Între prieteni

Publicat în Dilema Veche nr. 984 din 16 februarie – 22 februarie 2023
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg

Săptămîna trecută am fost la o petrecere, ceea ce mi se întîmplă arareori, o dată sau de două ori pe an. De ceva timp încoace, doar cuvîntul „petrecere” a început să-mi dea angoase, deoarece te poate arunca în neprevăzut și scoate din rutina ta sigură și confortabilă. Poate însemna o noapte pierdută, alcool și tutun în exces, iar a doua zi zaci, ești inapt, uneori chiar și a treia zi te resimți. Dar m-am dus, nu m-am putut abține, amfitrionul era dintre cei mai buni, în urmă cu zece ani, cînd eram și noi mai tineri organiza cele mai tari petreceri, Revelioane, chiar și petreceri „de resturi”, adică te chema și a doua zi ca să mănînci și să bei ce n-ai putut mînca și bea toată noaptea. Și să te dregi, desigur. Apoi s-a însurat, a făcut copii și cam gata cu organizarea petrecerilor. Așadar m-am îmbrăcat într-o rochiță, ceea ce nu mai făcusem de luni bune – în fond, era o petrecere! –, m-am machiat, m-am uitat în oglindă și am fost oarecum mulțumită, hm, parcă nu-mi arăt chiar vîrsta, poate că încă aș fi valabilă pentru petrecerile astea. Am luat un Bolt și am ajuns. 

Petrecerea s-a desfășurat în cea mai mare parte a ei într-o bucătărie, generoasă, e adevărat, dar așa se întîmplă cu oamenii de peste 40 de ani, se adună într-un spațiu intim în care să se poate vorbi și eventual fuma, oamenii de peste 40 nu mai au nevoie de săli uriașe în care să danseze, flirteze, nu mai vor să fie ca la nuntă, nu mai au energie să se mute vioi de la o masă la alta. „Petrecere” în sine devine un termen confuz, de fapt e mai mult nevoia de a se aduna și a petrece, e adevărat, un timp împreună. Mi-am propus să plec pînă la ora 12, neabțiguită, am plecat la două, ușor abțiguită, că așa e la petrecere, știi cînd vii, dar nu știi cînd pleci. Așa cum spuneam, aproape toți, cu o singură excepție, cred, o mică infuzie de tinerețe, eram oameni trecuți de 40 de ani. Pe cîțiva dintre ei îi cunoșteam de peste 15-20 de ani, nu-mi erau neapărat prieteni apropiați, dar erau oameni care mi-au fost mereu cumva aproape. Dar erau și necunoscuți – la vîrsta mea, asta e marea încercare, să cunoști străini și să te poți împăca cu ei în cele patru-cinci ore pe care le petreceți împreună. Sau cel puțin să nu-i detești, să nu-ți dai seama că au concepții despre viață diametral opuse față de tine, că sînt prea progresiști sau, dimpotrivă, prea conservatori, că sorb din vin sau se scobesc între dinți într-un anume fel care îți displace profund. Acum îmi dau seama că e foarte greu să-ți mai placă oameni noi după 40 de ani, deși, pe de altă parte, ai da orice să-i cunoști pentru că cercul tău e foarte strîmt și previzibil. „Străinii” se știau desigur cu gazda, o întrebare firească a fost, la un moment dat: de unde vă știți? Unul dintre ei îi era prieten din clasa a treia, pe al doilea îl cunoscuse la un curs de karate, un al treilea mi se părea extrem de cunoscut de undeva, dar nu știam de unde să-l iau. Așadar, sînt foarte încurcate căile prin care se adună oamenii. Și mai încurcate sînt cele prin care rămîn prieteni sau măcar „în legătură”. S-au vorbit multe – despre universități, dar și despre pisici, despre filosofie și călătorii, dar și bîrfe inofensive sau glumițe cu tentă sexuală, la fel de inofensive, care pot înviora, la un moment dat, atmosfera. Nici unul dintre noi nu a fost nici prea conservator, nici prea progresist, ne-am potrivit perfect, n-a fost nici un sîmbure de conflict, ceea ce mie mi-a dat un sentiment de ușurare, am ajuns să urăsc atît de tare conflictul și discuțiile în contradictoriu, încît prefer să nu mă mai întîlnesc cu nimeni, să mă închid într-o carapace la mine acasă, ceea ce fac de obicei. Oricum, toată lumea e plină de conflicte de tot soiul, important e să ai o seară agreabilă. 

