În goana vieții

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
E cool să postești jpeg

Anul acesta, premiul Goncourt a fost decernat scriitoarei Brigitte Giraud, pentru romanul Vivre vite, însă decizia nu a fost nici ușoară, nici unanimă și nici lipsită de controverse.

În competiție au intrat opt romane, bătălia finală dîndu-se între Brigitte Giraud și Giuliano da Empoli, profesor de științe politice la Science Po și autorul cărții Le Mage du Kremlin, un roman aclamat încă de la apariție, deopotrivă istoric și politic, o frescă a societății din Rusia și o viziune romanescă a ascensiunii lui Vladimir Putin.

De ce juriul nu a ales să premieze romanul lui da Empoli, cu un subiect atît de actual și cu cronici atît de bune? După 14 runde de vot, juriul s-a împărțit, cinci dintre membri votînd pentru Brigitte Giraud, ceilalți cinci pentru romanul lui Giuliano da Empoli, pentru departajare fiind nevoie de votul președintelui Academiei Goncourt, Didier Decoin.

image

Un vot care a nemulțumit și l-a făcut pe scriitorul Tahar Ben Jelloun, unul dintre membrii juriului care s-au împotrivit acordării premiului pentru Vivre vite, să declare furios, după decernare, că juriul a comis o eroare acordînd premiul lui Giraud. 

„Decent ar fi să mă arăt solidar. Totuși, numai solidar nu mă simt în acest moment. Sînt foarte supărat, căci consider că s-a făcut o mare greșeală. Le Mage du Kremlin este o carte grozavă care reflectă vremurile pe care le trăim. Însă ne-am oprit la această carte, despre care nu pot să spun că este rea, nu am nimic împotriva Brigittei Giraud. Însă vorbim despre o carte minoră, fără scriitură“, a răbufnit Tahar Ben Jelloun.

De cealaltă parte, Didier Decoin, președintele Academiei Goncourt, a explicat de ce votul său a înclinat balanța în favoarea lui Giraud, al cărei roman este o „interogație autentică asupra destinului” și, intuind acuzele de corectitudine politică (ale celor care, de altfel, au și cîrcotit că „trebuia” ca anul acesta să cîștige o femeie), a ținut să precizeze că votul său ar fi fost același, chiar dacă romanul ar fi fost scris de un bărbat. Vorbind despre cartea lui da Empoli, Decoin a afirmat că, deși aceasta este excelentă, este mult prea ancorată în realitatea prezentă, pe care nu o prezintă într-un mod prea literar.

Subterana lumii contemporane

Citind cartea Brigittei Giraud m-am gîndit, pe de o parte, la declarația lui Tahar Ben Jelloun, despre actualitate, pe de alta, la cronicile și prezentările care i s-au făcut și care, în marea lor parte, o prezintă ca fiind o carte de „doliu” și o declarație de dragoste – nucleul fiind moartea soțului scriitoarei, în 1999, într-un accident de motocicletă. Totuși, pornind de la acest accident, cartea este mai mult decît o introspecție a suferinței, este o analiză socială, extrem de subtil mascată de narațiunea unei tragedii personale, a vremurilor pe care le trăim (iar din acest unghi, actualitatea ei este de necontestat, chiar dacă nu este ancorată în mod explicit în pandemii și războaie). 

Conceput ca o litanie obsesivă a condiționalului perfect – acel timp la care ne condamnă suferința, furia neputinței în fața destinului și mustrările de conștiință –, romanul este construit din 23 de capitole, fiecare dintre ele fiind cîte un scenariu retrospectiv care pornește de la chinuitoarea întrebare „Cum ar fi fost dacă…?”.

Exercițiul mental la care se supune autoarea, într-o încercare disperată de a găsi, fie și teoretic, un alt final, împletește astfel narațiunea unei vieți, de altfel, ordinare cu metehnele societății în care trăim: nevoia de adrenalină, dorința de a avea mai mult, afacerile la nivel înalt, care pot cauza tragedii la firul ierbii, ideologii care ni se cuibăresc în suflet, condiționîndu-ne pornirile firești, în numele unor sloganuri.

