Cu ochii în 3,14

Publicat în Dilema Veche nr. 339 din 12 - 18 august 2010
Cu ochii în 3,14 jpeg

SE PARE CĂ CEI CARE CRED  ÎN TIPUL (POST)MODERN  AL MEŞTERULUI MÎNGÎIAT  CU SIMPATIE PE SIFON SÎNT CAPABILI  DE STĂRI EMOŢIONALE DRĂGUŢE 

● Se pare că a venit vremea celor două capete, nu doar a jocurilor la două capete, ci şi, de exemplu, a capetelor beţişoarelor prezidenţiale pentru urechi, fie ele tăiate sau nu, ori a chibritului cu ale sale capăt de sus şi capăt de jos şi pe care, dacă îl tai în două, rezultă două bucăţi, fiecare din ele cu cîte două capete, cel de sus şi cel de jos… Başca, potrivit unui anunţ din România liberă, un „lichidator judiciar vinde la licitaţie Maşina automată de tăiat la două capete“. Un subiect pentru presă, de rumegat (la două capete). (A. M.

● Săptămîna trecută, neobositul Mahmud Ahmadinejad a declarat următoarele: „Cei care cred în genul ăsta de lucru nu pot fi lideri ai naţiunilor globale care aspiră, la fel ca Iranul, la perfecţiune umană, bazîndu-se pe iubirea pentru toate valorile sacre“. Care e „genul ăsta de lucru“ care le-ntunecă minţile liderilor mondiali? Nu e un lucru, e un biet animal – îl cheamă Paul, cea mai celebră caracatiţă din lume. (L. V.

● Am trăit săptămîna trecută experienţa-limită a contactului simultan cu (şi între) două tipuri de meşter: cel clasic, Nea Nelu, zugravul din colţ (care mai dă un trafalet, mai pune o priză), şi tipul (post)modern al meşterului de firmă care vine în costum, se schimbă, ia maşina de raşchetat şi lucrează 10 ore, face duş, se îmbracă, încasează şi pleacă. S-a produs, vă imaginaţi, şocul civilizaţiilor, ciocnirea galaxiilor, sfîrşitul istoriei: Nea Nelu şi-a luat băieţii şi-a plecat, iar a doua zi a apărut la 9 punct frezat, cu haine de schimb, cu trusa de scule. A rezistat o oră, dup-aia a făcut o pauză lungă de cafea, după care a luat echipa şi a plecat la masă. Ştiţi pe cineva care pune-o priză, dă un trafalet? (S. S.

● După motanii celebri din literatura română, panoramaţi recent în Dilemateca, vă prezentăm acum o nouă subspecie, de o blîndeţe suspectă în noul context politico-economic: Motanul Fiscal. E mai mult alb decît tărcat şi leneş cît să nu sară în ochi. Îl găsiţi în holul cel mare al Administraţiei Financiare a sectorului 1 din Bucureşti. Hrănit corespunzător din salariile diminuate ale funcţionarilor publici şi mîngîiat cu simpatie de contribuabilul frustrat, Motanul Fiscal este cea mai plăcută experienţă cînd ai de plătit impozite şi taxe. (A. M. S.)

● În atenţia „Micului Paris“ şi a „micilor parizieni“. Am nimerit din întîmplare pe un site cu informaţii turistice unde scria exact aşa: „Budapest is the capital of Hungary or as it is often referred to «the Paris of the East»“ (http://www.holidaycafe.info/holiday_in_budapest.html). Mă rog, Budapest, Bucarest, ce mai contează… Tot Parisu-i fruncea… (M. V.

● În reclama la „Izvorul Minunilor“, rănile unui călăreţ se vindecă miraculos după ce acesta bea apa cu pricina. Nu ştiam că exista sifon în Evul Mediu. (M. C.

● Cică porcii sînt capabili de stări emoţionale complexe. Buuun. Acum vă rog să (re)interpretaţi celebrul truism „Toţi bărbaţii e porci“. (M. M.

● Pe Favorit TV văd, în rol de rapsozi, tot felul de bătrînei burtoşi, guşaţi şi cu lanţ gros de aur la gît cîntînd despre mîndruţe, drăguţe, doruleţe, guriţe etc. Favorit TV, acest Pedo-Etno-Private-Spice! (M. C.)

