Un spital pe la sfîrşit de secol XIX

Publicat în Dilema Veche nr. 380 din 26 mai - 1 iunie 2011
Un spital pe la sfîrşit de secol XIX jpeg

România  a cunoscut mai multe perioade de schimbare şi modernizare. Mai ales în ultima vreme, cînd nimic din ce se ridică ziua nu mai este bun noaptea, ca să spunem aşa pentru a sancţiona lipsa de coerenţă a reformelor impuse de unii şi abrogate de alţii. Dar se poate observa şi o lipsă de continuitate, în măsura necunoaşterii trecutului.

Pe la 1881, guvernul de atunci îşi da toată silinţa în înfiinţarea de spitale rurale. Bani sînt doar pentru patru astfel de unităţi noi, locaţiile fiind alese „astfel încît să răspundă la toate trebuinţele ţării“, aşezate „cît se va putea în centrul regiunii ce va avea a deservi fiecare“. Cum personalul specializat este încă o cerinţă, se face apel la călugări şi călugăriţe, cărora li se încredinţează, preferenţial, slujbele de infirmier şi infirmieră, statul ocupîndu-se de întreţinerea lor (şi mănăstirile aflîndu-se sub îngrijirea Fondului de Stat). De altminteri, multe din mănăstiri sînt implicate, încă la această dată, în administrarea serviciului medical, căci epidemia de pelagră a obligat statul să deschidă spitale ad-hoc, în locaţiile acestora, şi să ceară implicarea lor în îngrijirea sătenilor bolnavi.  Un astfel de spital avea cam 30 de paturi, dintre care doar o treime revenea femeilor. Ceea ce presupunea că se îmbolnăveau mai puţin decît bărbaţii? Sau că bolile pentru care se putea ajunge la spital („pelagra, sifilisul, afecţiuni palustre, scabie şi boli chirurgicale“) aveau mai degrabă un caracter masculin?

Un astfel de spital este deservit de un medic, un subchirurg sau un asistent în farmacie, un econom, un preot, un infirmier la 10 paturi, un bucătar sau o bucătăreasă, o spălătoreasă, o ajutoare de spălătoreasă, un băieş, un argat de curte, dar care face şi pe portarul. Medicul trebuie să fie doctor în medicină şi este numit prin decret regal, în urma unui concurs. El locuieşte în incinta spitalului, unde i se asigură locuinţă, iluminat şi încălzit şi primeşte o leafă lunară de 500 de lei. În aceeaşi situaţie se află şi subchirurgul. De ştiut că economul nu poate prelua slujba decît după ce a depus o garanţie de 4000 de lei, o sumă destul de importantă pentru vremea respectivă, dacă ţinem cont că salariul său este de 150 de lei pe lună (plus 50 de lei diurnă).

Printre cele cu care avea să fie dotată fiecare sală se numără putini pentru băi complete, putini pentru băi de şezut, putini pentru băi de mîini şi picioare, camizole de forţă, oale de noapte, ploşti de sticlă pentru ud, scaune, orologii, termometre, icoane, transparente la ferestre, candele, sfeşnice, scuipători, linguriţe de porţelan pentru medicamente, castroane, scaune, paturi (aşternute cu un mindir de paie sau de foi de porumb, două perini, una de paie, alta de lînă, o plapumă pentru iarnă şi alta pentru vară), rufărie pentru pat (cearşafuri, feţe de perine, ştergare, şervete), rufărie pentru bolnavi (trei scufe de noapte pentru fiecare pat de bărbat şi trei legături de cap pentru fiecare pat femeiesc, cinci cămăşi, patru perechi izmene, şase perechi ciorapi, trei batiste, o pereche papuci, o garnitură pentru menstruaţie pentru fiecare pat femeiesc, un halat de iarnă şi două de vară). O treime din această rufărie trebuia reînnoită o dată pe an, în timp ce fiecărui bolnav i se dau haine curate de două ori pe săptămînă şi aşternuturi doar o dată.  

Pentru fiecare bolnav se prescrie un regim alimentar specific bolii. De exemplu, o porţie întreagă presupune: dimineaţa 300 gr supă de chimen sau 150 gr lapte dulce sau lapte bătut; prînz 600 gr supă de vacă, 800 gr pîine sau 900 gr mămăligă, 450 gr carne de vacă; seara acelaşi fel. La prescrierea medicului, unii bolnavi pot primi şi suplimente, printre care se află fie un ou proaspăt fiert, fie 150 gr brînză, fie compoturi sau fructe, fie 75 gr ţuică, 300 gr vin roşu sau alb, însă „ordinar“, fie chiftele prăjite etc. Există şi o dietă de post care începe dimineaţa cu supă de linte sau fasole şi se încheie cu mîncare de prune sau praz. De menţionat că din această mîncare se ospătează gratuit întreg personalul spitalului, doar că porţia este cu acribie stabilită, mai ales în ceea ce priveşte carnea şi pîinea. Medicamentele ieftine vor fi privilegiate, iar cele „mai scumpe“ au nevoie de „justificări bine argumentate“.  

