Căldură mare, monşer!

Publicat în Dilema Veche nr. 171 din 19 Mai 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

M-o fi bătut soarele în cap, de-am prins aşa viciu. Nu-i zic altfel că nu-l pot numi distracţie şi nici accident nefericit nu-mi vine a-i zice. E viciu în toată regula şi-n toată suflarea adică, s-avem pardon, da’ mă roade seară de seară, noapte de noapte, cel puţin cîteva zeci de minute. Se întîmplă aşa: vin acasă în toiul nopţii, pun două degete de vin pe fundul paharului, răsucesc telecomanda şi apăs 33 ca-n transă. Taraf TV. Nu rîde, monşer, că n-ai habar de-aşa sminteală! Dacă nu-i Taraf, e Etno. Pe 41. E uluitor, dar aproape de nepovestit. Pentru că dacă spui cuiva că te uiţi seară de seară la Taraf TV sau la Etno eşti privit cu un amestec condescendent de milă şi uimire, parţial justificat. Ceva de genul, ce căuta neamţu’-n Bulgaria?! Cum ziceam, e de nespus şi de neimaginat. Aşa că experienţa unei asemenea sminteli trebuie avută pentru a fi la urmă pricepută. Nu-ndrăznesc a vă ruga să căutaţi posturile cu pricina, dar zic şi eu aşa, precum musiu Tăriceanu, dacă aveţi ocazia să le vizionaţi?! Vă garantez o suită de emoţii cum nu cred să mai fi avut demult, poate din perioada CPUN. Vorba lui Dănuţ, nici nu ştiţi ce pierdeţi! Vă doresc tăria de a rezista măcar un sfert de oră la defilarea amestecului de kitch plămădit sub obiectivul camerei de luat vederi. Nicicînd şi niciunde altundeva nu-i de văzut un asemenea decupaj din trupul ţării. Dacă vă simţiţi cumva striviţi de mersul lent al schimbării şi încă n-aţi găsit o explicaţie, faceţi o cură cu Taraf şi Etno. Zece minute zilnic, după miezul nopţii, preţ de o săptămînă. Şi apoi, întrebaţi-vă, încă o dată, ce rost au toate frămîntările despre democraţie, civilitate şi politică. Brusc, veţi găsi răspunsuri, dar nu vreau să vă răpesc bucuria de a trăi deplin o aşa limpezire. La Taraf şi Etno am descoperit o parte dintre cei care votează. Am văzut o RomÈnie despre care am mai scris şi ştiam că există, dar căreia nu-i văzusem chipul. Acolo, printre dezacorduri şi acorduri de pian de piept trăieşte o bună parte din populaţia cu care ne-am prezentat la poarta Uniunii Europene şi-am şi intrat pe ea. Acolo, privind puştoaicele cu buricul gol sau băieţii auriţi la propriu, e timp pentru reflecţii şi păreri. De unde ies şi unde se duc romÈnii care cîntă despre bani, duşmani, putere, avere, iubire şi părăsire, numai Dumnezeu ştie. Eu stau şi privesc fascinat ritmul trecerii lor prin şuşaneaua vieţii cotidiene şi pe aşa căldură simt cum mă trec toate apele.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.