„Ţiganizarea“

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

În ultimele zile, de la izbucnirea scandalului în care este implicat fratele şefului statului, termenii „rom/romi“ au dispărut aproape cu desăvîrşire, lăsînd loc unui entuziasm general al revenirii termenilor „ţigan/ţigani“. Printr-un mecanism psihologic simplu, ideea împărtăşită de majoritate pare să fie că „mai rău decît atît nu se poate; mafia ţigănească a ajuns în văzul lumii acum, la vîrful statului.“ Lehamitea şi frustrarea ating cote de cod roşu, acuzele vin în valuri, iar atmosfera generală conţine în subtext convingerea că, aici, totul e pierdut, nu se mai poate face nimic, fatalitatea care ne însoţeşte din zorii descălecatului nu va dispărea niciodată, merităm să fim de rîsul lumii şi să vieţuim la periferia umbroasă şi insalubră a lumii civilizate.

E drept, la noi, „rom/romi“ nu s-au bucurat niciodată de o prea mare popularitate. Pentru mulţi, cuvintele astea nu desemnează decît nişte entităţi pur teoretice şi profund gratuite, la care trimit terminologia „ridicolă“ a corectitudinii politice şi „limba de lemn a stufoaselor şi ineficientelor documente europene, complet desprinse de realitate“. Dincolo de reculul oarecum firesc de la impunerea unui anumit fel de a vorbi despre ceva sau cineva, aici e vorba şi de impresia multora că „rom“ se suprapune devastator peste „român“, distrugînd iremediabil o „imagine“ – altminteri, profund iluzorie şi deseori izvorîtă din mici sau mari crize de delir patriotic – a unui popor „care revine la familia lui europeană“. Ei bine, mulţi dintre noi cred că nu revenim la familia asta pentru că „ţiganii“ ne strică imaginea şi „lumea îi confundă cu noi“. Mai mult, ideea de „ţiganizare“ e extrem de răspîndită, ea articulîndu-se în zona exprimării fricii profunde că „ei“ ne-au contaminat – prin manele, comportament antisocial, idealizare a hoţiei, obscenitate publică, agresivitate, respingerea ideilor de igienă şi salubritate – transformîndu-ne în ceva ce noi nu sîntem, sub nici o formă.

Dar cei care cred cu atîta ardoare în faptul că sursa neîmplinirilor noastre e „ţiganizarea“ nu fac decît să-şi dispreţuiască profund, fără s-o spună, propriii compatrioţi de origine etnică „albă“, „sănătoasă“. E un soi de acceptare a faptului că o minoritate, considerată periferică şi rudimentară, a reuşit o performanţă colosală, influenţînd determinant o majoritate venită din adîncul istoriei culturale a lumii europene civilizate. Cu alte cuvinte, „ţiganii“ au reuşit ceea ce nu le-a ieşit, vreme de secole, „hoardelor invadatoare care au pîrjolit în valuri aceste meleaguri de legendă, pe care vieţuieşte un popor călit într-o istorie zbuciumată şi, deseori, nedreaptă.“  

Revenirea entuziastă, din zilele astea, la „ţigan/ţigani“ e, dincolo de o satisfacţie a răbufnirii resentimentului, un soi de răzbunare inconştientă asupra celor care se fac vinovaţi de eşecurile majorităţii. Aici totul e extrem de vag, de ceţos şi de încîlcit. Pentru că, oricît am căuta, oricît am da-o pe „istorie nedreaptă“, poziţie geografică „la zona de contact a marilor puteri“, avuţii furate, lipsă de şansă, ajungem şi la fundul sacului unde, de cele mai multe ori, ne descoperim, pînă la urmă, tot pe noi înşine. Şi tot înconjuraţi de „fatalitatea“ care ne-a însoţit din zorii istoriei şi pînă acum. E momentul în care ne acuzăm pe noi înşine de laşitate, lene, gust etern pentru hoţie, indiferenţă faţă de norme igienice elementare – vezi realitatea zdrobitoare a veceului din fundul curţii –, lipsă de caracter şi continuă trădare a partenerilor şi a aliaţilor. Un mecanism elementar de apărare ne îndreaptă imediat spre pararea acestui gînd venit din străfunduri. Şi, deşi recunoaştem, uneori în gura mare, că „ţigăneala“ face parte din noi, trebuie să găsim un vinovat în imediata apropiere – „ţiganii“ care ne-au contaminat.

