La munte, la mare, în orice împrejurare

Publicat în Dilema Veche nr. 793 din 2-8 mai 2019
La munte, la mare, în orice împrejurare jpeg

Mă documentez pentru o carte despre vacanțele din timpul regimului comunist și am regăsit un text mai vechi, pe care am decis să-l public aici dintr-un singur motiv: astăzi, cînd putem să mergem în vacanță oriunde în lume, să ne ducem copiii să vadă Parisul sau Viena, să ne bulucim cu toții, vara, în Grecia pentru că e mai curat și mai civilizat ca la noi, ar fi bine, totuși, să nu uităm cum era atunci.

Un copil din anii ’80 avea categoric mai mult timp liber decît copiii din ziua de azi. Chiar dacă era obligat să-şi facă „norma“ toamna – la castane, şi vara – la frunze de dud pentru viermii de mătase, chiar dacă participa la acţiunea „Clasa noastră ca o floare“ sau era nevoit să-şi încropească ierbarul pe ultima sută de metri cu buruieni din curtea şcolii. Mi-amintesc vag de toate aceste activităţi ca de unele neproductive şi cîteodată destul de plăcute. O singură dată mi-am pierdut timpul cu adevărat, o zi întreagă la un soi de defilare a pionerilor prin Centrul Civic, dar am primit drept recompensă o excursie la Vidraru. În rest, n-aveam calculator, desigur, nu trebuia să dau copy/paste la referatele de pe net, nu mergeam la meditaţii, orele de după şcoală nu se împărţeau în lecţii de pian şi de limbi străine, nu mă uitam la televizor, nu trebuia să ascult de nici o bonă. Popasurile, cu cheia de gît, la patiseria din colţ, de pe Moşilor, puteau să prelungească la nesfîrşit. Adevărul este că dacă n-aş fi avut, pe rînd, iepure, hamster, peşti, pisică şi gîndaci de bucătărie, m-aş fi plictisit cumplit. Tocmai de aceea, din cînd în cînd îi mai ţineam locul vreunei vecine la coada la unt. Ca să-mi omor timpul… Însă adevăratele perioade de relaxare și de entertainment erau vacanţele – pardon, concediile – cu părinţii, planificate din vreme şi atît de previzibile.

La munte. Cu doamna Roşca de la Buşteni trebuia să vorbeşti de prin luna iunie pentru august. Şi vorbeai la telefon ca să vezi „cînd e liber“, iar ea îşi făcea planificarea: zece zile familia Negoiţă, după care douăsprezece zile familia Popescu, după care… Avantajul la doamna Roşca, o bătrînică dolofană şi cu obrajii atît de albi de parcă ar fi fost tot timpul pudraţi cu făină, era că avea „o cameră separată“ de restul casei, cu o bucătărie de la fereastra căreia puteai să vezi Crucea. Deci era „cameră cu vedere“. Doar baia era comună. În rest, doamna Roşca nu-şi băga niciodată nasul în sarsanalele tale de la Bucureşti, îţi dădea cheia şi pleca la treaba ei. Treaba ta era să urci pe munte, „trasee de o zi“. În primele zile erau unele uşoare, „de antrenament“, iar prin a patra zi te încumetai să te scoli la ora cinci dimineața ca să stai la coadă la telecabină şi să ajungi la vîrful Omu. Anul în care nu urcai la Omu era categoric un an pierdut. Acolo mîncai sandvişuri „din traistă“ şi beai un ceai sălciu, apoi coborai pe Valea Cerbului, iar seara, din nou în Buşteni, erai rupt. Te plimbai pe strada principală şi te intersectai cu ceilalţi turişti care „păşuniseră“ toată ziua pe la poale, iar acum se mozoleau cu vafe sau ciuguleau zmeură din cornete de hîrtie, cu elevii veniţi în tabere, zgomotoşi pentru că nu le convenea „programul“ făcut de „tovarăşa“ lor şi îmbrăcaţi în treninguri albastre, toate la fel, te uitai la platoul Bucegilor de unde tocmai coborîseşi şi te simţeai „mare şi tare“. După care părinţii îşi beau berea de seară, iar tu te mozoleai la rîndul tău cu vreo vafă şi voiai să te pozezi cu ursul sau cu cerbul, însă nu te lăsau pentru că erau „de prost-gust“. Pe la zece, toată suflarea Buşteniului, turişti şi localnici, mergea la culcare, se aprindeau felinarele stradale, dar nu şi Crucea, pentru că nu era 23 August. Nu mai aveai ce face. Aşa că mergeai şi tu să te culci „la gazda ta“, în cămăruţa de la doamna Roşca, şi visai un nou traseu pentru a doua zi, cu condiţia să nu plouă. Dacă ploua, stăteai în casă şi pur şi simplu mureai de plictiseală.

