Un elefant se legăna pe-un picior de plai

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Îmi recunosc, de la bun început, limitele înţelegerii. Nu pricep ce satisfacţie se poate găsi în împuşcarea unui elefant. La fel, nu găsesc nici o bucurie în ideea de a omorî un iepure, o căprioară, un biet cocoş de munte, o antilopă, sau un leu care stă şi leneveşte la soare, fără să fi sărit să-ţi rupă capul. 

Nu vreau să intru nici în celebra discuţie dintre adversarii vînătorii şi pasionaţii dedicaţi acestei îndeletniciri. Natura elementară a reducţionismului mecanic duce discuţia, întotdeauna, spre elementul „găină“. Cu toţii am asistat, măcar o dată, la aşa ceva: „Buuun! Tu eşti împotriva vînătorii, iar prietena ta e vegetariană. Amîndurora vi se pare că vînătoarea e o barbarie, prin simplul fapt că se omoară animale. Deci, omorîrea animalului e ceea ce vă revoltă. Da’ de ce nu te revolţi cînd mănînci, de-ţi amorţesc fălcile, miel la cuptor, şniţel de viţel şi supă de găină? Pe găina aia n-o omoară cineva ca s-o mănînci? Iar prietena ta nu se-ncalţă cu pantofi şi cizme de piele? Pentru asta nu sînt omorîte animale?“ Nu mai insist, e un mod de a dezbate o temă prin care am trecut cu toţii. 

Pot să înţeleg, la limită, vînătoarea de selecţie. Aceea în care, atunci cînd un fond de vînătoare devine prea mare, cînd există suprapopulare, se eliberează aprobări, iar vînătorii pot să-şi manifeste plăcerea de a readuce efectivele de iepuri, mistreţi şi căprioare, la cote „normale“.  Tot la limită, fără nici o ironie, pot să înţeleg şi poveştile despre dimensiunea ancestrală a vînătorii. Dar, cînd uciderea animalului se face cu o puşcă cu lunetă, dintr-un foişor, după ce s-a băut un coniac şi s-a fumat o ţigară de foi, povestea cu dimensiunea ancestrală mi se pare că se mută din zona discuţiei despre antropologie, în zona subiectelor legate de un anumit tip de barbarie contemporană. Iar cele mai amuzante discuţii despre vînătoare, cu oameni pasionaţi, care au în vedere şi o anumită etică a acestei îndeletniciri, sînt cele în care se vorbeşte despre egalitatea de şanse între vînat şi vînător. 

Ca să fie un pic mai clar, nu sînt unul dintre fundamentaliştii care ar interzice cu orice chip vînătoarea. Ca orice om de bun-simţ, aş pedepsi drastic braconajul, aş interzice categoric vînătoarea şi pescuitul în zone protejate, şi aş încerca să-i strîng de ce-au mai sensibil, la tocul uşii, pe ăia care împuşcă sute de ciocîrlii, pe ăia care măcelăresc populaţii întregi de păsări şi animale, doar din cauza unui tembelism mai greu sau mai uşor de definit. 

După un lung ocol, să revenim la elefant, că de-acolo plecaserăm. Săptămîna trecută, s-a tot vorbit în presă despre un prosper om de afaceri din ţara noastră, un compatriot care a plătit un vagon de bani – după ce-a fost la vînătoare în Africa de Sud – ca să i se împăieze un elefant, un leu şi nişte antilope. E limpede, omul face ce vrea cu banii lui. E firesc să fie aşa. Nu te poţi băga în libertatea unui cetăţean de a-şi cheltui banii exact aşa cum crede el de cuviinţă, cîtă vreme omul nu încalcă vreo lege. Iar în cazul de faţă, se zice că totul a fost perfect legal. Omul s-a dus la vînătoare, a plătit taxe, a luat aprobări, a respectat toate reglementările în domeniu. Nu e treaba nimănui că vînătorul – probabil cel mai bogat dintre oamenii de afaceri români – a plătit nişte sume serioase pentru vînătoare şi pentru împăiere. Omul dă bani pe ce are el chef. Ca principiu, aşa ceva e de nediscutat. Dar nu te opreşte nimeni să vorbeşti despre

ideii de împăiere. Nu faci nici o analogie între compatriotul menţionat adineaori şi ideea de barbar. 

Porneşti doar o discuţie despre ideea

de a omorî un animal, şi de a-l împăia. 

