„Ţiganizarea“

Publicat în Dilema Veche nr. 542 din 3-9 iulie 2014
Tragedia din Club Colectiv și momentul istoric jpeg

În ultimele zile, de la izbucnirea scandalului în care este implicat fratele şefului statului, termenii „rom/romi“ au dispărut aproape cu desăvîrşire, lăsînd loc unui entuziasm general al revenirii termenilor „ţigan/ţigani“. Printr-un mecanism psihologic simplu, ideea împărtăşită de majoritate pare să fie că „mai rău decît atît nu se poate; mafia ţigănească a ajuns în văzul lumii acum, la vîrful statului.“ Lehamitea şi frustrarea ating cote de cod roşu, acuzele vin în valuri, iar atmosfera generală conţine în subtext convingerea că, aici, totul e pierdut, nu se mai poate face nimic, fatalitatea care ne însoţeşte din zorii descălecatului nu va dispărea niciodată, merităm să fim de rîsul lumii şi să vieţuim la periferia umbroasă şi insalubră a lumii civilizate.

E drept, la noi, „rom/romi“ nu s-au bucurat niciodată de o prea mare popularitate. Pentru mulţi, cuvintele astea nu desemnează decît nişte entităţi pur teoretice şi profund gratuite, la care trimit terminologia „ridicolă“ a corectitudinii politice şi „limba de lemn a stufoaselor şi ineficientelor documente europene, complet desprinse de realitate“. Dincolo de reculul oarecum firesc de la impunerea unui anumit fel de a vorbi despre ceva sau cineva, aici e vorba şi de impresia multora că „rom“ se suprapune devastator peste „român“, distrugînd iremediabil o „imagine“ – altminteri, profund iluzorie şi deseori izvorîtă din mici sau mari crize de delir patriotic – a unui popor „care revine la familia lui europeană“. Ei bine, mulţi dintre noi cred că nu revenim la familia asta pentru că „ţiganii“ ne strică imaginea şi „lumea îi confundă cu noi“. Mai mult, ideea de „ţiganizare“ e extrem de răspîndită, ea articulîndu-se în zona exprimării fricii profunde că „ei“ ne-au contaminat – prin manele, comportament antisocial, idealizare a hoţiei, obscenitate publică, agresivitate, respingerea ideilor de igienă şi salubritate – transformîndu-ne în ceva ce noi nu sîntem, sub nici o formă.

Dar cei care cred cu atîta ardoare în faptul că sursa neîmplinirilor noastre e „ţiganizarea“ nu fac decît să-şi dispreţuiască profund, fără s-o spună, propriii compatrioţi de origine etnică „albă“, „sănătoasă“. E un soi de acceptare a faptului că o minoritate, considerată periferică şi rudimentară, a reuşit o performanţă colosală, influenţînd determinant o majoritate venită din adîncul istoriei culturale a lumii europene civilizate. Cu alte cuvinte, „ţiganii“ au reuşit ceea ce nu le-a ieşit, vreme de secole, „hoardelor invadatoare care au pîrjolit în valuri aceste meleaguri de legendă, pe care vieţuieşte un popor călit într-o istorie zbuciumată şi, deseori, nedreaptă.“  

Revenirea entuziastă, din zilele astea, la „ţigan/ţigani“ e, dincolo de o satisfacţie a răbufnirii resentimentului, un soi de răzbunare inconştientă asupra celor care se fac vinovaţi de eşecurile majorităţii. Aici totul e extrem de vag, de ceţos şi de încîlcit. Pentru că, oricît am căuta, oricît am da-o pe „istorie nedreaptă“, poziţie geografică „la zona de contact a marilor puteri“, avuţii furate, lipsă de şansă, ajungem şi la fundul sacului unde, de cele mai multe ori, ne descoperim, pînă la urmă, tot pe noi înşine. Şi tot înconjuraţi de „fatalitatea“ care ne-a însoţit din zorii istoriei şi pînă acum. E momentul în care ne acuzăm pe noi înşine de laşitate, lene, gust etern pentru hoţie, indiferenţă faţă de norme igienice elementare – vezi realitatea zdrobitoare a veceului din fundul curţii –, lipsă de caracter şi continuă trădare a partenerilor şi a aliaţilor. Un mecanism elementar de apărare ne îndreaptă imediat spre pararea acestui gînd venit din străfunduri. Şi, deşi recunoaştem, uneori în gura mare, că „ţigăneala“ face parte din noi, trebuie să găsim un vinovat în imediata apropiere – „ţiganii“ care ne-au contaminat.

