteptăm desigur şi o pastilă contra căscatului prin surprindere, ba chiar şi una contra respiratului involuntar. Adică de ce să nu respiri doar atunci cînd vrei? (A. M.)

● De Paște, rețete pentru gospodine leneșe: „cozonacul fără frămîntare, cum faci un cozonac pufos și delicios, fără să te spetești“. Pe cînd și rețeta de ouă roșii fără ouă? (A. P.)

CE NU SE ȘTIE LA FEL DE BINE (MAI ALES ÎNTR-O COMUNĂ SUCEVEANĂ)
E CĂ, FOLOSIND UN ȘERVET
ÎN LOCUL EXPRESIEI „A FOST ODATĂ“, REDUCI NOSTALGIA

● Se tot spune că un număr foarte mic de oameni de pe planetă sînt împreună mai bogaţi decît tot restul lumii. Ce nu se ştie la fel de bine e că cel puţin 50% din populaţia planetei are un nivel de inteligenţă sub medie. (M. C.)

● Mai nou primesc tot felul de invitații să devin șofer Uber. Păi, dacă aveam mașină și, mai ales, permis, conduceam singur, nu mai comandam mașină cu șofer. Ați încurcat borcanele! (M. M.)

● Într-o comună suceveană se cunoaște deja numele viitorului primar. Cei trei candidați sînt: Vasile Cepoi (PSD), Vasile Cepoi (PNL) și Vasile Cepoi (PMP). (S. G.)

● Dacă îţi usuci mîinile folosind un şervet de hîrtie reduci numărul bacteriilor cu pînă la 60%; în schimb, dacă le usuci folosind uscătorul (acel hand-dryer zgomotos), numărul bacteriilor creşte cu pînă la 255%. Poftim tehnologie! (M. C.)

● În locul expresiei „A fost odată ca niciodată…“, multe din basmele coreene încep cu „Pe vremea cînd tigrii obişnuiau să fumeze…“. Deci atunci existau tigri. (M. C.)

● (urmare din numărul trecut)  Albinuțele Francogen SRL, Lanul Bunicului SRL, Geometric SRL, Clinica De Termopane SRL, Foc Mare SRL, Vadul Pieții SRL, Burebista Exp SRL, Noua Uzină SRL, Miracol În Timpul Liber SRL, Incremental SRL, Profesioniștii Zăpezii SRL, Gărgărițele SRL, Legal Merit SRL, Ador Mobila SRL, Singular SRL, Cămara Lui Gogu SRL, Disident Adinvest SRL, Temelia SA, Midnight Furios SRL, Ceainăria Open Heart SRL, Zuluf Confort SRL, Compozite SRL, 3D Forța De Muncă SRL, Ghidushu Software SRL, Valiza Cu Teatru SRL, Sape Mecanizate SRL, Casa Nostalgia SRL, Revolut SRL, Non Dolor Activ SRL, Hiena Serv SRL, De Mijloc Residence SRL, Pur Aliaj SRL, Sprintenul SRL, Important Impex SRL, Trepte SRL, The Sense Of Sight Văzul Simț SRL, Pulsator SRL, Atlas Pneumatic SRL, Busola Întreprinzătorului SRL, Momentan Com SRL, Numitor SRL, Code Noir SRL, Mereu Tînăr SRL. (D. S.)

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Motanul-vedetă de pe Muntele Ceahlău. Portocală cutreieră cabanele la 2.000 metri altitudine. „E mai tare decât caprele negre“ FOTO
Portocală, un motan botezat de turiști cu acest nume după culoarea blănii, pare că-i la el acasă pe Muntele Ceahlău, fiind întâlnit prin preajma cabanelor.
image
Pacostea care a terorizat Parisul și New York-ul „se mută” la București. „A fost un chin până au scăpat de ele”
Piața imobiliară dă semne de declin în București și în marile orașe ale țării. Pe lângă prețurile imense și problemele cauzate de lipsa finanțării bancare, cei care vor să-și cumpere un apartament riscă să se confrunte și cu o nouă problemă, greu de imaginat până de curând
image
Hagi „fierbe“: Ianis, amenințat cu excluderea de la Euro 2024! Declarațiile care nasc o situație explozivă
Selecționerul Edward Iordănescu e „mut“ după calificarea la Campionatul European. În schimb, tatăl său tocmai l-a băgat într-o situație delicată, nominalizând jucătorii care n-ar merita să fie la turneul final, date fiind situațiile lor actuale la echipele de club.

HIstoria.ro

image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.