Iubirea e testul pentru curaj

Publicat în Dilema Veche nr. 989 din 23 martie – 29 martie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

„Cred că te-am inventat la mine în cap”, spune un vers al poetei Sylvia Plath, ales drept motto al filmului maghiar Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată, scris și regizat în 2020 de Lili Horváth. Pare a descrie și experiența de viață a Mártei, un neurochirurg ajuns la vîrsta de mijloc, care alege să se întoarcă din New Jersey la Budapesta, după aproape douăzeci de ani. Pentru un bărbat, după cum intuiește directorul spitalului care o angajează, care știa că era foarte apreciată peste Ocean și că, teoretic, nu ar fi avut nici un motiv pentru a reveni acasă.

Din discuția pe care Márta o are cu terapeutul ei aflăm că, cu cîteva luni în urmă, cunoscuse pe cineva la o conferință din SUA, un alt doctor legat de care a fost convinsă, încă de dinainte de a-i vorbi, că pe el l-a căutat toată viața. Chiar dacă nu ar fi putut spune pe loc că asta este dragoste, la 40 de ani putea ști cu certitudine că nu a mai simțit așa ceva înainte. Au petrecut ziua împreună și, fără a schimba numere de telefon, și-au dat întîlnire peste exact o lună, la ora 5 după-amiaza, la piciorul din vechea Pesta al Podului Libertății. El, însă, nu a mai venit. Cînd l-a căutat la spital, nu a recunoscut-o. 

Pînă și femeile deștepte fac lucruri stupide, crede vechiul profesor al Mártei, dar aș spune că acest film este, mai degrabă, unul despre curaj, acel curaj care face lumea să se învîrtă. O femeie aflată la jumătatea drumului a înțeles că o șansă ratată poate fi ultima care ți se dă, că „nimic de pierdut” înseamnă și „totul pentru a cîștiga”, că uneori lucrurile ies din a doua sau a treia încercare, dacă faci ce ține de tine. Deja și-a dat întîlniri la care nu s-a mai dus sau la care nu a apărut celălalt, ori a venit și a stat puțin, ori a ajuns și a rămas vreme lungă; a făcut multe călătorii cu avionul în speranța că va găsi ce caută sau, din contra, pentru a uita; nu a răspuns la telefon sau a sunat prelung la numere rămase nealocate; a alergat după taxiuri, a sărit din ele, a plîns sau a dansat pe stradă; a schimbat țări, orașe și locuri de muncă pentru o chimie despre care în unanimitate se spune că nu poate dura; a mințit voit sau de nevoie și a comis erori, cu cele mai bune intenții. A închiriat un apartament numai pentru că fereastra dădea unde trebuie, ca Márta, despre care proprietarul presupune, după ce o măsoară din priviri, că a venit cu siguranță acolo să răvășească existența cuiva.

Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată
Pregătire pentru a fi împreună o perioadă nedeterminată

Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu. Personajele imaginare ne însoțesc în fiecare zi, chiar dacă uneori pe cealaltă parte a drumului, pas cu pas, pînă cînd coborîrea lor în realitate aproape că nici nu mai contează. Așa cum și din amintiri rămîn cu noi senzațiile, nu faptele. E o anumită tandrețe în felul în care cadrele sînt alese și curg în acest film, nimic nu e strident sau în plus, de la început pînă la ultimele cinci minute fabuloase, iar Budapesta în sine este un partener în dansul dintre real și imaginar.

Într-unul dintre desenele bizare pe care terapeutul i le arată Mártei, ea vede un personaj de sex nedefinit purtîndu-și inima cu totul în afara corpului, în fața lui. Abia după 40 de ani avem acest curaj de a ne sfîșia pieptul în două și, fără să ne pese de ridicol, de a umbla cu inima la vedere, de parcă ar fi o broșă fără apărare. Învățăm că nu există emoții greșite, ci doar unele ceva mai greu de dus. Că începem să cîștigăm cînd îl transformăm pe „din cauza” în „datorită” și că, în fond, nu e nimeni „de vină” pentru nimic. Că e decisiv felul în care alegem să ne spunem povestea, dar că ea este mereu importantă pentru că noi contăm. Orice procent de reușită mai mare ca zero ne convine, ne agățăm de el și așa ajungem la mal, cu răsuflarea tăiată. 

