Ungaria - România: reluăm fentele inamicale de altădată?

Publicat în Dilema Veche nr. 382 din 9 - 15 iunie 2011
Cum fu la Salonul de carte de la Paris jpeg

Cuprins de nelinişte în faţa invadatoarei realităţi, povestitorul întrerupe, fără voia sa, şirul epistolelor din lumea arabă – revin la el săptămîna viitoare, sper – şi iată-mă-s discutînd tensiunea în curs de escaladare dintre România şi Ungaria, via „Ţinutul Secuiesc“. Puţini dintre dvs. mă veţi bănui de pasiuni etnomaniace; prin ce am scris sînt cunoscut mai mult pentru demitizarea istoriei naţionale decît pentru glorificarea ei. Dar mă tem că, azi, în vecinătatea noastră, alţii îşi mitifică propria istorie. Aceasta-i cheia de lectură a poveştii cu „Ţinutul Secuiesc“. 

Să recapitulăm: la sfîrşitul anilor ’80, discursul naţional românesc era ştirb, ridat şi fără ecou (pentru că propaganda ceauşistă uzase de el excesiv), în timp ce naţionalismul maghiar era june şi credibil, fiind difuzat de proaspăta opoziţie anticomunistă. La începutul anilor ’90, discursul naţionalist (sau „identitar“) era în Ungaria apanajul dreptei, în timp ce în România el cădea în sarcina ex-clienţilor vechii Securităţi şi pomanagiilor lui Ceauşescu. Pe acest clişeu s-a structurat primul deceniu postcomunist al ambelor ţări şi s-a ajuns ca, în România, partide de dreapta să fie „internaţionaliste“, iar cele de stînga să fie „naţionaliste“. Dreapta românească promova un discurs cosmopolit, „european“ şi corect-politic, în timp ce partidele de dreapta din Ungaria au evoluat, nefericit, spre tuşe bizare ale naţionalismului revanşard şi revizionist. Bref: în cazul României, partidele dreptei moderate (gen PNŢ & PNL), ca şi singurul preşedinte autentic de dreapta (Emil Constantinescu) au încurajat multiculturalismul, concordia şi detensionarea etnică, în timp ce stînga română, de la PSD la PRM, era naţionalistă, temătoare de unguri şi dispusă unirii din cuţite şi pahare cu Republica Moldova. Acesta-i paradoxul românesc al anilor ’90: de la partide la intelectuali, cei de dreapta erau calmi în privinţa Transilvaniei şi raţionali în privinţa Basarabiei – în timp ce stînga românească postcomunistă jongla cu naţionalisme, majoritatea retorice.  În răstimp, în Ungaria lucrurile au fost mai limpezi şi totodată mai accelerate: stînga politică a domolit pasiunile etnocentriste, iar dreapta le-a încurajat. O spun fără plăcere: premierul Viktor Orban are azi idei perfect consonante (şi opuse, desigur) cu naţionalismul românesc (stîngisto-postcomunist) din anii ’90. Iar partidul Jobbik (dedicat unei Ungarii mai bune), în prezent la guvernare, este în mod flagrant incompatibil cu tratatul în vigoare între Budapesta şi Bucureşti. Cum liderii săi dau în fandacsie cînd sînt întrebaţi despre Trianon (vezi interviul dat de Gabor Vona, liderul Jobbik, săptămînalului austriac Zur Zeit în iunie 2010, pe www.jobbik.com), aceasta – categoric – nu-i tocmai benefic proiectului UE din care Ungaria şi România sînt parte. 

