Trei legume cu efecte miraculoase

Publicat în Dilema Veche nr. 523 din 20-26 februarie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

 Staţi liniştiţi, n-aţi greşit revista! Cele trei legume miraculoase sînt isteria, scandalul şi harababura. Iar efectele lor miraculoase – e drept, dincolo de alea perverse – sînt vizibile cu ochiul liber. Adică, e evident, ca pumnu’ la ochi, că unora le fac foarte bine chestiile astea. Îi înviorează. Le umplu obrajii de o roşeaţă veselă şi sănătoasă. Îi păstrează tineri şi mereu în formă. E felul lor de a fi sănătoşi tun şi de a se bucura de viaţă. Cum sînt lipsiţi de toate astea, se ofilesc, dau în depresii, se topesc pe picioare. Lipseşte nutreţul zilnic de întîmplări senzaţionale? Imediat se instalează tristeţea, paloarea, melancolia. Apare vreun viol, vreo răpire, vreo faţă bisericească prinsă ascultînd rock sau vreun poliţist prins în timp ce citea antropologie – lumea revine la viaţă, feţele înfloresc, mai abitir ca trandafirii ăia hrăniţi cu hormoni pentru culturişti.  

Dacă n-au mai arătat-o de un milion de ori pe fata aia care a fugit de-acasă şi s-a dus pe la mănăstiri, n-au arătat-o deloc. Şi-n timp ce se vorbea ritos despre Evul Mediu, despre primitivism şi imbecilizare, despre traumatizarea sufletelor delicate, despre rătăcirile tinerilor sensibili, mergeau pe toate posturile, în buclă, poze cu biata fată, care trăia pe viu un soi de apocalipsă de care se temuse în adîncul sufletului, după ce intrase în contact cu cele sfinte. Cel puţin aşa se zice în piaţa noastră naţională, zgomotoasă şi neatîrnată. Că era bîntuită de ideea apocalipsei. O elevă model. Eminentă. Olimpică. Şi dă-i cu poze, vere! Arat-o ore-n şir, mult după ce a fost găsită. În aşa fel încît, ani şi ani de-acum încolo, lumea noastră discretă şi civilizată s-o arate cu deştu’ pe stradă şi să urle cît o ţin bojogii: „Uite-o, bre, mînca-ţi-aş gălăgia, pă bunăciunea aia mică d-a fugit ea la mînăstire. Aia, bre, dă intrase ea pă saituri d-alea dă credinţă, dă credea că vine sfîrşitu’ lumii. Dă punea v’un popă d-ăsta botu’, dacă n-o găsea gaborii urgent. Că dă la popi a luat-o benga pă săraca… Şi cu mă-sa dăspărţită dă ta-su, vai steaua ei!“

Ba, o domniţă jurnalistă – daţi-mi, vă rog, două palme! – de la o televiziune de ştiri, era foarte revoltată, cătrănită, pornită pe părinţii fetii. Cum îşi permit să aibă atitudinea asta? După ce fata a fost găsită, nu mai vor să zică nimic şi se ascund. Adică presa a fost drăguţă, a ajutat la găsirea minorei, iar acum, nenorociţii ăştia de părinţi despărţiţi nu mai dau nici o declaraţie. Nu povestesc nimic din intimitatea copilei, nu arată toate SMS-urile, nu spun de ce s-au despărţit ei şi cu cine a umblat fiecare după despărţire. Domniţa jurnalistă se simţea folosită, stimaţi telespectatori! Adică ea – reprezentînd aici toată presa – şi-a dat tot concursul la găsirea fugarei minore, iar acum, părinţii, văzîndu-se cu sacii în căruţă, tac mîlc şi se ascund.  

În timp ce se pune zgomotos – şi nu degeaba! – problema Bisericii, rămasă mult în urmă şi prăfuită cu superstiţii şi ignoranţă, se reproşează direct, explicit, cu mîna-n şold, că părinţii tac şi n-o scot la vedere pe fugară, s-o filmăm din toate unghiurile, s-o întrebăm noi pe unde a umblat, să-i facem un test de virginitate, să-i verificăm lenjeria intimă – cum zicea un domn psihiatru invitat la o televiziune – de ţi se ridică părul măciuncă, şi-ţi vine să-ţi iei cîmpii, din aşa minune de ţară europeană a mileniului al treilea. Treci, rătăcit, cu ochii-n gol, a mia oară, prin întrebări fundamentale despre viaţă, despre bine, adevăr, frumos, sensul existenţei, cum au ajuns ăştia medici, jurnalişti, preoţi, experţi, înţelepţi, voci ale opiniei publice, vietăţi care populează spaţiul de aici şi îi dau culoare, viaţă, aerul ăsta unic, de eternă emisiune de divertisment, realizată de un tip genial de tîmpit.