Buuun. Dar, dacă aflăm, mîine-poimîine, că omul de afaceri din România a plătit grămada aia de bani, pentru vînătoarea şi pentru împăierea animalelor, doar ca să facă o donaţie de material didactic unei şcoli, sau ca să suplimenteze fondul de exponate dintr-un muzeu de istorie naturală? Înseamnă că n-a făcut gesturile astea, vînătoarea şi împăierea, pentru că ar fi vreun ciudat care-şi umple curtea şi casa cu animale împăiate. Un excentric gata să-şi populeze locul unde sălăşluieşte cu animale ucise, care par că-l privesc, zilnic, în ochi. Dar nu poţi să vorbeşti nici despre aşa ceva, pentru că e o problemă de gust, o problemă de opţiune, care trebuie respectată, cîtă vreme nu încalcă sfera de confort şi intimitate a altui cetăţean. 

Prin urmare, dacă animalele astea, totuşi, ajung la un muzeu sau la o şcoală? Deşi, n-am văzut pînă acum o şcoală cu un spaţiu atît de mare, în care se poate expune un… elefant. Aşa ceva, adică gestul de a dona animalele împăiate, nu e exclus deloc. Ca imagine, omul ar face o surpriză colosală şi i-ar lăsa pe mulţi cu gurile căscate. Ar zgudui serios afirmaţiile subiective care spun că o parte din lumea cu bani de pe aici e o colecţie de indivizi care nu ştiu decît să sfideze şi să glorifice măreţia prostului gust. 

Putem merge mult mai departe cu imaginaţia. Omul chiar vrea să doneze unei şcoli animalele astea împăiate. Dar, pentru că nu se găseşte o şcoală cu un spaţiu atît de mare pentru a găzdui un elefant – plus că elefantul face parte dintr-o întreagă scenă în care mai apar şi celelalte animale împăiate –, omul de afaceri român le dă peste gură tuturor şi construieşte o şcoală, într-o comună săracă, în care copiii din sate izolate merg kilometri întregi pe jos, ca să ajungă la ore. Face şi un internat supercivilizat, unde copiii pot să stea în condiţii minunate.  Face şi o cantină pentru copiii ăştia, dacă tot au unde să petreacă noaptea, şi unde să-şi facă lecţiile. Şi, pentru că tot a construit şcoala, internatul şi cantina, face şi un muzeu de istorie naturală, unde încap animalele alea împăiate. Eh, asta da extravaganţă! 

