La piscină

Publicat în Dilema Veche nr. 955 din 28 iulie – 3 august 2022
Zizi și neantul jpeg

Pe vremuri, în anii ’70-’80, mersul la piscină era una dintre activitățile cele mai fancy. Bazine de înot erau, în general, prin hoteluri (pe lîngă cele de la stadioane, baze sportive etc.). Și acelea se numărau printre locurile cele mai avangardiste și mai cosmopolite din oraș. Aveai impresia, copil ori adolescent fiind, că pășești într-o altă lume. Mai fără granițe.  

În copilărie, m-au dat, mai întîi, la cursuri de înot la Ștrandul Tineretului. Știu că, pentru vremurile de atunci, locul arăta civilizat. Dar eu eram doar un copil de cîțiva ani, nu mai știu exact cîți, preșcolar oricum, obișnuit cu cîțiva oameni și locuri. Care, atunci cînd ajungea într-un mediu nou, cu persoane necunoscute, nu reacționa neapărat bine. Cert e că, din ce-mi mai amintesc și din ce mi s-a mai povestit, în primele trei zile de înot nu am vrut să particip la lecții. Am stat agățată de marginea bazinului și am refuzat să înaintez în apă. Instructoarea, pe care mi-o amintesc vag, chiar le-a spus părințulor mei, și pe bună dreptate, că sînt cam fără speranță (pe atunci, oricum, trăiam într-o epocă în care metodele pedagogice erau mult mai simple și mai directe: nu erai menajat, ori făceai față, ori nu). Din fericire, părinții mei erau avangardiști, nu împărtășeau concepțiile legate de educație ale epocii, așa că au convins-o pe profesoară să mă mai țină la cursuri și să nu mă forțeze.

După încă vreo două zile, cînd au venit să mă ia, veștile s-au schimbat radical: nu numai că mă hotărîsem să-mi iau avînt și să mă desprind de margine, dar nici nu mai voiam să ies din apă. Am absolvit cursul, cu succes. Și de atunci cred că am dobîndit, mai întîi instinctiv, senzația de supremă libertate în apă. Dar și, pe un alt plan, mai superficial, mitul bazinului de înot, ca loc al emancipării.

Cele două senzații erau înrudite: cea a eliberării profunde din apă și cea a libertății mai frivole pe care ți-o dădea mersul la piscină. Cele două s-au intersectat mai dihai cînd am continuat, după cîțiva ani, cursurile de înot la Hotel Mangalia. Aveam vreo 13 ani pe atunci, eram într-o complet altă etapă decît la Ștrandul Tineretului. Eram în faza desprinderii pre-adolescentine, în care orice experiență nouă era bifată pe o imaginară listă a emancipării mele. Hotelul Mangalia avea și o bază de tratament unde veneau oameni din toată lumea să facă ceea ce noi numeam, pe atunci, proceduri. Era cosmopolit, ca un mini-oraș global de astăzi, păstrînd proporțiile.

Cel care făcea cursurile de înot cu noi atunci era chiar directorul sanatoriului. Care nu ne mai arunca în apă, ci ne vorbea frumos și calm, tratîndu-ne dacă nu ca pe niște adulți, măcar ca pe niște persoane capabile să înțeleagă. Ce se lipise instinctiv la cursurile doamnei intempestive de la Ștrandul Tineretului s-a conștientizat la orele lui. Am înțeles exact care sînt mișcările și cum trebuie să le coordonezi cu respirația. Domnul Stănescu – așa cred că-l chema pe directorul sanatoriului, dacă nu mă înșeală memoria – ne-a livrat rețeta magică, cu note de subsol, a înotului de durată: reglarea respirației.

Am învățat, de la el, pe calm, cum să înot bras, nespectaculos, dar durabil. Nici măcar cu capul în apă. Cu capul deasupra, fără să te murezi, fără să-i asasinezi pe cei din jur cu plescăielile și stropiturile tale. Și fără să simți nevoia să te oprești, după ceea ce tot atunci părea infinit de mult timp. Era o senzație de plutire care, în mod miraculos, asigura și o înaintare, pe care nu o mai încercasem niciodată. Care-ți dădea o altă dimensiune a lucrurilor. Care-ți reconfigura limitele și putințele.

Capacitatea asta aproape miraculoasă de înaintare fără efort și-ntr-o continuă euforie te făcea să te simți Superman sau Wonder Woman de cîte ori ieșeai de acolo. Așa puteai să te duci, după bazin, la barul de alături, să te așezi ca o divă (deși erai o fetiță care abia deschidea ochii asupra lumii) pe scaunul înalt de la bar și să ai tupeul să ceri un Pepsi. Pentru că acolo, la mare, da, se găsea, incredibil, Pepsi. Pepsi-ul ți-l dădeau, culmea, într-un pahar lung și subțire, cu gheață și pai. Paharul și scaunul înalt te făceau să vezi lumea mai de sus. Să te simți egala domnilor bronzați și a doamnelor în rochii lungi care vorbeau germana de pe celelalte scaune, deși tu purtai un halat cu pisici și glugă. Ba chiar să-ți treacă prin cap că ai putea lega o conversație cu ei, într-o lume deodată liberă și fără granițe, în care nu se ținea cont de vîrste și de țări.