SE PARE CĂ CEI CARE CRED  CĂ SOARELE SE ÎNVÎRTE  LA FAŢA LOCULUI, DEASUPRA TREPTELOR IUBITOARE (TRECÎND  CU PRIVIREA PESTE ŞEFIA MIŞTO),  AU GENE COMUNE  CU MINGILE DE TENIS 

● Conform unui studiu, 42% din români cred că Soarele se învîrte în jurul Pămîntului. În 2002, procentul era de 24%, iar în 2005 de 27%. La nivel european, doar Turcia şi Letonia stau mai prost decît noi, cu procente de 56%, respectiv 44%. Oare de ce îi mai acuzăm pe occidentalii care confundă Bucureştiul cu Budapesta? Aşadar, dragi români, care-i capitala Statelor Unite? Hollywood, cumva? (A. P.

● Un anunţ de cumpărare pe Internet, la mica publicitate: „Cumpăr turmă de peste 100 capre cu lapte şi să aibă productivitate bună să nu fie mai bătrîne de 3, 4 ani 4 ţapi pot fi şi iediţe, tel. …, preţul va fi negociat la faţa locului, aştept urgent“. Mi se pare cît se poate de cool să cauţi de urgenţă capre, care pot fi şi iediţe… pe Internet. (A. M.)

● La Piaţa Sudului, deasupra treptelor pe care cobori spre metrou, te întîmpină o reclamă: „Fă-ţi planuri de haiducie cu Ciucaş!“. Ar fi interesant de aflat cîţi dintre călătorii unei zile îşi fac planuri de haiducie, cu sau fără Ciucaş. (D. S.)

● Într-un interviu din The Times Magazine, Tom Jones (70 de ani) le roagă pe admiratoare să nu mai arunce în el cu piese de lenjerie intimă: „E pur şi simplu greşit. Eu îmi pun sufletul pe tavă şi oamenii încep să rîdă“. Pe de-o parte, dacă admiratoarele au îmbătrînit şi ele odată cu idolul lor, supărarea lui Tom Jones e de înţeles. Pe de alta, dacă ele sînt tinerele şi degrabă iubitoare, dezgustul bătrînului miroase a mascaradă de mironisiţă. După ce-ai cîntat atîţia ani „Sex bomb, sex bomb, you’re my sex bomb / You can give it to me when I need to come along“, nu te mai poţi preface că ai mers la biserică în fiecare duminică. (L. V.

● Ghidul PRO TV Magazin are o rubrică intitulată „Ce-mi place“, în care vedetele sînt întrebate ce preferinţe au în materie de mîncare, parfumuri, actori etc. Într-unul dintre numere, intervievata este Ela Voineag. (Cum care Ela? Ela – ex-VJ-iţă MTV, actuală prezentatoare la TVR 1.) Trecînd cu privirea peste pagina cu pricina, îmi sare în ochi următorul ei răspuns: „Carte preferată: Oricare a avut o ecranizare reuşită“. Mai e nevoie să adaug ceva? (P. M.

● Într-un conflict izbucnit la şedinţa PDL Constanţa, între susţinătorii senatorului democrat-liberal Mircea Banias şi cei ai deputatei Maria Stavrositu, fiecare dintre cei doi disputîndu-şi şefia filialei, deputatul feminin a fost stropit cu apă şi cola. Dacă mai adăugau şi rom, ieşea o Cuba Libre botezată. (S. G.

● Iată cîteva versuri dintr-o manea pe care am apucat să le notez la nunta unde am fost săptămîna trecută: „Poţi să fii miliardar / Sau în euro milionar, / S-ai mii de lire sterline / Că tot fac mişto de tine. / Poţi s-ai lumea la picioare / Că eu tot n-am faţa ta…“. (M. C.

● Se pare că bureţii de mare au gene comune cu oamenii. Studiul, realizat de cercetători din Australia, se referă la o specie de bureţi care se găsesc în Marea Barieră de Corali. Ce surpriză! Am rude în străinătate! (M. M.)