Punctul zero al declanșării tragediei este fixat, în acest exercițiu, în dorința Ei de a se muta într-o casă mai mare și mai frumoasă decît își permiteau. Cum ar fi fost dacă s-ar fi mulțumit doar cu apartamentul cochet în care locuia, pe deplin fericită, alături de familie? De ce a cedat presiunii sociale care a îmbătat-o cu nevoia de a avea o casă mai bună, care i-ar fi conferit un alt statut social, acea nevoie patologică de perfecțiune, de coolatitude, de depășire a condiției sociale? Pentru că lumea de azi nu doar judecă aparențele, dar ne obligă pe noi înșine să ne evaluăm în funcție de acestea. Mulțumirea de sine depinde în mare parte de admirația și chiar de invidia celor din jur. Cu cît ești mai „realizat” social, cu atît te simți mai realizat ca om. Iar această lume îți oferă toate mijloacele pentru a pica în plasa iluziilor. 

S-a lăsat ispitită de afacerile imobiliare: investițiile în case, pe care le cumperi, le renovezi, ca mai apoi să le vinzi în avantajul tău, doar ca să te relansezi în alte și alte investiții, nu erau doar o modă, a cărei victimă a căzut, orbită de adrenalină, ci și o hrană pentru ambiția ei personală de a parveni. „Mergeam la vizionări, îmi făceam vise, viața mea întreagă se învîrtea în jurul acelui loc perfect pe care aveam să-l obțin. Unul mai mare, mai luminos, mai confortabil. Ar fi trebuit să ascult acea mică voce dinlăuntrul meu care îmi spunea să nu părăsesc micul și confortabilul nostru cuibușor, nițel cam îngust, ce e drept, și cam modest, dar numai bun să locuiești în el. (...) Însă nu puteam renunța, din nefericire, chiar cu prețul unui efort supraomenesc. Și am făcut pactul cu diavolul.”

Acest „pact cu diavolul” se relevă în toată splendoarea sa retrospectivă, uneori frizînd absurdul, invocînd motive precum condițiile meteo („Dacă ar fi plouat în acea zi”), alteori obligații și cutume, mult prea înrădăcinate pentru a le mai putea ocoli (relațiile familiale), ajungînd pînă la contexte economice și ideologii sociale.

După ce își cumpără casa visurilor (ale ei sau ale societății?), își sună mama, ca să se laude, menționînd, cu un strop de mîndrie, că avea și garaj („De ce oare avem mereu nevoie să ne lăudăm părinților noștri?”), amănunt care a făcut-o pe mama grijulie, cu celălalt copil, să-și sune fiul, care urma să plece în vacanță și avea nevoie de un garaj unde să-și poată parca motocicleta. Cum ar fi fost dacă acest lung șir de întîmplări și coincidențe nefaste n-ar fi avut loc? Și, mai ales, cum ar fi fost „dacă Tadao Baba n-ar fi existat? Dacă acordurile economice de liber-schimb între Japonia și Uniunea Europeană n-ar fi fost semnate?”.

Căci în acest joc periculos de-a condiționalul perfect, vina principală, și poate cea mai rațională, îi este atribuită acestui Tadao Baba, un inginer japonez, constructor de motociclete, care a revoluționat istoria firmei Honda și care i-a intrat „prin efracție” în viață. 

„Cum aș fi putut să-mi imaginez că Japonia, o țară unde n-am fost niciodată, departe la zeci de mii de kilometri de centrul meu vital, îmi va decide soarta sau, mai degrabă, o va sfărîma, prin intermediul acestui inginer, unul dintre cei mai cunoscuți din lume, creatorul faimoasei Honda 900 CBR Fireblade, pe care o conducea Claude în ziua accidentului?”

Mergînd pe firul acestui lung chestionar, autoarea lansează întrebarea realității unei afaceri neclare: de ce acest tip de motocicletă, care fusese interzis în Japonia, considerat a fi mult prea periculos, a fost permis pentru export, iar țările din Uniunea Europeană au semnat acorduri comerciale pentru achiziția sa, urmînd ca abia în 2004 motocicleta să fie retrasă de la comercializare în masă, din cauza multelor accidente rutiere, fiind acceptată în prezent doar în competițiile sportive? 

Un alt capitol face referire și la ideologia feministă – cu o noapte înainte de accident, aflîndu-se la Paris, a ales să nu-și sune soțul, deși ar fi vrut s-o facă, în virtutea ideii că, în noua societate, femeia trebuie să-și manifeste independența printr-o autoimpusă indiferență.

