Un elev cucereşte cel mai rîvnit vîrf din lume

Publicat în Dilema Veche nr. 478 din 11-17 aprilie 2013
Dragoste şi răzbunare jpeg

Pornit într-o escaladă temerară, Nick D’Aloisio – un elev care studiază la una dintre cele mai bune şcoli de la Londra – a reuşit să cucerească un vîrf al celui mai dificil lanţ muntos din lume – Lanţul Munţilor de Bani.

Treaba s-a petrecut foarte repede. Tînărul e foarte talentat, şcoala e de elită, mama e avocat, iar tatăl e vicepreşedinte la Morgan Stanley, una dintre cele mai mari corporaţii financiare ale lumii – dacă nu cea mai mare. Prin urmare, condiţii ideale de ascensiune. Nick a fost pasionat de computer încă de mic. După ce a primit, pe cînd împlinea 9 ani, un MacBook, micuţul s-a apucat să monteze filmuleţe, să intre în tainele programelor de editare, să butoneze cît e ziua de lungă. Se vede că, pînă la urmă, cu mare folos. Acum doi ani, a creat o primă aplicaţie pentru smartphone. Unii au zis că e o prostie, alţii au lăudat-o. Dar aplicaţia a intrat în circuit. Pînă la urmă, a făcut nişte bani frumuşei cu ocazia asta. Avea doar 15 ani. Evident, chestia l-a ambiţionat să meargă mai departe. Ceea ce a şi făcut. Aşa s-a ivit creaţia cu care a dat lovitura. Îi zice Summly. E o aplicaţie care rezumă conţinutul ştirilor, pentru a fi citite mai lesne pe smartphone. Apple a lăudat lucrarea, iar Yahoo a cumpărat-o, făcîndu-l pe Nick mai înalt cu vreo 30 de milioane de dolari. E o cifră vehiculată de presă, pentru că, evident, suma din contract nu a fost dată publicităţii. La data semnării contractului, Nick avea 17 ani.

Dar povestea e mult mai spectaculoasă decît atît. Încă de la prima aplicaţie, Nick a atras atenţia unor investitori. Unul, de pe la Hong Kong, l-a inoportunat imediat pe ingeniosul elev londonez cu vreo trei sute de miare de coco. Scurt. Să aibă de buzunar, cît concepe aplicaţia. Dar, la modul cel mai serios, drumul aplicaţiei spre muntele de bani nu e deloc simplu. Pentru Summly, ca să se poată concentra pe afacere, Nick şi-a îngheţat studiile. A făcut o prezentare a situaţiei sale în faţa conducerii şcolii, cerînd o păsuire, o aprobare de a nu frecventa cursurile o vreme. Pe urmă, s-a concentrat pe mecanismul afacerii. A făcut angajări şi a căutat investitori care să-i susţină ideea. Aşa s-a ales cu nişte parteneri. Printre ei, Rupert Murdoch, Ashton Kutcher, Stephen Fry şi, cu voia dumneavoastră, ultima pe listă, Yoko Ono – care nu s-a băgat mai mult, adică să dea ea sfaturi, să aibă păreri, să despartă grupul de susţinători.

Acum, Nick e tot elev. Dar, odată cu bănetul, a primit şi o ofertă de muncă, tot la Yahoo. Cum – Doamne, iartă-mă! – face cu şcoala, n-aş putea să vă spun. Cînd îşi face şi el temele, cînd mai trece pe la cursuri, cînd apucă să muncească la serviciu şi cînd poate să găsească nişte minute pentru Bloomberg, CNN, BBC? Zău, nu-mi dau seama. Încep să fiu foarte îngrijorat pentru situaţia şcolară a lui Nick. Dar mă gîndesc, totuşi, că, dacă s-a descurcat pînă acum, cu atîtea pe cap, s-o descurca el şi de acum încolo.

Unii ar putea să spună că asta nici măcar nu e o poveste: „Atunci cînd îţi trăieşti viaţa pe la Melbourne, Perth şi Londra – nu pentru că ai tăi sînt detaşaţi sau în delegaţii pe la combinate siderurgice – viaţa arată altfel. Cînd tac’tu e ditamai vicepreşedintele uneia dintre cele mai bogate companii din lume, cînd mama – avocat – se poate ocupa de contractele copilului, sigur că-ţi sar în ajutor Rupert Murdoch, Ashton Kutcher şi Yoko Ono. Şi sigur că treaba merge uns, pe un drum întins, spre culmi nebănuite de profit şi spre grămezi de bani. Da, e drept, copilul e deşteptuţ, da’ nu se compară cu alţii, poate mai deştepţi, din ţările sărace, sau chiar de-aici, de la noi, de la Bîrlad, Dorohoi sau Floreşti. Chiar dacă Floreşti e atît de aproape de Cluj... Ăştia ar putea ei să aibă idei mai multe decît Einstein şi Hawking la un loc, dar tot degeaba. Nu i-ar băga nimeni în seamă.“

Alţii, dimpotrivă, ar putea spune că ăsta e un punct de vedere specific frustrării şi îngustimii provinciale. Elita, ereditară sau meritocrată, se plămădeşte prin definiţie în zona performanţei, certificîndu-şi capacităţile şi valoarea prin rezultate clare. „Putea Nick să fie copil de bancheri la a şaişpea spiţă, putred de bogaţi, dacă nu avea ceva în cap, nu avea de unde să scoată ceea ce a făcut. Bun, hai să zicem, mama şi tata îţi dau ajutor să dezvolţi ceva. Dar trebuie să ai o idee tare, care să merite a fi susţinută. Şi să mai terminăm cu tînguielile astea din cartierele paupere, doine de jale ale unei lumi care îşi inventează obstacole materiale doar pentru a-şi camufla lenea cruntă, indolenţa şi ura pe succesul altora.“

