Imagini blurate din clasa întîi

Publicat în Dilema Veche nr. 1015 din 21 septembrie – 27 septembrie 2023
image png

Din clasa întîi îmi amintesc foarte puțin. Parcă totul, în perioada aceea, e un pic blurat. Țin minte că învățătoarea noastră mi se părea frumoasă. Și-mi mai amintesc cocul ei înalt și pedant, care impunea. Îmi mai aduc aminte că am avut privilegiul să facem engleză din clasa întîi, ceea ce nu era ceva obișnuit pe vremea aceea (de obicei se făcea dintr-a doua). Profesoara care a pășit în clasa noastră să ne predea engleza m-a cucerit din prima: avea ceva din Mary Poppins. Nu era vorba de o asemănare fizică, nicidecum. Ci de una altfel: era ceva în stilul ei, în felul ei de a preda, de a ni se adresa. M-au cucerit probabil și vederile din Londra pe care ni le-a arătat, precum și explicațiile din jurul lor. Poate mi-au plăcut orele ei și pentru că știam deja puțină engleză de la grădinița privată, underground, a doamnei Pintea, unde fusesem vreo doi ani. Profesoara de engleză care m-a fermecat era doamna Ecaterina Comișel. Cred că în mare parte datorită ei m-am hotărît să dau la Engleză, cînd mi-a venit timpul.

Tot din clasa întîi îmi mai amintesc cum totul a început să se mai deblureze cînd în peisaj a intrat prietena mea Irina. Ea nu a venit de la începutul anului, ci ceva mai tîrziu. Ne-am împrietenit destul de repede, nu mai știu dacă a fost chiar coup de foudre, dar Irina era o persoană fascinantă: avea o imaginație formidabilă, altfel decît a mea. A mea era plină de zîne și fluturi din cărțile copilăriei și din poveștile părinților, avea o tentă mai dulceagă. Pe cînd a Irinei era mai îndrăzneață, ușor detectivistică și horror. Pătrundea și-n teritorii interzise, în care eu nici cu gîndul nu gîndeam că aș fi avut voie să hoinăresc. Atingea și zone dincolo de acordul părinților, cu care simțeam că aceștia n-ar fi fost neapărat de acord. Contactul cu Irina m-a făcut să constat că există și spații dincolo de cele idilice, trasate în copilăria mea. Care erau minunate și foarte sigure. Prea sigure... Într-un fel, cu ea am trădat mitologia copilăriei și am zguduit cîteva din loialitățile mele: de pildă, cea față de Oca, mama nașei mele, care mă lua de la școală pe vremea aceea. Oca și cu mine aveam o relație apropiată și duioasă, ea îmi povestea de-ale ei și eu ascultam, descopeream lumea împreună. Dar acum, în parteneriat cu Irina, ne coalizam cumva împotriva Ocăi, care, din prietenă, devenise Autoritatea de care trebuia să ne ascundem. Se petrecuse o schimbare de accent acolo: părinții, familia, care-mi fuseseră cei mai buni prieteni pînă atunci, deveniseră, brusc, Ceilalți. Împrumutasem, cel puțin pentru moment, viziunea colegilor mei asupra familiei: care, în general, îi vedeau ca pe o autoritate de care trebuia să ții cont, în măsura posibilităților, dar și pe care puteai s-o șuntezi. A fost o primă trădare: probabil necesară ca să mă pot adapta la lumea nouă și atît de diferită în care pășeam. Lumea mea de acasă fusese atît de puternică, încît bănuiesc că, altfel, nu aș fi avut cum să ies din ea și să fac față alteia deloc mai bune, dar necesare. A fost primul meu exercițiu, nu prea frumos, de supraviețuire. Din fericire, cu timpul, s-a făcut o medie între lumea de acasă și cea a Irinei, și cea de la școală. Irina însăși a adoptat și ea tipul meu de imaginație: împreună ne inventam nume de zîne, făceam liste cu ele, desene și povești, țineam jurnale. În timp, s-a creat un echilibru.

