La prima vedere

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Trei secunde este suficient să treacă pentru a decide în ce măsură ne place cineva, dacă ar fi să dăm crezare psihologilor de la Universitatea din Pennsylvania. Ei au realizat un studiu pe un eșantion de 10.000 oameni participanți la Speed Dating – o modalitate de a cunoaște un partener potrivit într-o întîlnire de grup, unde discuți cîteva minute cu fiecare, pe rînd, apoi tragi concluziile, alegi și speri să fii plăcut și tu. Cine crede că atracția nu se poate cuantifica într-un tabel cu categorii bine puse la punct se înșală, se pare. 

Experții de la Princeton vin și spun, cu argumentele lor, că e nevoie de ceva mai mult pentru a ne face o primă impresie despre cineva: șapte secunde. Psihologul Alexander Todorov și-a dedicat o parte însemnată a cercetărilor sale explicării felului în care fața unei persoane noi ne poate influența în formularea unor judecăți despre aceasta. De multe ori, ne induce în eroare. Cartea sa, Face Value: The Irresistible Influence of First Impressions, apărută în 2017, susține ideea că nu-ți poți baza părerea despre o persoană pe felul în care se prezintă la prima vedere. Că, deși ne formăm astfel de opinii tot timpul și lucrul acesta nu îl putem împiedica, ar fi de preferat să nu le lăsăm să ne influențeze deciziile importante. Contrar multor credințe, fețele nu vin cu o hartă a personalităților celorlalți, ci, mai degrabă, impresiile pe care ni le lasă sînt o dovadă a prejudecăților noastre. 

Un alt studiu, care a fost plasat multă vreme în ograda Universității din New York, dar care s-a dovedit a fi mai degrabă un mit, extrem de vehiculat online, este „regula 7/11”. Conform acesteia, oamenii iau 11 decizii în primele șapte secunde în care cunosc pe cineva. Printre altele, apreciază nivelul de educație și pe cel economic al celuilalt, credibilitatea și onestitatea, gradul de sofisticare și pe cel de succes. Se pare că restul timpului ni-l petrecem încercînd să găsim justificări care să vină în sprijinul opiniei pe care ne-am format-o deja. Prin urmare, este important să fii capabil să lași o primă impresie bună – de unde și o listă nesfîrșită de sfaturi și modalități prin care poți atinge acest obiectiv: a te îmbrăca potrivit evenimentului, cu haine pe măsura ta și cu accesorii atent alese, a rosti cuvintele mai rar și clar, a zîmbi și a-ți privi interlocutorul în ochi sînt printre ele.

M-am tot întrebat de ce placem anumite persoane din prima. De ce, de multe ori, instinctul mi-a spus că trebuie să întîlnesc pe cineva și față în față, după mai multe conversații în scris, iar realitatea a dovedit că avem povești de viață, cu bune și cu rele, asemănătoare și, în cîteva minute, discuția s-a legat de parcă ne-am fi cunoscut de cînd e lumea. Cum se face că acei oameni cărora le-am trimis un mesaj pe care aș fi putut să-l expediez oricui nu mi-au înșelat așteptările și au venit și ei pînă la jumătatea drumului. Am crezut multă vreme că, fiind o persoană introvertită, pe care colectivitățile o obosesc, la fel și ieșirile prea dese din casă, sînt practic condamnată să nu-mi mai fac vreodată prieteni noi, dar trecutul recent m-a contrazis în mod neașteptat.

image

Un studiu publicat de U.S. National Library of Medicine în 2016 și numit Friendship chemistry: An examination of underlying factors și-a propus să analizeze „chimia interpersonală”, adică conexiunea care apare între doi indivizi încă de la prima lor întîlnire și posibilitatea ca ei să devină prieteni, în interpretarea non-romantică a acestui termen. Se pare că această chimie ține de interesele și valorile comune, de comunicativitate, de similaritățile în trăsăturile de caracter, de gradul de deschidere al fiecăruia și de genul de umor. Iar a fi extrovertit nu te predispune la a avea neapărat mai multă „chimie” cu cei din jur. 

A fost analizat și numărul de ore în care se leagă o prietenie bună, într-o altă cercetare ale cărei rezultate au apărut în Sage Journals, în 2019. Eșantionul a fost format din oameni care se mutaseră recent și încercau să-și facă prieteni noi, precum și din studenți care tocmai începuseră universitatea. În linii mari, se pare că e nevoie să treacă pînă la 60 de ore pentru a fi amic cu cineva, între 80 și 100 de ore petrecute împreună pînă să deveniți prieteni și cam 200 pentru a promova persoana respectivă la statutul de prieten apropiat. Tinerii sînt cei care își fac prieteni noi mai ușor, în general pentru că au și mai mult timp alocat pentru așa ceva. De îndată ce ai un serviciu, o familie, mai ales dacă locuiești într-un oraș mare și consumi multe ore în trafic, devine din ce în ce mai dificil să îți lărgești cercul apropiaților, dacă nu faci din asta o prioritate.

Închei turul universităților și al studiilor cu un experiment mai neobișnuit realizat de Yale în 2008, care a demonstrat că oamenii puși să evalueze o persoană pe baza unor informații scrise despre ea au perceput-o avînd un caracter mai cald dacă țineau în mînă, în timpul exercițiului, o băutură fierbinte, comparativ cu cei care primiseră una cu gheață. Impresia lor a fost, prin urmare, influențată de temperatură, nu degeaba se spune că persoanele „calde” sînt cele care își fac cei mai mulți prieteni. La fel, cred eu, ne condiționează împrejurările în care cunoaștem pe cineva – dacă sîntem relaxați într-o vacanță sau bucuroși de o reușită profesională, dacă ambianța este una plăcută sau dacă muzica ne spune o poveste anume, vom tinde să-l privim pe cel din fața noastră cu alți ochi, mai îngăduitori.

Numitorul comun al cercetărilor pe care le-am menționat este afirmația conform căreia sănătatea mintală și fizică, precum și calitatea vieții unei persoane sînt afectate direct de capacitatea acesteia de a avea relații interpersonale împlinite. Că însingurarea, care nu e același lucru cu singurătatea, și lipsa de satisfacție au și ele legătură cu absența unei chimii pe care să o simțim în raport cu alte persoane. Găsirea și cultivarea chimiei pînă ajunge la rangul de prietenie apropiată pretind de la noi, precum toate lucrurile care contează, timp.

* * *

Friendship chemistry: An examination of underlying factors (NLM, 2016)

How many hours does it take to make a friend? (Sage Journals, 2019)

Experiencing Physical Warmth Promotes Interpersonal Warmth (Science, 2008)

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.