Încurcături

Publicat în Dilema Veche nr. 974 din 8 decembrie – 14 decembrie 2022
Cea mai bună parte din noi jpeg

Cu mulți ani în urmă, cînd moderam în TVR o emisiune despre ONG-uri, am fost invitată la niște premii acordate inițiativelor caritabile și oamenilor care contribuie, prin investiția și energia lor, la schimbarea în bine a vieților celor din jur. Un moment bun pentru a-i cunoaște și a-i invita să colaborăm. Evenimentul urma să aibă loc la unul dintre ultimele etaje ale unui hotel mare din București, într-o sală de festivități. Am confirmat participarea și am ajuns mai repede pentru a schimba o vorbă înainte de decernarea premiilor. Se stătea în picioare la niște mese rotunde, iar lumina era destul de difuză. Invitații deja veniseră, mi-am luat un pahar și m-am oprit la o masă cu doi tineri înalți, zîmbitori, cu cămăși perfecte, vorbind o limbă pe care am ghicit-o a fi suedeză și care semănau amîndoi cu Alexander Skarsgård (înainte să fie atît de cunoscut). Am dialogat un pic în engleză și, cînd unul dintre ei a plecat să mai ia ceva de băut, mi-am dat seama că încăperea care se umpluse nu avea nicăieri nici o scenă. Muzica nu părea să se oprească și nimic nu anunța începerea prezentării unor premii, deși ora era cea stabilită. Cu siguranță, greșisem sala. Am ieșit val-vîrtej și, în fața lifturilor, am dat nas în nas cu organizatoarea care mă invitase și care se pregătea să închidă ușile de la locul unde ar fi trebuit și eu să fiu. S-a bucurat că mă vede și mi-a spus că mai există scaune doar în față, în primul rînd, unde nu venise ambasadorul Ungariei. Se și filma, deci a trebuit să stau dreaptă toată seara, fără uitat în telefon, poze, vorbit cu vecinii și alte distrageri. Dar a meritat, evenimentul în sine a fost reușit și animat.

Să tot fie un deceniu de cînd o prietenă bună m-a invitat la o petrecere cu promisiunea că îmi va prezenta pe cineva. Pe vremea aceea, eram într-o mică pauză de la o relație extrem de solicitantă și decisesem să urmez sfatul terapeuților care zic că iubirea potrivită este „ușoară” și că merită să le dau o șansă și domnilor pe care inițial îi consider plictisitori, nu totul e menit să ardă la intensitate maximă. Văzusem o singură fotografie pe Facebook cu pretendentul (nu aveam atunci mii de prieteni care să-și desfășoare viețile întregi în fața ochilor mei, cu vrute și nevrute), nu părea să semene cu Alexander Skarsgård, dar nici nu puteam judeca lucrurile în avans, după o poză. Am ajuns prima la petrecerea cu pricina, cît să îl prind venind, era cam slăbuț și mai scund decît mine (eu la vremea respectivă avînd destule kilograme în plus), dar îmi repetam în cap detaliat ce recomandaseră terapeuții. M-am alipit și eu grupului în care povestea, mai un zîmbet, mai o aluzie, devenise un „poate”. La ceva vreme după, dintr-o remarcă pe care a făcut-o, mi-am dat seama rapid: nu era el. Respectivul era un domn care venise acolo cu soția, iar cel pe care-l așteptam eu nu a mai sosit. Am luat-o ca pe un semn că îmi este menit să mă întorc la relația extenuantă, care, în scurt timp, a ars la intensitate maximă și kilogramele mele în plus.

Marele Gatsby (1974, regia J. Clayton)
Marele Gatsby (1974, regia J. Clayton)

