Blestemul dependentului de gadgeturi

Publicat în Dilema Veche nr. 170 din 12 Mai 2007
Dilema veche la Timpul prezent   Ce vrei să te faci cînd vei fi mare? png

Ştiţi, desigur, ce este un gadget. Dar îl mai definesc o dată, ca să nu existe confuzii: vorbim de chestiile acelea, mai mici sau mai măricele, care populează existenţa noastră cotidiană, reclamînd timp de învăţare a instrucţiunilor de folosire şi spaţiu de depozitare. Nu, nu sînt patinele cu rotile şi nici roboţii de bucătărie. Sînt electronice. Funcţionează cu baterii sau acumulatori care necesită încărcare. Prin urmare, dacă-ţi iei un gadget, oricît de micuţ, e musai să te gîndeşti, din vreme, că el vine şi cu un device, prin care îşi trage porţia de energie din prizele tale de apartament sau, şi aici vorbim de un alt device, prin mufa de alimentare a brichetei din maşină. Ne-am lămurit, sper. E vremea pentru un scurt inventar. Bifaţi după caz şi asemănare. Subsemnatul înghesuie în garsonieră două exemplare de notebook (sau laptop, că tot n-am ştiut niciodată care e diferenţa!), plus şase bucăţi telefoane mobile. Pauză de respiraţie şi scurtă explicaţie. Gadget-ul se demodează rapid. (Nu-i mai puţin adevărat că se şi strică foarte repede, dar aici e deja o altă problemă, care-mi aduce aminte de băieţii depanatori de asemenea scule şi nu vreau să mă enervez de dimineaţă!) Prin urmare, dacă s-a demodat, el trebuie înlocuit, dar nu-ţi vine să-l arunci şi nici să-l faci cadou. Cum un telefon mobil se strică, se pierde sau se... fură adeseori, e salvator să mai ai unul în casă. De rezervă, din stocul vechi. Şi-atunci păstrezi. În timp, se adună două, trei, şase. La două vorbesc, restul le ţin pentru zile negre. A, şi să nu uit: mai am şi-un blackberry, dependenţii de e-mail-uri ştiu de ce. Revenim la inventar. Cameră foto, cameră video, iPod. Subţire, nu? Eu zic că e suficient. Camera foto are card de memorie. Ca să-l descarci, ai nevoie de laptop. Cine face poze pentru întregul grup trebuie să ardă şi CD-uri pe post de albume de fotografii sau măcar să le expedieze prin e-mail. Prin urmare nu strică un device 3 G broadband. L-am luat, dar vă rog să vă amintiţi ce înseamnă bagajele unei excursii, fie ea şi pentru două zile, în astfel de condiţii. Laptopul, telefoanele, camera foto, camera video, casetele mini-DV, cardurile de memorie, iPod-ul, încărcătoarele de maşină, hands free-urile... Ca să nu vă stric ziua, nu mai adaug un paragraf despre starea de leşin resimţită la şocul că, deşi ne-am programat să nu uităm nici un cablu sau device, se întîmplă, aproape de fiecare dată, să lipsească măcar unul. Încărcaţi de gadget-uri, cabluri şi device-uri, ieşim din case în fiecare zi. Inutil să rostesc sentenţios că am devenit sclavii butoanelor mici şi al ecranelor şi mai mici. E aşa, şi pace. Unora le şi place. E, recunosc, narcotizant să depinzi de tehnologie, mai ales cînd e şi una de ultimă oră. Dar, pentru că ne-au răpit senzaţia unică a dialogului faţă-n faţă, îi blestem pe inventatorii gadget-urilor-care-permit-comunicarea-la-distanţă să rămînă fără acumulatori în laptop şi telefonul mobil, taman în ziua în care le va naşte nevasta!

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
BBC: Unanimitate în guvernul israelian privind răspunsul la atacul iranian
Hanoch Milwidsky, vicepreședinte al parlamentului israelian și membru al Knessetului din partea Partidului Likud al premierului Netanyahu, a declarat pentru BBC că există unanimitate în guvernul israelian cu privire la faptul că ar trebui să existe un răspuns la atacul iranian.
image
Topul țărilor europene cu cei mai educați locuitori. Pe ce loc e România
Ponderea persoanelor cu studii superioare este mai mare în țările nordice și baltice, iar femeile sunt, în general, cele mai educate. România are cel mai mic procent din UE în ceea ce privește numărul de persoane cu studii superioare.
image
Televiziunea iraniană, fake news grosolan despre atacul asupra Israelului. Ce video a arătat populației ca fiind „lovitura de succes” VIDEO
Televiziunea de stat iraniană a difuzat duminică, în mod repetat, o înregistrare video cu un incendiu în Chile, susținând că este vorba de imagini cu rachete care au lovit cu succes ținte din Israel.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.