În goana vieții

Publicat în Dilema Veche nr. 971 din 17 noiembrie – 23 noiembrie 2022
E cool să postești jpeg

Anul acesta, premiul Goncourt a fost decernat scriitoarei Brigitte Giraud, pentru romanul Vivre vite, însă decizia nu a fost nici ușoară, nici unanimă și nici lipsită de controverse.

În competiție au intrat opt romane, bătălia finală dîndu-se între Brigitte Giraud și Giuliano da Empoli, profesor de științe politice la Science Po și autorul cărții Le Mage du Kremlin, un roman aclamat încă de la apariție, deopotrivă istoric și politic, o frescă a societății din Rusia și o viziune romanescă a ascensiunii lui Vladimir Putin.

De ce juriul nu a ales să premieze romanul lui da Empoli, cu un subiect atît de actual și cu cronici atît de bune? După 14 runde de vot, juriul s-a împărțit, cinci dintre membri votînd pentru Brigitte Giraud, ceilalți cinci pentru romanul lui Giuliano da Empoli, pentru departajare fiind nevoie de votul președintelui Academiei Goncourt, Didier Decoin.

image

Un vot care a nemulțumit și l-a făcut pe scriitorul Tahar Ben Jelloun, unul dintre membrii juriului care s-au împotrivit acordării premiului pentru Vivre vite, să declare furios, după decernare, că juriul a comis o eroare acordînd premiul lui Giraud. 

„Decent ar fi să mă arăt solidar. Totuși, numai solidar nu mă simt în acest moment. Sînt foarte supărat, căci consider că s-a făcut o mare greșeală. Le Mage du Kremlin este o carte grozavă care reflectă vremurile pe care le trăim. Însă ne-am oprit la această carte, despre care nu pot să spun că este rea, nu am nimic împotriva Brigittei Giraud. Însă vorbim despre o carte minoră, fără scriitură“, a răbufnit Tahar Ben Jelloun.

De cealaltă parte, Didier Decoin, președintele Academiei Goncourt, a explicat de ce votul său a înclinat balanța în favoarea lui Giraud, al cărei roman este o „interogație autentică asupra destinului” și, intuind acuzele de corectitudine politică (ale celor care, de altfel, au și cîrcotit că „trebuia” ca anul acesta să cîștige o femeie), a ținut să precizeze că votul său ar fi fost același, chiar dacă romanul ar fi fost scris de un bărbat. Vorbind despre cartea lui da Empoli, Decoin a afirmat că, deși aceasta este excelentă, este mult prea ancorată în realitatea prezentă, pe care nu o prezintă într-un mod prea literar.

Subterana lumii contemporane

Citind cartea Brigittei Giraud m-am gîndit, pe de o parte, la declarația lui Tahar Ben Jelloun, despre actualitate, pe de alta, la cronicile și prezentările care i s-au făcut și care, în marea lor parte, o prezintă ca fiind o carte de „doliu” și o declarație de dragoste – nucleul fiind moartea soțului scriitoarei, în 1999, într-un accident de motocicletă. Totuși, pornind de la acest accident, cartea este mai mult decît o introspecție a suferinței, este o analiză socială, extrem de subtil mascată de narațiunea unei tragedii personale, a vremurilor pe care le trăim (iar din acest unghi, actualitatea ei este de necontestat, chiar dacă nu este ancorată în mod explicit în pandemii și războaie). 

Conceput ca o litanie obsesivă a condiționalului perfect – acel timp la care ne condamnă suferința, furia neputinței în fața destinului și mustrările de conștiință –, romanul este construit din 23 de capitole, fiecare dintre ele fiind cîte un scenariu retrospectiv care pornește de la chinuitoarea întrebare „Cum ar fi fost dacă…?”.

Exercițiul mental la care se supune autoarea, într-o încercare disperată de a găsi, fie și teoretic, un alt final, împletește astfel narațiunea unei vieți, de altfel, ordinare cu metehnele societății în care trăim: nevoia de adrenalină, dorința de a avea mai mult, afacerile la nivel înalt, care pot cauza tragedii la firul ierbii, ideologii care ni se cuibăresc în suflet, condiționîndu-ne pornirile firești, în numele unor sloganuri.

Punctul zero al declanșării tragediei este fixat, în acest exercițiu, în dorința Ei de a se muta într-o casă mai mare și mai frumoasă decît își permiteau. Cum ar fi fost dacă s-ar fi mulțumit doar cu apartamentul cochet în care locuia, pe deplin fericită, alături de familie? De ce a cedat presiunii sociale care a îmbătat-o cu nevoia de a avea o casă mai bună, care i-ar fi conferit un alt statut social, acea nevoie patologică de perfecțiune, de coolatitude, de depășire a condiției sociale? Pentru că lumea de azi nu doar judecă aparențele, dar ne obligă pe noi înșine să ne evaluăm în funcție de acestea. Mulțumirea de sine depinde în mare parte de admirația și chiar de invidia celor din jur. Cu cît ești mai „realizat” social, cu atît te simți mai realizat ca om. Iar această lume îți oferă toate mijloacele pentru a pica în plasa iluziilor. 