Pe hîrtie totul arată foarte frumos şi mai ales ordonat. Pe la sate, lucrurile vor fi stat însă cu totul altfel, cu medici care se vor fi simţit cam „exilaţi“ pe acolo, cu economi deloc atenţi cu banul public, cu prefecţi deloc darnici, cam ca prin zilele noastre…
 
Pentru orice proiect de astăzi recomand a se consulta Legislaţia sanitară în România modernă (1874-1910), editori: Alina Ioana Şuta, Oana Mihaela Tămaş, Alin Ciupală, Constantin Bărbulescu, Vlad Popovici; Presa Universitară Clujeană, 2009.
 
Constanţa Vintilă-Ghiţulescu este cercetătoare la Institutul de Istorie „N. Iorga“ din Bucureşti. În 2006 a publicat cartea Focul Amorului. Despre dragoste şi sexualitate în societatea românească, 1750-1830.

Cea mai bună parte din noi jpeg
Și dacă nu o să se termine?
Sperăm că celălalt ne va accepta cu toate bandajele noastre.
Zizi și neantul jpeg
Ploi
Eram, se poate spune, invincibilă cu armura asta de plastic: torentele și bulboanele nu mă puteau doborî.
E cool să postești jpeg
Noile adicții ale adolescenților
Sînt aceste nevoi satisfăcute prin adicții? Doar temporar, însă efectele sînt copleșitoare.
p 20 Breugel, Ispitirea Sfintului Anton (detaliu) jpg
Literatură și experiență mistică
Cuvîntul poetic asigura această trecere din „mediul exterior” în „mediul interior”.
foto BTC DV bis jpeg
De ce blîndețea?
E aici ceva din alchimia virtuții la fel de veche ca natura umană.
p 24 M  Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Pe lîngă ofertele de serviciu, la mica publicitate apar uneori (ca în ziarul Libertatea de vineri, 24 martie 2023) și oferte matrimoniale: „DOMN București doresc doamnă 70 ani pt. a îi oferi feeria vieții“. De nerefuzat. (D. S.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Iubirea e testul pentru curaj
Cîteodată, îți dorești atît de mult unele lucruri încît, atunci cînd apar în viața ta, te temi că le-ai inventat chiar tu – credibil, pînă la ultimul detaliu.
Zizi și neantul jpeg
Stradale
Uneori, mai ales cînd e frumos afară, strada e pur și simplu bucurie. Te plimbi și te bucuri, fără să ai vreun motiv anume. Sau avîndu-le, de fapt, pe toate.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Ce șanse are copilul ăsta?
Probabil că vecina mea deduce doar că ne certăm și e îngrijorată din cauza asta.
E cool să postești jpeg
Simțire fără rațiune
„Azi, rețelele de socializare au impus emoția, în detrimentul rațiunii”
p 20 Minastirea Sfintul Mihail, Kiev WC jpg
Diferite diversităţi religioase
Întîlnirea religiilor cere, chiar mai intens decît politicul, cunoaşterea interlocutorului: cel din faţa ta şi Cel de deasupra tuturor.
Theodor Pallady jpeg
Religia în școală, o veche poveste
După mine, neîncrederea în autorități (partide politice, instituții publice, lideri) s-a transferat și în tabăra seculariștilor anticlericali.
p 24 D  Stanciu jpg
Cu ochii-n 3,14
L-am rugat pe Siri (aplicația cu funcție de „asistent personal”) să-mi spună istoria controversatei aplicații TikTok.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.

Adevarul.ro

image
Atitudine revoltătoare a unui hotel din Olanda la adresa unui român. Motivul aberant pentru care i-a anulat rezervarea
Bărbatul, cercetător în România, rezervase o cameră la un hotel din Tilburg, Olanda, dar s-a trezit ulterior cu rezervarea i-a fost anulată.
image
Imaginile sărăciei în cele mai bogate orașe din țară. „S-ar fura tot dacă n-am face asta”
România a avut în ultimul an o creștere economică de aproape 5%, iar pe hârtie lucrurile arată cum nu se poate mai bine. De o cu totul altă părere sunt tot mai mulți români care trec pragul magazinelor și a piețelor alimentare.
image
Ce vești ne dau meteorologii pentru vremea de Florii și Paște. Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
În următoarele săptămâni, valorile termice vor fi destul de coborâte, fiind posibile precipitații în toate regiunile.

HIstoria.ro

image
Cele mai vechi cutremure care au lovit Țările Române în Evul Mediu
Unul dintre cele mai vechi cutremure despre care avem informații este cel petrecut în anul 1411, menționat de Emil Turdeanu în lucrarea „Un manuscris religios din timpul lui Mircea cel Bătrân”.
image
Cine a ajuns primul în Antarctica?
Acest cel mai sudic continent (mai mare decât Oceania și Europa), care acoperă aproximativ 20% din întreaga emisferă sudică, este singurul din întreaga lume ce nu are o populație nativă și nici locuire permanentă.
image
Statul sovietic paralel în România. Rețeaua colonelului Zudov
Prin sintagma „stat sovietic paralel” înțelegem mecanismul clandestin prin care Uniunea Sovietică a instituit controlul total asupra suveranității statului român.