Dincolo de ăia, pe feţele cărora se citeşte regretul că fata a fost găsită, că n-am avut parte de o poveste mai picantă, mai nasoală, mai… tristă, apar compatrioţii care înjură tot. Toată Biserica. Tot învăţămîntul. Toţi părinţii despărţiţi. Toate maicile. Toţi călugării. Toţi şefii de tren. Toate trenurile. Toate gările. Toate pietrele de sub şine. Toată iarba dintre ele. Nu scapă nimic. Şi-n toată nebunia asta, Biserica răspunde ezitant şi prost, mărturisirile făcute pe la spovedanii ajung nu doar la anchetatori, ci şi în presă, unii vor să scoată religia din şcoli mîine şi s-o înlocuiască rapid cu educaţia civică, alţii cred că părinţii trebuie decăzuţi din drepturi şi fata luată în custodie, pe cînd unii zic, făcînd cu ochiul, că fata le-ar fi povestit călugărilor din Moldova lucruri cumplite, de la ea de la liceu. Chestiile astea cumplite sînt nişte mărturisiri cum că fata fugise disperată de la şcoală şi de acasă, din cauza unor profesori de-ai ei, care practică – ţineţi-vă bine! – „reiki şi radiestezie“, făcînd „experimente pe copii“. Asta mai lipsea. Scuzaţi-mă, lipsesc un pic, să plîng o oră şi să beau nişte apă, că m-am deshidratat şi sînt cu nervii la pămînt.

În timp ce plîngeam, mă hidratam şi luam un antidepresiv, m-am gîndit la un domn poliţist care propunea scoaterea orelor de religie şi înlocuirea lor cu educaţie civică. Pleacă obscurantismul şi vin tovarăşii. Totul pentru a face ceva cu „generaţia asta pierdută“. Pentru a o salva cu forţa, abuzînd-o cît mai cu bestialitate. Să se vadă cît mai clar cît de virtuoşi şi de minunaţi am fost noi, şi cît de ticăloşiţi sînt ei. Să nu se vadă nici o umbră din fantomele noastre pe care le proiectăm pe ei, să ducă mai departe, în cîrcă, povara oribilă a unei vinovăţii de care noi ne descotorosim, cu cea mai civică şi creştinească generozitate.  

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.