Și relația cu Oca s-a restabilit. Deși ne urmam jocurile de-a revolta față de așa-zisa autoritate, fugind pe drumul dinspre școală spre Parcul Tineretului și ascunzîndu-ne pe parcurs, cînd ajungeam aproape de „Șincai“ ne opream și-o așteptam pe Oca. Acolo era un magazin, nu mai știu, una din alimentarele de pe vremea aceea, de unde ne cumpăram, în fiecare zi, cîte o „Măgura“. De unde Oca ne cumpăra cîte o „Măgura“. Care pe atunci era de un singur fel, cred: cu lapte și cacao, nu auzise nimeni de alte arome. Era deja un ritual care ne includea pe toți, copii și părinți, bunici. „Revolta” se manifesta, de fapt, doar în jurul cozii.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Masina de spalat rufe jpg
Cum să speli rufele mai bine. Trucurile dezvăluite de o influenceriță
Spălarea rufelor este una dintre sarcinile esențiale, și deopotrivă detestate, ale unei gospodării, existând o multitudine de opinii despre cum să o faci corect.
image png
Rețetă pentru tortul perfect de morcovi cu glazură cremoasă de cheesecake și nuci pecan coapte
Morcovii rași fin, aroma discretă de scorțișoară și glazura catifelată din cremă de brânză transformă acest desert într-unul dintre cele mai iubite torturi de casă.
Dezinformare - colaj FOTO Shutterstock
Cum și-a dezactivat SUA propria armă eficientă împotriva dezinformării ruse. Luptase și pe frontul din Moldova
Rusia cheltuie miliarde de dolari anual pentru a influența opinia publică globală și a submina democrațiile.
image png
5 cărți care te învață cum să muncești mai puțin și să câștigi mai mult
Ideea că succesul vine doar prin epuizare și program de lucru prelungit este tot mai contestată. În loc să glorifice munca fără pauză, tot mai mulți autori propun o abordare diferită: să lucrăm mai puțin, dar mai inteligent.
pacient Alzheimer jpg
Cum îți poți proteja creierul de demență. Sfaturile unui neurolog
Un neurolog care a lucrat în multe dintre universitățile importante din California, este cunoscut pentru afirmațiile sale îndrăznețe că boala Alzheimer poate fi reversibilă – chiar și în cazul degenerării severe după mai mulți ani de viață cu această afecțiune.
SUA şi UE în competiţie FOTO SHUTTERSTOCK
Războiul SUA-UE: protecția datelor bate tarifele vamale. Ce sectoare de activitate vor fi afectate din cauza diferențelor de reglementare
„Războiul datelor” dintre UE și SUA este cel puțin la fel de important ca „războiul comercial”, generat de tarifele vamale reciproce, fiind mai mult decât o simplă dispută juridică, spun specialiștii.
Poluare oras poluat masini FOTO Shutterstock jpg
Noi restricții pentru proprietarii de mașini pe motorină, impuse de UE
Noi reguli pentru conducătorii de autovehicule pe motorină vor fi impuse în UE, în special pentru mașinile cu o vechime destul de mare al căror kilometraj a depășit 150.000.
INSTANT ILUSTRATIE VOT PARLAMENTARE 23 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
Alegeri prezidențiale 2025: Ce nu ai voie să le faci în cabina de vot
Votul este un instrument fundamental al democrației și una dintre cele mai importante modalități prin care cetățenii își pot influența viitorul, respectarea regulilor de vot fiind extrem de importantă.
par alb istock jpg
De ce nu e bine să-ți smulgi primele fire de păr alb. Explicațiile specialiștilor
În încercarea de a masca semnele trecerii timpului, mulți oameni aleg să smulgă firele de păr albe imediat ce apar. Deși pare o soluție rapidă, această practică poate avea consecințe negative asupra sănătății scalpului și a părului.