Italia, pe drumuri

Publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Fiind o mare iubitoare de căldură, mai exact un om căruia mai tot timpul îi este frig și care își pune rapid o haină în plus cînd soarele termină de apus, am ales sudul Italiei drept destinație prietenoasă de vacanță, taman în cea mai secetoasă lună din an, pentru aproape zece zile. Culmea, problema nu au fost nici un moment gradele năucitoare din termometre. A ajunge și, mai ales, a mă întoarce din Sicilia s-au dovedit a fi marile provocări.

La plecare, ușor previzibil dată fiind situația din aeroporturi în ultima perioadă, zborul a fost întîrziat, întîi sub limita de trei ore după care se pot cere despăgubiri, apoi peste, pînă aproape de miezul nopții. La Otopeni, am fost mutați de la o poartă la alta de trei ori, pînă am ajuns de unde plecaserăm. La fiecare coadă nou-formată, oamenii, mulți dintre ei cu copii mici, erau din ce în ce mai nerăbdători și mai nervoși. Un domn ușor depășit de situație, care împărțea apă și croissante, ne-a spus la un moment dat că există posibilitatea ca zborul să fie anulat. Din fericire n-a fost așa și, către 2 noaptea, aterizam în mult-visata Italie. A trebuit să comunicăm întîrzierile la locul de cazare din Catania și rămăsese că vom ridica cheia de la cameră dintr-o cutie cu cifru aflată la poartă. După vreo două încercări nereușite de a comanda taxi într-o aplicație, l-am luat pe primul care ne-a ieșit în cale în aeroport. La adresă am ajuns cu bine, am luat cheia, am intrat. Pensiunea era foarte frumoasă, exact ca în poze. Cu un mic obstacol: nici pe cheie, nici pe ușile de la parter sau etaj, identice, nu exista vreun număr. 

Fiind aproape 3 dimineața, nu ne-a mai răspuns nimeni la numerele de contact de la cazare pe care le aveam. După o altă cercetare amănunțită a cheilor, ne-am dat seama că singura șansă de a prinde cîteva ore de somn în acea noapte este să încercăm, pur și simplu, ușă cu ușă, unde se potrivește cheia. Înainte, am ascultat atent, cu urechea lipită de lemn, orice putea fi clasificat drept sunet de viață. Am trecut de o ușă din spatele căreia părea să se audă un televizor în surdină și am introdus cheia, tremurat, în ceva ce mie mi s-a părut a fi o ușă compatibilă. Ghinion, nu se potrivea. Am coborît rapid la parter (eram la etaj pentru că, pe site, camera părea să aibă și o terasă) și, spre marele nostru noroc, a doua ușă probată mișelește s-a dovedit a fi cîștigătoare. Cele cîteva secunde în care am observat pereții albaștri și, mai ales, faptul că nu doarme nimeni în pat au durat o eternitate. În continuare credem că acea cheie ar fi deschis toate ușile, dar că prima dată nu am avut eu destul curaj să o învîrt în broască.

Insula Ortigia (foto: A. Docea)
Insula Ortigia (foto: A. Docea)

În ciuda zilelor toride, Sicilia este minunată și poate fi străbătută ușor cu trenul sau cu mașina. Catania, unde îmi imaginam că nu e mare lucru de văzut, m-a uimit prin arhitectura clădirilor, amfiteatrul roman și cele cîteva palate, cu un mare plus pentru zona de plajă unde ți se pare că înoți taman către Etna. Vulcanul s-a supărat un pic și a scos un fum negru exact în seara zilei în care am urcat noi. Femeie capricioasă, ca să citez ghidul nostru. Siracuza mi-a plăcut cel mai mult, insula Ortigia cu al său Castel Maniace, în special. Mă așteptam, la fiecare străduță care ajungea pînă la mare, să o văd trecînd inconfundabil pe Malèna lui Giuseppe Tornatore, vulnerabilă și încrezătoare, în același timp.