S-a lăsat ispitită de afacerile imobiliare: investițiile în case, pe care le cumperi, le renovezi, ca mai apoi să le vinzi în avantajul tău, doar ca să te relansezi în alte și alte investiții, nu erau doar o modă, a cărei victimă a căzut, orbită de adrenalină, ci și o hrană pentru ambiția ei personală de a parveni. „Mergeam la vizionări, îmi făceam vise, viața mea întreagă se învîrtea în jurul acelui loc perfect pe care aveam să-l obțin. Unul mai mare, mai luminos, mai confortabil. Ar fi trebuit să ascult acea mică voce dinlăuntrul meu care îmi spunea să nu părăsesc micul și confortabilul nostru cuibușor, nițel cam îngust, ce e drept, și cam modest, dar numai bun să locuiești în el. (...) Însă nu puteam renunța, din nefericire, chiar cu prețul unui efort supraomenesc. Și am făcut pactul cu diavolul.”

Acest „pact cu diavolul” se relevă în toată splendoarea sa retrospectivă, uneori frizînd absurdul, invocînd motive precum condițiile meteo („Dacă ar fi plouat în acea zi”), alteori obligații și cutume, mult prea înrădăcinate pentru a le mai putea ocoli (relațiile familiale), ajungînd pînă la contexte economice și ideologii sociale.

După ce își cumpără casa visurilor (ale ei sau ale societății?), își sună mama, ca să se laude, menționînd, cu un strop de mîndrie, că avea și garaj („De ce oare avem mereu nevoie să ne lăudăm părinților noștri?”), amănunt care a făcut-o pe mama grijulie, cu celălalt copil, să-și sune fiul, care urma să plece în vacanță și avea nevoie de un garaj unde să-și poată parca motocicleta. Cum ar fi fost dacă acest lung șir de întîmplări și coincidențe nefaste n-ar fi avut loc? Și, mai ales, cum ar fi fost „dacă Tadao Baba n-ar fi existat? Dacă acordurile economice de liber-schimb între Japonia și Uniunea Europeană n-ar fi fost semnate?”.

Căci în acest joc periculos de-a condiționalul perfect, vina principală, și poate cea mai rațională, îi este atribuită acestui Tadao Baba, un inginer japonez, constructor de motociclete, care a revoluționat istoria firmei Honda și care i-a intrat „prin efracție” în viață. 

„Cum aș fi putut să-mi imaginez că Japonia, o țară unde n-am fost niciodată, departe la zeci de mii de kilometri de centrul meu vital, îmi va decide soarta sau, mai degrabă, o va sfărîma, prin intermediul acestui inginer, unul dintre cei mai cunoscuți din lume, creatorul faimoasei Honda 900 CBR Fireblade, pe care o conducea Claude în ziua accidentului?”

Mergînd pe firul acestui lung chestionar, autoarea lansează întrebarea realității unei afaceri neclare: de ce acest tip de motocicletă, care fusese interzis în Japonia, considerat a fi mult prea periculos, a fost permis pentru export, iar țările din Uniunea Europeană au semnat acorduri comerciale pentru achiziția sa, urmînd ca abia în 2004 motocicleta să fie retrasă de la comercializare în masă, din cauza multelor accidente rutiere, fiind acceptată în prezent doar în competițiile sportive? 

Un alt capitol face referire și la ideologia feministă – cu o noapte înainte de accident, aflîndu-se la Paris, a ales să nu-și sune soțul, deși ar fi vrut s-o facă, în virtutea ideii că, în noua societate, femeia trebuie să-și manifeste independența printr-o autoimpusă indiferență.

„Ceea ce m-a împiedicat să mă ridic de pe canapea a fost un sentiment aparte, care creștea în mine de mai mulți ani, condiționat de epoca în care trăim, care spunea că tații trebuie să aibă un rol nou în familie. Voiam ca el să nu aibă nevoie de mine, de încuviințarea mea, de sfaturile mele în ceea ce-l privea pe fiul nostru. Voiam, dar verbul e greșit ales, mai degrabă speram să-și facă simțită prezența și să-și construiască o relație cu fiul lui – deși asta o făcea deja. Presa, chiar și cea de calitate, era plină de articole care promovau această imagine a taților moderni, mai puțin virili și mai prezenți în viața de familie. Ființe mai detașate de cariera lor și de statul la televizor – cum era clișeul părintelui francez al generației trecute (...), care nu manifesta decît un interes redus pentru progeniturile sale. Tații moderni participau la cursurile de Lamazze, știau să schimbe scutece și să hrănească bebelușii cu biberonul. (...) Îmi amintesc acel gînd care m-a străbătut: lasă-i în pace să se descurce, o atitudine feministă arborată din dorința de a-mi afirma independența cu orice preț. De fapt, ardeam de dorința de a ști ce fac, însă acea voce îmi spunea să-i las să se descurce.”

