Zăpezile de altădată

Publicat în Dilema Veche nr. 419 din 23-29 februarie 2012
Zăpezile de altădată jpeg

„Aici s-au aşezat iarnă cruntă“, scrie la 1740 Kelemen Mikes, „prizonier“ într-un Bucureşti cuprins de furtunile iernii. Şi povestea continuă: „În luna lui brumărel (februarie), zile 18, au fost prins a ninge, sporind de atunci nămeţii în fieştecare zi, o dată cu gerul. Ai zice că ne-au strămutat vericine, cu tîrg cu tot, în ţara Laponiei de lîngă marea de gheaţă, căci nimeni nu ţine minte să mai hi apucat asemenea iarnă grea“. La 1740 iarna este grea în toată Europa, iar drumurile pline de nămeţi şi troiene şi gerul au împiedicat circulaţia oamenilor şi mai ales a produselor de schimb. „Iaste mare scumpete şi lipsă aici“, scrie acelaşi Mikes, „pe uliţi oamenii să jăcuiesc unii pre alţii, cu silnicie luînd pita din mîna altuia. Adesea mi s-a întîmplat să voiesc a prînzi şi nu aveam pită. Dară nu iaste mirare, căci den altă parte nemică nu se poate aduce; şi aice au îngheţat şi apele şi morile şi morarii“. Despre aceeaşi iarnă grea cu „zăpezi pînă la brîu“ şi lungă din „vinerea mare pînă la sfîntul Gheorghe“ mărturiseşte şi Ion Neculce. Zăpezile mari n-au adus belşugul toamnei, întrucît oamenii au ieşit tîrziu la arat, apoi bruma din august a „stricat pîinile, mălaiele, păpuşoi“, a distrus viile, iar „scumpetea“ şi foametea au pus multe suflete la încercare.  

Fiecare iarnă grea pare să ia pe nepregătite pe oricine, oamenii se vaită, ca şi astăzi, că aşa zăpezi n-au mai văzut niciodată, că Dumnezeu s-a mîniat şi le-a trimis o „iarnă cumplită“. Pe margini de condici şi manuscrise, se regăsesc frecvent astfel de însemnări, culese de Ilie Corfus, ale unor evenimente considerate ca excepţionale pentru o liniaritate previzibilă. De pildă, la 12 februarie 1787, consulul austriac la Bucureşti nota: „În Ţara Românească, de 40 de ani n-a mai fost o iarnă lungă şi mai geroasă ca acum... Joi a sosit vestea că pe o cîmpie s-au găsit degeraţi doi ciobani, trei cîini şi 600 de oi“. Sau la 10 martie 1797, o însemnare a logofătului Manolache ne spune că „au dat vifor foarte iute cît au fost foarte, foarte omor multu de dobitoace în partea cîmpului. Iar la cîmpu au bătut crivăţul şi au omorît cai, boi de la pluguri unde i-au apucat peste cîmpu, şi oameni, şi ciobani, şi herghelegii... apucîndu-se prin sat, au murit şi ei degeraţi. Care vifor ca acela nu s-au mai pomenit“.  Cît despre deszăpezire... Fiecare cum poate şi scapă cine poate. Abia cu instalarea ruşilor în Principate, după Tratatul de la Adrianopol (1829), se încearcă o oarecare curăţire a oraşelor capitale... rezistenţa populaţiei este cît se poate de firească... trece cu vederea peste circularele ocupantului prin care i se cere să-şi cureţe zăpada din faţa porţilor. Dar asta pînă cînd marele Rus, venit să „civilizeze“ ceea ce n-a putut face la el acasă, scoate din tolbă ameninţarea cea mai cruntă: „Domnule meu, eu v-am poruncit de două ori, prin cazacii mei, să puneţi să se spargă gheaţa din faţa porţii voastre, pentru ca murdăria să nu se prindă mai tare de ea. Acum vă poruncesc eu în persoană pentru a treia şi ultima oară. Dacă la întoarcerea mea ordinul meu nu este încă îndeplinit, pun pe cazacii mei să vă dea jos pantalonii şi să vă aşeze în mijlocul murdăriei“. Cam aşa sună ordinele comandanţilor ruşi ce-şi propuseseră să asaneze mizeria eternă de pe uliţele Bucureştilor; ordinul de faţă, însoţit de ameninţare, se adresează unui negustor, stăpîn al unui „palat“ la uliţa mare, care mizase, după cum ne spune naratorul acestei poveşti, caretaşul Döbel, pe indiferenţa noilor autorităţi. Se înşelase, căci, cel puţin într-o primă fază a ocupaţiei ruseşti, comandantul, însoţit de patru cazaci, „mergea călare pe străzi şi pătrundea chiar şi în casele şi grădinile boierilor pentru a se convinge de curăţenia lor. Şi vai de locuitorul care nu se conforma ordinelor sale; cizmele potcovite ale cazacilor ştiau pe loc să-i facă mîinile agere“. Nu scria oare la gazetă, în anul 1857, că doar presiunea din afară ne-ar mai putea salva? „...în veci vom fi robii altora care, spre a ne scăpa de lenevire şi trîndăveală, vor întinde gîrbaciul şi bicele pe spinarele noastre ca să ne facă să muncim şi să ne facem oameni...“ 
Cît despre sate... Ele rămîn pe mai departe izolate de restul lumii cîteva luni bune în fiecare an. O obişnuinţă a vremurilor, pentru care cei mai mulţi îşi umplu cămările cu fasole şi mălai, cu curechi şi usturoi, cu lemne de foc... de prin gardurile făcute vara, de prin pădurile din apropiere... de unde înfometaţi vor apărea lupii... 

Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

DilemaVeche jpg
Neglijăm îngrijirea călcâielor vara! De ce ar trebui să fim mai atenți…
Există o parte a corpului pe care o vezi mai ales când te încalți, dar pe care rar o privești cu adevărat. Și, poate tocmai de aceea, ajungi s-o neglijezi exact atunci când e cel mai expusă: vara.
pexels gustavo fring 5163433 jpg
Unelte, materiale și idei pentru o curte bine amenajată
O curte bine organizată îți oferă nu doar un spațiu estetic, ci și un loc practic în care te poți relaxa, lucra în grădină sau petrece timp de calitate cu familia și prietenii.
rehearsal preparation groom s watch hand jpg
Purtați de Eminem, Pharrell și Kanye West – descoperă cel mai popular ceas printre artiști!
Hai să recunoaștem: când vezi un ceas Casio G-SHOCK pe încheietura cuiva, nu te gândești doar la ore și minute.
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.

Parteneri

barcelona 2088158 1280 jpg
Spania vrea să introducă o taxă de 21% pentru închirierile turistice de locuințe pe termen scurt. Care este motivul
Guvernul spaniol propune o nouă taxă pe valoare adăugată de 21% pentru închirierile turistice de locuințe pe termen scurt. Noua taxă ar fi dublă față de cea aplicată în prezent hotelurilor (10%) și s-ar aplica tuturor închirierilor cu o durată mai mică de 30 de zile.
fulger trasnet foto shutterstock
Cod roşu și portocaliu de ploi și vijelii în mai multe județe din țară. Care sunt localitățile afectate
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis vineri seara avertizări nowcasting de Cod roșu și portocaliu de vijelii, în mai multe județe din țară.
KV General Neversea KAPITAL PR jpg
Neversea Kapital anunță primii artiști care vor urca pe scena festivalului între 4-6 iulie pe Arena Națională
Așteptarea a luat sfârșit și fanii Neversea Kapital se pot bucura de primii artiști confirmați pentru prima ediție a festivalului.
cluj mita. foto pixabay
STENOGRAME Cum a fost prins în flagrant inspectorul ANAF care lua mită. „Ți-am dat 2.500 de euro”
Inspectorul ANAF care cerea 2.000 de euro pe lună să închidă ochii când controla companiile de ride-sharing a fost prins cu banii asupra lui în parcarea unui restaurant din Capitală.
Bunuri culturale foarte valoroase, returnate în Bulgaria  (foto: Facebook / Министерство на културата)
Bunuri culturale foarte valoroase, returnate în Bulgaria
Ministerul Culturii din Bulgaria a găzduit o ceremonie oficială pentru prezentarea unor valori arheologice returnate cu sprijinul partenerilor internaționali din Elveția și Germania.
housefly 6595559 1280 jpg
Ce trebuie să pui în colțurile camerelor din casa ta, ca să nu mai intre niciodată muștele. Trucul care te scapă definitiv de această problemă
Un truc natural și eficient pentru a ține muștele departe de casa ta este să pui în colțurile camerelor sau pe pervazuri pungi mici cu cuișoare și lămâie. Este un remediu vechi, testat și folosit din generație în generație.
jaqueline cristian jocurile olimpice fb jpg
Jaqueline Cristian s-a calificat în finala turneului de la Rabat. Când se joacă meciul
Jaqueline Cristian s-a calificat vineri, 23 mai, în finala turneului WTA 250 de la Rabat (Maroc), dotat cu premii totale de peste 275.000 de dolari, după un meci maraton de aproape trei ore.
chiuveta  jpg
Acestea sunt lucrurile pe care nu trebuie să le ținem sub chiuveta din bucătărie! Se vor strica imediat și pot deveni periculoase
Dulapul de sub chiuveta din bucătărie este un spațiu la care foarte puțini dintre noi ne gândim prea des. În general, acesta este folosit pentru a depozita cam orice dorim, deoarece este un spațiu foarte accesibil în orice moment.
potatoes 544073 1280 jpg
Ce pun bulgăroaicele în ciorba de cartofi pentru a fi delicioasă. Ingredientul secret care face diferența
Bulgăroaicele sunt cunoscute pentru bucătăria lor gustoasă, iar ciorba de cartofi (sau supa de cartofi) poate căpăta o savoare deosebită datorită unui ingredient secret pe care îl folosesc frecvent: tarhonul.