Duminică, pe 16 iulie, seara, am văzut la știri că terminalul A din aeroport a fost distrus de un incendiu provenind, cel mai probabil, de la sistemul de aer condiționat. Luni am aflat că aeroportul din Catania va fi închis pentru trei zile. Noi trebuia să ne întoarcem în România marți, prin urmare și zborul nostru era anulat. După o îndelungă așteptare la telefon, firma de zbor low-cost, care nu opera pe Palermo, celălalt aeroport din Sicilia, ne-a dat două opțiuni de schimbare a biletelor: fie Napoli, care era mai aproape, peste încă trei zile, fie Roma, miercuri. Am ales Roma, gîndindu-ne că nu ne va fi greu să ajungem acolo. Ne-am înșelat un pic și nu am anticipat corect numărul de turiști care urmau să facă exact același lucru. 

În gara inundată de căldură era un adevărat Turn Babel, se țipa în toate limbile, copiii și adulții își pierduseră răbdarea deopotrivă, se stătea la cozi și pe trolere uriașe. Am încercat să cumpărăm bilete online, dar, pînă să introducem datele, ele dispăreau sub ochii noștri. Am constatat că singura variantă rămîne autocarul, pe care, din motive de rău de mișcare, țineam să-l evităm. După ce am găsit doar o cursă directă de noapte, de peste 12 ore, la care ne-am gîndit că nu vom rezista, am căutat ceva cu escală și am reușit să prindem o combinație de autocar cu feribot și tren care avea să ne ducă, precum toate drumurile, la Roma, unde eu nu mai fusesem încă. A depista autogara potrivită a fost o altă provocare în Catania cea nevorbitoare de engleză. Existau nu mai puțin de patru autogări în aceeași zonă și, după ce ne-am învîrtit aproape o oră, am aflat în sfîrșit că autocarul de la firma noastră ne va lua direct de pe trotuar.

Noaptea de după cea mai caldă zi din an în capitala italiană a fost animată și magică. În urma noastră, perioada în care aeroportul din Catania a rămas închis s-a prelungit, doar terminalul C fiind parțial operațional, și mai multe companii aeriene și-au anulat zborurile către Sicilia pînă în august. Scriam, nu demult, că obstacolele care apar pe drum sînt, de fapt, povestea. La concluzia asta ajungi însă după ceva timp, după ce trec oboseala și frustrarea, niciodată înainte. Mi-am dat seama că vremurile tinere în care plecam în city break cu 100 de euro la mine și fără asigurare de călătorie au cam apus și că, odată ajunsă la destinație, nu mai sînt atît de dornică să bifez cît mai multe obiective turistice. În Italia, însă, m-aș întoarce oricînd.

Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)

Adevarul.ro

image
Descoperirea terifiantă făcută de arheologi în casa lui Hermann Goring, prietenul lui Adolf Hitler: „Am fost complet șocați“
Schelete înfiorătoare, cu membre lipsă, au fost găsite în „Bârlogul Lupului", unde a locuit cândva un apropiat de top al lui Hitler.
image
Obiceiul care îți „omoară” încet, dar sigur, relația amoroasă: „Este dificil de ignorat răul pe care îl poate face”
Obiceiul de a naviga seara pe rețelele de socializare ar putea fi fatal - cel puțin pentru viața ta amoroasă.
image
Descoperire „incitantă” a unui material care poate stoca gazele cu efect de seră
O nouă descoperire făcută de oamenii de știință ar putea rezolva una dintre cele mai apăsătoare provocări cu care se confruntă omenirea. Este vorba de un tip de material poros care poate stoca dioxidul de carbon, relatează Sky News.

HIstoria.ro

image
Cuza, în umbra masoneriei?
După 1990, multe dintre subiectele considerate tabu în epoca anterioară au început să fie discutate în societatea românească și, foarte des, în registrul senzaționalului.
image
Bătălia Atlanticului - decriptarea codurilor de transmisii ale submarinelor germane
Planificatorii ambelor părți aflate în conflict au realizat rapid că al Doilea Război Mondial va fi câștigat sau pierdut de cel care domină Oceanul Atlantic.
image
Povestea savanților Louis Pasteur și Victor Babeş
Povestea de azi îi are ca ”eroi” pe cei doi renumiți savanți legați de o pasiune comună: cercetarea științifică.