Evident, orice minoritate – indiferent de natura ei! – îşi creează o reţea, mai mult sau mai puţin ocultă, de presiune la adresa majorităţii. E un mecanism firesc. Dar nu în asta constă totul. Cînd chemi Poliţia – pentru că „ţiganii“ au blocat strada cu corturile şi mesele de la o nuntă, făcînd o hărmălaie de nedescris, sau pentru că „ţiganii“ fac petrecere în bloc sau la casa de alături şi muzica urlă apocaliptic pînă în zorii zilei, cînd începe bătaia şi se lasă cu cuţite, săbii şi pistoale – iar oamenii legii sînt neputicioşi în faţa „acestor elemente certate cu legea“, nu e un triumf al „mafiei ţigăneşti“, ci un eşec dur al tuturor cetăţenilor unei ţări. Există, în modul cel mai natural – dincolo de nedreptate şi discriminare – şi o presiune simbolică a majorităţii asupra oricărei minorităţi. Presiunea asta nu conţine tocmai valorile pe care le evocăm zilnic şi le deplîngem absenţa cronică.

Noi înşine nu acceptăm ideea contemporană de justiţie. Dar cerem „puşcărie“ după cît ne e de antipatic cineva, după cît e de „negru“ sau de „urît“. De exemplu, pentru că domnul George Becali „a făcut biserici şi a ajutat sinistraţi“, justiţia ar trebui să fie mai… simpatică şi mai iertătoare. Dar dacă apare vreun „Mondial“ care „unge“ la nivel înalt, atunci e inamicul statului de drept. În „lumea civilizată“, pe care ne-o visăm atît de mult, esenţa civilizaţiei vine şi din egalitatea cetăţenilor în faţa legii. Aici, cu permisiunea cititorului, am rîs.

Parcă îi şi aud pe înţelepţii de serviciu care spun: „Ah, cît de naiv… Lasă, drăguţă, că şi pe-acolo se fac diferenţe mari, nu e Raiu’ pe pămînt…“ Iată formula magică cu care se cauţionează absolut orice. Pentru că „ţiganizarea“ nu e triumful „lor“ asupra noastră, asupra civilizaţiei. Ci se dovedeşte a fi, deocamdată, eşecul „nostru“ în a înţelege şi a accepta ideea de cetăţean.   

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.  