„Ceea ce m-a împiedicat să mă ridic de pe canapea a fost un sentiment aparte, care creștea în mine de mai mulți ani, condiționat de epoca în care trăim, care spunea că tații trebuie să aibă un rol nou în familie. Voiam ca el să nu aibă nevoie de mine, de încuviințarea mea, de sfaturile mele în ceea ce-l privea pe fiul nostru. Voiam, dar verbul e greșit ales, mai degrabă speram să-și facă simțită prezența și să-și construiască o relație cu fiul lui – deși asta o făcea deja. Presa, chiar și cea de calitate, era plină de articole care promovau această imagine a taților moderni, mai puțin virili și mai prezenți în viața de familie. Ființe mai detașate de cariera lor și de statul la televizor – cum era clișeul părintelui francez al generației trecute (...), care nu manifesta decît un interes redus pentru progeniturile sale. Tații moderni participau la cursurile de Lamazze, știau să schimbe scutece și să hrănească bebelușii cu biberonul. (...) Îmi amintesc acel gînd care m-a străbătut: lasă-i în pace să se descurce, o atitudine feministă arborată din dorința de a-mi afirma independența cu orice preț. De fapt, ardeam de dorința de a ști ce fac, însă acea voce îmi spunea să-i las să se descurce.”

Chiar dacă nu este ancorată în actualitatea vizibilă a societății în care trăim, povestea lui Giraud ne coboară în actualitatea subteranei acestei societăți. „Lipsa de scriitură”, la care făcea referire Tahar Ben Jelloun este mai degrabă un stil fără artificii, dezinvoltura celui care încearcă să se regăsească, analizîdu-și, precum personajul lui Dostoievski, defectele, privindu-se fără menajamente și îndepărtînd de sine orice scuză. Mozaicul întregului roman, cu toate scenariile retrospective a ceea ce ar fi putut să fie, nu construiește astfel o carte de doliu, cum a fost etichetată, ci mai degrabă un îndemn la tihna rațiunii. O tihnă pe care azi am pierdut-o, în prea multă agitație, într-o permanentă conexiune cu mode sociale, confundate de prea multe ori cu norme, pe care ajungem să le internalizăm și să le urmăm, într-o viață trăită prea în goană.

„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

chiftelute de varza jpg
Chifteluțe de varză
Chifteluțele de varză sunt o variantă delicioasă și sănătoasă, perfectă pentru o masă ușoară sau ca aperitiv.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizației Mondiale a Sănătății, a fost acuzat de Trump că nu a reușit să gestioneze bine criza pandemiei de Covid 19 jpeg
Directorul general al OMS, spitalizat în Rio de Janeiro
Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a fost internat în spitalul Samaritano Barra da Tijuca din Rio de Janeiro, a relatat joi publicaţia locală O Globo, citată de Reuters.
tartar de orez rosu jpg
„Tartar“ de orez roșu cu dovlecel
Un „tartar“ de orez roșu cu dovlecel este un preparat inovator și sănătos, care combină texturile și aromele delicate ale orezului roșu cu prospețimea dovlecelului. Această rețetă este ușor de preparat și poate fi o opțiune excelentă pentru prânz sau cină.
supa kuzu jpg
Supă turcească Kuzu
Supă turcească Kuzu este o rețetă tradițională din Turcia, în care carnea de miel este combinată cu legume și condimente pentru a obține o supă bogată și plină de arome.
Biroul Electoral Central FOTO Mediafax Alexandra Pandrea
Candidatul la președinție care este obligat să șteargă toate materialele de promovare online. „Le este frică de noi. Am reușit ceva incredibil”
Un candidat independent este obligat de Biroul Electoral Central să șteargă de pe internet toate materialele de promovare electorală. Este o decizie fără precedent a BEC.
avion f 35 jpg
România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35
Guvernul României a confirmat astăzi intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA).
ninsori trafic jpg
Haos în trafic din cauza ninsorilor abundente: drumuri blocate, trenuri oprite, zboruri întârziate. Mii de case, fără curent
Ninsorile abundente și viscolul din centrul, nordul și estul țării au provocat numeroase probleme de trafic rutier, feroviar și aerian. În ciuda intervențiilor masive ale autorităților
Neymar facebook jpeg
Neymar a plătit 50 de milioane de euro și va fi vecin în Dubai cu români
Moda achiziționării de apartamente în Dubai, care face furori printre români, l-a prins și pe superstarul brazilian Neymar.
banner pensii png
Nu mai sunt bani pentru plata tuturor pensiilor în decembrie. Guvernul apelează la Fondul de Rezervă
Ministerul Muncii nu mai are suficienţi bani pentru a plăti toate pensiile în luna decembrie, aşa că joi urmează să fie aprobată scoaterea a 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru ca oamenii să-şi primească banii.