Între profesor şi elev

Publicat în Dilema Veche nr. 418 din 16-22 februarie 2012
Bucurii uitate jpeg

„Profesorul trebuie să fie coerent, să aibă un discurs clar, să nu facă greşeli de gramatică, să nu ridice tonul, de asemenea trebuie să ştie cînd să fie diplomat şi cînd să fie autoritar. Deci abilităţile de comunicare sînt foarte importante.“ (declaraţia unui elev de liceu, cuprinsă în studiul de diagnoză „Relaţia profesor-elev şi barierele de comunicare în procesul de educaţie“).

Am două veşti bune. Prima veste bună: Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“, coordonatorul proiectului european „Competenţe în comunicare, performanţă în educaţie“, a finalizat studiul de cercetare asupra barierelor de comunicare în procesul de educaţie, în relaţia dintre profesor şi elev. Studiul a fost realizat de un grup de şapte psihologi şi sociologi coordonaţi de Delia Goia şi s-a desfăşurat în trei mari centre universitare: Bucureşti, Cluj şi Iaşi. Profesori din învăţămîntul preuniversitar, elevi de gimnaziu şi de liceu şi părinţi au fost solicitaţi să-şi exprime opiniile cu privire la rolul comunicării în educaţia şcolară, în chestionare sau în cadrul celor 21 de focus grupuri formate.

Concluziile care se desprind din rezultatele studiului justifică pe deplin scopurile proiectului european amintit mai sus: există diferenţe mari între imaginea pe care profesorii o au despre rolul comunicării şi aşteptările elevilor de la dascălii lor. Studiul mai cuprinde informaţii extrem de interesante despre felul în care profesorii şi părinţii din Muntenia, din Moldova sau din Transilvania văd dialogul profesor-elev. Opiniile sînt diferite, cei din Muntenia consideră, spre exemplu, că elevii sînt excedaţi de multitudinea de surse de informaţii – „Sursele de informaţii care-i bombardează din toate părţile îi determină pe elevi să nu-şi mai pună întrebări. Nu-şi mai pun problema de ce un anume lucru este aşa, şi nu altfel“, în timp ce profesorii din Ardeal sînt preocupaţi de rolurile pe care le au de jucat în sala de clasă: actor – „unul de-al lor care le transmite informaţii uneori aride într-o formă ludică, pe care ei o primesc mai uşor“, regizor – „să se retragă în spatele clasei, să le dea de lucru şi să-i lase să lucreze monitorizîndu-i (să vorbească mai puţin la oră şi să-i lase pe ei mai mult)“ sau spectator – „să valorifice lucrul, să-i încurajeze şi să corecteze“. În replică, iată cîteva dintre calităţile unei bune comunicări enumerate de elevi: „abilitatea de a se înţelege cu copiii şi de a fi apropiat de ei […], de a fi blînd, deşi şi strict... şi amuzant pentru ca fiecare să… înveţe… nu neapărat să înveţe, să fie atras de acea materie şi să înveţe, să explice bine şi mai uşor… nu complicat“; „Să fie clar, coerent, astfel încît elevul să înţeleagă ce vrea profesorul de la el“ (elev gimnaziu); „Mie îmi place ora de matematică pentru că uneori doamna profesoară de matematică îşi deschide sufletul“.

Şi cea de a doua veste bună: e drept, concluziile raportului nu sînt foarte roz. Dar de undeva trebuie început. Aşa că membrii implicaţi în desfăşurarea proiectului „Competenţe în comunicare, performanţă în educaţie“ au elaborat, pe baza datelor obţinute din acest studiu, un program de formare pentru cadrele didactice, care începe în 17 februarie.

Sigur, aşteptările cu care porneşti la un astfel de drum nu pot fi enorme. Dar ceva-ceva poate fi schimbat: o prejudecată, un iz de oboseală sau de indiferenţă, o replică nepotrivită, dar la îndemînă, un elev dezinteresat, o materie imposibilă, niscaiva rezultate proaste la bacalaureat…