La mare. Tot luna iunie era una propice pentru a face o vizită la biroul ONT de lîngă Bucur Obor ca să achiziţionezi „bilete pentru litoral“. Ne întîmpinau nişte panouri frumos colorate cu „staţiunile“ şi ne lua ceva timp ca să alegem între Venus, Neptun şi Olimp. Saturn nu intra în discuţie, căci era „staţiune de ţărani“, iar la hotelurile cu nume de pietre preţioase din Cap Aurora nimereai numai dacă aveai noroc. După ce analizam oferta, ne hotăram asupra unui hotel oarecare, iar mai apoi îl căutam pe mica hartă „din dotare“, ca să vedem cît de aproape este de plajă. Nu eram niciodată mulţumită că urma să stăm la „Carmen“ sau la „Florica“, şi nu la „Raluca“, ce avea un design modern, sau la „Dana“, cu o grădină imensă, aproape exotică. Aflam că cei care merg acolo sînt „oameni cu pile“ şi mă linişteam.

O singură dată, din nu ştiu ce motive, n-am găsit bilete şi aşa am ajuns în gazdă la madam Spurcaciu, la Constanţa. O casă cu vreo şase camere, pe o străduţă prăfuită, la zece minute de plajă, e adevărat, însă toate camerele erau ocupate de tot atîtea familii. Dimineaţa stăteam la coadă la baie cîte o jumătate de oră, bărbaţii în slip se băteau pe burtă şi rîgîiau discret după micul dejun, copiii chirăiau prin curte, iar damele îşi admirau reciproc costumele de baie cu flori. De-abia aşteptam să ajungem pe plaja unde ne prăjeam, vrînd-nevrînd, tot alături de vecinii noştri „de la gazdă“ care intenţionau să socializeze între ei cu jocuri de cărţi şi de table. A fost un concediu ratat, tînjeam după anonimatul pe care ni-l împrumuta de regulă camera de hotel. Dar hai mai bine să vedem, poate că au băgat Pepsi la Mamaia, dacă nu, să mîncăm nişte clătite cu gem de caise pline de nisip, doar ca să nu ne întoarcem „acasă“ unde au venit „ăia“ încinşi de la plajă, iar acum stau la coadă la duş. „Acasă“, madam Spurcaciu schimbase cearşafurile cu unele jilave, măturase un pic prin cameră, strînsese pozele de familie de pe recamier, dar lăsase în pace peștele de sticlă din vitrină. Vecinii noștri erau strînşi la masa de sub nuc, la umbră, şi mîncau pepene. Femeile tăiau subțire feliile, bărbaţii sorbeau cu zgomot. „Ce bună-i zama!“, exclama unul de prin Deva sau Turda.

Și în orice împrejurare. Totdeauna i-am invidiat pe copiii care mergeau în vacanţe la ţară. Mi se părea un privilegiu să ai măcar o bunică la ţară unde să poţi vedea vacile care se întorc de la păscut, să poţi da de mîncare la găini, să te poţi duce la furat de mere şi să te poţi scălda în balta plină de mîl de la marginea satului. Din păcate, n-am avut pe nimeni la ţară şi a trebuit să mă mulţumesc cu acele concedii „clasice“, la munte şi la mare. Vacanţe pe care, dacă nu le-aş privi cu nostalgie, de fapt nostalgia copilăriei, aş putea acum să le cataloghez drept sărăcăcioase şi meschine. Nişte surogate ale bucuriei de a te simţi liber, departe de grijile cu care regimul te împovăra zilnic. Astăzi, gazdele de la munte au fost înlocuite de pensiuni, sejururile pe litoral de vacanţele la bulgari sau la greci. Dar am descoperit de curînd că ţara a rămas ţară. Acolo timpul liber nu s-a comprimat, conform unor „programe“ de vizitare a obiectivelor turistice (de tipul „Vezi cinci capitale europene în şapte zile!“), dar nici nu s-a dilatat, cum se întîmplă acum, cînd stai zece zile pe şezlong la piscina hotelului, fără să faci nimic, căci e all-inclusive. E acelaşi timp vechi, dintotdeauna.

