La plajă

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
Zizi și neantul jpeg

Cînd eram mică, mersul la plajă, așa cum am mai scris, se desfășura conform unui ritual. Care, ca să fie performat, necesita o întreagă recuzită. 

Mama era comandantă de escadron: plecarea la plajă nu se făcea așa, pe nepusă masă. Era un ritual în sine, care avea reguli și avea nevoie de un timp. Fiecare (dintre noi două) își avea bagajul și responsabilitățile ei. Mama avea, mai întotdeauna, un coș de rafie mai fancy cu care mergea. În care, precum în geamantanul lui Mary Poppins, încăpea mai totul. Într-o vreme în care nici loțiuni de plajă nu existau, ea reușea, totuși, să umple un coș.

Pe post de loțiune de plajă folosea laptele „Doina“. Lumea era, pe atunci, mult mai neatentă la radiațiile solare și la riscurile lor. Nu existau ore de plajă – oricum, nu clar precizate precum astăzi – și oamenii se expuneau la soare în prostie, de dimineața pînă seara (desigur, cu pauze de mese). De asta se ardeau, se făceau roșii ca focul și apoi maronii ca ciocolata. Cînd se ardeau, se dădeau cu spirt și așteptau să se cojească. Nici un gînd nu-i ducea spre cancerul de piele. Era o lume dacă nu liberă, măcar inconștientă. Nu era nepărat vina ei, ci a momentului și a informațiilor de care semenii noștri trăitori în acea epocă beneficiau. 

Coșul mai conținea, evident, două cearșafuri. Astăzi se vorbește mai curînd de „prosoape de plajă”. Pe atunci erau cearșafuri. De șezlonguri nu se pomenise. Sau se pomenise, dar era vorba de cu totul alt fel de șezlonguri, pe care nu le găseai, decît în mod excepțional, pe plajă: cele din pînză și cu cadru de lemn pe care le mai aveau oamenii prin curți și hotelurile pe terase. 

Dar, altfel, toată lumea își întindea cearșafurile pe nisip. Sigur, cu excepția celor care aveau saltele plutitoare, privilegiații pe care-i invidiam. Deși nu erau chiar într-atît de invidiat, pentru că trebuiau să se care cu ele și apoi să le umfle, operațiune complicată, cu o pompă pe care apăsai cu piciorul, la care am asistat de multe ori, ca martor întîmplător. Și oarecum invidios, fiindcă salteaua, pentru mine, era un instrument al desfătării și curajului: îi priveam cu jind și frică pe cei care înfruntau valurile cu saltelele lor. Dar și, așa cum am mai spus, al libertății și al transcenderii limitelor: mi se părea că, dacă te-ntinzi pe o saltea și te lași în voia valurilor, poți ajunge, cu puțin noroc, la linia orizontului, dincolo de ea și-n Turcia. Într-un amestec de real și fantastic.

Dar să ne întoarcem la cearșafuri, căci chiar asta erau: niște bucăți de pînză dreptunghiulare, mai late, cît să încapă măcar doi oameni pe ele. Nici nu știu dacă existau vreunele standard: lumea venea cu ce avea prin casă. Unele erau chiar cearșafuri de pat. Altele de in, cuverturi ori chiar prosoape. Era un ritual al întinsului cearșafurilor, mai ales cînd bătea vîntul: două persoane se străduiau împreună, nu mai înainte de a fi adunat patru pietre, nici prea mici, nici prea mari, pentru cele patru colțuri ale lui. Nu era atît de ușor să găsești pietroaiele, trebuia să umbli după ele, cu un ochi ager, dar și format, ca să poți alege: nici unele prea pitice încît să ți le sufle vîntul, nici altele prea uriașe încît să nu le poți căra ori să-ți spargi capul în ele. 

