Un elefant se legăna pe-un picior de plai

Publicat în Dilema Veche nr. 564 din 4-10 decembrie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

Îmi recunosc, de la bun început, limitele înţelegerii. Nu pricep ce satisfacţie se poate găsi în împuşcarea unui elefant. La fel, nu găsesc nici o bucurie în ideea de a omorî un iepure, o căprioară, un biet cocoş de munte, o antilopă, sau un leu care stă şi leneveşte la soare, fără să fi sărit să-ţi rupă capul. 

Nu vreau să intru nici în celebra discuţie dintre adversarii vînătorii şi pasionaţii dedicaţi acestei îndeletniciri. Natura elementară a reducţionismului mecanic duce discuţia, întotdeauna, spre elementul „găină“. Cu toţii am asistat, măcar o dată, la aşa ceva: „Buuun! Tu eşti împotriva vînătorii, iar prietena ta e vegetariană. Amîndurora vi se pare că vînătoarea e o barbarie, prin simplul fapt că se omoară animale. Deci, omorîrea animalului e ceea ce vă revoltă. Da’ de ce nu te revolţi cînd mănînci, de-ţi amorţesc fălcile, miel la cuptor, şniţel de viţel şi supă de găină? Pe găina aia n-o omoară cineva ca s-o mănînci? Iar prietena ta nu se-ncalţă cu pantofi şi cizme de piele? Pentru asta nu sînt omorîte animale?“ Nu mai insist, e un mod de a dezbate o temă prin care am trecut cu toţii. 

Pot să înţeleg, la limită, vînătoarea de selecţie. Aceea în care, atunci cînd un fond de vînătoare devine prea mare, cînd există suprapopulare, se eliberează aprobări, iar vînătorii pot să-şi manifeste plăcerea de a readuce efectivele de iepuri, mistreţi şi căprioare, la cote „normale“.  Tot la limită, fără nici o ironie, pot să înţeleg şi poveştile despre dimensiunea ancestrală a vînătorii. Dar, cînd uciderea animalului se face cu o puşcă cu lunetă, dintr-un foişor, după ce s-a băut un coniac şi s-a fumat o ţigară de foi, povestea cu dimensiunea ancestrală mi se pare că se mută din zona discuţiei despre antropologie, în zona subiectelor legate de un anumit tip de barbarie contemporană. Iar cele mai amuzante discuţii despre vînătoare, cu oameni pasionaţi, care au în vedere şi o anumită etică a acestei îndeletniciri, sînt cele în care se vorbeşte despre egalitatea de şanse între vînat şi vînător. 

Ca să fie un pic mai clar, nu sînt unul dintre fundamentaliştii care ar interzice cu orice chip vînătoarea. Ca orice om de bun-simţ, aş pedepsi drastic braconajul, aş interzice categoric vînătoarea şi pescuitul în zone protejate, şi aş încerca să-i strîng de ce-au mai sensibil, la tocul uşii, pe ăia care împuşcă sute de ciocîrlii, pe ăia care măcelăresc populaţii întregi de păsări şi animale, doar din cauza unui tembelism mai greu sau mai uşor de definit. 

După un lung ocol, să revenim la elefant, că de-acolo plecaserăm. Săptămîna trecută, s-a tot vorbit în presă despre un prosper om de afaceri din ţara noastră, un compatriot care a plătit un vagon de bani – după ce-a fost la vînătoare în Africa de Sud – ca să i se împăieze un elefant, un leu şi nişte antilope. E limpede, omul face ce vrea cu banii lui. E firesc să fie aşa. Nu te poţi băga în libertatea unui cetăţean de a-şi cheltui banii exact aşa cum crede el de cuviinţă, cîtă vreme omul nu încalcă vreo lege. Iar în cazul de faţă, se zice că totul a fost perfect legal. Omul s-a dus la vînătoare, a plătit taxe, a luat aprobări, a respectat toate reglementările în domeniu. Nu e treaba nimănui că vînătorul – probabil cel mai bogat dintre oamenii de afaceri români – a plătit nişte sume serioase pentru vînătoare şi pentru împăiere. Omul dă bani pe ce are el chef. Ca principiu, aşa ceva e de nediscutat. Dar nu te opreşte nimeni să vorbeşti despre

ideii de împăiere. Nu faci nici o analogie între compatriotul menţionat adineaori şi ideea de barbar. 

Porneşti doar o discuţie despre ideea

de a omorî un animal, şi de a-l împăia. 

Buuun. Dar, dacă aflăm, mîine-poimîine, că omul de afaceri din România a plătit grămada aia de bani, pentru vînătoarea şi pentru împăierea animalelor, doar ca să facă o donaţie de material didactic unei şcoli, sau ca să suplimenteze fondul de exponate dintr-un muzeu de istorie naturală? Înseamnă că n-a făcut gesturile astea, vînătoarea şi împăierea, pentru că ar fi vreun ciudat care-şi umple curtea şi casa cu animale împăiate. Un excentric gata să-şi populeze locul unde sălăşluieşte cu animale ucise, care par că-l privesc, zilnic, în ochi. Dar nu poţi să vorbeşti nici despre aşa ceva, pentru că e o problemă de gust, o problemă de opţiune, care trebuie respectată, cîtă vreme nu încalcă sfera de confort şi intimitate a altui cetăţean. 