Experiențele legate de înot nu s-au sfîrșit aici. Despre ele, într-un articol viitor.

pe tera cristalelor gigantice din mexic este frumoasa dar mortala jpg
Peștera Cristalelor Gigantice din Mexic este Frumoasă, dar Mortală
Gipsul: De la materie primă pentru construcții uscate la cristale gigantice în peștera Naica.
1  Irina Rimes x Roman Tolici x IQOS jpg
Irina Rimes x Roman Tolici – cea mai nouă colaborare a brandului IQOS
A fost prezentată într-un eveniment care a redefinit ideea de spectacol polisenzorial. Curios?
de ce sa alegi o rochie din in pentru evenimentele de vara jpg
De ce să alegi o rochie din in pentru evenimentele de vară
Vara aduce cu ea nu doar zile mai lungi și soare blând, ci și invitații la evenimente speciale – nunți în aer liber, botezuri intime, seri de vară care merită celebrate. În toate aceste contexte, alegerea unei ținute devine mai mult decât o simplă decizie de stil.
featured image jpg
IMSA recunoaște oficial pokerul ca sport al minții: Argumentele pentru această decizie
IMSA (Asociația Internațională a Sporturilor Minții) a recunoscut oficial pokerul ca fiind sport al minții. Practic, pokerul face parte din aceeași categorie ca șahul și bridge-ul.
cifra sapte jpg
Cifra 7 în istoria omenirii și superstițiile în care cred oamenii și în ziua de astăzi
Gândește-te la un număr între unu și zece să vedem dacă putem ghici. A fost șapte, nu? Cercetătorii au descoperit că, atunci când ești rugat să te gândești la un număr între unu și zece, mulți vor avea numărul șapte în minte.
DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.

Parteneri

FOTO Meteoplus / Facebook
Incendiu la stația meteorologică de pe Vârful Vlădeasa din Cluj. Cabana a ars ca o torță
Stația meteorologică și cabana de pe Vârful Vlădeasa din Cluj au fost distruse într-un incendiu izbucnit marți seară. Serviciile de intervenție au informat că focul a fost amplificat de vântul puternic.
Ministrul finanțelor Marcel Boloș vizitează Trezoreria Municipiului București și Trezoreria sector 3, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Un fost ministru din Guvernul Ciolacu mărturisește câți bani riscă România să piardă din PNRR: „Nu este ușor”
Fostul ministru Marcel Boloș a anunțat, după predarea mandatului, încheierea informală a renegocierii PNRR cu Comisia Europeană. Potrivit informațiilor furnizate de fostul ministru, România riscă să piardă 7,8 miliarde de euro.
Atac cu rachete Dnipro FOTO EPA EFE jpg
Atacuri sângeroase ale Rusiei. Zeci de civili ucraineni au fost uciși și sute răniți în doar 48 de ore
Zeci de civili ucraineni au fost uciși în mai puțin de 48 de ore, luni și marți, potrivit oficialilor ucraineni, după două dintre cele mai sângeroase atacuri din ultimele luni, relatează CNN.
diabet insulina shutterstock 2551198343 jpg
Ce complicație a diabetului poate duce la deces, dacă nu este tratată?
Corpul tău are nevoie de energie din alimente pentru a îndeplini funcții esențiale, cum ar fi producerea de hormoni, susținerea activității fizice și menținerea în stare de funcționare a inimii și creierului.
Ciorba de dovlecei jpeg
Ciorbă de dovlecei cu mărar. Rețeta veche de 100 de ani care o să te cucerească
Ciorba de dovlecei cu mărar este una dintre acele rețete simple, tradiționale, transmise din generație în generație, care aduc gustul copilăriei și al verilor petrecute la bunici.
woman 5741175 1280 jpg
Au scanat creierele utilizatorilor ChatGPT și au rămas fără cuvinte. Nimeni nu se aștepta la așa ceva!
Ce se întâmplă, de fapt, în creierul celor care folosesc ChatGPT? Răspunsul a venit dintr-un loc neașteptat: laboratoarele celebrului Institut de Tehnologie din Massachusetts (MIT), acolo unde un grup de cercetători a decis să afle adevărul.
Jorge și familia lui s-au îmbrăcat cu toții în alb de ziua artistului
Jorge și-a sărbătorit ziua altfel! Artistul a ales să aibă alături 24 de copii de la casele sociale
Jorge a împlinit 43 de ani pe 22 iunie și anul acesta și-a dorit să iasă din tipare și să aibă o altfel de zi de naștere.
Brad Pitt, Tom Ceruise  foto   Profimedia jpg
A avut sau nu o „experiență gay”? Brad Pitt ne dezvăluie marele lui regret
În cel mai sincer interviu oferit vreodată, marele actor face lumină în privința... sexualității sale. Adoratul femeilor a avut vreodată o relație intimă cu un bărbat?
podul giurgiu ruse
Reparațiile Podului Giurgiu-Ruse îngreunează traficul către litoralul bulgăresc. Care sunt traseele alternative și cât costă taxele de trecere
Reparațiile Podului Giurgiu-Ruse îngreunează traficul către litoralul bulgăresc, motiv pentru care experții în turism au întocmit o listă cu traseele alternative rapide și costul taxelor de trecere.