Mai precis: cînd mi se spune că „Trianonul e sinonim cu încercarea de a lichida naţiunea maghiară“... sau că „epoca lui Horty a descătuşat energiile pozitive“ ale ungurilor... permiteţi-mi, ca cetăţean român, să mă simt jenat. Cînd soţia ambasadorului maghiar la Bucureşti (în 2011) se pune pe recitat versuri discutabile... cu tot respectul pentru doamnă, dar gestul a fost de o ineleganţă crasă la adresa ţării gazdă pentru dînsa. Cînd Laszlo Tökes propune (în 2010) modelul Kosovo pentru secui... regret, dar nu cred că vorbeşte în ton cu credo-ul Uniunii Europene. Cînd un smintit cu cetăţenie română şi afiliere etnică maghiară îl spînzură (simbolic) pe Avram Iancu... la ce anume se aştepta el? Cînd ministrul de Externe al României îl cheamă alaltăieri la clarificări pe ambasadorul maghiar (într-o întîlnire, aflu, amabilă, dar rece), cerîndu-i explicaţii cum de „reprezentanţa Ţinutului Secuiesc“ şi-a găsit adăpost taman în Casa Regiunilor Maghiare din Bruxelles... cu întreit regret o spun: iată un caz rarissim între ţările UE de azi. Dacă reprezentanţii Alsaciei franceze s-ar refugia cu ifose într-o clădire europeană a statului german ar ieşi un scandal internaţional.  

Un proverb spune că nu poţi să fii cu fundul în două luntrii. Radicalii maghiari, azi, încearcă să recruteze tineri din Transilvania pentru acţiuni tot mai explicite şi, în paralel, să descrie Ungaria ca pe un paradis al dreptei „moderne“ europene. Guvernul dlui Orban tace. Idem Guvernul şantajat al dlui Boc. Spirite (religioase?) exaltate vor scoaterea arhivelor bisericilor maghiare ardelene de sub custodia Arhivelor Naţionale române. Ca şi cea cu „reprezentanţa Ţinutului Secuiesc“, mişcarea e străvezie şi sună a provocare sadea. Cred că e cazul ca cineva de la Ministerul de Externe al Ungariei să mediteze mai profund asupra gesturilor pe care le încurajează. Sau să-şi asume riscurile.  

Adrian Cioroianu este profesor la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti. Cea mai recentă carte publicată: Visul lui Machiavelli, Editura Curtea Veche, 2010. El scrie pe blogul Geopolitikon.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Cele mai ieftine destinații de vacanță din Grecia. Insula care trece neobservată, dar merită vizitată
Pe lângă celebrele insule grecești Santorini, Mykonos și Thassos, există și alte destinații de vacanță în Grecia mai puțin cunoscute și mai ieftine. Iată care sunt acestea, conform The Travel.
image
Poliţistul care a ucis din greșeală un şofer. Nu va face nicio zi de închisoare, dar a fost obligat la daune-record
Un polițist din Vaslui a fost trimis în judecată pentru omor, dar a fost condamnat în cele din urmă pentru ucidere din culpă, după ce instanţa a schimbat încadrarea juridică a faptei.
image
Sfaturile primite de doi tineri pensionari MAI care vor să își crească fetița în Olanda. „Ne ajung banii?“
Doi tineri pensionari MAI, beneficiari de pensii militare, vor să se mute cu fetița în Olanda și au cerut sfaturi despre acest pas pe un grup de Facebook al românilor din diaspora.

HIstoria.ro

image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.
image
Povestea marilor cutremure ce au zguduit spațiul românesc
La mijlocul lunii februarie a acestui an, orașul Târgu Jiu și localitățile învecinate au fost afectate de o serie de cutremure care, deși nu au produs pierderi de vieți omenești sau pagube materiale majore, au stârnit panică în rândul populației.
image
Irina Bossy-Ghica: „Îmi consacru toate eforturile pentru a reconstrui ceea ce înaintașii mei au clădit”
Stră-strănepoata lui Ion Ghica și a lui Gheorghe Grigore Cantacuzino a plecat din România în liceu, în 1973, și s-a reîntors prima oară 17 ani mai târziu, după „Revoluția” pe care ține s-o scrie cu ghilimele.