Ungaria - România: reluăm fentele inamicale de altădată?

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Cuprins de nelinişte în faţa invadatoarei realităţi, povestitorul întrerupe, fără voia sa, şirul epistolelor din lumea arabă – revin la el săptămîna viitoare, sper – şi iată-mă-s discutînd tensiunea în curs de escaladare dintre România şi Ungaria, via „Ţinutul Secuiesc“. Puţini dintre dvs. mă veţi bănui de pasiuni etnomaniace; prin ce am scris sînt cunoscut mai mult pentru demitizarea istoriei naţionale decît pentru glorificarea ei. Dar mă tem că, azi, în vecinătatea noastră, alţii îşi mitifică propria istorie. Aceasta-i cheia de lectură a poveştii cu „Ţinutul Secuiesc“. 

Să recapitulăm: la sfîrşitul anilor ’80, discursul naţional românesc era ştirb, ridat şi fără ecou (pentru că propaganda ceauşistă uzase de el excesiv), în timp ce naţionalismul maghiar era june şi credibil, fiind difuzat de proaspăta opoziţie anticomunistă. La începutul anilor ’90, discursul naţionalist (sau „identitar“) era în Ungaria apanajul dreptei, în timp ce în România el cădea în sarcina ex-clienţilor vechii Securităţi şi pomanagiilor lui Ceauşescu. Pe acest clişeu s-a structurat primul deceniu postcomunist al ambelor ţări şi s-a ajuns ca, în România, partide de dreapta să fie „internaţionaliste“, iar cele de stînga să fie „naţionaliste“. Dreapta românească promova un discurs cosmopolit, „european“ şi corect-politic, în timp ce partidele de dreapta din Ungaria au evoluat, nefericit, spre tuşe bizare ale naţionalismului revanşard şi revizionist. Bref: în cazul României, partidele dreptei moderate (gen PNŢ & PNL), ca şi singurul preşedinte autentic de dreapta (Emil Constantinescu) au încurajat multiculturalismul, concordia şi detensionarea etnică, în timp ce stînga română, de la PSD la PRM, era naţionalistă, temătoare de unguri şi dispusă unirii din cuţite şi pahare cu Republica Moldova. Acesta-i paradoxul românesc al anilor ’90: de la partide la intelectuali, cei de dreapta erau calmi în privinţa Transilvaniei şi raţionali în privinţa Basarabiei – în timp ce stînga românească postcomunistă jongla cu naţionalisme, majoritatea retorice.  În răstimp, în Ungaria lucrurile au fost mai limpezi şi totodată mai accelerate: stînga politică a domolit pasiunile etnocentriste, iar dreapta le-a încurajat. O spun fără plăcere: premierul Viktor Orban are azi idei perfect consonante (şi opuse, desigur) cu naţionalismul românesc (stîngisto-postcomunist) din anii ’90. Iar partidul Jobbik (dedicat unei Ungarii mai bune), în prezent la guvernare, este în mod flagrant incompatibil cu tratatul în vigoare între Budapesta şi Bucureşti. Cum liderii săi dau în fandacsie cînd sînt întrebaţi despre Trianon (vezi interviul dat de Gabor Vona, liderul Jobbik, săptămînalului austriac Zur Zeit în iunie 2010, pe www.jobbik.com), aceasta – categoric – nu-i tocmai benefic proiectului UE din care Ungaria şi România sînt parte. 