Evident, orice minoritate – indiferent de natura ei! – îşi creează o reţea, mai mult sau mai puţin ocultă, de presiune la adresa majorităţii. E un mecanism firesc. Dar nu în asta constă totul. Cînd chemi Poliţia – pentru că „ţiganii“ au blocat strada cu corturile şi mesele de la o nuntă, făcînd o hărmălaie de nedescris, sau pentru că „ţiganii“ fac petrecere în bloc sau la casa de alături şi muzica urlă apocaliptic pînă în zorii zilei, cînd începe bătaia şi se lasă cu cuţite, săbii şi pistoale – iar oamenii legii sînt neputicioşi în faţa „acestor elemente certate cu legea“, nu e un triumf al „mafiei ţigăneşti“, ci un eşec dur al tuturor cetăţenilor unei ţări. Există, în modul cel mai natural – dincolo de nedreptate şi discriminare – şi o presiune simbolică a majorităţii asupra oricărei minorităţi. Presiunea asta nu conţine tocmai valorile pe care le evocăm zilnic şi le deplîngem absenţa cronică.

Noi înşine nu acceptăm ideea contemporană de justiţie. Dar cerem „puşcărie“ după cît ne e de antipatic cineva, după cît e de „negru“ sau de „urît“. De exemplu, pentru că domnul George Becali „a făcut biserici şi a ajutat sinistraţi“, justiţia ar trebui să fie mai… simpatică şi mai iertătoare. Dar dacă apare vreun „Mondial“ care „unge“ la nivel înalt, atunci e inamicul statului de drept. În „lumea civilizată“, pe care ne-o visăm atît de mult, esenţa civilizaţiei vine şi din egalitatea cetăţenilor în faţa legii. Aici, cu permisiunea cititorului, am rîs.

Parcă îi şi aud pe înţelepţii de serviciu care spun: „Ah, cît de naiv… Lasă, drăguţă, că şi pe-acolo se fac diferenţe mari, nu e Raiu’ pe pămînt…“ Iată formula magică cu care se cauţionează absolut orice. Pentru că „ţiganizarea“ nu e triumful „lor“ asupra noastră, asupra civilizaţiei. Ci se dovedeşte a fi, deocamdată, eşecul „nostru“ în a înţelege şi a accepta ideea de cetăţean.   

Cătălin Ştefănescu este realizatorul emisiunii Garantat 100% la TVR 1.  