Te-ntorceai cu ele, puneai cearșaful sau cearșafurile. Umbrela era și ea un lucru rar, pentru că nu o găseai pe plajă, trebuia să ți-o cumperi și să ți-o cari. Nici nu mi-ar fi dat prin cap, în vremea aceea, a anilor 1970-1980, că plaja mi-ar fi putut oferi altceva decît nisipul și marea. Și, desigur, cele cîteva sucuri și beri de la rarele chioșcuri ori terase. Cele cîteva dulciuri de acolo. Porumbul și semințele vînzătoarelor ambulante care treceau printre cearșafuri din timp în timp. Precum și cochiliile de melci și mărgelele ori cutiuțele din scoici cu care tot ele se perindau. 

image png
Supraviețuire
Pentru că am aflat de pe Facebook că o pisică îngheață și moare de frig la -15 de grade.
image png
Autenticitatea, între parfum și mujdei
În psihologie, esența unei personalități este definită, în principiu, de cinci caracteristici centrale.
image png
Speranța
Speranţa este una dintre virtuţile teologice.
image png
Scriptura: arbore, spital, cer
Pentru că Dumnezeu însuși li se dezvăluie ca o carte care „nu se închide”.
image png
Inima casei
Acum, la facultate, împreună cu colegele mele, doctorande în arhitectură, Irina Scobiola și Silvia Costiuc, îi învățăm pe studenții noștri cum să proiecteze o locuință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Sau că liliecii sînt, în unele privințe, niște creaturi de invidiat? Sau că bat sex e totuna cu bad sex?
image png
Moș Nicolae
Poveștile lor nu mi-au diminuat cu nimic credința în Moși.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Sărbătorile vin!”
Problema nu prea are legătură cu renul Rudolf și vorbește mai mult despre tine.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Să găsești oameni la fel ca tine
A îndrăzni să vorbești despre o boală înseamnă a crea o comunitate.
Zizi și neantul jpeg
„Luna cadourilor” și cenușiul
Simțeam cum realitatea tindea, făcea chiar presiuni asupra noastră, a locuitorilor ei, să se transforme în irealitatea din Lumea de lemn.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cine o mai ține minte pe „fata de la pagina 5?” – cum recuperăm anii ’90?
Ar trebui să existe undeva la un loc de cinste într-un muzeu al presei românești de după 1989.
E cool să postești jpeg
Termopanul, valoare națională
„O bojdeucă trendy“, „Parchetul este cumpărat de la Dedeman sau Praktiker?“
p 20 Balaam WC jpg
Originea regilor magi
E un mag dintre caldeeni? Un ghicitor în stele? Un vrăjitor malefic?
Theodor Pallady jpeg
O carte despre oameni și îngeri
Cititorul va descoperi în text rațiunea tainică a Întrupării: doar omul – cu anatomia lui de lut și sufletul său nemuritor – avea să fie o imago Dei.
p 24 F  Prica jpg
Cu ochii-n 3,14
„Un cal a reușit cumva să iasă din boxa lui și umblă prin avion.”
image png
Oamenii din fotografii
Să-i facem să supraviețuiască.
image png
Malliștii
După film, ne-am dus să ne căutăm mașina în parcarea subterană, acolo, în hruba aia imensă și întunecoasă se termină fericirea.
image png
Lectura, antidotul violenței?
Cel mai des, este invocată lipsa timpului: „N-am mai citit pentru că m-a copleșit oboseala”.
image png
Mărturia lui Pascal
Cuvinte care „nu vor trece”, pline de „har și de adevăr”.
p 20 Iași WC jpg
Provincia ca problemă
Iar faptele, cîte și cum se fac ele, capătă cadențe cosmice, ca în sfîșietorul testament al Olguței.
p 21 la Lorin WC jpg
Olimpul litoralului românesc (2)
Ceva din spiritul stațiunii, un je-ne-sais-quoi, îi face și pe sportivii de performanță să își facă aici cantonamentele.
p 24 S M  Georgescu jpg
Cu ochii-n 3,14
„Lacrimile ei se amestecă cu cele ale acestui bazin“.
image png
Toate lucrurile care s-au schimbat
E nevoie de atît de puțin după ce anii își fac treaba.
image png
Capoate și feminități
Așa, diferențele dintre interior și exterior erau într-o măsură abolite.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.