La prima vedere

Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Trei secunde este suficient să treacă pentru a decide în ce măsură ne place cineva, dacă ar fi să dăm crezare psihologilor de la Universitatea din Pennsylvania. Ei au realizat un studiu pe un eșantion de 10.000 oameni participanți la Speed Dating – o modalitate de a cunoaște un partener potrivit într-o întîlnire de grup, unde discuți cîteva minute cu fiecare, pe rînd, apoi tragi concluziile, alegi și speri să fii plăcut și tu. Cine crede că atracția nu se poate cuantifica într-un tabel cu categorii bine puse la punct se înșală, se pare. 

Experții de la Princeton vin și spun, cu argumentele lor, că e nevoie de ceva mai mult pentru a ne face o primă impresie despre cineva: șapte secunde. Psihologul Alexander Todorov și-a dedicat o parte însemnată a cercetărilor sale explicării felului în care fața unei persoane noi ne poate influența în formularea unor judecăți despre aceasta. De multe ori, ne induce în eroare. Cartea sa, Face Value: The Irresistible Influence of First Impressions, apărută în 2017, susține ideea că nu-ți poți baza părerea despre o persoană pe felul în care se prezintă la prima vedere. Că, deși ne formăm astfel de opinii tot timpul și lucrul acesta nu îl putem împiedica, ar fi de preferat să nu le lăsăm să ne influențeze deciziile importante. Contrar multor credințe, fețele nu vin cu o hartă a personalităților celorlalți, ci, mai degrabă, impresiile pe care ni le lasă sînt o dovadă a prejudecăților noastre. 

Un alt studiu, care a fost plasat multă vreme în ograda Universității din New York, dar care s-a dovedit a fi mai degrabă un mit, extrem de vehiculat online, este „regula 7/11”. Conform acesteia, oamenii iau 11 decizii în primele șapte secunde în care cunosc pe cineva. Printre altele, apreciază nivelul de educație și pe cel economic al celuilalt, credibilitatea și onestitatea, gradul de sofisticare și pe cel de succes. Se pare că restul timpului ni-l petrecem încercînd să găsim justificări care să vină în sprijinul opiniei pe care ne-am format-o deja. Prin urmare, este important să fii capabil să lași o primă impresie bună – de unde și o listă nesfîrșită de sfaturi și modalități prin care poți atinge acest obiectiv: a te îmbrăca potrivit evenimentului, cu haine pe măsura ta și cu accesorii atent alese, a rosti cuvintele mai rar și clar, a zîmbi și a-ți privi interlocutorul în ochi sînt printre ele.

M-am tot întrebat de ce placem anumite persoane din prima. De ce, de multe ori, instinctul mi-a spus că trebuie să întîlnesc pe cineva și față în față, după mai multe conversații în scris, iar realitatea a dovedit că avem povești de viață, cu bune și cu rele, asemănătoare și, în cîteva minute, discuția s-a legat de parcă ne-am fi cunoscut de cînd e lumea. Cum se face că acei oameni cărora le-am trimis un mesaj pe care aș fi putut să-l expediez oricui nu mi-au înșelat așteptările și au venit și ei pînă la jumătatea drumului. Am crezut multă vreme că, fiind o persoană introvertită, pe care colectivitățile o obosesc, la fel și ieșirile prea dese din casă, sînt practic condamnată să nu-mi mai fac vreodată prieteni noi, dar trecutul recent m-a contrazis în mod neașteptat.

image

Un studiu publicat de U.S. National Library of Medicine în 2016 și numit Friendship chemistry: An examination of underlying factors și-a propus să analizeze „chimia interpersonală”, adică conexiunea care apare între doi indivizi încă de la prima lor întîlnire și posibilitatea ca ei să devină prieteni, în interpretarea non-romantică a acestui termen. Se pare că această chimie ține de interesele și valorile comune, de comunicativitate, de similaritățile în trăsăturile de caracter, de gradul de deschidere al fiecăruia și de genul de umor. Iar a fi extrovertit nu te predispune la a avea neapărat mai multă „chimie” cu cei din jur. 

A fost analizat și numărul de ore în care se leagă o prietenie bună, într-o altă cercetare ale cărei rezultate au apărut în Sage Journals, în 2019. Eșantionul a fost format din oameni care se mutaseră recent și încercau să-și facă prieteni noi, precum și din studenți care tocmai începuseră universitatea. În linii mari, se pare că e nevoie să treacă pînă la 60 de ore pentru a fi amic cu cineva, între 80 și 100 de ore petrecute împreună pînă să deveniți prieteni și cam 200 pentru a promova persoana respectivă la statutul de prieten apropiat. Tinerii sînt cei care își fac prieteni noi mai ușor, în general pentru că au și mai mult timp alocat pentru așa ceva. De îndată ce ai un serviciu, o familie, mai ales dacă locuiești într-un oraș mare și consumi multe ore în trafic, devine din ce în ce mai dificil să îți lărgești cercul apropiaților, dacă nu faci din asta o prioritate.