Amfitrionul s-a depășit pe sine însuși, ca de obicei. Am ciugulit brînzeturi puturoase și tot felul de cărnuri fripte, ne dădea să ronțăim gulii, ne prepara ginuri fantastice și deschidea sticle de vin ca printr-o magie. Știți, la 40 plus, contează mult și mîncarea. Îmi amintesc petreceri de acum douăzeci de ani în care turnam în noi băutură ca înecații, orice sămînță, orice fistic erau excluse sau nu interesau pe nimeni, iar a doua zi ne era rău ca naiba. Acum plimbam între noi platourile, sticlele cu vin, toate calupurile alea de brînză în care înfigeai cu încredere un cuțit și la un moment dat am avut senzația că am ajuns într-o casă de hobbit. Știți, mie îmi place mult Tolkien și m-am simțit exact ca în seara aia în care au aterizat neinvitați piticii și i-au devastat bucătăria lui Bilbo Baggins, plănuind o călătorie. E momentul meu preferat din film, dar mai ales din carte, simt nevoia să-l recitesc cel puțin o dată pe an, pentru mine e definiția bunei dispoziții, într-un fel a bunei-cuviințe și, de ce nu, a prieteniei, înainte de o mare aventură. Dar pe noi nu ne aștepta nici o aventură, nu plecam împreună în acea simpatică gașcă ad-hoc să recuperăm comoara de la dragon, să trecem prin întîmplări care să ne unească sau să ne dezbine, cel mult luam cîte un Bolt sau un Uber care să ne ducă acasă, să ne trezim fiecare singur și oarecum mahmur între niște pereți ai noștri pe care îi cunoaștem atît de bine, să mergem pînă la primul Mega ca să ne luăm niște portocale sau un suc de fructe și să ne dăm seama că, din cauza marii petrecerii a lui Bilbo, avem o zi compromisă. Noroc că e duminică, iar luni va trebui să o luăm de la capăt cu rutina aceea sigură și confortabilă, petrecerea e deja undeva departe. În povestea lui Tolkien, piticii în căutare de aventură, după ce îi mănîncă lui Bilbo toată brînza, jamboanele și fructele, dar mai ales după ce îi beau toate rezervele de bere, devin melancolici, își aprind pipele și încep să cînte. Asta am făcut și noi sau cel puțin eu, un pic după ora douășpe, ora la care îmi promisesem că mă voi întoarce acasă neabțiguită. Am cîntat „De-ar fi să vii” a Mihaelei Runceanu, un șlagăr tîmpit pe care îl cînt uneori seara, în bucătărie, atunci cînd mă simt tristă. Ceilalți au și dansat pe cîteva melodii, mă rog, fiecare cu talentul lui, ce-i aia petrecere fără dans?

A doua zi, între cei patru pereți ai mei pe care îi știu de șapte ani atît de bine că le pot număra crăpăturile din tencuială, m-am trezit cu o stare specială și mi-am dat seama că eram cumva fericită. M-am tot întrebat: ce a fost atît de interesant la această petrecere de mi-a dat starea asta? Mîncarea, vinul? Petrecerea în sine? Nu. Poate faptul că am reușit să ne adunăm, că încă sîntem cît se poate de vii și oarecum în formă, dincolo de micile beteșuguri ale fiecăruia care nu au ieșit însă la iveală, dureri de șale, de stomac, palpitații? Poate faptul că nu am discutat despre job-uri, bani, război, cutremur, ce va urma, toate nenorocirile din lumea asta, că am fost în aceeași bulă, nu în cea de pe Facebook sau din alte rețele de socializare? Că am încercat să comunicăm într-un spațiu real, o bucătărie, să ne deschidem cumva unii față de ceilalți, ceea ce peste 50 de ani s-ar putea să pară o utopie? 