Maria Iordănescu este psiholog.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Cînd v-ați simțit singuri ultima dată?
Te poți simți însingurat într-o mare de oameni, dacă relațiile cu ei nu sînt potrivite.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cum se pleca în State în anii ’90?
Astfel, exemplele pot continua, căci românul, odată ajuns cetăţean american, face tot posibilul să-şi uite limba şi obiceiurile, dar năravurile şi le păstrează.
E cool să postești jpeg
Vînzătorul nostru, stăpînul nostru
Rămîne însă o întrebare: politețea, grija, respectul sînt oare condiționate de bani sau derivă din calitatea umană?
p 20 jpg
Incultură religioasă şi incultură universitară
Numeroasele miniaturi ilustrative preiau, alături de modele musulmane, imagistică de tip budist chinez şi creştin bizantin.
Theodor Pallady jpeg
Un iluminist evreu în Țara Românească
Cronica relațiilor dintre români și evrei a fost uneori armonioasă, alteori convulsivă și tragică, în funcție de contexte sociale, dinamici ideologice și evoluții geopolitice inevitabil fluctuante.
index jpeg 3 webp
Cîtă nefericire în urbea lui Bucur!
La noi, aici, în București și în anul de grație 2023, sub ce pictăm oamenii sfîșiați, absurd, de haite, pe cîmpurile năpădite de buruieni ale unui oraș care agonizează fără să o știe?
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cehoaica Vera Czernak n-a mai suportat infidelitățile soțului ei, așa că într-o zi a decis să se arunce de la balcon. A căzut exact peste soțul ei care tocmai se întorcea acasă. El a murit, ea a supraviețuit.
Cea mai bună parte din noi jpeg
„Ei fac din noapte ziuă ş-a zilei ochi închid”
După ce vorbeam, mă culcam la loc. Nu i-am zis niciodată, dar se pare că știa. Mai tare decît cronotipul (și decît majoritatea lucrurilor) rămîne iubirea, se pare.
Zizi și neantul jpeg
Dimineți de iarnă
Mă făcea să simt că pămîntul nu-mi fuge de sub picioare. Că lucrurile pot avea sens și pot fi la locurile lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
La munca de jos
Oare n-ar trebui, la vîrsta lor, să plece în niște excursii ca să vadă lumea, să-și cumpere autorulote cum fac pensionarii din Germania, să-și petreacă revelioanele prin insule cu o climă mai blîndă?
E cool să postești jpeg
Bătaia e ruptă de rai – chipuri ale răului
Grăitoare pentru acest comportament defensiv este, de altfel, și zicala românească „Bătaia e ruptă din rai”, în fapt, o legitimare a violenței.
p 20 WC jpg
Democrația și Biserica în secolul XXI
Așa cum participarea demos-ului la viața cetății e însăși democrația, participarea laicatului la viața Bisericii e însuși creștinismul.
„Voi cine spuneţi că sînt?“ O pledoarie jpeg
Benedict al XVI-lea
Aproape intactă mi-a rămas, după zece ani, amintirea ultimei slujbe pe care a prezidat-o la San Pietro, în Miercurea Cenușii.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
La știrile TV, imagini dintr-un supermarket și apoi opinia unei fete de la carne, despre cum mai merge vînzarea acum, după ce s-a încheiat iureșul sărbătorilor: „E foarte scăzută un picuț“. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Comoara e pretutindeni
Încerc să împing frica mult în fundul rucsacului, undeva între sacul de dormit și polarul de rezervă, amintindu-mi că o să fie vocală, dar n-o s-o las să conducă.
Zizi și neantul jpeg
Tache și cenușiul
Interesant e că pînă și în amintitrile mele culoarea paltonului său a rămas incertă: uneori mi-l amintesc gri, alteori negru.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Cabana Caraiman
Nicăieri nu am simțit un munte mai sălbatic decît la cabana Caraiman, simți hăul, abruptul, aproape de tine țopăie caprele negre.
E cool să postești jpeg
Seducția pesimismului
Seducția pesimismului e mare. Abandonul e mai facil decît lupta.
p 20 WC jpg
André Scrima şi „cerurile lumii”
A interoga şi alte tradiţii spirituale decît cea proprie, a percepe relaţia lor cu „cerul” să nu aibă oare nici o legătură cu credinţa, nici o legătură cu Dumnezeu? Să vedem.
Theodor Pallady jpeg
Nevoia unei revoluții a bunului-simț
Creștinii cu scaun la cap sînt primii care au datoria de a se delimita de această grotescă mistificare, chiar dacă au de ce să deteste fandoseala elucubrantă a taberei adverse.
index jpeg 3 webp
Dorință pentru 2023
Ar putea fi arhitecții convingători în a spune că putem salva natura începînd cu oamenii care suferă?
p 24 A  Damian IMG 4760 jpg
Cu ochii-n 3,14
● În a treia zi a acestui an, Greta Thunberg a împlinit 20 de ani. Și ce dacă? (S. V.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Zile din viața noastră
Spunea recent cineva din jurul meu că, în tinerețe, zilele trec repede, iar anii se duc greu.
Zizi și neantul jpeg
Timpul de dinainte
Ce ne-ar fi scos din sărite, probabil, altădată, atunci ne bucura. Sau măcar ne amuza. Nimeni nu voia să fie nici Scrooge, nici Grinch.

Adevarul.ro

image
Cea mai coruptă țară din UE. România, în top 3
Raportul Transparency International reflectă modul în care este percepută corupția din sectorul public din 180 de state și este făcut prin acordarea de puncte.
image
Un ieşean, obligat să plătească facturile unei case în care nu mai locuieşte de 8 ani
Un bărbat din Iaşi s-a trezit cu o surpriză neplăcută, când a aflat că trebuie să plătească facturile noilor proprietari ai casei în care nu mai locuieşte de opt anI. Acest lucru s-a întâmplat pentru că noii locatari nu au transferaT contractul pe numele lor.
image
Vietnamez filmat la Cluj cum jupoaie un șobolan. „Capturează ilegal și mănâncă tot ce mișcă” VIDEO
Un vietnamez a fost filmat în incinta unei fabrici din Cluj-Napoca pe când jupoaie șobolani. Clujeanul care a făcut publică filmarea susține că acesta face parte dintr-un grup de vietnamezi care vânează și mănâncă tot ce prinde: șobolani, păsări, iepuri.

HIstoria.ro

image
Reglementarea prostituției în București, la sfârșitul secolului al XIX-lea
Către finalul secolului al XIX-lea, toate tentativele întreprinse pentru a diminua efectele prostituției prin regulamente, asistență medicală și prin opere de binefacere nu dădeau rezultatele așteptate, mai ales în ceea ce privește răspândirea bolilor venerice.
image
Caragiale: un client râvnit, dar un cârciumar prost VIDEO
Caragiale: un client râvnit, un cârciumar prost
image
Anul 1942, un moment greu pentru Aeronautica Regală Română
Anul 1942 a însemnat pentru Aeronautica Regală Română, ca de altfel pentru toate forțele Armatei române aflate în zona de operațiuni, un moment deosebit de dificil.