Garantat 100%

Cea mai bună parte din noi jpeg
Vreau să mai verific o dată
Încerc să îmi spun, cînd nu dorm de grija tuturor lucrurilor care ar putea merge prost, că este doar o încercare a minții, care vede pericole peste tot, de a mă proteja.
Zizi și neantul jpeg
Parcul Tineretului
Așa am început să ne apropriem teritoriul parcului, colțișor cu colțișor și tufiș cu tufiș, și să nu ne mai temem de el.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Am vrut să scriu
despre sărăcie, dar am scris despre cîrciumi și despre hipsteri
Oameni tineri, relaxați, care par să nu fi muncit o zi în viața lor sau în nici un caz o muncă din asta mai de duzină, numai treburi fine, intelectuale.
p 20 jpg
Sărăcia lucrurilor. Despre felul de a vedea al celor simpli
Cei simpli se află în posesia unui adevăr pe care îl știu și copiii încredințați de ocrotirea părintească: aceea că lumea, în absența lui Dumnezeu, este prea fragilă pentru a putea exista.
E cool să postești jpeg
Violența contra profesorilor
„Violența împotriva profesorilor este în creștere”, titra la sfîrșitul anului trecut și Tagesschau un articol despre un sondaj recent, potrivit căruia „Insultele, intimidarea și atacurile fizice împotriva profesorilor au ajuns să fie la ordinea zilei în multe școli din Germania”.
foto BTC DV bis jpeg
Latina la bacalaureat
Se poate începe cu pasul just și minimal al reintroducerii latinei ca materie de bacalaureat.
p 24 S  Voinescu jpg
Cu ochii-n 3,14
Cîndva în anii ’70, Coreea de Nord a făcut o comandă de o mie de mașini Volvo, pe care nu le-a plătit nici pînă azi. La fiecare șase luni, suedezii le reamintesc să facă plata.
Zizi și neantul jpeg
Mame și mama
Nu mi-a plăcut niciodată prea mult ziua de 8 Martie.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Ce film revedem astăzi?
Revizionările ne oferă confort emo­țio­nal, ne dau un sentiment de control asupra vieților noastre și ne conectează cu tre­cutul.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Scriitorul – o specie sălbatică
Am prieteni scriitori care îmi zic: lasă, bre, că scriem pentru generațiile viitoare!
p 20 WC jpg
Nimbul după Bizanţ
Ortodoxia ca model de societate – centrat pe viaţa în Biserică, pe liturghie şi monahism – a fost un model viabil în secolele post-bizantine.
Theodor Pallady jpeg
Paradisul învățaților din actuala patrie a deconstrucției
Războiul cultural declanșat în marja postmodernității a exacerbat contrastul ideologic dintre Epoca Luminilor, moștenitoare a Renașterii umaniste, și Evul Mediu obligatoriu „întunecat”.
p 24 I  Morosan jpg
Cu ochii-n 3,14
Fără cîini cu capul scos pe geamurile mașinilor din Florida – asta vrea să obțină o propunere de lege.
Cea mai bună parte din noi jpeg
Dispariții
Mai toate cărțile de self-help sugerează să te porți cu oamenii ca și cînd i-ai vedea pentru ultima dată.
Zizi și neantul jpeg
Mărțișoare
Originale și înduioșătoare în hidoșenia lor. Ba, de destule ori, chiar în frumusețea lor.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
Fricile mici, „fricuțele”, cum le-ar numi casiera de la supermarket
Am mai spus-o, mă consider un om fricos și îi admir pe cei care în diferite situații, de război, de epidemie de ciumă, de revoltă populară, de activism, dau dovadă de curaj.
E cool să postești jpeg
Micii răsfățați, marii neadaptați?
Copilul nu s-a lăsat înduplecat, continuîndu‑și injuriile și micile violențe, cu o atitudine de zbir, impunîndu-și, în cele din urmă, autoritatea și ronțăind ciocolata.
p 20 R M  Rilke jpg
Despre credință și tandrețe. Pornind de la Rilke
Cum sînt însă cu putință versurile lui Rilke? Cum poate poezia să răstoarne lucrurile?
foto BTC DV bis jpeg
Mihai Șora: o amintire
Nu știu cum îi vor fi recitite cărțile peste ani, dar sînt convins că lecția senectuții sale va rămîne una a înțelepciunii pe care filosofia nu o poate atinge decît în carnea unei vieți.
p 24 G  Stoica jpg
Cu ochii-n 3,14
● Pentru cei cărora nu le plac englezismele, o reclamă a tradus îndemnul „Download your app!” prin „Dă-ți jos aplicația!”. Un îndemn care poate provoca în română mici stînjeneli pudicilor. (S. G.)
Cea mai bună parte din noi jpeg
Se întîmplă duminica
O soluție ar mai putea fi să faci din duminici zile în întregime pentru tine, în care urgențele altora să nu devină importante în orarul tău.
Zizi și neantul jpeg
Cei mai frumoși ghiocei
Pe scurt, erau cei mai frumoși și mai zdraveni ghiocei posibili.
„Am avut covidu’!”, iar „de murit, murea oricum   ” jpeg
E necesară singurătatea?
Totuși, există mai multe tipuri de singurătăți.
E cool să postești jpeg
Suma fără laude: mai încurajează școala dragul de învățătură?
Facultățile și universitățile au astfel un palmares bogat de absolvenți, indiferent de pregătirea reală a acestora.

Adevarul.ro

image
Singura fabrică românească de ciocolată și-a cerut insolvența
În perioada de glorie, fabrica producea 2.000 de tone de ciocolată pe an. Unul dintre sortimente a fost premiat cu medalia „Marca de Aur“.
image
Fanii lui David Attenborough, dezgustați de scenele din cel mai recent documentar: „Nu voiam să văd asta”
Ultimul episod al documentarului TV Wild Isles, al cercetătorului David Attenborough, a trezit repulsie în unii telespectatori.
image
De ce sunt finlandezii cei mai fericiți oameni din lume
Românii sunt mai fericiți față de anul trecut, potrivit World Happiness Report, care arată că ţara noastră a urcat 4 locuri în acest top. Cea mai fericită ţară, din cele 137 câte au fost incluse în clasament, rămâne Finlanda.

HIstoria.ro

image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.
image
Întâlnirea dintre Carol al României și Elena a Greciei şi Danemarcei
După despărţirea de Ioana Zizi Lambrino, principele moştenitor Carol e trimis într-o călătorie în jurul lumii, însoţit de colonelul Nicolae Condeescu.