Avem din ce în ce mai puțini prieteni, mai ales cînd viața socială nu mai e atît de activă ca la 20 de ani. La 40 și un pic, eu sincer nu mai pot să pun mîna pe cineva și să zic cu încredere: ăsta mi-e prieten! În schimb, avem anturaj, cunoștințe, amici ocazionali, colegi de breaslă și, în cel mai bun caz, oameni despre care putem spune „îl știu, îmi place, îl respect”. Mi-aș petrece cîteva ore cu el, din cînd în cînd. Și cred că, pînă la urmă, asta e un soi de as good as it gets, cam tot ce poți obține, dovadă supremă de prietenie. Și mai avem ceva noi, cei din generația mea – nu ne-a părăsit încă dorința asta pe care cei mai tineri o consideră deja ciudată și penibilă, de a ne întîlni și în viața reală. Chiar dacă nu avem prea multe în comun, ne putem transmite unii altora indirect un soi de afecțiune și de căldură. Cînd am plecat de la petrecere, afară erau minus opt grade și fulguia ușor, dar m-am simțit ca o pătrățică de ciocolată care se topește la soare, deși de cînd cu dieta am terminat-o cu dulciurile, nici măcar n-am gustat din ecleruri. Aproape că uitasem că sînt un om cald și solar. Și rătăcind în drum spre casă prin Bucureștiul înghețat, mi-am amintit din nou povestea lui Bilbo și a piticilor și am simțit ceea ce orice erou de poveste simte în schemele narative ale americanilor, a call of adventure, adică chemarea aventurii.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.

Adevarul.ro

image
„Capra cu trei iezi“, locul 1 pe Netflix. Publicul fie îl iubește, fie îl urăște: „Un film ce n-ar fi trebuit să existe“ FOTO
La fel ca alte pelicule românești lansate pe platforma de streaming, producția horror „Capra cu trei iezi“ a împărțit telespectatorii în două tabere.
image
Cele mai romantice zodii. Te vor face să te simți cea mai iubită persoană
Oricine își dorește să iubească și să fie iubit, însă unele persoane sunt capabile să ofere iubire peste imaginația partenerului. Nativii acestor patru semne zodiacale sunt considerați cei mai romantici.
image
Vremea se schimbă radical: un val de aer polar lovește România. Ce ne așteaptă: unde se anunță viscol și îngheț
Schimbare radicală a vremii. De astăzi, aerul tropical din nordul Africii va fi înlocuit treptat de o masă de aer rece, polar, dinspre nordul Europei. Se anunță frig neobișnuit, îngheț la sol și ninsori.

HIstoria.ro

image
Basarabia în anul 1917. Atunci când Unirea nu se întrevedea
Colapsul economic cauzat de starea de război, criza alimentară care a debutat în toamna anului 1916 și tensiunea politică crescândă au creat o situație explozivă în Imperiul Rus, care a culminat cu răsturnarea autocrației țariste, în urma Revoluției ruse din februarie 1917.
image
Populația Bucovinei în perioada stăpânirii austriece
În perioada stăpânirii austriece s-au modificat substanțial atât structura etnică, cât și cea confesională a populației din Bucovina, iar efectul cel mai nefast a fost asupra populației românești.
image
Cauza morții lui Ludwig van Beethoven, dezvăluită de un studiu ADN / VIDEO
Examinarea unor mostre de ADN, extrase din câteva șuvițe de păr ale lui Ludwig van Beethoven, a dezvăluit cauza morții legendarului compozitor german.