● La un magazin de articole sportive din Cîmpina, cea mai ieftină minge de tenis costă 3 lei, însă vînzătoarea le recomandă pe cele de 10 lei. „Au venit clienţi nemulţumiţi care ne-au adus mingile de 3 lei înapoi, pe motiv că nu sar!“. Nu pricep: la ce sînt bune, de fapt, mingile de tenis, nu să sară?! Deh, aşa-i în tenis! (A. P.)

41580801101 373a7ea5c2 c jpg
Oamenii fac orașele
Paradigmei moderniste de producție a noilor cartiere, Jacobs îi opune observația directă și studiul la firul ierbii, sau la bordura trotuarului, a vieții urbane.
Zizi și neantul jpeg
Roți și vremuri
Trebuia să mănînci nu știu cîți ani numai iaurt și să economisești, să pui bani la CEC ca să-ți poți cumpăra o Dacie.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Aix-Les-Bains și tinerii francezi de 70 de ani (I)
În Aix zilele de vară se mișcă în ritm de melc, par nesfîrșite, exact ca acelea din vacanțele copilăriei.
E cool să postești jpeg
Tastatura sau creionul?
Este un avantaj real acest transfer al informațiilor direct pe dispozitivele elevilor?
p 20 WC jpg
Religiile manevrate de dictatori
Sîntem înconjuraţi de spaţii unde religia e folosită în beneficiul unor regimuri antiliberale: Rusia lui Putin, Turcia lui Erdogan, Ungaria lui Orbán.
Theodor Pallady jpeg
Discretul eroism al moderației
Nu prea cunoaștem opera românilor americani, iar numele care circulă simultan în cele două culturi provin cu precădere din zona umanistică.
p 23 Lea Rasovszky, Bubblegun of Sweet Surrender (Soft War) I  Codre jpg
„Războiul este doar «eu» și nici un pic «tu»” – artiștii și galeriile în timp de război
„Un fel de așteptare epuizantă la capătul căreia sperăm să fie pace.”
p 24 A  Damian jpg
Cu ochii-n 3,14
După ce, cu o săptămînă în urmă, doi lei au încercat zadarnic să evadeze din grădina zoologică din Rădăuți, un șarpe mai norocos a pătruns în Spitalul Orășenesc din Balș.
Zizi și neantul jpeg
Mare, pofte, necuprins
Tocmai ăsta era hazul vacanței: împletirea ciudată de pofte concrete și visări abstracte. Figurau, cu toatele, într-un meniu pestriț și cu pretenții.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Vacanțe de altădată
Nu pot vedea mai multe, însă sînt convinsă că au și bomboane străine sau ciocolată, poate că au și gume cu surprize.
E cool să postești jpeg
S-o fi supărat pe mine?
Ca să nu „supere” această societate, foarte multe femei ajung să fie prizoniere ale unor prejudecăți pe care și le autoinduc, perpetuîndu-le, uitînd de cele mai multe ori de ele însele.
p 20 Sf  Augustin WC jpg
De ce scandalizează creștinismul?
Scandalul creștinismului stă așadar în neverosimilul lui. Însuși Dumnezeu vorbește, dar nu o face ca un stăpîn.
setea de absolut convorbiri cu christian chabanis jpg
Setea de absolut
Atunci cînd am întrevăzut cîteva adevăruri esențiale este dureros să simțim că, în măsura în care vrem să le comunicăm oamenilor, ele capătă limitele noastre, impuritățile noastre, degradîndu-se în funcție de acest aliaj.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
O femeie din București a fost pusă sub control judiciar, fiind bănuită de săvîrșirea infracțiunii de înșelăciune prin vrăjitorie.
Edgar Allan Poe, circa 1849, restored, squared off jpg
Prăbușirea casei Usher
Una dintre cele mai emoționante descrieri de arhitectură din literatura universală este tabloul creionat de Edgar Allan Poe în debutul nuvelei „Prăbușirea casei Usher”.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum e să pleci în vacanță bolnav și complet epuizat
N-am mai fost într-o vacanță parțial din cauza pandemiei, însă mai mult din cauza faptului că nu mi-am mai permis o vacanță.
p 20 Ierusalim, Muntele Templului WC jpg
Loc disputat
De curînd, la Ierusalim au izbucnit din nou – dar cînd au încetat? – tensiunile pe esplanada Cupolei Stîncii.
Theodor Pallady jpeg
Scurtă oprire în biblioteca perfectă
Cel mai adesea afli despre autorii de cărți din cărțile altor autori: circulația bibliografică prin notele de subsol asigură ventilația academică din care se compune tradiția intelectuală a oricărei societăți moderne.
Zizi și neantul jpeg
Mare, trenuri și geamantane
Senzația pe care o am călătorind cu trenul nu poate fi înlocuită cu nici o alta: poate și pentru că ești cu atîția oameni în preajmă, într-o lume mobilă, o lume care o reface, în mic, pe cea mare din exterior.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
Numeroasele avertismente de furtună ale RO-Alert de săptămîna trecută, unul emis chiar în timpul spectacolului Rigoletto, de la Opera Națională din București, cînd pe scenă se auzea replica „Furtuna e aproape”, au provocat un val de glume și ironii.
Zizi și neantul jpeg
Veri și obiceiuri
Am mai fost parte a unor vizite ca din Enigma Otiliei în care erai „servit” fix cu așa ceva: dulceață într-un mic castron transparent, una-două lingurițe, cel mai des de cireșe amare, și apă într-un pahar trainic.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Un înger păzitor pentru fiecare – cum recuperăm anii ’90?
Pe vremea cînd lucram la o revistă cu pronunțate tente erotice care se vindea ca pîinea caldă, am cunoscut mai întîi un stripper, apoi un gigolo. Cu care m-am întîlnit pentru a scrie un reportaj.
p 19 WC jpg
Ce valoare mai au simbolurile naționale?
Există în România o serie de simboluri naționale care sînt mai mult sau mai puțin cunoscute, însă cu siguranță extrem de puțin vizibile.
p 20 WC jpg
Adevărul în oglindă
Ghicitura poate fi înțeleasă nu atît ca limită, cît ca o condiție de posibilitate a cunoașterii.

