În armonie

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
La drum – propriul road movie jpeg

Sînt dimineţi mai bune, în care toate cele par să se lege, de la ora sculării la cafeaua care iese perfectă, la laptele care nu-i nici prea cald, nici prea rece, la păsările care nu croncănesc apatic, ci cîntă vioi, tocmai atunci, şi la cartea pe care o citeşti sau ştirile pe care le asculţi.

Sînt şi altele, în schimb, în care nimic nu se leagă, capul e o baniţă fără speranţă, gîndurile sînt vălătuci negri de fum înecăcios, cafeaua e apoasă, laptele dă în foc, iar peste noapte ai visat animale negre şi hidoase, gen şobolani şi coropişniţe suspendate cu capul în jos, pe pereţii locuinţei tale idilice.  

Pe scurt, zile în care nu eşti în armonie cu tine însuţi/însăţi. Nici cu Universul, pe care-l tot pomeneşte o prietenă a mea. Zile în care, cînd te duci la acupunctură şi doctorul îţi cere să scoţi limba (căci aşa se face la început), acesta îţi spune, după vîrful ei, ori că eşti trist (dacă vîrful e prea roşu), ori că ai emoţii reprimate (dacă limba e mai încărcată, nu ştiu exact...).  

M-au distrat aceste două observaţii din partea acupuncturistului – care, probabil, erau chiar exacte. M-a distrat mai ales după, cînd mi-a înfipt undeva prin mînă, cred, un ac mare şi mai dureros, pentru aceeaşi tristeţe (mă rog, explicaţia era mai complicată, eu o reduc pentru profani ca mine...).  

Am stat cu acul şi am vorbit despre facerea lumii, teorii ale evoluţiei şi alte cele, aşa, casual... E, pare-se, simplu să dezbaţi problemele esenţiale ale omenirii, ba chiar pe cele dincolo de aceasta şi de micile ei preocupări, cool, printre altele, cu iz de small talk, contemplativ şi detaşat, ca şi cum nu ne-ar privi direct... Printre picături şi amiabil, mai toate ni se par că pot fi tranşate în joacă, minimalizîndu-le şi reducîndu-le la ceva de care nu ne poate fi prea frică, pe care-l putem cuprinde cu puterea noastră de înţelegere frivolă, de zi cu zi. Aşa cum fata unei cunoştinţe, o persoană credincioasă, a adaptat teoria evoluţiei învăţată la şcoală, la ce ştia ea de-acasă: da, ne tragem cu toţii dintr-un babuin păros, cum a spus doamna profesoară, dar şi pe babuinul ăla l-a făcut Dumnezeu...

Şi acele, şi teoriile, toate merg pe ideea de armonie. Pe nevoia de armonie pe care o avem cu toţii, în varii feluri, în fiecare zi. Vrem să ne iasă lucrurile, „să se lege“, precum spuneam, pe cît mai multe tronsoane.  

Vrem, de pildă, să arătăm „perfect“: să fim slabi, fără riduri, eventual mereu bronzaţi, îmbrăcaţi sexi, dar şi rafinat, neostentativ, în ipostazele noastre de dive ori cuceritori aruncaţi prin lumea dezlănţuită. În postura asta ne facem „intrările“, prin diverse locuri, semeţi şi în plină reprezentare. Cît ne ţin băierile.  

Imediat după, trebuie, însă, să facem faţă într-o cu totul altă situaţie. Trebuie să prezentăm o lucrare, la o conferinţă, să zicem, în faţa altor cel puţin 20 de persoane. Latura sexi, desigur, ne poate folosi indirect, dar, dacă e să ne facem de rîs în privinţa conţinutului a ceea ce prezentăm, toată povestea cu aparenţele se estompează. Aşa că abordăm, pe cît putem, o alură sobră, serioasă şi profundă... Uşor polemică şi combativă, dacă e cazul...

„Prestăm“ alte activităţi, de-a dreptul pragmatice, dacă vindem sau închiriem ceva, prezentăm un proiect pe care vrem să-l „implementăm“ ori pentru care ne dorim să luăm finanţări: sîntem, brusc, „profi“, eficienţi şi pragmatici, foarte adaptaţi timpurilor noastre, la curent cu tot ce mişcă şi gata de acţiune...

Ne facem toate treburile astea, în armonie sau nu cu noi înşine, în armonie sau nu între ele, şi încercăm să ne îndreptăm spre casă. Singuri în maşinile noastre, în mijlocul mulţimilor şerpuitoare, cu care, de cele mai multe ori, nu ne prea simţim în armonie. Ne îndreptăm spre case unde, cel puţin teoretic, dăm de pămînt cu carapacele sexi, serioase ori eficiente şi ne punem boneta de... umani, degajaţi, calzi, eventual şi altfel de sexi. Dacă reuşim asta, cu toate îmbinările prealabile, gata şi cu tristeţile de la ace, şi cu emoţiile reprimate. Armonia, cîtă o fi, e posibil să-şi intre-n drepturi... 

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Ce substanțe toxice i-au ucis pe angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești. Sunt deosebit de periculoase și utilizate pe scară largă
Angajații fabricii de cașcaval de la Ibănești au fost uciși de două substanțe extrem de toxice. În concentrații mari acestea pot provoca decesul foarte rapid, provocând pagube fizice imcopatibile cu viața.
image
De ce nu este bine să ținem niciodată pâinea la frigider: „Acest lucru grăbește practic uscarea sau mucegăirea”
Specialiștii nu recomandă să ținem pâinea la frigider, deoarece temperatura scăzută face ca amidonul să se recristalizeze, iar asta duce, de fapt, la uscarea pâinii.
image
Lup singuratic, filmat cum face o scurtă baie de nămol: „Te scapă de paraziți și te mai răcorește” VIDEO
Imagini cu un lup care face o mică baie de nămol în Pădurile din Parcul Natural Putna Vrancea au fost publicate de angajații Romsilva.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.