Foto: wikimedia commons

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Anthony Albanese FOTO EPA-EFE
Australia a votat împotriva lui Trump. Premierul de stânga Anthony Albanese a fost reales
Premierul de centru-stânga Anthony Albanese a câștigat un al doilea mandat, în urma unor alegeri care au dus la un eșec major pentru opoziția conservatoare și susținătorii lui Donald Trump.
Lydia Mugambe, condamnata la inchisoare pentru sclavie Foto X jpg
Judecătoare ONU, condamnată în Marea Britanie după ce a ținut în sclavie o femeie din Uganda
Lydia Mugambe, judecătoare ONU și magistrat în Uganda, a fost condamnată la închisoare în Marea Britanie pentru că a exploatat o tânără din Uganda, forțând-o să lucreze ca sclavă domestică.
Motan urias Republica Moldova FOTO Dailystar co uk webp
Motan demn de Cartea Recordurilor în Republica Moldova: măsoară peste 1 metru și are 13 kg
Zeus este numele motanului uriaș care are o lungime de 1,30 metri și cântărește 13 kg. Felina de rasă Maine Coon, care aparține unui cuplu din Republica Moldova, este inteligentă și chiar știe să dea lăbuța.
Cristóbal López Romero flickr romanuspontifex png
Un cardinal care nu vrea să fie papă glumește că „fuge în Sicilia” dacă e ales. „Nu am absolut nicio ambiţie”
Cardinalul Cristóbal López Romero a declarat că nu-și dorește să fie papă, glumind că, dacă ar primi această funcție, va „fugi în Sicilia”.
horoscop compatibilitate jpg
Horoscop duminică, 4 mai. Fecioarele au parte de finaluri neașteptate, iar Capricornii se confruntă cu reproșuri
Lorina, astrologul Click, vine cu predicțiile complete pentru toate cele 12 semne zodiacale pentru ziua de duminica, 4 mai.
colaj png
De la România liniștită la „România educată“. Cum s-au transformat promisiunile electorale în simboluri emoționale în ultimii 35 de ani
În campaniile prezidențiale de azi, diferența nu o mai face programul politic, ci capacitatea unui candidat de a condensa emoție, identitate și promisiune într-un singur slogan. În România lui 2025, o propoziție virală cântărește mai mult decât zece pagini de program.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (10) jpg
MAI: 14 sesizări privind continuarea propagandei electorale și un caz de corupere a alegătorilor, în județul Iași
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunță că sâmbătă, 3 mai, au fost sesizate 20 de posibile incidente electorale în legătură cu alegerile prezidențiale printre care 14 semnalări de continuare a propagandei electorale și un caz de corupere a alegătorilor în județul Iași.
Bătrân la urnele de vot Foto Arhiva Adevărul
Român delegat la o secție de votare din Anglia: „Voturile s-au cam împărțit frățește. Se pot întâmpla anumite măgării”
Un român stabilit în Marea Britanie, delegat într-o secție de votare la prezidențiale, a oferit o relatare inedită despre procesul electoral. El a povestit despre atmosfera la vot, incidentele din trecut, suma pe care o primește și cum s-a votat până în prezent.
haine vara freepik jpg
Expunere fără inhibiții: cum diferă atitudinea mediteraneenilor față de corp comparativ cu americanii
În timp ce americanii se simt adesea stânjeniți de corpurile expuse în public, în țările mediteraneene acest lucru este cât se poate de natural, o diferență care spune multe despre atitudinile culturale față de corp, vârstă și identitate.