Mai precis: cînd mi se spune că „Trianonul e sinonim cu încercarea de a lichida naţiunea maghiară“... sau că „epoca lui Horty a descătuşat energiile pozitive“ ale ungurilor... permiteţi-mi, ca cetăţean român, să mă simt jenat. Cînd soţia ambasadorului maghiar la Bucureşti (în 2011) se pune pe recitat versuri discutabile... cu tot respectul pentru doamnă, dar gestul a fost de o ineleganţă crasă la adresa ţării gazdă pentru dînsa. Cînd Laszlo Tökes propune (în 2010) modelul Kosovo pentru secui... regret, dar nu cred că vorbeşte în ton cu credo-ul Uniunii Europene. Cînd un smintit cu cetăţenie română şi afiliere etnică maghiară îl spînzură (simbolic) pe Avram Iancu... la ce anume se aştepta el? Cînd ministrul de Externe al României îl cheamă alaltăieri la clarificări pe ambasadorul maghiar (într-o întîlnire, aflu, amabilă, dar rece), cerîndu-i explicaţii cum de „reprezentanţa Ţinutului Secuiesc“ şi-a găsit adăpost taman în Casa Regiunilor Maghiare din Bruxelles... cu întreit regret o spun: iată un caz rarissim între ţările UE de azi. Dacă reprezentanţii Alsaciei franceze s-ar refugia cu ifose într-o clădire europeană a statului german ar ieşi un scandal internaţional.  

Un proverb spune că nu poţi să fii cu fundul în două luntrii. Radicalii maghiari, azi, încearcă să recruteze tineri din Transilvania pentru acţiuni tot mai explicite şi, în paralel, să descrie Ungaria ca pe un paradis al dreptei „moderne“ europene. Guvernul dlui Orban tace. Idem Guvernul şantajat al dlui Boc. Spirite (religioase?) exaltate vor scoaterea arhivelor bisericilor maghiare ardelene de sub custodia Arhivelor Naţionale române. Ca şi cea cu „reprezentanţa Ţinutului Secuiesc“, mişcarea e străvezie şi sună a provocare sadea. Cred că e cazul ca cineva de la Ministerul de Externe al Ungariei să mediteze mai profund asupra gesturilor pe care le încurajează. Sau să-şi asume riscurile.  

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.

Adevarul.ro

image
„Tobol”, arma secretă a lui Putin care bruiază semnalul GPS . Unde este plasată?
O arma secretă a Rusiei ar bruia sistemul GPS de navigație prin satelit al avioanelor și navelor comerciale, în regiunile din Marea Baltică, Marea Neagră și estul Mării Mediterane, potrivit The Sun.
image
Marea Britanie este „pe picior de război”. Ce anunț a făcut premierul Rishi Sunak din Polonia | VIDEO
Aflat într-o vizită oficială în Polonia, premierul britanic Rishi Sunak a declarat marţi că va creşte bugetul pentru apărare până la 2,5% din PIB. Sunak a subliniat că Marea Britanie „nu se află în pragul războiului”, ci „pe picior de război”.
image
„Pitești, am auzit că îți plac dungile”. O reclamă Sephora jignește miile de victime ale Experimentului Pitești. Reacții acide
Sephora România, filiala celebrului lanț francez cu produse de înfrumusețare și parfumuri, a postat pe pagina de Facebook și pe Instagram o reclamă jignitoare asociată cu teribila închisoare Pitești, unde mii de deținuți au fost torturați de comuniști. Postarea a fost ștearsă după câteva ore.

HIstoria.ro

image
Momentul abdicării lui Cuza: „În ochii lui n-am văzut niciun regret, nicio lacrimă”
Nae Orăşanu, om de încredere la Palat, îi comunicase principelui A.I. Cuza că „se pregătea ceva”.
image
Măcelul din Lupeni. Cea mai sângeroasă grevă a minerilor din Valea Jiului
Greva minerilor din 1929 a rămas în istoria României ca unul dintre cele mai sângeroase conflicte de muncă din ultimul secol. Peste 20 de oameni au murit răpuşi de gloanţele militarilor chemaţi să îi împrăştie pe protestatari, iar alte peste 150 de persoane au fost rănite în confruntări.
image
Cuceritorii din Normandia
Normandia – locul în care în iunie acum 80 de ani, în așa-numita D-Day, aproximativ 160.000 de Aliați au deschis drumul spre Paris și, implicit, spre distrugerea Germaniei naziste.