IMG 20240408 WA0011 jpg
Casa Memorială „Amza Pellea”, din Băilești, a fost redeschisă publicului
Manifestările dedicate cinstirii memoriei îndrăgitului actor român, născut în inima Olteniei, au debutat pe 6 aprilie, pe scena Teatrului Național Marin Sorescu din Craiova, locul în care și-a început fascinanta călătorie în lumea artistică.
pompy ciepła (2) jpg
Pompe de căldură - utilizarea, funcționarea și tipurile acestora
În ultimii ani, pompe de căldură s-au remarcat intre dispozitivele utilizate în sistemele moderne de încălzire.
header piese jpg
Sfaturi pentru conducătorii care apreciază piese auto online de calitate și serviciile unor profesioniști
Achiziționarea de piese auto online poate fi o modalitate convenabilă și eficientă de a-ți repara sau întreține mașina.
masa de paste jpg
Cum să aranjezi o masă festivă perfectă: trei sfaturi utile
Nu mai este mult până la sărbătorile de Paște. Chiar dacă poate părea cam devreme să începi pregătirile de sărbătoare, poți începe planificarea de pe acum dacă vrei să-ți impresionezi invitații.
caine in vacanta jpg
Cum să îți pregătești câinele pentru călătorii: 6 sfaturi pentru o vacanță fără probleme
Te pregătești să pleci în prima vacanță alături de câinele tău? Experiența de a pleca într-o călătorie cu cel mai bun prieten al tău poate fi una inedită, care te va încărca cu amintiri plăcute.
image png
Lumea în care trăim
Trăim ceea ce poartă numele de „marea epuizare”.
image png
Flori, lumi și profesoare
Flori le-am dus de cîte ori am avut ocazia, la propriu sau la figurat.
image png
Cît de puțin ne lipsește...
Zic alți psihologi: nu pierde copilul interior, „accesează-l”, joacă-te, have fun! Aiurea!
image png
Zoe, fii feminină!
În prezent, cînd vorbim despre feminism, nu ne mai raportăm la structura rațională a lui Beauvoir, ci la extremismele de tipul Solanas.
p 20 Aleksei Navalnîi WC jpg
O întrebare greu de ocolit
Pentru noi, astăzi, răul şi suferinţa nu sînt doar mari teme teoretice. Nici nu se limitează la experienţa lor privată.
image png
Tîlcuirile tradiției isihaste
O luminoasă excepție de la această triumfală decadență e de găsit în lucrarea Părintelui Agapie Corbu.
1038 21a centrul comunitar din Chiojdu, 2023 jpg
Arhitectura interesului public
Arhitectura interesului public reprezintă o dezvoltare rizomatică orizontală la nivel local.
p 24 M Plesu jpg
Cu ochii-n 3,14
Un preot din Spania, împreună cu partenerul său, au fost arestați pentru că ar fi făcut trafic cu Viagra.
image png
Pe ce te bazezi?
Pe măsură ce avansez în vîrstă, tind să cred că ceea ce numim intuiție se bazează pe experiența noastră de viață.
image png
De primăvară
Florile înșiruite mai sus se vindeau pe stradă, din loc în loc, înveselind-o. Schimbînd-o.
image png
Școli private, școli de fițe?
Nu se schimbase nimic, eram din nou o guvernantă „creativă”.
p 20 Valentina Covaci jpeg
Cum vorbim despre Dumnezeu
Merită să explorăm ce spune asta despre societatea noastră și despre discursul public din România.
image png
Călătorii în istoria cultului
A doua carte este o monografie asupra unui obiect liturgic esențial, pe care doar slujitorii îl pot vedea în altar: Antimisul. Origine, istorie, sfințire (Editura Basilica, 2023).
p 21 Geneva WC jpg
Nostalgii helvete
Job-ul (le petit boulot) pe care mi l-am dorit cel mai mult a fost cel de asistent plimbat căței genevezi.
p 24 M  Chivu 2 jpg
Cu ochii-n 3,14
● Un gunoier își dirijează colegul de la volanul autospecialei: „Dă-i, dă-i, dă-i! / Dă-i, că merge, dă-i!”. O versificație relativ salubră. (M. P.)
image png
Acceptăm prinți!
Termenul „sindromul Cenușăreasa” a fost folosit pentru prima dată de dr. Peter K. Lewin într-o scrisoare către Canadian Medical Association Journal, în 1976.
image png
Mama și tarabele
Mama, deși avea gusturi mai nobile și, atunci cînd se juca, îi plăcea să se joace mai luxos, înțelegea și nevoia mea de kitsch-ul nu chiar dulce, ci simpatic.
image png
Tramvaie
Timpul de așteptare e afișat electronic și calculat la secundă.
image png
După 20 de ani: cît ne-a schimbat Facebook viețile?
În 2020, Facebook anunța că nu va verifica reclamele politicienilor pe platformele sale, permițînd astfel și publicarea informațiilor false.

Adevarul.ro

image
Cum arată Rotunda, locul unde a fost bătaie pe „casele de 250 de euro". Prețul cu care se vând acum imobilele FOTO
Zeci de proprietari ai caselor din satul Rotunda, comuna băcăuană Gura Văii, își reabilitează și modernizează imobilele. Mai mult de jumătate din cele 205 case construite de autorități în 2005, după inundații devastatoare, și abandonate ulterior au fost cumpărate la licitație acum doi ani
image
Unde trăiesc cel mai puțin „dotaţi“ bărbaţi din lume. Locul ocupat de români în topul mondial
Cercetătorii au întocmit o hartă interactivă a statelor unde trăiesc cei mai slab dotați bărbați.
image
Tipul de brânză pe care este bine să-l mănânci înainte de culcare: adormi în timp record
Mâncatul câtorva felii de brânză înainte de culcare vă poate ajuta să adormiți rapid.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.