Vechea dilema optimizare SEO vs  PPC sau AMBELE jpg
Vechea dilema: optimizare SEO vs. PPC sau AMBELE?
În lumea marketingului digital, dezbaterea dintre optimizarea pentru motoarele de căutare (SEO) și publicitatea plătită per click (PPC) a fost întotdeauna un subiect fierbinte.
industrie jpg
Curiozități mai puțin știute despre gudron și industriile în care se folosește
Gudronul este o substanță cu o paletă largă de aplicații industriale. Acesta nu este o substanță unică, ci un amestec complex de mii de compuși chimici, inclusiv hidrocarburi aromatice, fenoli și alte substanțe organice.
Cei care nu invata din istorie, sunt sortiti sa o repete  3 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti jpg
Cei care nu învață din istorie sunt sortiţi să o repete. 3 cărți pe care trebuie neapărat să le citești
Dacă vrei să înțelegi mai bine evoluția poporului și a culturii din care faci parte, atunci e bine să explorezi cărțile de istorie specifice.
reducerea timpului petrecut in trafic este o prioritate pentru tine jpg
Reducerea timpului petrecut în trafic este o prioritate pentru tine?
Dacă te deplasezi frecvent cu autoturismul și ai realizat faptul că, din cauza aglomerației rutiere, ai ajuns să petreci foarte mult timp în trafic.
ceai cuisoare (1) jpg
Cum se prepară și când este recomandat ceaiul de cuișoare?
Ceaiul de cuișoare este o băutură aromată și benefică pentru sănătate, apreciată pentru proprietățile sale antibacteriene, antiinflamatoare și antioxidante.
ce pantofi sa alegi pentru city break jpg
Cele mai potrivite modele de pantofi pentru un city-break
Te gândești la un city-break? Ah, ce bine! Oricine adoră să exploreze noi orașe, să meargă pe străzi necunoscute și să descopere un colț de lume plin de istorie, cultură și viață urbană.
Champions League  cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa  dilemaveche betting jpg
Champions League: cea mai valoroasă competiție de fotbal intercluburi din Europa
Champions League reprezintă apogeul fotbalului european intercluburi, fiind locul unde cele mai bune echipe de pe continent își dispută supremația.
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus  sfaturi și idei practice jpg
Cum să îți amenajezi casa eficient și cu buget redus: sfaturi și idei practice
Amenajarea locuinței poate fi o provocare atunci când încerci să menții un echilibru între estetică, funcționalitate și costuri.
DilemaVeche (2) (4) jpg
Chanel, moștenirea unui brand care a revoluționat eleganța
Toată lumea a auzit despre acest nume faimos în industria modei, un simbol atemporal al rafinamentului și inovației în modă.
telefoane jpeg
Există o piață a telefoanelor folosite de vânzare. Vrei să afli despre ce e vorba?
Te-ai gândit vreodată că ar exista pentru telefonul tău folosit un loc unde ar putea să fie pus la vânzare? Ai mai multe telefoane vechi care stau degeaba prin sertarele biroului de acasă?
usa de garaj alexiana group 3 jpg
Știai că poți găsi uși de garaj la prețuri avantajoase pentru bugetul tău?
Pentru cine își dorește mai multă protecție pentru mașina personală, în garaj, există soluții prietenoase cu bugetul.
relaxare rapida jpg
5 metode de relaxare imediate pentru oamenii activi care au puțin timp liber la dispoziție
Într-o lume agitată, în care timpul este un lux, găsirea unor metode rapide de relaxare devine esențială pentru menținerea echilibrului mental și fizic.
featured image jpg
Sigla echipei de fotbal Athletic Bilbao, sculptată pe o biserică din secolul al XIII-lea
Când te gândești la biserici, te aștepți să vezi în special icoane ale unor sfinți. În unele situații, poți găsi și imagini cu principalii oameni care au contribuit financiar la construcția respectivei biserici.
austin ban 0fjGQmYCRW8 unsplash jpg
Cadouri care creează amintiri - Experiențe speciale pentru femeile din viața ta
Căutarea cadoului perfect pentru femeile dragi din viața ta poate fi o provocare, mai ales atunci când vrei să alegi ceva cu adevărat special.
sala jocuri de noroc bloc jpg
Sălile de jocuri de noroc ar putea fi interzise la parterul blocurilor
Deputatul PNL Gigel-Sorinel Știrbu a depus pentru dezbatere un proiect de lege care vizează interzicerea sălilor de jocuri de noroc de la parterul blocurilor.
images 3bb810f70db5ec2934571f9ff1639e40 jpg
Alegerea materialelor și a mobilierului la un preț accesibil
Unul dintre cei mai importanți pași în amenajarea casei este selecția materialelor și a mobilierului.
people 1355500 1280 jpg
Cum creează sporturile legături puternice și prietenii durabile între bărbați
Sportul este mai mult decât o competiție. Este un limbaj universal care unește oameni din medii diferite. Pe teren, în tribune și online, bărbații găsesc un spațiu pentru a-și exprima emoțiile și pentru a se conecta cu ceilalți.
1738689539 lCrT jpg
Metode de ameliorare a durerii pentru inflamația nervilor
Inflamația nervilor, cunoscută și sub numele de nevrită sau nevralgie, poate provoca dureri severe care reduc semnificativ calitatea vieții.
3572599055782af8afa491e98137681c (1) jpg
Cum să îți menții nivelul de energie ridicat după vârsta de 40 ani
După vârsta de 40 de ani, mulți oameni experimentează o scădere a nivelului de energie din cauza schimbărilor naturale ale corpului, cum ar fi scăderea masei musculare, schimbările hormonale și un metabolism mai lent.
cat costa o coroana dentara i ce factori influen eaza pre ul jpg
Cât costă o coroană dentară și ce factori influențează prețul?
O coroană dentară este una dintre cele mai frecvent utilizate soluții stomatologice pentru restaurarea unui dinte deteriorat. Costul acesteia variază foarte mult în funcție de materialul folosit, tehnologia de producție și experiența medicului stomatolog.
avocat legalro 2 png
6 motive pentru care ar trebui să alegi un avocat local
Când vine vorba de probleme juridice, alegerea unui avocat potrivit este esențială. Una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua este să colaborezi cu un avocat local.
termosemineu dolinex 3 png
Avantajele unui termoșemineu pe peleți și cum să faci cea mai bună alegere
Căldura confortabilă a unui termoșemineu pe peleți nu este doar un răsfăț, ci și o soluție eficientă și sustenabilă pentru încălzirea locuinței.
Formare profesionala (2) jpg
Formarea profesională: Fundamentul succesului ONG-urilor
Formarea profesională este esențială pentru creșterea performanței și dezvoltarea sustenabilă a ONG-urilor. Exită programe ce oferă sesiuni de formare adaptate nevoilor specifice ale sectorului neguvernamental, pregătind specialiștii pentru provocările viitoare.
DilemaVeche (2) (3) jpg
Valentine’s Day se sărbătorește diferit în diverse culturi
Ziua Îndrăgostiților, cunoscută internațional drept Valentine’s Day, nu este doar o sărbătoare a iubirii universale, ci și o reflectare a diversității culturale, manifestată prin obiceiuri și tradiții unice.