Adevarul.ro

image
Reacţii după şedinţa foto a lui Brad Pitt pentru GQ Magazine: „Arată ca un cadavru”
Desemnat în anii '90 cel mai sexy bărbat în viaţă de revista People, actorul Brad Pitt şi-a şocat fanii cu cea mai recentă şedinţă foto realizată pentru revista GQ, mai mulţi internauţi comentând că arată ca un cadavru.
image
Lacul căutat de zeci de mii de turişti pentru tratamente s-a colorat în roz. Explicaţiile cercetătorilor VIDEO
Pe lângă culoare, lacul emană şi un miros neplăcut. În fiecare an, aici vin zeci de mii de turişti la tratament. Specialiştii vin cu explicaţii.
image
CTP ne trezeşte la realitate: „Popovici? Dar de ce să mă simt mândru?“
Cristian Tudor Popescu a comentat, în stilul său caracteristic, performanţa lui David Popovici la Mondialele de nataţie, unde sportivul de 17 ani a cucerit două medalii de aur.

HIstoria.ro

image
100 de ani de show-uri culinare
În primăvara lui 1924 se auzea la radio primul show culinar, a cărui gazdă era Betty Crocker, devenită o emblemă a emisiunilor de acest gen și un idol al gospodinelor de peste Ocean. Puțină lume știa că Betty nu exista cu adevărat, ci era doar o plăsmuire a minților creatoare ale postului de radio.
image
„Uvertura” războiului austro-turc din 1715-1718
Războiul turco-venețiano-austriac dintre anii 1714-1718, cunoscut și drept Războiul Austro-Turc din 1715-1718, sau „Războiul lui Eugeniu de Savoia”, este primul din seria războaielor ruso-austro-turce din secolul XVIII.
image
Capitularea lui Osman Pașa
La 4/16 decembrie 1877, Carol îi scria Elisabetei că otomanii încercaseră pe data de 28 să iasă din Plevna luptând și construind un pod peste râul Vid, în zonă desfășurându-se bătălii cumplite. Carol s-a îndreptat imediat în acea direcție, în timp ce împăratul se dusese în centrul dispozitivului.