La cinema

Publicat în Dilema Veche nr. 820 din 7–13 noiembrie 2019
La cinema jpeg

Pe vremuri, aproape singura evadare din cotidianul uneori anost și, de cele mai multe ori, neconform cu așteptările mele era mersul la film. Nu erau nici măcar mall-uri pe vremea aia, ci doar cîteva cinematografe în centrul Bucureștiului și cîteva în cartiere.

Mersul la film era o evadare potrivită pentru cineva cu o structură mai curînd de spectator decît de actor, mai curînd o natură contemplativă decît una cu orice preț activă. Pentru cineva care, mai oricînd, prefera să stea pe locul pasagerului și să privească lumea ce i se desfășura în fața ochilor ca un tapet, fără să se plicitesească, ore întregi. Pentru România comunistă, filmul chiar era o evadare într-o altă realitate, cea a lumii occidentale la care nu aveam decît vag acces, tărîmul făgăduinței consumiste și al visurilor zise americane.

Cinematografele care, pe atunci, păreau de la sine înțelese și veșnice, și care acum sînt blocuri cu bulină, interzise și fantomatice, erau Patria, Scala și Studio. În centru, unde mai întîi mergeam la film ca la un eveniment, de cele mai multe ori în week-end, cu cățel și purcel, și haine bune. Nu era doar filmul în sine, era o ieșire din „vizuina“ familiei de pe Șoseaua Giurgiului și o plonjare în forfota metropolei.

Vorba vine forfotă căci, pe atunci, era, de fapt, o mare liniște, cu foarte puține mașini și ceva mai multe autobuze și troleibuze. Primul cinematograf, cel al copilăriei, a fost Doina, de pe strada Academiei, pare-se, unde am văzut mai toate filmele clasice Disney. După film, ritualul continua, era aproape obligatoriu mersul la cofetărie: știu că prăjiturile epocii și ale zonei erau joffre-ul și mascota, nu știu de ce, dar totul era învăluit într-o crustă de ciocolată. Prin zonă era și Romarta Copiilor, care pe atunci mi se părea Paradisul, din două motive care, acum, pot părea meschine: se găseau acolo, printre altele (haine, jucării etc.) un fel de acvarii imense (așa le vedeam eu pe atunci) cu citronadă (un lichid galben pai bolborosind) și niște animale de plastic stil Disney pe care te puteai da, legăna – cea mai apropiată variantă de parc de distracții in nuce de pe atunci. De asemenea, îmi amintesc că tot pe lîngă cinematograf era un magazin de unde îmi cumpăram de multe ori uniforme (da, așa erau vremurile) care se numea „Trei ursuleți“. Nu știu dacă-mi plăceau uniformele (deși cred că, cel puțin la început, nu le pricepeam semnificația încartiruitoare), dar îmi plăcea denumirea magazinului și cred că desenele – parcă erau niște urși pictați pe geam...

Existau, chiar și la noi, pe Șoseaua Giurgiului, cinematografe de cartier. Unul, Progresul, era la Șura Mare, și altul, Flamura, pe la Piața Progresul. Eu aveam onoarea să locuiesc între cele două (ba chiar stația de autobuz și tramvai se numea Bacovia, casa memorială a poetului nu era departe). Cînd veneam, pe jos de multe ori, de la Adesgo, pe unde stăteau bunicii mei, spre blocul meu cu multe scări, treceam mereu pe lîngă Cinema Progresul. Care mă tenta mereu cu afișele lui spălăcite. Pînă cînd, într-o zi, nu am mai rezistat și am văzut acolo, țin foarte bine minte, Mașa și ursul. Cred că era un film de animație rusesc, oricum m-a marcat destul pînă azi: povestea în sine mi s-a părut formidabilă, eram îngrijorată pentru Mașa și cred că am -luat filmul ca pe un thriller la limita cu un horror, pentru nivelul meu de atunci.

La toate astea a contribuit și cinematograful în sine, care era mic și întunecos, și m-a lăsat cu o senzație de altă lume. Noroc că existau și cofetării în cartier. Era una fix la jumătatea drumului dintre cinematograf și blocul meu, puțin după biserică. Doar că prăjiturile de cartier, spre deosebire de cele din centru, aveau o altă tentă: erau, pur și simplu, colorate. Posedau și ele doza lor de ciocolată, chiar însiropată, dar, nu știu de ce, era camuflată sub niște culori pe care nu prea aveai cu ce să le asociezi: mov și verde. La cofetăria mea de cartier mîncam pătratele astea însiropate mov și verzi, care se numeau, generic, tortulețe. Iar majoritatea cofetăriilor, în același spirit  ludic și kitsch, aveau  nume de flori.