Vechea dilema cum protejezi bateriile auto in timpul sezonului rece jpg
Vechea dilemă: cum protejezi bateriile auto în timpul sezonului rece?
Iarna reprezintă, fără îndoială, sezonul cel mai solicitant pentru bateriile auto. Temperaturile scăzute, drumurile scurte care nu oferă bateriei suficient timp să se încarce și utilizarea intensă a sistemelor de încălzire pun o presiune suplimentară asupra alternatorului și asupra acumulatorului.
DilemaVeche (2) (2) jpg
Descoperă cele mai apreciate idei de cadouri pentru bărbați în 2024
Atât în preajma sărbătorilor, cât și atunci când au loc aniversările bărbaților din viața noastră, alegerea cadoului se poate dovedi complicată. Acest ghid te va ajuta să optezi pentru cel mai potrivit dar în 2024 pentru reprezentanții sexului masculin.
De ce sunt folosite aparate sous vide in bucatarii profesionale jpg
De ce sunt folosite aparate sous vide în bucătării profesionale?
Tehnica de gătit sous vide (din franceză, „sub vid”) este o metodă inovatoare, ce presupune ambalarea alimentelor, în special a cărnii, într-un pachet vidat și gătirea acestora la o temperatură controlată, mult sub cea obișnuită, pentru o perioadă îndelungată de timp.
Adaptogenii  aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții jpg
Adaptogenii: aliați naturali pentru echilibrul corpului și minții
Adaptogenii sunt substanțe provenite din plante, care au rolul de a reduce efectele stresului asupra corpului și minții, îmbunătățind răspunsul organismului în situații tensionate.
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece jpg
Gestionarea cheltuielilor în timpul sezonului rece
Sezonul rece poate aduce o serie de cheltuieli neașteptate, de la costurile crescute pentru încălzire și electricitate, până la cheltuielile pentru îmbrăcămintea de iarnă și vacanțe sau concedii.
dilemaveche ro jpg
GHID despre alegerea metodelor de plată la cazino! Ce NU știe toată lumea?
Când te pregătești să joci la cazino online, alegerea metodei de plată este un pas crucial care poate influența întregul tău parcurs.
featured image (4) jpg
Mituri și realități despre relația femeilor cu jocurile de noroc
Primele cazinouri terestre au apărut într-o perioadă în care bărbații erau figurile dominante în societate, având parte de educație și implicit fiind cei care, în mod tradițional, asigurau și gestionau partea financiară a familiei.
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură jpg
Strategii eficiente pentru maximizarea rentabilității în agricultură
Agricultura devine și în România un domeniu complex și competitiv, astfel că rentabilitatea fermelor este o necesitate pentru a supraviețui pe piață și a avea succes.
P90178 png
Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP): Un candidat multidimensional pentru cercetare
Peptida Delta Sleep-Inducing Peptide (DSIP), o neuropeptidă endogenă, a prezentat un interes crescut pentru cercetători pentru rolul său potențial în diverse procese fiziologice.
avocat png
Avocatura: De la oratorii Romei la stâlpii statului de drept modern
Profesia de avocat este una dintre cele mai vechi și respectate ocupații din istoria umanității. De-a lungul timpului, avocații au jucat un rol esențial în menținerea ordinii și aplicarea justiției, contribuind la protejarea drepturilor și libertăților individuale.
DilemaVeche (2) (1) jpg
Cum se reflectă identitatea culturală în preferințele pentru anumite arome
Preferințele pentru anumite arome sunt mult mai mult decât o simplă chestiune de gust. Ele reprezintă o expresie a identității culturale, influențată de istorie, geografie, ritualuri și schimburi interculturale.
creditIMG 0862 JPG
123Credit.ro își continuă expansiunea în România prin deschiderea unor noi birouri în Cluj, Baia Mare, Sibiu și Suceava
București, 10 Septembrie 2024 – 123Credit.ro, un jucător important pe piața brokerajului de credite din România, și prima companie din domeniu care a dezvoltat fluxuri full digitale de aplicare la credite, își continuă expansiunea națională prin deschiderea unor noi birouri fizice.
Ghidul începătorului la cazinouri online jpg
Ghidul începătorului la cazinouri online
Chiar dacă activitatea pe care o poți desfășura într-un cazinou online nu este foarte complicată, nu puține sunt persoanele care au nevoie de o mână de ajutor. Prin urmare, ghidurile sunt mereu bine-venite!
christin hume Hcfwew744z4 unsplash (2) jpg
Cum să îți alegi partenerii potriviți pentru crearea unui shop online
Lansarea unui shop online este un pas important în dezvoltarea unui business modern. Să ai parteneri potriviți alături în acest proces este esențial pentru succesul proiectului tău.
Importanta magneziului in sarcina si alaptare jpg
Importanța magneziului în sarcină și alăptare
Magneziul este unul dintre cele mai importante elemente pentru organism, în special pentru femei, având un rol fundamental în anumite etape ale vieții, cum ar fi sarcina și alăptarea.
credit online dv (1) jpg
Credit online sau obținut direct din sucursală? Avantajele IFN-urilor și Internetului
Într-o lume în care tehnologia digitală avansează rapid, obținerea unui credit online a devenit o opțiune din ce în ce mai populară în rândul celor care au nevoie de finanțare rapidă și convenabilă.
tima miroshnichenko 8376170 jpg
Cum să te pregătești pentru sezonul răcelilor: Produse și sfaturi
Toamna e aici, iar copiii se întorc la școală sau grădiniță, după vacanța de vară. Asta înseamnă că șansele de a răci cresc considerabil.
kristian egelund t1sTHYjSN10 unsplash (2) jpg
Cum să îți încălzești corect glezna pentru a preveni entorsele
Entorsele de gleznă sunt leziuni ale ligamentelor care stabilizează articulația gleznei, cauzate de întinderi, rupturi parțiale sau totale ale acestora
barbora polednova VRK4bIBHo1E unsplash (2) jpg
Ce trebuie să știi despre recuperarea după o fractură de gleznă
Fracturile de gleznă sunt printre cele mai frecvente cauze ale durerii de gleznă. Tratamentul poate implica imobilizarea zonei gleznei cu ajutorul unui ghips.
pexels towfiqu barbhuiya 3440682 11349880 (2) jpg
Când este necesară implantarea protezei de genunchi și care sunt etapele operației
Implantarea protezei de genunchi sau protezarea genunchiului este o procedură chirurgicală complexă, destinată pacienților cu afecțiuni severe ale articulației genunchiului, în special celor cu gonartroză avansată la care tratamentele medicamentoase sau fizioterapeutice nu au dat rezultate.
antonika chanel RJCslxmvBcs unsplash jpg
Ce presupune recuperarea după operația de blefaroplastie
Impactul acestei intervenții asupra aspectului estetic al pacientului este unul major, reducând în mod semnificativ semnele îmbătrânirii.
jelle 1dEZeW1GoOI unsplash 16x9 png
Cum să montezi șindrila bituminoasă: Instrucțiuni pas cu pas
Procesul de montare a unei table de acoperiș noi poate fi o sarcină dificilă, însă utilizarea șindrilei bituminoase poate face procesul mult mai ușor și mai eficient. În acest articol, vom oferi instrucțiuni detaliate, pas cu pas, pentru montarea șindrilei bituminoase pe acoperișul tău:
pexels cottonbro 3927233 jpg
3 idei de cadouri pe care le poți oferi în funcție de perioadele specifice ale anului
Cadourile bine alese pot avea un impact semnificativ asupra relațiilor de muncă, fie că sunt destinate angajaților sau partenerilor de afaceri.
parfum1 jpg
Rolul parfumului în cultura pop
Oamenii din Occident cred că fenomenul pe care îl definim astăzi drept „cultură pop” a existat aproape întotdeauna. Aceasta se referă la produse culturale pentru artă, muzică, modă, film, dans, televiziune, radio, literatură, animație, sport, etc