Parteneri

Lucian Romascanu FOTO Facebook
Romașcanu spune despre vizita din SUA că face parte „dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională şi non-tradiţională”
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Lucian Romașcanu, a declarat că vizita sa recentă în SUA face parte „dintr-o acţiune mai mare de diplomaţie tradiţională şi non-tradiţională”.
patient spital operatie istock jpg
O femeie de 31 de ani, în moarte cerebrală după ce un medic fals a încercat să-i scoată implanturile fesiere
Un medic fals a lăsat una dintre pacientele sale în moarte cerebrală după o încercare eșuată de a-i îndepărta implanturile fesiere.
tottiaeroport jpg
Deși Occidentul boicotează Rusia, italianul Francesco Totti s-a acasă la Vladimir Putin
Francesco Totti, fost coleg cu Cristi Chivu și cu Bogdan Lobonț la AS Roma, a ajuns astăzi în Rusia lui Putin.
catalin botezatu jpg
Și-a făcut Cătălin Botezatu testamentul?! Cui lasă averea designerul?! „Nu dau nimic la nicio iubită sau amantă”
Cătălin Botezatu, declarații spumoase la adresa iubitei de 18 ani, Nicolle Fota.
Generalul Cătălin Zisu la DNA FOTO INQUAM PHOTOS 2025 02 14 4391 jpg
Generalul Cătălin Zisu rămâne sub control judiciar încă 60 de zile în dosarul de abuz în serviciu
Procurorii DNA au prelungit măsura controlului judiciar pentru generalul Cătălin Zisu, acuzat că a aprobat plăți ilegale de milioane de lei pentru lucrări publice fictive.
vot parlament european europarlamentari jpeg
Clubul hoților și al mincinoșilor
Niciodată până acum hoții, adevărații hoți condamnați pentru furt organizat, nu au convocat o demonstrație pentru a protesta împotriva hotărârii care i-a condamnat.
Bri Stern si Andrew Tate FOTO Profimedia
Andrew Tate, acuzat din nou pentru hărțuire și agresiune sexuală! Brianna Stern, fosta iubită a milionarului, face acuzații șocante
Andrew Tate s-a ales cu încă un proces - pentru hărţuire şi agresiune sexuală. De data aceasta, Brianna Stern, fosta iubită a milionarului, l-a acuzat de abuz fizic și sexual, în timpul relației lor. Modelul american susține că Tate a bătut-o și a strangulat-o, provocându-i sindrom post-comoție.
pokemon istock jpg
Obiecte din anii ’90 care, astăzi, pot valora o mică avere. Ce lucru banal îți poate aduce peste 200.000 de lei, echivalentul unui apartament
Poate că mulți dintre noi vom mai găsi prin casă aceste obiecte care, la vremea lor, păreau a fi complet banale. Ce-i drept, o bună parte dintre noi vom avea impresia că ele sunt complet banale chiar și în ziua de astăzi.
shutterstock 2539153015 jpg
Kievul, la mâna lui Musk. Europa nu are încă înlocuitori pentru Starlink
Principala alternativă europeană la terminalele Starlink nu este în măsură să le înlocuiască la nivelul care ar fi necesar Ucrainei pe front, relatează Politico, citând un reprezentant al companiei franco-britanice Eutelsat.