Prin urmare, dacă animalele astea, totuşi, ajung la un muzeu sau la o şcoală? Deşi, n-am văzut pînă acum o şcoală cu un spaţiu atît de mare, în care se poate expune un… elefant. Aşa ceva, adică gestul de a dona animalele împăiate, nu e exclus deloc. Ca imagine, omul ar face o surpriză colosală şi i-ar lăsa pe mulţi cu gurile căscate. Ar zgudui serios afirmaţiile subiective care spun că o parte din lumea cu bani de pe aici e o colecţie de indivizi care nu ştiu decît să sfideze şi să glorifice măreţia prostului gust. 

Putem merge mult mai departe cu imaginaţia. Omul chiar vrea să doneze unei şcoli animalele astea împăiate. Dar, pentru că nu se găseşte o şcoală cu un spaţiu atît de mare pentru a găzdui un elefant – plus că elefantul face parte dintr-o întreagă scenă în care mai apar şi celelalte animale împăiate –, omul de afaceri român le dă peste gură tuturor şi construieşte o şcoală, într-o comună săracă, în care copiii din sate izolate merg kilometri întregi pe jos, ca să ajungă la ore. Face şi un internat supercivilizat, unde copiii pot să stea în condiţii minunate.  Face şi o cantină pentru copiii ăştia, dacă tot au unde să petreacă noaptea, şi unde să-şi facă lecţiile. Şi, pentru că tot a construit şcoala, internatul şi cantina, face şi un muzeu de istorie naturală, unde încap animalele alea împăiate. Eh, asta da extravaganţă! 

Garantat 100%

implant dentar 11 jpg
De ce să apelezi la implant dentar Megagen?
Dinții reprezintă o parte foarte importantă a corpului uman. Cu ajutorul acestora se produce masticația.
damian jpg
„În artă, nu ești niciodată singur” – Adrian Damian, omul din spatele SynergyX, instalația interactivă care va surprinde zecile de mii de vizitatori de la RDW 2024
Mărturisește că fuge de definiții și se ferește de etichetări. Totuşi, putem spune despre scenograful Adrian Damian că este unul dintre cei mai talentați artiști din generația lui și că superputerea lui este să transforme spațiile în personaje.
eveniment2 jpg
Sadeck Waff a semnat momentul surpriză din cadrul evenimentului IQOS Together X
Evenimentul aniversar a celebrat spiritul IQOS printr-un festival al simțurilor dedicat comunității. Toate simțurile au fost activate într-o simfonie de mișcări și culori al cărei punct culminant a fost invitatul special al evenimentului.
igiena jpg
Lucruri pe care nu le știai despre istoria igienei și a îngrijirii personale
În multe culturi tradiționale ale lumii, femeile necăsătorite trebuiau să acorde mai multă atenție aspectului și igienei corporale, decât altele.
featured image (4) jpg
Cine a fost Loki în mitologia nordică?
Loki este unul dintre cei mai cunoscuți zei din mitologia nordică. Este considerat un zeu al focului și al magiei și poate lua diverse forme, atât umane cât și animale.
Halate si prosoape de baie jpg
Cadouri pentru evenimente: prosoape de baie și seturi de halate matrimoniale
Odată cu creșterea temperaturilor, tot mai multe evenimente sunt organizate de către persoanele apropiate.
Cum ne pregătim pentru Paște jpg
Cum ne pregătim pentru Paște
Masa de Paște este un moment special în care familia și prietenii se adună pentru a sărbători și a petrece timp împreună.
credite jpg
Ce putem face atunci când avem nevoie de un credit rapid?
Dacă te confrunți cu diferite situații financiare urgente, care nu pot fi amânate, trebuie să știi că sunt mai multe modalități prin care poți lua credite rapide.
Sanatatea ficatului  Cum identifici semnele unui ficat bolnav jpg
Sănătatea ficatului: Cum identifici semnele unui ficat bolnav
Ficatul este un organ vital în corpul omului, fiind implicat în sute de procese, printre care: digerarea alimentelor, eliminarea deșeurilor din organism și producerea unor factori de coagulare care facilitează circulația sângelui.
Rolul esential al adjuvantilor in optimizarea pesticidelor jpg
Rolul esențial al adjuvanților în optimizarea pesticidelor
Condițiile de mediu, intemperiile, buruienile, precum și bolile și dăunătorii plantelor reprezintă tot atâtea provocări pentru fermierii moderni.
IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.

Adevarul.ro

image
Avertismentul lui Lucescu după România - Ucraina: a atras atenția asupra unui detaliu crucial
Un foarte bun cunoscător al fotbalului ucrainean a analizat partida de la Munchen.
image
Cine este românul care a murit în luptele din Congo. Tatăl tânărului de 22 de ani: „A zis că e pentru ultima dată”
O misiune s-a dovedit fatală pentru ieșeanul Petru Sam, în vârstă de 22 de ani. Aflat în Republica Democratică Congo, tânărul a murit sâmbătă, 15 iunie, după ce a fost ținta unei rachete trase de gruparea M23.
image
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
După victoria obţinută de tricolori împotriva Ucrainei, cu scorul de 3-0, luni, în Grupa E de la EURO 2024, Klaus Iohannis a postat pe Facebook un mesaj în care a felicitat naţionala de fotbal a României. Postarea sa a fost primită însă cu ironii pe rețeaua de socializare.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.