Parteneri

BeFunky collage (1) jpg
Cum arăta prima hartă a lumii. Ce loc de pe Pământ se afla în centrul ei
Ai fost vreodată curios să afli cum arată prima hartă a lumii? Ei bine, aceasta datează din anul 600 înainte de Hristos și a fost reprezentată de un filozof cunoscut.
romania kosovo sportpictures webp
deces fiica Igor Cuciuc  jpeg
Fiica unui îndrăgit interpret de muzică populară a murit în condiții suspecte! Avea doar 17 ani: „I s-a făcut rău și a căzut..."
Andreea, în vârstă de 17 ani, s-a stins din viață, în noaptea de 15 noiembrie. A fost unicul copil al interpretului de muzică populară Igor Cuciuc. Anunțul a fost făcut chiar de acesta pe rețelele de socializare. Tânăra a murit în condiții suspecte, în timp ce era la Balul Bobocilor.
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
Adriana Bahmuțeanu, cu colivă la cavoul lui Silviu Prigoană. De ce a fost amendată și escortată de polițiști la ieșirea din cimitir
Apropiații afaceristului Silviu Prigoană, dar și fosta soție au mers sâmbătă dimineață la cavoul familiei pentru a-și lua rămas-bun. Fosta moderatoare TV a venit cu colivă și o coroană de flori cu un mesaj din partea sa și a celor doi fii - Eduard și Maximus.
pete hegseth3FOTO:X
Tatuajul care ar putea sabota candidatura lui Pete Hegseth în fruntea departamentului Apărării: Ce semnificație are „Deus Vult”?
Pete Hegseth, propus de Donald Trump pentru funcția de secretar al Apărării, se află în mijlocul unei controverse legate de un tatuaj pe care îl are pe biceps: „Deus Vult”
Lacul Huron Wikipedia jpg
Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron
Documente lansate recent au dezvăluit că autoritățile din Canada au colectat resturi ale unui obiect zburător neidentificat (OZN) care a fost doborât în Lacul Huron în 2023.
Măsurile dispuse după meciul tensionat dintre România și Kosovo Foto FRF jpg
Primele măsuri luate după meciul tensionat dintre România și Kosovo
Fotbaliștii din Kosovo au abandonat meciul cu România din Liga Națiunilor, la scorul de 0-0, cu doar un minut înainte de final. După scandalul de pe „Arena Națională”, au fost luate și primele măsuri.
alcool baut shutterstock jpeg
La ce vârstă ar trebui să renunțați complet la consumul de alcool. Avertismentul unui neurolog
Un neurolog american, expert în sănătatea creierului și autor al unei cărți pentru prevenirea demenței, avertizează că alcoolul trebuie eliminat complet de la o anumită vârstă.
sambata de sus jpg
Localitatea care poartă cel mai lung nume din România. Are 27 de litere, iar turiștii rămân impresionați de peisajele fabuloase
Știați că în România există o localitate care poartă cel mai lung nume? Ei bine, are 27 de litere, iar mulți dintre cei care au vizitat-o au rămas plăcut impresionați de peisajele pitorești și împrejurimile spectaculoase.