Pînă la urmă, toată lumea are dreptate, în funcţie de perspectiva din care priveşte spre povestea lui Nick D’Aloisio. Însă nu acolo e problema. Nu în definirea meritocraţiei, a genialităţii sau a palierului financiar de la care se trăieşte o viaţă lipsită de griji. O altă poveste interesantă e şi cea în care ideea devine obsesia unei lumi întregi – „Trebuie să ai o idee şi dai lovitura!“ Convingerea, speranţa, obsesia că, odată identificată găselniţa, urmează îmbogăţirea rapidă, trecerea la o viaţă fără griji, scăparea, evadarea din real. Lumea e un ghetou, mai spălat sau mai ponosit. Evadarea din universul ăsta se poate face doar dacă ai o idee genială. Ai făcut banul şi ai sărit gardul dincolo, într-o altă lume, într-o altă existenţă. Viaţa ca proces, dezvoltare, acumulare, desăvîrşire devine ceva ridicol şi inadecvat. Morala se rebranduieşte zilnic, iar eticile se redefinesc de la un minut la altul. E firesc. Ne grăbim. Dacă, între timp, unul are o idee?

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul  jpg
Ce acte sunt necesare pentru procedura de radiere a unui autovehicul?
Radierea unui autovehicul din circulație poate părea un proces complicat, dar, dacă ai toate documentele pregătite și urmezi pașii necesari, totul devine mult mai simplu.
featured image jpg
Minimalismul, o alegere de viață pentru tot mai multe persoane împlinite pe plan profesional
A avea puține bunuri materiale și a efectua puține cheltuieli era în trecut caracteristic doar persoanelor cu venituri modeste.
Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.

Parteneri

Razvan Nicolescu antropolog foto arhiva personala jpg
Răzvan Nicolescu, antropolog: „Greu de explicat de ce în România unii profesori insistă să trimită des teme pe WhatsApp elevilor”
Într-un interviu acordat pentru „Adevărul”, antropologul Răzvan Nicolescu spune că nu este normal ca elevii din România să primească des pe WhatsApp teme, acest lucru fiind de exemplu de neconceput în Marea Britanie.
Nadia Comaneci 2, Getty Images jpg
3 mai: Nadia Comăneci devenea campioană absolută a Europei la gimnastică
Cântărețul american James Brown și actorul român Eusebiu Ştefănescu s-au născut astăzi. La 3 mai 1494 Cristofor Columb descoperă Jamaica, iar în 1975 Nadia Comăneci a devenit campioană absolută a Europei la gimnastică.
Tânăr singur  Sursa Freepik com jpg
„Am devenit călugări seculari. Ne-am sălbăticit”. Mărturiile tinerilor afectați de singurătate
„Am devenit călugări seculari” sau „cred că am devenit sălbatic” sunt câteva dintre concluziile trase de tineri despre modul în care socializează în viața reală, în contrast cu prezența online. Mulți dintre ei au povestit modul în care s-au refugiat în singurătate.
SUA visa waiver
SUA au exclus complet România din programul Visa Waiver. Reacția MAE
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că Departamentul de Securitate Naţională al SUA a luat decizia de a reconsidera includerea României în programul Visa Waiver.
Stadionul Corvinul din Hunedoara va fi demolat  Foto Daniel Guță (4) JPG
Stadionul care i-a primit pe Hrușciov și Lucescu, la final de drum. Ultimul fluier înainte de marea demolare
Stadionul Corvinul Hunedoara împlinește 65 de ani de la inaugurare, însă meciul pe care echipa locală îl va disputa sâmbătă, 3 mai 2025, ar putea fi ultimul joc oficial găzduit de această arenă. Stadionul urmează să fie demolat pentru a face loc unei noi baze sportive.
steag canada shutterstock jpg
Dolarul canadian a atins nivelul maxim din ultimele şapte luni, pe fondul relaxării tensiunilor comerciale globale
Dolarul canadian a atins vineri, 2 mai, aproape nivelul maxim din ultimele şapte luni, pe fondul unei potenţiale relaxări a tensiunilor comerciale globale.
rapid u craiova fb jpg
Colaj candidati alegeri prezidentiale FOTO Mediafax
Cum au arătat sondajele în campania prezidențială. Sociolog: „Este loc de schimbări"| ANALIZA
Cele aproape 30 de zile de campanie au strâns lupta pentru turul II. Dacă odată cu depunerea candidaturilor, în martie, datele prezentau candidații cotați pe primele locuri la distanțe și de 8 procente, ultimele cercetări sociologice prezintă date mult mai apropiate sau chiar similare.
Proces electoral într-o secție de vot în timpul turului I al alegerilor pentru funcția de președinte al României și pentru referendumul legat de Capitală, București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Emisarul lui Trump venit la București salută decizia României „de a face un pas drastic şi de a face alegeri noi”
Vicepreşedintele Comisiei Electorale Federale a SUA, James E. Trainor, aflat în vizită de monitorizare a alegerilor din România, a apreciat, vineri seară, decizia României „de a face un pas drastic şi de a face alegeri noi”.