Inima rezistă mai mult

Publicat în Dilema Veche nr. 999 din 1 iunie – 7 iunie 2023
Cea mai bună parte din noi jpeg

Există felurite explicații cu care vin rapid cei care amînă pînă în ultimul moment să facă un lucru. Unii se frămîntă vreme îndelungată în căutarea abordării potrivite, alții nu se simt în stare să rezolve problema respectivă, dar pînă la urmă nu au încotro, alții cred cu tărie că se descurcă mai bine sub presiunea timpului, alții sînt, pur și simplu, dezorganizați. Așa că „procrastinează”, ca să folosesc termenul cel mai vehiculat în zilele noastre.

De îndată ce am terminat liceul și am intrat în sistemul universitar, obiceiul meu de a împărți sarcinile școlare pe zile a dispărut cu desăvîrșire. Prima facultate pe care am început-o, Informatica, nu prea mi s-a potrivit și am crezut că acesta este motivul pentru care las totul pentru sesiune și nu particip la lucrări și examene parțiale, care mi-ar fi ușurat munca. A doua facultate, Jurnalismul, la care am ajuns din pasiune și în ideea că ar putea fi drumul de urmat, m-a găsit învățînd pentru examene tot în nopțile de dinainte. La majoritatea m-am prezentat fără să dorm deloc și citind pînă în ultimul moment. Maică-mea îmi tot spunea că, într-o bună zi, „o să mi se înfunde” cu sistemul ăsta nociv, dar faptul că funcționa și luam note mari mă făcea să nu-mi doresc să schimb ceva. Sigur că vîrsta de atunci, jumătate din cea de azi, venea cu rezerve de energie pe care nu le-am conștientizat decît după ce, încet-încet, n-au mai fost.

Cît timp am prezentat în TVR o emisiune săptămînală, care era luni dimineața, o pregăteam în mare parte duminică noaptea. Dormeam cel mult două ore, iar la 5, în zori, plecam spre televiziune pentru machiaj și probele de studio care precedau emisia în direct. Cînd ajungeam, luam de la un automat un energizant și așa îmi începeam ziua. Invitații erau chemați din vreme și aveam o săptămînă întreagă la dispoziție să mă organizez – cu toate astea, pînă în ultima zi nu făceam nimic. La fel ca în sesiunile din studenție, îmi promiteam mereu că, data viitoare, voi proceda „normal”.

Colaborările cu revistele, care veneau pe lîngă munca din televiziune, inclusiv cu Dilema veche, înainte să fiu angajată aici, se materializau tot noaptea. Dacă textul era lung, mă ținea scrisul pînă se făcea lumină afară și auzeam, unul cîte unul, deșteptătoarele vecinilor din bloc. Preferatele mele pentru muncă erau week-end-urile, ca și acum, de altfel, de asta cînd vreun prieten mă invita la o aniversare, petrecere, bucurie mă schimbam la față de parcă bietul om m-ar fi înjurat. Acceptam cu jumătate de gură, gîndindu-mă că iar voi face o noapte albă pentru că am lăsat un articol, pe care tot eu mă angajasem ferm că îl voi scrie, pînă-n ultima clipă. Ajungeam acasă mult după miezul nopții, îmi preparam o cafea tare și mă apucam de treabă. Acum, că mă gîndesc bine, cred că am mai multe nopți nedormite în viața asta decît cu somn la orele prielnice organismului și că am asistat la mai multe răsărituri, venite după o noapte de lucru, decît personalul de pe aeroport. Și încep să mă tem că, la vîrsta de mijloc de acum, o să primesc nota de plată pentru toate.

© Nenad Stojkovic / flickr
© Nenad Stojkovic / flickr

Am petrecut mult timp căutînd sfaturi de domesticire a procrastinării, ba chiar recunosc că le-am citit cu nesaț, sărind din link în link, taman cînd aveam un articol de predat și se făcuse deja noapte. Între altele, se recomandă să împarți o sarcină mai mare, care poate părea înfricoșătoare, în segmente mai mici și mai ușor de îndeplinit; să faci activitatea respectivă mai plăcută, eventual legînd-o de alte obiceiuri care te bucură; să încerci să elimini tot ce te-ar putea distrage, de la notificările de pe telefon la televizor sau la interacțiuni cu apropiații; să schimbi, dacă poți, locul din care lucrezi, să te muți în altă cameră, în grădină, în parc, într-o cafenea; să faci o listă cu tot ce ai reușit să îndeplinești din treaba cu pricina și să te răsplătești cumva pentru micile realizări.

La mine, mai nimic nu a funcționat pe termen lung, așa că, în prezent, nici nu-mi mai propun să schimb ceva. Mă întreb însă dacă nu cumva dau (și îmi dau) explicații de genul celor cu care am început articolul ca să nu recunosc că, de fapt, motivația nu mai e acolo. Că nu mai simt ca la primul articol, prima emisiune, prima carte. Ceva s-a domolit, s-a uzat, s-a pierdut printre degete, s-a rătăcit pe traseu. Poate e omenește să fie așa și avem mereu nevoie de alte și alte motivații, care să facă lucrurile mai ușor de dus.