Pulsul lumii bate altfel de la jumătatea vieții, plin, neacoperit de zgomotele de fond. Celor mai tineri le-aș spune că se îndreaptă în direcția bună – uneori, dacă ești nu foarte norocos, cît, mai degrabă, extrem de curajos, personajele din mintea ta coboară în realitate, pentru o perioadă nedeterminată, traversează drumul și te întîlnesc în locul potrivit, la ora stabilită. Și știu cu certitudine asta pentru că mi s-a întîmplat.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Inima rezistă mai mult
Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării.
image png
Lecția portugheză SAAL
Inovațiile metodologice ale SAAL, cum ar fi implicarea arhitecților în dezvoltarea comunitară
Zizi și neantul jpeg
Masa cea lungă
Pentru că viitorul era incert sau, dimpotrivă, înfiorător de cert în stagnarea lui.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Schimb de mame sau despre cum arată România
Trăim în continuare într-o țară foarte săracă
E cool să postești jpeg
Mai avem nevoie de profesori?
Este trecut cu vederea, în mod grosolan, faptul că această grevă a profesorilor, pentru drepturile salariale, este făcută tocmai în interesul copiilor.
Theodor Pallady jpeg
Cine este Hieronymus Bosch?
Hieronymus Bosch va rămîne atîrnat în muzeele altora, în vreme ce detectivii romanelor noastre polițiste vor purta neverosimile patronime neaoșe...
p 20 Gianfranco Ravasi WC jpg
O biografie în cruce
„Biografia lui Iisus” ţine mai ales seama de expresivitatea internă a Evangheliilor.
p 24 A  Manolescu jpg
Cu ochii-n 3,14
De fiecare dată cînd văd cîte un om pe stradă cu Dilema veche în mînă mă bucur de parcă m-aș întîlni cu un cunoscut. Încă nu-i salut, dar le zîmbesc. (A. M. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Colecționarii de momente
Adun într-un colț de memorie momente aparent obișnuite, care mie îmi spun o poveste.
Zizi și neantul jpeg
Vechi obiceiuri (ne)sănătoase
Diferența dintre ea și Emma Bovary era că Tincuța știa, exact, granițele dintre lumea visării și cea a vieții de toate zilele.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Doar o plimbare prin cartier
De vreo două luni încoace, mi-am făcut un obicei – indiferent de vreme, în fiecare dimineață pe la ora 9, ies la o plimbare prin cartier.
E cool să postești jpeg
Sfîntul Grobian al politicienilor
Însă, dacă erodează încrederea cetățenilor, politicienii sînt ei înșiși cei care vor cădea în această groapă.
p 20 Carol cel Mare WC jpg
Creștinismul carolingian, între cultură și politică
Ei au introdus astfel o concepţie despre rolul religios al suveranului, care nu a încetat să fie revendicată mai tîrziu.
foto BTC DV bis jpeg
Credința ca experiență
E un mister al libertății, căci fiecare în conștiință poate spune de ce deschide sau de ce nu.
p 22 WC jpg
Pascalia, piatră de poticnire?
Tema este delicată și necesită explicații extinse pentru a înțelege cîștigurile, pierderile și riscurile unui demers de schimbare a Pascaliei.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Habar n-am dacă așa ceva poate fi socotit un experiment reușit sau nu.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Schimbări și obișnuințe
Dacă nu ieși din casă nu se întîmplă nimic nou.
Zizi și neantul jpeg
Familie și mese
Am crescut, prin anii 1970, cu o definiție mai curînd Disney a familiei.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Copilul care recită poezia
Bine că măcar poeziile de slavă și preamărire au dispărut, însă nu se știe pînă cînd.
p 20 Kemal Kili‡daroglu WC jpeg
Pluralism religios: democratul turc şi monarhul englez
În Europa larg secularizată, monarhul englez a celebrat Polul divin şi universalitatea iradierii lui.
Theodor Pallady jpeg
Populus Dei
„Mediile bisericești înalte" au văzut în simpla adunare a laicatului un soi de reformă protestantă!
P2000594 1 jpg
Mai, RDW și București
RDW reușește, în fiecare an, să aducă în lumina reflectoarelor un număr impresionant de artiști, designeri și arhitecți
E cool să postești jpeg
Ne pierdem copiii?
„Noi, adulții, sîntem cei care dăm exemplu copiilor, iar azi acest exemplu e cel mai rău imaginabil cu putință.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
● Urmăriți derularea scandalului „The Romanian deal” în care e implicat fiul (cam pușlama, după părerea mea) președintelui Biden. Vor ieși la iveală lucruri incredibile! (S. V.)

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.