Chiar dacă nu este ancorată în actualitatea vizibilă a societății în care trăim, povestea lui Giraud ne coboară în actualitatea subteranei acestei societăți. „Lipsa de scriitură”, la care făcea referire Tahar Ben Jelloun este mai degrabă un stil fără artificii, dezinvoltura celui care încearcă să se regăsească, analizîdu-și, precum personajul lui Dostoievski, defectele, privindu-se fără menajamente și îndepărtînd de sine orice scuză. Mozaicul întregului roman, cu toate scenariile retrospective a ceea ce ar fi putut să fie, nu construiește astfel o carte de doliu, cum a fost etichetată, ci mai degrabă un îndemn la tihna rațiunii. O tihnă pe care azi am pierdut-o, în prea multă agitație, într-o permanentă conexiune cu mode sociale, confundate de prea multe ori cu norme, pe care ajungem să le internalizăm și să le urmăm, într-o viață trăită prea în goană.

„Nu juca acel joc la care te obligă un semafor care decide pentru tine cînd e timpul să mergi, cînd să te oprești. Stai puțin nemișcat și gîndește-te.”

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

image png
Șoc în showbiz! Fiul unei celebre influencerițe a murit la doar 1 an și 10 luni: a căzut oglinda peste el
Dramă pentru o creatoare de conținut, după ce bebelușul ei care nu avea nici măcar 2 ani împliniți s-a stins din viață în urma unui accident care s-a petrecut chiar în casă. Cu toate că medicii au încercat să îi salveze viața, nu s-a mai putut face nimic pentru el.
ecoduct autostrada foto daniel guta adevarul
Podul animalelor peste râul Olt intră în șantier. Cum va arăta ecoductul spectaculos de lângă Autostrada Sibiu – Pitești
Construcția ecoductului Călinești de pe Valea Oltului intră în linie dreaptă. Structura, una dintre cele mai mari din România, va fi ridicată în zona montană a Autostrăzii A1 Sibiu – Pitești și va avea un rol esențial în protejarea faunei din masivele Carpaților Meridionali.
Efecte apa de trandafiri si cum s o prepari in casa  Sursa foto shutterstock 411614062 jpg
Femeile cu piele impecabilă pariază pe apa de trandafiri. Un truc de frumusețe care face pielea să strălucească rapid
Fața ta poartă povestea ta în fiecare zi, așa că merită mai mult decât o îngrijire obișnuită. Apa de trandafiri nu este doar un parfum subtil, ci o atingere delicată a naturii care redă pielii prospețime și strălucire.
image png
Portret de candidat. Cine este John Ion Banu Muscel, românul ajuns milionar în SUA
John Ion Banu Muscel este printre candidații mai puțini cunoscuți. Românul plecat în SUA și-a mai încercat norocul într-o cursă prezidențială, însă fără succes. Acum pare că este hotărât să câștige, pornind în campanie cu mai multe teme surprinzătoare.
Nucile caju fructele bogate în colagen cunoscute drept „aurul tinereții” Colaj DMS
„Aurul tinereții”. Fructele uscate bogate în colagen care încetinesc îmbătrânirea și ajută la slăbit
Deși nu sunt printre cele mai consumate alimente de acest tip în România, nucile caju sunt o adevărată comoară nutrițională, oferind o sursă bogată de „vitamine, proteine și colagen”.
durere genunchi jpg
Planta medicinală cu proprietăți curative care alină durerea de genunchi și reduce rigiditatea
Durerea de genunchi este o afecțiune comună care afectează milioane de persoane din întreaga lume, cauzată de uzura articulațiilor, artrită sau îmbătrânirea naturală a corpului.
image png
Celebrul prezentator care spune „adio” unei cariere de 43 de ani în televiziune: „Nu e păcăleală!”
Unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de la TVR a anunțat ieri, 1 aprilie 2025, că pune punct carierei sale de 43 de ani în televiziune. Acesta a postat un anunț pe rețelele de socializare prin care își ia rămas-bun de la publicul său.
Cea mai bine vândută casă din Spania în acest moment   cabana din prefabricate Colaj El Espanol & pineca es
O casă de vis la preț de mașină second-hand. Unde și cum poți avea propria locuință cu doar 7.595 de euro
Îți poți imagina să ai o casă modernă, bine compartimentată și luminoasă, la un preț mai mic decât cel al unei garsoniere la marginea unui oraș din România sau chiar în mijlocul naturii?
Papadie  Sursa Freepik com jpg
Ierburile din farmacia dacilor, căutate de români primăvara. Cât de sănătoase sunt urzica, leurda, izma și păpădia
La început de aprilie, natura revine la viață, pajiștile înverzesc și se împodobesc de ierburi căutate pentru proprietățile lor curative. Folosite din cele mai vechi timpuri de români, urzica, leurda, izma și păpădia sunt printre cele mai apreciate.