Între „ancorele” mele se află un serial cu medici pe care îl urmăresc în fiecare vineri, de aproape două decenii, ca și cînd toate cele din viață, bune și rele, nu mi s-ar fi întîmplat încă. Într-un episod se vorbea despre cum corpurile noastre nu pot funcționa prea mult fără oxigen. Creierul și inima tolerează o perioadă limitată pînă cînd celulele lor încep să moară – mai puțin de 5 minute pentru creier, cam 30 pentru inimă. Îmi place metafora acestui fapt biologic legat de care, cu siguranță, medicii au explicații științifice și bine documentate. Multă vreme după ce creierul ne trimite semnale disperate că „o să ni se înfunde” cu stilul ăsta de viață, inima mai trage încă. Și, uneori, ne scoate la liman. Inhalăm cu poftă aer și sărim în apă din nou.

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

487804244 971291255190899 2432648768082338358 n jpg
Un șofer beat a vrut să-i mituiască pe polițiști cu un porc pe care-l transporta pe bancheta mașinii. Bărbatul a fost condamnat
Un șofer beat a încercat să-i mituiască pe polițiști care l-au oprit. Le-a oferit bani sau un porc. Animalul se afla în interiorul mașinii, nu în portbagaj, ci pe bancheta din spate. Șpaga cu slănină a fost refuzată de polițiști, iar bărbatul a fost condamnat.
politist timisoara furt webp
„Se va pensiona relaxat”. Un sindicalist critică lipsa de reacție a Poliției Române în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv
Președintele Sindicatului Europol Neamț, Ioan Cănărău, critică lipsa de reacție a șefilor din Poliție în cazul comisarului Viorel Tilcă, arestat preventiv după ce a organizat şi participat la petreceri unde se consumau droguri.
mihail neamtu FOTO Mediafax
Mihail Neamțul își pune cenușă în cap. „Sunt, așadar, «un derbedeu» și pledez vinovat”
Deputatul Mihail Neamțul a răspuns, după ce a fost criticat în spațiul public pentru limbajul vulgar folosit la adresa celor care l-au făcut „putinist”.
naarden jpg
Orașe din Europa construite în formă de stea. Atrag ca un magnet vizitatori din întreaga lume
Cândva, aceste locuri erau fortărețe impenetrabile, care protejau regiuni, sau chiar țări întregi! Astăzi, ele sunt destinații turistice spectaculoase, care reușesc să atragă vizitatori din întreaga lume! Mai precis, este vorba despre orașele-stea, care se găsesc în mai multe țări din Europa.
Atacul ucrainean în regiunea Kursk continuă FOTO Profimedia
„A fost șantaj”. Ucraina a atacat regiunea Kursk folosind tehnică furnizată de aliați și a încălcat încrederea SUA
Operațiunea Ucrainei în regiunea Kursk a fost percepută de partea americană drept o încălcare gravă a încrederii, însă Washingtonul nu a renunțat la sprijinul său, pentru a nu risca moartea a mii de soldați ucraineni aflați deja pe teritoriul Rusiei, scrie New York Times.
horoscop jpeg
Horoscop luni, 31 martie. Nativii unei zodii au parte de anumite oportunități și schimbări, în timp ce alții au de luat o decizie importantă
Horoscopul zilei de luni, 31 martie 2025, vine cu anumite oportunități pentru nativii unei zodii, în timp ce alții au de luat o decizie importantă. Lorina, astrologul Click!, a realizat predicții complete pentru fiecare zodie.
pedicuta istock jpg
Planta medicinală menționată în Biblie. Detoxifică ficatul, tratează insomnia, reduce inflamațiile
Este o plantă destul de cunoscută, care crește chiar și în țara noastră. Cu toate acestea, nu foarte mulți români știu cât de utilă este, de fapt, pentru sănătate!
oana radu colaj facebook jpg
Cum a slăbit Oana Radu 13 kg în 20 de zile: „Singură și fără niciun ajutor!”
Oana Radu (31 de ani) e fericită pe toate planurile. Artista și-a anunțat recent admiratorii că a reușit să slăbească destul de mult în 20 de zile.
putin si tarul petru colaj adevarul jpeg
Putin, pe urmele lui Petru cel Mare. Cum s-a ridicat Imperiul Țarist pe cadavrele țărilor din jur, care i-au cruțat pe ruși la Stănilești
Rusia a devenit o mare putere începând cu secolul al XVIII-lea, când ascensiunea sa a fost legată de strategia țarului Petru cel Mare, printre altele și un excelent negociator. Arc peste timp, Vladimir Putin revine cu ambiții mari, iar „premiul” dorit de el e același: Ucraina.