Că tot am pomenit de terapeuți, o vreme am vizitat o doamnă extrem de pricepută, cu care abia începusem să mă destind, cred că eram la a treia ședință. Așteptam în hol cînd, de la ușa din capătul culoarului, a apărut o altă terapeută care m-a invitat înăuntru, grăbită. Mai fusesem la psiholog înainte, dar chiar să se schimbe omul nu mai pățisem. Departe de a mi se fi părut ceva ciudat, la vîrsta parțial necoaptă de atunci, m-am gîndit că poate sînt un caz atît de complex și de nemaiîntîlnit că trebuie să discute cu mine toți, prin rotație, așa că am luat-o de la capăt cu povestea încurcăturii amoroase a momentului. După un sfert de oră, o văd pe respectiva că se albește la față. „Vai! Nu sînteți la mine! Așteptam o clientă care vine azi pentru prima dată și am crezut că dumneavoastră sînteți!” Cred că făcusem eu o referire la ședințele precedente și așa și-a dat seama, cert este că ne-am întîlnit toate patru în hol: noi două, terapeuta mea și domnișoara care venise, iar altceva decît să rîdem nu am avut ce să facem. Am asigurat-o pe adevărata mea psiholoagă că, chiar dacă am pierdut 20 de minute, pentru mine nu este o problemă să vorbesc de două ori mai repede și ne vom încadra perfect într-un ceas.

În concluzie, zic să tratați cu un pic de precauție schimbarea peste noapte a terapeutului, nu sîntem într-un episod dintr-un serial în care este înlocuit brusc un personaj. Cei care mai organizează aniversări ar trebui să inaugureze purtarea ecusoanelor cu nume și stare civilă (și, dacă se poate, și cu cine e căsătorit respectivul) – ar ajuta persoanele singure să țină cîrma mai bine în aceste ape suficient de mofturoase. Ce nu-mi iese însă din cap este ideea că a descinde îmbrăcat frumos la petreceri dichisite unde nu ai fost invitat, în marile hoteluri din București, mai ales odată ajuns la vîrsta de mijloc, cînd pari a avea mai multă credibilitate, mimînd o ușoară preocupare, de parcă ar urma să decernezi sau să primești un premiu, poate fi un mod flamboaiant de viață. Le sugerez amatorilor, pentru bucuria privirii, consultarea în avans a listei evenimentelor organizate de Ambasada Suediei.

caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.
p 20 WC jpg
Proba gustului
Se susţine şi în Vechiul Testament, şi în Noul Testament, spunea Andrei Pleşu într-un curs de angelologie, că „omul e bine să aibă sare, adică să aibă gust bun...
p 21 WC jpg
Natura, industria și designul biofil
Mă refer la vegetația care urcă pe terasele zgîrie-norilor, într-un elan care amintește de literatura SF post-apocaliptică sau de imaginile.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Se știe, politicianul român vorbește colorat, dar cîteodată (pesemne ca să fie sobru) își restrînge paleta de culori. De curînd, într-o discuție la televizor, l-am auzit pe unul afirmînd despre un altul că „a spus negru pe alb“.
image png
Ce ne amintim și ce am uitat
Întoarcerea spre trecut, în încercarea de a-i recupera reperele, ar trebui să fie însoțită, așa cum au încercat s-o facă și organizatorii expoziției dedicate Monicăi Lovinescu, de sentimentul „aducerii aminte, înainte de a uita”.

Adevarul.ro

image
Calculele Coaliției. Independentul Cătălin Cîrstoiu la Capitală, împărțire politică la sectoare
Lunga căutare a Coaliției pentru un candidat care să-l învingă pe Nicușor Dan a luat sfârșit. Iar până la urmă, PSD și PNL par să se fi oprit la un independent, medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit în rândul Puterii pentru intrarea în cursa pentru Capitală.
image
Destinul crud al Arynei Sabalenka, al cărei iubit a murit azi-noapte. Și-a pierdut și tatăl, la aceeași vârstă
O veste-șoc a lovit-o pe jucătoarea din Belarus, chiar înainte de debutul în turneul de la Miami.
image
Româncă obligată de justiție să își trimită copiii în plasament în Marea Britanie
Curtea de Apel București a hotărât ca o mamă din județul Vaslui să-și trimită copiii în plasament în Marea Britanie. Femeia este acuzată de răpire internațională de minori de către serviciile sociale din Newham, Londra, care au sesizat autoritățile române.

HIstoria.ro

image
Cât de bogat a fost Nababul?
Gheorghe Grigore Cantacuzino s-a fălit cu bogăția acumulată de-a lungul întregii sale vieți şi ne-am aștepta ca testamentul său să reprezinte o confirmare a acestui fapt.
image
Politica văzută ca obligaţie în lumea bună
E greu de crezut, dar a existat și așa ceva. În epoca pașoptistă au fost revoluţionari care și-au pus averea și propria viaţă în joc pentru a-și promova idealurile politice.