Închei turul universităților și al studiilor cu un experiment mai neobișnuit realizat de Yale în 2008, care a demonstrat că oamenii puși să evalueze o persoană pe baza unor informații scrise despre ea au perceput-o avînd un caracter mai cald dacă țineau în mînă, în timpul exercițiului, o băutură fierbinte, comparativ cu cei care primiseră una cu gheață. Impresia lor a fost, prin urmare, influențată de temperatură, nu degeaba se spune că persoanele „calde” sînt cele care își fac cei mai mulți prieteni. La fel, cred eu, ne condiționează împrejurările în care cunoaștem pe cineva – dacă sîntem relaxați într-o vacanță sau bucuroși de o reușită profesională, dacă ambianța este una plăcută sau dacă muzica ne spune o poveste anume, vom tinde să-l privim pe cel din fața noastră cu alți ochi, mai îngăduitori.

Numitorul comun al cercetărilor pe care le-am menționat este afirmația conform căreia sănătatea mintală și fizică, precum și calitatea vieții unei persoane sînt afectate direct de capacitatea acesteia de a avea relații interpersonale împlinite. Că însingurarea, care nu e același lucru cu singurătatea, și lipsa de satisfacție au și ele legătură cu absența unei chimii pe care să o simțim în raport cu alte persoane. Găsirea și cultivarea chimiei pînă ajunge la rangul de prietenie apropiată pretind de la noi, precum toate lucrurile care contează, timp.

* * *

Friendship chemistry: An examination of underlying factors (NLM, 2016)

How many hours does it take to make a friend? (Sage Journals, 2019)

Experiencing Physical Warmth Promotes Interpersonal Warmth (Science, 2008)

pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.

Parteneri

Tom Cruise, foto Instagram jpg
Obiceiul bizar care îi oferă energie pe tot parcursul zilei lui Tom Cruise. Ce a exclus din meniu?
Tom Cruise are un obicei care ar putea să pară bizar pentru mulți…
Barbara Woodward  FOTO X jpeg
Cine este Barbara Woodward, favorita pentru conducerea MI6. Candidatura sa stârnește controverse
Pentru prima dată în istoria Serviciului Secret de Informații al Marii Britanii (MI6), o femeie este favorită să preia conducerea. Barbara Woodward, fosta ambasadoare în China, este în centrul atenției, dar candidatura sa stârnește controverse.
image png
Olanda a folosit anchetatori sub acoperire pentru a afla dacă tezaurul dacic furat a fost sau nu topit. Aceștia s-au dat drept colecționari
Anchetatorii sub acoperire din Olanda s-au dat drept colecţionari pentru a afla unde se află tezaurul dacic care a fost furat de la muzeul din Drents.
Corina Chiriac, Marina Florea, Stela Enache, foto Facebook jpg
Divele din Generația de Aur, lecție de eleganță pe scena Festivalului „George Grigoriu”. Corina Chiriac, Stela Enache și Marina Florea au oferit un adevărat spectacol de rafinament
Corina Chiriac (75 de ani), Marina Florea (63 de ani) și Stela Enache (75 de ani), cele trei voci de aur ale muzicii românești, au oferit sâmbătă, 10 mai, o seară memorabilă.
caruta distrusa neamt jpg
Un șofer beat și cu permisul anulat a spulberat o căruță în care erau zece persoane. Trei copii şi patru adulţi sunt răniți
Trei copii şi patru adulţi care se aflau într-o căruţă au fost răniţi, în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce un autoturism a acroşat atelajul în localitatea Topoliţa, a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Neamţ. Șoferul era băut și avea permisul anulat.
cotet jpeg
Cum a reușit un bărbat să își transforme cotețul în casă de vacanță. Cât câștigă din închiriere?
Cu puțină imaginație și un minim de resurse financiare, vom putea transforma orice într-o oportunitate care să ne aducă succes.
Emmanuel Macron FOTO Profimedia
Macron, despre oferta de negocieri propusă de Putin: „Este o primă mișcare, dar insuficientă”
Președintele francez Emmanuel Macron consideră că oferta lui Vladimir Putin de a începe negocieri directe cu Ucraina este un semnal, dar unul incomplet, menit mai degrabă să câștige timp decât să ducă la pace.
cartita istock jpg
Metodele ingenioase folosite de maghiari pentru alungarea cârtițelor din grădină
În Ungaria, unde agricultura și grădinăritul au o tradiție solidă, oamenii au dezvoltat metode ingenioase și naturale pentru a alunga aceste animale fără a le face rău.
Tom Cruise, foto Shutterstock jpg
Cum se menține Tom Cruise în formă la 62 de ani: 15 gustări pe zi, fără mese tradiționale
La 62 de ani, Tom Cruise continuă să impresioneze cu energia și forma sa fizică. Actorul a dezvăluit recent cum reușește să se mențină într-o condiție de invidiat, iar cheia pare să fie o dietă atipică și multă disciplină.