Mai exista o zonă a cinematografelor, în București: era cea de pe bulevard. I se spunea bulevard, de fapt cred că pe atunci era Bulevardul 6 Martie, iar astăzi e Regina Elisabeta. Acolo erau vreo șase-șapte cinematografe, toate aproape unul de altul. Aveau, prin jur, chiar și locuri de unde-ți puteai lua cîte ceva de băut, mare lux pe vremea aceea. Partea cea mai incredibilă era că puteai să alegi. Puteai să dai o tură pe la toate cinematografele astea, fiindcă erau la doi pași unul de altul, și să-ți alegi filmul pe care voiai să-l vezi.

Ceea ce, pentru vremurile de atunci, era o raritate, un privilegiu. Trăiam într‑un univers cu opțiuni tare limitate.

Foto: wikimedia commons

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

liceul vitomiresti olt   foto FB liceul tehnologic vitomiresti jpg
O primărie din Oltenia le datorează profesorilor o sumă uriașă, bani de navetă. „Le-am pus la dispoziție locuințe în localitate”
Mai mulți profesori care vin, chiar și de la aproape 60 km, să le predea elevilor dintr-o localitate din Olt nu au reușit să convingă primăria să le achite cheltuielile de transport. Datorii au și alte primării din țară, însă niciuna nu a ajuns la o valoare atât de mare.
image png
Ireal cum și-a salvat un bărbat căsnicia: „Am lăsat-o pe soția mea sa petreacă timp cu alți bărbați”
Pe cât sunt de frumoase relațiile de iubire, pe atât de tumultoase pot fi uneori. În disperare, un bărbat a apelat la o metodă aspru criticată pentru a-și salva căsnicia: i-a permis soției sale să aibă întâlniri cu alți bărbați
plantatie capsuni inghetata cermei, arad   foto arhiva personala costel visan (9) jpeg
Un arădean care a investit 5.000 euro în plantația de căpșuni a rămas din nou fără recoltă. „Am stropit, am avut folie anti-îngheț”
Temperaturile negative neașteptate pentru aprilie l-au lăsat pe un arădean fără recolta de căpșuni. A investit 4.000 – 5.000 euro doar în acest an. De neînțeles, spune fermierul, este că firmele de asigurări nu acceptă să încheie polițe, așa că an de an truditorii pământului contorizează pagubele.
Colaj Candidati alegeri 2025  Crin Antonescu Victor Ponta George Simion Nicusor Dan si Elena Lasconi Foto Inquam Photos
Ce a adus prima săptămâna de campanie prezidențială. Analist: „Candidaturile sunt extraordinar de fragile”
Prima săptămână de campanie a adus mișcări de amploare pe scena politică, cu efecte directe în ceea ce privește scrutinul de pe 4 mai. Analiștii punctează că pentru turul II este o luptă strânsă între cinci candidați.
telefon mobil smartphone istock jpg
Cum au ajuns să fie deformați, la propriu, oamenii erei digitale
Era digitală ne-a schimbat definitiv viața. Dincolo de beneficii, medicii spun că dependența tot mai accentuată de tehnologie ne deformează efectiv trupurile cu un impact semnificativ, pe termen lung, asupra sănătății noastre. Se vorbește inclusiv de o involuție a speciei umane.
image png
O femeie de 38 de ani și-a găsit marea dragoste: Marcellus, un robot AI. „În viitor, relațiile cu roboți umanoizi vor deveni normale”
Dragostea modernă pare să se ducă, ușor, ușor într-o altă zonă. O femeie plănuiește să se căsătorească cu un robot AI. Impresionanta poveste o descoperiți în continuarea acestui articol.
Donald Trump FOTO AFP
Cum va schimba Trump Europa? „În 4 până la 5 ani, valul trumpist care bântuie peste tot își va reduce intensitatea”| ANALIZA
Ce efecte va avea asupra Europei în următorii anii valul de trumpism și de național-populism care bântuie prin tot vechiul continent? Este întrebarea la care a răspuns profesorul Sergiu Mișcoiu, analist politic care a studiat mişcările şi discursurile radicale.
noul cod fiscal
Mediul de afaceri se așteaptă la noi taxe după alegeri: S-ar putea modifica TVA-ul sau Codul Fiscal
Primul trimestru din 2025 a fost caracterizat de așteptare în mediul de business din România, mulți antreprenori continuând să tragă frâna de mână, preferând să aștepte să vadă ce se întâmplă cu alegerile, cu taxele și cu piața în general.
Loretta Lynn FOTO X jpg
14 aprilie: Ziua în care s-a născut „Regina Muzicii Country”, Loretta Lynn
Loretta Lynn s-a născut pe 14 aprilie 1932, în Butcher Hollow, Kentucky, SUA, și a decedat pe 4 octombrie 2022, în Hurricane Mills, Tennessee.